Můžu se vdát v kostele, když nejsem pokřtěná?

Profilova fotka
Čím dál víc mě přijde krásná svatba v kostele, ale asi to nepůjde, co myslíte? A taky jsem slyšela, že svatba v kostele není hned platná. Někdo se šel brát na radnici aby to bylo právoplatné a tu svatbu vysněnou v kostele se všemi hosty měl pak už jen na oko. Asi farář není ten co tě může oddát.
Odpovědět
To, že tě nemůže farář oddat platně si vzala prosímtě kde? Takové moudro - holí nesmysl to je. Svatba v kostele je samozřejmě stejně platná jako svatba na úřadě. Aby si mohla mít svabu v katolickém kostele, tak musí být pokřtěný alespoň jeden z vás, ale na tohle téma tu už byl mrak jiných diskuzí.
Odpovědět
Profilova fotka
Já myslím, že v současné době je platná ihned i svatba v kostele. To s tím oddáváním na radnici bylo dřív, změnilo se to po revoluci. Nevím jak je to v rámci jiných církví, ale podle církevního práva římskokatolické církve je možné uzavřít manželství, když je aspoň jeden z páru pokřtěný. To se pak žádá na biskupství o dispens - povolení. A taky se chodí na přípravy. Někde to trvá tak +- rok, někde déle, záleží na knězi.
Odpovědět
Profilova fotka
Ještě upřesním, že civilně právní dopad má jen svatba v katolickém kostele. A pro katolickou svatbu opravdu stačí, aby byl jeden ze snoubenců pokřtěný.
Odpovědět
Profilova fotka
@jodyd Bydlím v Německu a tady to tak je stále, tak jsem myslela že česko nebude zas tak rozdílný..ale chci se vdávat v ČR. Takže to nesmysl není.
Odpovědět
Profilova fotka
@tilickova Aha, tak to je docela pozdě tohle řešit..já mám svatbu za 7měsíců.
Odpovědět
Profilova fotka
@radulka57 Nebojte, třeba u nás se příprava zvládne za 8 setkání :-) A jinak to záleží na knězi, znám kněze, kteří snoubence připraví i za jedno nebo dvě setkání :-)
Odpovědět
Profilova fotka
@manzelstvi_rodina Můžu se zeptat? Katolický kostel znamená jen kostel římskokatolický? Myslela jsem, že svatby platí i když jsou uzavřené v kostelech církve husitské, nebo evangelické.
Odpovědět
Profilova fotka
My měli církevní svatbu v evangelickém kostele - já jsem pokřtěná u husitů, manžel je ateista. Platná byla okamžitě. Kamarádka se týden po mně vdávala taky v kostele. Pokřtěný není ani jeden, věřící taky ne a klasickou církevní svatbu nechtěli - měli tedy civilní, ale s požehnáním církve. Možností je dneska víc :-)
Odpovědět
Profilova fotka
@tilickova ano, katolický = římskokatolický. V případě svateb u jiných křesťanských církví to také jde - tam pak záleží, která z nich to je (musí být státem uznaná).
Odpovědět
Profilova fotka
@manzelstvi_rodina Tak to je dobré s tou přípravou. V místě kde bydlím kněz pod rok nejde. Proto budeme mít jen civilní obřad.....
Odpovědět
Profilova fotka
@tilickova můžete si zvolit jiného kněze, na to máte právo. Kdybych Vám mohla pomoci, ráda poradím, ale potřebovala bych znát více informací.
Odpovědět
@manzelstvi_rodina Mě by strašně zajímalo, co se skrývá pod pojmeme "připraví"... :-)
Odpovědět
Článek se načítá
Profilova fotka
@buldok Prý je to sezení, kde ti kněz povídá o bohu a manželství a takový... nevím proč se to dělá
Odpovědět
@radulka57 Aha....no tak to pak jo...
Odpovědět
@buldok A neplatí se to náhodou? Pak bych věděla. Nic proti Bohu. Sama věřím v něco vyššího než jsme my. Jen ta církev mne trošku dojímá :)
Odpovědět
já pokřtěná nejsem, přítel ano. Svatbu máme v kostele a musím říct, že mi teda příprava vůbec nevadila. U nás kněz o Bohu ani moc nemluvil, spíš povídal hodně o realitě manželství - jsem ráda, že jsme si to oba vyslechli. Jinak za přípravu se samozřejmě nic neplatí a za obřad jsme taky dali jen dobrovolný dar.
Odpovědět
Ja jsem pokrtena mam i prvni svate prijmani, pritel je jen pokrten takze u nas to problem nastesti nebude.Jinac staci kdyz je jeden pokrten.Svatba v kostele plati hned.Jen kdyby jste se rozvedli a chtela bys znovu svatbu v kostele tak mas smulu.Pro cirkev budete i nadale manzele.Jsou situace kdy to povolej ale asi to bude ojedinele a dost problematicke.A to sezeni to zalezi pouze na farari.Nekteri trvaji na roku a vice jini treba jen na mesic :) A to sezeni je od toho aby vas nejen poznal ale taky aby vysvetlil vaznost snatku.Znam tet uz ex manzele kterym po par navstevach rekl farar ze je neodda ze nejsou na to pripraveni.Svatba se nakonec stejne uskutecnila ale manzelstvi ani ne po roce krachlo :)
Odpovědět
Profilova fotka
Nečetla jsem vaše všechny příspěvky, ale záleží na tom asi, zda chceš mít svatbu v kostele kvůli prostoru nebo kvůli tomu obřadu církevnímu. My nejsme s přítelem ani jeden křtěný, jsme naprostý ateisti, ale budeme se brát v zámecký kapličce, kde se dělá civilní obřad a přijde mi to skoro, jako v kostele :-D :-D
Odpovědět
Profilova fotka
@chris_n Chci to kvůli prostředí, přijde mi to strašně romantický a jako pohádkový...tu mši bych k tomu nechtěla, i když proti tomu nejsem...občas se mi zachce i zajít do kostela...připadám si potom jak v jiném světě...je to uvolnění.
Odpovědět
Profilova fotka
@chris_n souhlasím, my to s manželem máme stejně jako vy, ale nechtěli jsme jen neosobní obřad na radnici,který je za 10minut vyřízený, tak jsme nakonec měli obřad s farářem čs.církve husitské v zámecké zahradě,bylo to úžasné,osobní, dojemné a neměnila bych :-)
Odpovědět
Profilova fotka
@mellie my jsme přípravy taky měli trochu jiné, ani nebyl daný počet schůzek ani nic takového a bylo to hodně o tom, abychom my poznali jeho a on poznal nás a nemělo to zas tolik ten náboženský podtext,bylo to hodně o životě a za to jsem ráda :-)
Odpovědět
Profilova fotka
@radulka57 mě tohle právě přinese ta kaple, je to skoro jak kostel ;)
Odpovědět
Profilova fotka
@radulka57 nevím,jak jsi na to přišla. Farář má právo oddávat stejně jako oddávají zastupitelé na radnici. Navíc církevní obřad je mnohem osobnější a osobně mám pocit,že je i svým způsobem brán víc vážně...
Odpovědět
@radulka57 Proc se chces vdavat v kostele, kdyz nejsi verici - pokrtena?? Ja sama nejsem verici, ale prijde mi velmi pokrytecke, presne jak pises, "kvuli krasne svatbe v kostele" se tam i vdavat - je to prece o slibu pred Bohem, a kdyz neveris, tak proc bys mela u nej neco slibovat??
Odpovědět
Profilova fotka
@stastnanevesta Už jsem již psala, že žiji v Německu a tady to tak je... farář není ten právoplatný, který to může uzavřít...nejdřív se musí na radnici nebo tak a tu velkou kostelní svatbu pak jako druhou! :-)
Odpovědět
Profilova fotka
@bolekat Nj, děkuji za probrání..byl to asi ulet do tmy...v kostele se vdávat nebudu....
Odpovědět
Profilova fotka
Přítel též chce mít svatbu v kostele já nejsem pokřtěná on je.....jen nevím zda opravdu budem muset na ty přípravy...já těch příprav okoly svatby mám až až :)
Odpovědět
@veronika2610 ony cirkevni pripravy na svatbu maji smysl, asi kdybys byla verici, tak to chapes..
Odpovědět
Profilova fotka
Ale jo neříkám že ne ....určitě si člověk poslechne spoustu rad názorů a pohledů na věc
Odpovědět
Profilova fotka
My měli přípravy 6x po hodině. Víra a náboženství se probíraly minimálně. Spíš nás farář naváděl na témata, která by v budoucnu mohla být problematická - vážná nemoc jednoho z nás, finanční tíseň, nemožnost mít vlastní dítě, adopce, umělé oplodnění, práce v zahraničí... Cílem nebylo, abych se stoprocentně shodli, ale abychom si uvědomili, co všechno třeba může nastat a že svatba vážně není jen o tom jednom dni. Poslední dvě přípravy jsme věnovali průběhu obřadu, procházeli "manuál" obřadu a domlouvali se na jeho drobných úpravách, vybírali jsme hudbu... I po více než sedmiletém vztahu si myslím, že přípravy nám prospěly. S oddávajícím jsme se znali už dříve (spolužák ze střední mého muže, já jednou měsíčně učím v nedělní školce), ale i díky přípravám a času, který jsme jimi strávili, byl obřad a řeč oddávajícho přímo "šitý" nám na míru.
Odpovědět
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?