Nevěsta katolička, ženich nevěřící - 2 svatby?

Ahoj, něco jsem tu pročetla, abych neměla zbytečně duplicitní dotaz. Nicméně je moje situace asi dost specifická, takže to tu napíši. Jsem pokřtěná, jsem katolička, praktikující, můj snoubenec je nevěřící a nepokřtěný. Takže můj dotaz zní - můžeme mít klasický obřad v kostele se mší pokud projdeme svatební přípravou a on jen při obřadu nepřijme eucharistii? A pokud to takto nejde, tak by sňatek nebyl brán jako církevní ale jako civilní? Pokud by byl církevní, tak bych to uvítala, protože ještě z jiného důvodu bych chtěla mít i civilní sňatek. Takže dvě svatby - jednu církevní a druhou civilní. Ale pokud by se ta v kostele brala za civilní, tak už bychom mohli mít jen jeden obřad. Díky za jakoukoliv radu.
Odpovědět
1
2
Nemůžeš mít podle práva dva obřady, buď budeš mít civilní nebo církevní. A jestli vás oddají před církví je spíše otázkou na konkrétního oddávajícího a na konkrétní církev
Odpovědět
@ancitanci Můžete mít církevní se mší sv., nicméně u smíšených párů se doporučuje spíše beze mše sv. I ta varianta beze mše je normálně církevně platná, vlastní obřad je u obou prakticky stejný, jen jednou je v rámci mše a jednou ne ;-)
Odpovědět
@elesse Můžeš - pokud je první civilní, tak pak lze mít ještě církevní ;-)
Odpovědět
@elesse Kámoška se teď takhle vdávala, napřed na radnici, a pak v kostele se vším všudy kvůli mamince, takže to určitě jde. @ttm Jestli to jde teda se mší, tak bych ji chtěla se mší. Zase si říkám, když už, tak už :-)
Odpovědět
Civilní a církevní obřad se musel dělat před revolucí, teď je přeci jeden obřad i církevní je právně platný. U katolické církve je možné žádat o vyjímku a povolí vám bez problůmů sňatek věřícího a nevěřícího, když jsme byli na svatbách takových to dvojic obřad byl beze mše.. V našem případě katolík a nevěřící chceme cirkevní obřad, ale beze mše..
Odpovědět
Profilova fotka
Ano lze. Bratránkova teď už manželka nebyla pokřtěna. Svatbu měli v bazilice na Velehradě dokonce a nebyl problém vubec. Jen by měl přítel souhlasit i třeba s tím, že budete děti vychovávat ve víře v boha. A souhlasit s tím co káže kněz. Jinak bych ho nenutila. Protože při svatbě v kostele slibuješ tomu druhému lásku a ùctu a věrnost před bohem. Protože jak můžeš slibovat něco v co nevěříš...
Odpovědět
Můžeš mít jen církevní, ne oba. A doporučuji obřad bez Mše, protože na obřadu se Mší je nejdůležitější společné přijímání eucharistie - a to by se u vás nekonalo, takže bys neměla ani ty. Vaše manželství stejně nebude svátostné. A jen tak mimochodem, dle církevního práva se musíte vzít církevně - z křesťanského (ne našeho právního!) hlediska by jinak civilní manželství bylo neplatné a váš pomanželský život by byl v podstatě hřích. Musíš se vdát "před Bohem".
Odpovědět
@al789 Není to pravda, může mít s klidem oba, jen musí být civilní jako první. Ale jinak souhlasím, taky jsem spíš pro variantu beze mše. Ale nechápu, proč by v případě varianty se mší sv. neměla přijímání ani ona. Byla jsem na takové svatbě, přijímal jen on. To je přece stejné, jak když je na mši sv. nevěřící člověk - prostě ke přijímání nejde ;-) @ancitanci Jen ze zvědavosti, nemusíš odpovídat - proč chcete obě, civilní i církevní? :-)
Odpovědět
@ttm Ok, tak já si to s tou mší ještě rozmyslím. Co mi teď psal kamarád, tak ta varianta beze mše není tak hrozná, tak by to snad šlo. A proč chci mít obě svatby? No, to je trochu složitější. Ale ve stručnosti - civilní bych mohla mít takovou jakou chci já a církevní by byla ta tradiční, kvůli mamince. Vím, že je to moje svatba, ale máma je máma a ta by mi to vyčítala do konce života, a nebudu riskovat, že by nás pak v naší silně věřící katolické rodině nebrali jako manžele. A taky já chci malou netradiční svatbu a můj snoubenec zas tu klasickou velkou. My dva bychom se sice nějak dohodli, ale takhle bychom vlastně měli obojí.
Odpovědět
@al789 Jo, vidiš, tak to mi vůbec nedošlo. To bych pak nemohla k přijímání. No, tak to je pak jasné. Musí být církevní, ale té civilní bych se stejně nerada vzdala.
Odpovědět
@iviiiii S tímhle naštěstí není problém. Souhlasí se vším. Dokonce se kvůli mamince chtěl nechat i pokřtít :-D Ale jelikož vím, že v Boha vážně nevěří, tak to po něm nechci.
Odpovědět
Takže, několik informací.. Za prvé, součástí svatby v kostele vůbec nemusí být mše - tedy přijímání eucharistie ;-) Lze prostě udělat jen obřad 15 min a hotovo :-) Za druhé, samozřejmě, že to lze, v tomto případě bude svátost manželství přidělena Tobě, jakožto pokřtěné a pro Tebe bude mít i takovou váhou, jakou v křesťanství má - tzn. lze se rozvést už jen civilně, ale před Bohem a církevně již budeš vždy manželkou onoho člověka - sňatek lze maximálně anulovat, pokud bys dokázala, že Ti zatajil něco o svém zdrav. stavu apod., ale musí se s tím psát až někde biskupovi, někdy i až papežovi a čekat, jestli to odklepne... Za třetí, dříve nebyla církevní svatba uznávána jako oficiální - úřední - neplatila peřd státem - dnes to už takto není, je zrovnoprávněná, takže pokud si řeknete slib v kostele, budete normálě manžely, akorát, že Tobě bude udělena i svátost manželství :-) Za čtvrté, doporučuju stránky manzelstvi.cz je tam vše ohledně křesťanských svateb. A nezapomeňte, že musíte slíbit, že děti budete vchovávat se zásadami křesťanství :-)
Odpovědět
Článek se načítá
Holky, fakt jsou dve svatby, tj. Dvakrat podepisovani papiru, blbost. To proste nejde. Ano, lze mit civilni obrad a pote cirkevni msi ke zplatneni manzelstvi pred cirkvi. Ale nelze platne pred zakonem dvakrat uzavrit manzelstvi.
Odpovědět
@elesse No ano, ale to první, civilní, manželství je pro církev neplatné, nevzniklo. Dle státu, právně, je to samozřejmě blbost, ale pořád jsou to dvě svatby - jedna civilní a druhá v kostele, říkej tomu klidně zplatnění, výsledek je stejný - manželství vznikne před církví, před Bohem. Tohle je jen hloupé slovíčkaření, samozřejmě, že právně je to blbost. Ale není pravda, že by nemohla mít dva obřady. To totiž klidně může :-)
Odpovědět
@elesse a jinak je to jak píše elesse ;-) nelze mít dva obřady.... ale jedna nevěsty tu psala, že měli svatbu v pátek oficiální a druhý den pro hosty měli domluveného herce, jakoby oddávajícího :-D
Odpovědět
Té "druhé svatbě" (v případě, že první byla civilní) se říká konvalidace, ale rozhodně to není normálně svatba v normálním slova smyslu... @clear301 Nesmysl! Nemůže to být svátost jen pro jednoho, tu svátost si normálně udělují manželé navzájem mezi sebou, ale on jí (ani ona jemu) takto nemůže nic udělit. Takže je to 100% nesvátostné manželství. Ale ne hříšné.
Odpovědět
Tak, že bude papír podepsaný jen jednou, to je jasné, to sem nemyslela. Papír podepíšem na úřadě a v kostele už nic podepisovat nebudem. Ale dva obřady být můžou. Před pár dny se mi takhle vdala kamarádka, napřed na úřadě, pak v kostele. @clear301 Dík za vyčerpávající info :-) Ale druhý obřad opravdu chci. Neptám se proto, že bych ho nechtěla, ale právě proto, že ho chci. Rozvádět se neplánujeme, oba chceme spolu být do smrti smrťoucí. Na stránky manzelstvi.cz jsem se dívala, ale na můj dotaz ohledně dvou obřadů, tam odpověď bohužel nebyla, tudíž jsem se zeptala tady ;-)
Odpovědět
A mimochodem, v době mezi civilním a církevním obřadem byste samozřejmě nesměli spolu žít jako manželé (protože před Bohem byste tak prostě manželé ještě nebyli).
Odpovědět
@al789 Ale budou mít obřad v kostele, se slibem a se vším ostatním. Jak se tomu říká je přece jedno, klidně se to dá pojmout jako druhá svatba :-) Jen už nepodepisují papíry pro matriku. Souhlasím, že to nebude manželství svátostné, to jednoduše nejde, ale že nebude hříšné :-)
Odpovědět
@al789 DObře, tak já na pozvánky napíšu "konvalidace" :-D Ne, dobry, dik. Hlavně, že si rozumíme ;-)
Odpovědět
@al789 Jojo, s tím já počítám ;-)
Odpovědět
@ancitanci muzu se ze zvedavosti zeptat, proc chces i civilni obrad? Nejak si neumim predstavit zadny duvod, proc ho mit, oproti cirkevnimu
Odpovědět
@kajulinek Jak jsem tu už psala ttm. Původně jsem chtěla malou svatbu ve čtyřech na úřadu, ale kvůli mamince a celé naší katolické rodině ji chci udělat i v kostele, no a nechci se vzdát té své malé, netradiční. Vím, že je to moje svatba a mělo by to být po mém, ale když to můžu udělat na dvakrát, tak proč ne. Navíc stejně musím mít církevní, abych mohla ke svátostem a dělat církevní ve čtyřech by bylo asi dost divné. Já vím, že je to těžko pochopitelné, ale já jsem praktik :-)
Odpovědět
Profilova fotka
Vždy napřed civilní a pak církevní. Ne naopak,protoze církevní se uznává jako obecně platná. Kdežto civilní v církvi ne. Obřad můžete mít i bez mše a bez přijímání.
Odpovědět
Z pohledu právního - civilní a církevní sňatek jsou rovnocenné, právně relevantní je tan, který učiníš první. Zatímco ale církev, jak jsem pochopila z jiných příspěvků, se nebrání dalšímu obřadu po již civilním sňatku, na matričním úřadě tě nikdo oddávat nebude, pokud už budeš právně sezdaná. Pakliže tedy skutečně toužíš po 2 obřadech a žádný nemá být jen naoko, je namístě začít civilním.
Odpovědět
Profilova fotka
@zorro4 není to úplně tak. nás omylem oddali jen církevně a museli nás pak oddávat ještě civilně, protože nebyly vyřízené papíry pro matriku :D. takže jsme jako jedni z mála měli nejdřív církevní, pak civilní... ale ano, správně to má být buď naopak, nebo vyřídit papíry a mít při církevní svatbě platně i civilní uzavření manželství :).
Odpovědět
@zorro4 Dobře, budu na to při plánování myslet :-) A jen ještě dotaz, je mezitím nějaká doporučovaná délka? Nebo by to v kostele prošlo i delší dobu po tom civilním?
Odpovědět
@al789 co by na tom bylo za nesmysl? svatba bude platit, ale svátost manželství přijme jen ten z dvojice, kdo je pokřtěný a udělí mu ji ten druhý ;-) tak to opravdu je... http://web.katolik.cz/feeling/7_6.htm např.
Odpovědět
@androz Tak jasně, pokud je církevní sňatek neplatný, pak jako by nebyl. (Ale to je asi jako kdyby tě oddal tvůj kámoš bez oprávnění někde an louce... :-D Nicméně dobrý postřeh, právě kvůli neschopnosti některých církví se chvíli zvažovalo, že se ČR vrátí k modelu jediného relevantního sňatku - toho civiního.) @ancitanci Jak to funguje v církvi nemám nejmenší tušení, dávám jen pohled právní. Ale v podstatě jde asi o to, co si v církvi domluvíte, protože ten druhý je z právního pohledu zkrátka jen divadlo. Nicméně pro věřícího a pro jeho církev má pochopitelně i ten neprávní význam.
Odpovědět
Profilova fotka
@zorro4 no tak pro nás byl civilní sňatek formalita, platný je pro nás především ten církevní (i z hlediska církevního práva), takže nás to netrápilo :). nešlo o neschopnost, ale o komunikační šum mezi oddávajícím (žijícím dlouhodobě v zahraničí) a dalšími lidmi.
Odpovědět
1
2
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?