Můžeme mít svatbu v kostele, když už ji přítel měl?

Přítel už měl jednou svatbu v kostele a je rozvedený. Po druhé už to asi nedovolí že?
Odpovědět
@kkklara1 Jedině když by měl i církevní rozvod, ale ten není nijak jednoduchý ,rychlý a ne vždy to jde.
Odpovědět
Profilova fotka
no to nevím, správně by to možné být nemělo. Ale myslím že dost záleží i na knězi, tak bych se ho zkusila zeptat.... znám jednu paní, která byla rozvedená, podruhé se chtěla vdávat a protože její nastávající byl velký křesťan a svatba mimo kostel nepřicházela v úvahu, tak se tato paní radila s knězem a s jeho pomocí psali dopis dokonce papežovi, aby jim to jakoby povolil... a byla i druhá svatba v kostele.
Odpovědět
Profilova fotka
To není fér, když jeden nemůže mít svoji první svatbu v kostele kvůli toho, že ten druhý už ji měl.... :-S
Odpovědět
Profilova fotka
je potrebné aby bol prvý sňatok, ktorý bol uzavretý v kostole anulovaný (ak to je katolícka cirkev, inde neviem) ak anulovaný nie je, je stále platný a tým pádom by sa asi nedala vybaviť svadba v kostole druhý raz
Odpovědět
Profilova fotka
Já teda nevím, ale dle mého názoru je to na domluvě s farářem (knězem) a možná i podle toho, v jaké jsi církvi. Moje mamka třeba byla hodně velký extrém (na poměry v církvi). Byla rozvedená, svého 2 chlapa si vzala v katolickém kostele a oddávala je evangelická farářka. :) Ale byla to známa, tak to vše domluvila... :) Jinak tedy nevím, ale dle mého by to možná i mělo jít... Ale myslím si, že hodně bude záležet na církvi. V katolické ti to asi neprojde.
Odpovědět
Na Moravě ti tuto informaci podá Mons. Jan Graubner.
Odpovědět
Profilova fotka
@kkklara1 manžel byl rozvedený, a první sňatek byl církevní. i tak s tím nebyl problém, takže naše svatba byla taky církevní :) záleží, jaké církve jste členy...
Odpovědět
moje teta se kvuli tomu musela vdavat na radnici, protoze nastavajici manzel byl uz rozvedeny a tehdy se zenil v kostele...
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 2 měsících
Profilova fotka
Je to jen otázka peněz a štěstí na faráře. Církev je v tomto směru poměrně moderní firma otevřená všem příležitostem k potěšení našich nehodných duší ;-)
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 1 roce
@kkklara1 chtěla jsem se zeptat, jak to dopadlo s tou Vaší svatbou, já řeším stejný problém, chtěla bych svatbu v kostele, ale přítel ji už tam měl
Odpovědět
Profilova fotka
Může. Jenom si musíte zažádat. Moje teta se vdávala po druhé a její nastávající také :-) Žádost poslali do Vatikánu... ale čekali asi rok a něco. Mezitím chodili za panem farářem na sezení.
Odpovědět
Profilova fotka
Moje kolegyně se také vdávala podruhé a první svatba byla v kostele.. Musí podstoupit církevní rozvod, který je opravdu složitý.. Takže se nejprve vzali na úřadě a poté asi kostel..
Odpovědět
Článek se načítá
Církevní rozvod ( řeší Vatikán) není vždy možný, musí k tomu být velice vážné důvody, ne jen že si nerozumí, nebo jsou nevěrní, jsou to například zamlčené vážné věci před svatbou apod.
Odpovědět
Pokud měl jeden ze snoubecnů první svatbu v katolickém kostele, druhou svatbu už tam mít nemůže. Pouze v případě, že by byl první sňatek anulován, o čemž rozhoduje církvení soud (nic jako církevní rozvod neexistuje, anulace znamená, že ke sňatku ani nedošlo, je to sice slovíčkaření, ale katolická církev rozvod neuznává), nebo tedy ono zmíněné povolení od papeže - a současný papež je dost otevřený, umím si představit, že by to povolil, ovšem není to nic jednoduchého a už vůbec ne běžného, já sama neznám osobně nikoho, kdo by papeži psal (nejen kvůli svatbě, ale i něčemu jinému). Nicméně pokud by už někdo chtěl papeži psát, bude to chtít nějaký závažný důvod. Pokud netrváte na katolické církvi, pak svatbu v kostele mít můžete, myslím, že všechny ostatní církve (krom katolické) rozvod uznávají. @nemcovakn Chápu, proč to tak vidíš, ale je dobré si uvědomit, že na svatbu v kostele nemá nikdo z nás nárok, samozřejmě církev oddá v podstatě každého, kdo chce a splňuje podmínky (aspoň jeden snoubenec pokřtěný, ani jeden nerozvedený), ale to je spíš její benevolence. @mafoto To, co jste napsal, samozřejmě není pravda. Rozvedený člověk mít druhou svatbu v kostele nemůže bez ohledu na peníze nebo faráře. Farář, i kdyby chtěl, nerozhoduje o tom, zda může nebo nemůže mít rozvedený člověk druhou svatbu v kostele.
Odpovědět
naprosto bez výhrad souhlasím s @lysecek
Odpovědět
Profilova fotka
A jde vám o církevní obřad nebo o kostel/kapli jako místo? Však můžete mít svatbu na odsvěceném místě. A třeba unitáři vás oddají v podstatě kdekoliv a nejsou sešněrovaní pravidly tolik, co třeba katolíci.
Odpovědět
@esufi A myslím, že i kterákoli jiná nekatolická církev s tím nebude mít problém. Odsvěcených kostelů zas tolik není, pokud vím.
Odpovědět
Profilova fotka
ale církevní rozluka se povoluje jen ze závažných důvodů - např. pokud jeden z nich neřekl druhýmu o vážných zdr. problémech
Odpovědět
Profilova fotka
Ráda bych jen upřesnila, že v případě katolické církve nejde o rozvod, ale tzv. anulaci. Tedy o to, že v případě některých skutečností (například zamlčené zdravotní problémy závažného rázu) manželství před církví nikdy nevzniklo, protože nebyly splněny všechny podmínky.
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 5 měsících
Profilova fotka
@kristynka111 To bude spis anulovani, ne? I kdyz asi zalezi o jakou cirkev jde. Sama znam docela dost lidi oddanych v kostele 2x , vetsinou bezdetnych. Fungujici rodina se asi uprednostnuje vsude..
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 10 měsících
Profilova fotka
Ahoj,rozhodne pritel nemuze mit svatbu v katolickem kostele.Cirkevni rozvod neexistuje.pouze zneplatneni manzelstvi.pfosla jsem timto procesem a uspesne.protoze jsem splnila jednu z vyjimek-odmitnuti deti.Proces pred soudnim tribunalem se svedky trval 3roky a bez pritomnosti exmanzela rozvedeneho civilnim.soudem.Neni to sranda a hlavne z hlediska karmy.pokud by se tvuj pritel znovu ozenil I pred civilnim oddavajicim uradem.Slib totiz trva a jeho dusledky jsou zavazne.Prakticky je jeho zena stale jeho zenou do konce zivota.Jak mi vysvetlil kamarad duchovni terapeut.ktery dava dohronmady lidi.kterym psychiatri nepomohli.jen jd nadrogovali,ze problemem je veta ve ktere se vyjadruje nerozveditelnost sezdaneho manzelstvi (co Buh spojil.clovek nerozlucuj).Cirkev ji tam ma schvalne.Tema je to natolik zavazne.,ze jsem se na svem prikladu rozhodla zalozit do mistniho fora nove tema.Oml.se za chyby.pisu z dotykace,ze ktereho to moc neumim.Odpovim I na dotazy
Odpovědět
Profilova fotka
Povodná otázka znie či može mať druhú svadbu v kostole a odpoveď znie ano, ale nie druhý cirkevný sobáš. Moj otec sa 1x ženil v kostole, oddával ich katolícky farár (mali obrad aj na radnici, ale vtedy sa to tak robilo...) a 2x mal svadbu tiež v kostole, ktorý patrí mestu a sobáš nebol církevný,ale civilný.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?