Na které straně stojí nevěsta před oltářem? Vlevo od ženicha nebo vpravo?

Víte někdo, jestli je to dané nějak závazně? Protože na fotografiích a videích jsem našla obě varianty.
Odpovědět
Profilova fotka
Já bych řekla, že je to dané a nevěsta by měla stát po pravé ruce ženicha :-)
Odpovědět
Taky jsem to videla a i u stolu ...
Odpovědět
Jo jo, taky to znám jenom takhle :-)
Odpovědět
Profilova fotka
Žena vždy vpravo, tedy i jako nevěsta. Vlevo stojí tehdy, pokud tohle základní pravidlo ženich s nevěstou neznají, nebo ho v rozrušení zapomenou či si neuvědomí. Stane se... a pak jsou i na fotkách špatně.
Odpovědět
jak píšou holky - po pravé ruce ženicha. Až při gratulacích se to otáčí a nevěsta stojí po jeho levici - hosté jí tak přejou jako první
Odpovědět
Aha, tak to jsem stála blbě :-D Teď si vybavuju, že jsem byla vlevo. Vůbec jsme tohle neřešili...Prostě jsem přišla zleva, tak jsem si tam i stoupla...bylo mi úplně jedno, za kterou ruku mě manžel drží ;-) A když jsme si měli dávat prstýnky, tak jsem si uvědomila, že taky nevíme, kdo má dávat první. No co, znovu to dělat nebudeme, myslím, že to bylo úplně jedno :-D
Odpovědět
Profilova fotka
Podle společenského pravidla žena vždy po pravé ruce muže. Při svatbě v kostele je to ale trošku jinak. Náš farář nám to vysvětloval tak, že během obřadu je nevěsta po jeho levé ruce. Když po ukončení obřadu přijímají gratulace tak první se přeje nevěstě a pak ženichovi (udělali jsme jen čelem vzad a už jsem byla po jeho pravé ruce) a potom když spolu ženich a nevěsta odcházejí už je nevěsta po jeho pravé ruce = tam kde má podle společenského pravidla být.
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 2 letech
Při církevním obřadu nevěsta stojí po levé ruce ženicha. Od oltáře, když se otočí čelem vzad - odchází novomanželka po pravé ruce novomanžela. Viz. např. video královská svatba Harry a Meghan.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?