Křižování se při obřadu

Dobrý den. Mame za dva mesice svatbu v kostele. Oba jsme s pritelem pokrteni, on je verici, me k tomu uz rodice nevedli. A ted me hloda otazka, pri obradu jsou chvile, kdy se clovek pokrizuje, musim i ja jako neverici? Mozna je to blba otazka, ale priznavam, ze to ani neumim. Diky
Odpovědět
1
2
Profilova fotka
No je to jen můj názor, ale myslím, že byste asi měla...podle mě ten kněz by divně koukal :-D Já mám polovinu rodiny věřící a když k nim přijedu a oni jsou zvyklý se modlit před jídlem, tak se aspoň pokřižuju, aby se neřeklo. Ale třeba můj otec, zarytý ateista stojí naschvál s rukama za zády....Pokud na to "máte koule", tak se nekřižujte ;-)
Odpovědět
Profilova fotka
@kukiartex Pokud jsi rozhodnutá pro církevní obřad, tak křižování je detail. Víš, co církevní obřad obnáší? A že v případě katolíků jde o svátost?
Odpovědět
Profilova fotka
Nemyslím si, že byste musela. Nicméně je dobré uvědomit si, že při obřadu budete slibovat například to, že děti vychováte ve víře.
Odpovědět
Profilova fotka
@pirek Bych řekla, že si to uvědomuje, když mají obřad v kostele. Protože určitě musí chodit na předmanželskou přípravu, kde se tyto záležitosti probírají. @kukiartex Když se nechcete křižovat, tak se nekřižujte. Kostel nespadne :-) Podle mě je to lepší, než se přetvařovat, že jsem kdovíjaký křesťan. Já, ač věřící, zastávám názor, že důležitější v životě je to, jak se chováme. A ne to, jestli chodíme do kostela...
Odpovědět
Nedavno jsem byla asi uz na treti svatbe v kostele. Kazda byla trosku jina, ale v hodne vecech stejna. Kdyz jsme u rodicu pritele, pri obede se taky modli, ja teda vzdy jen pockam s rukama v kline. Nechci se prave nikoho dotknout, ani rodiny, ale prijde mi to takovy neuprimny, kdyz nejsem verici.
Odpovědět
Jsou tu i starsi doskuze ohledne svatby v kostele, kdy jeden ze snoubencu neni verici, ale nejak jsem nevycetla, jak to pak meli v kostele pri obradu. Diky za reakce :-)
Odpovědět
Profilova fotka
@kukiartex Co si vybavuju jednu svatbu, tak nevěsta, nevěřící, stála se sepnutýma rukama a s mírně skloněnou hlavou, když se ostatní modlili. Nekřižovala se, nemodlila se, ale klečela, když se mělo klečet. Při přijímání jí farář udělal křížek na čelo.
Odpovědět
Myslím, že tohle bys měla probrat hlavně s knězem, který vás bude oddávat. Já jsem ateista a v momentech, kdy se octnu na mši (jako muzikantka nebo třeba právě na něčí svatbě), se rozhodně nasnažím napodobovat ostatní (např. křižování nebo opakování nějakých slov...), bylo by mi to dost nepříjmné. Takže se jen chovám tak, aby to bylo uctivé k ostatním a k té situaci. Na druhou stranu jako nevěsta bys správně měla být opravdu věřící, takže je to trochu složitější... Přetvářka to trochu je... Záleží, jak to bere váš kněz.
Odpovědět
Profilova fotka
Jednej za sebe,tak jak už to děláš.
Odpovědět
Profilova fotka
To je zajímavá debata. Jsou přece různé podoby církevních obřadů, a při některých z nich by se asi osypali, kdyby se někdo křižoval... On už ten pojem svatba "v kostele" je dost neurčitý, protože je kostel a kostel, že? I ateisté mají své kostely, a tam se určitě nekřižují. A to nemluvě o pestré mozaice církví a náboženských společností, které mají své "kostely", dělají církevní obřady, a rozhodně se nekřižují.
Odpovědět
@rakowka Tak tazatelka asi ví, v jaké církvi je její snoubenec a jaký obřad ji asi čeká, ne?
Odpovědět
Profilova fotka
@verap33 No z kontextu rozvah tady jsem právě měla spíš dojem, že tazatelka to snad ani pořádně neví. Protože kdyby to věděla, tak jak by se mohla takhle ptát...? A pak by asi bylo lepší zeptat se toho, kdo ritus té církve zná, a ne dávat takhle vágní otázku. Znamení kříže je zpravidla dáno liturgií, a to nejen kdy se má dělat, ale taky způsob jak se má dělat (jestli celou rukou nebo třemi prsty, jestli nejprve levé rameno nebo pravé, atd) ale to už zase záleží na církvi, takže stačí jen si to prostě přečíst, když už to věřící nezná.
Odpovědět
Článek se načítá
@rakowka Myslím, že otázka byla spíš myšlena tak, jak se k tomu postavit jako ateista, jestli si na něco hrát nebo vlastně přiznat, že to jde trochu mimo mě... Ne, že by tazatelka potřebovala poradit, kdy a jak má co dělat ;-)
Odpovědět
@verap33 Tak nejak jsem to myslela :-))
Odpovědět
Tak jestli muzu pridat svuj nazor, tak ja se v kostele krizuji. Nejsem praktikujici verici, ale hodne me naucila babicka. Pokrizovani se neberu ani tak jako projev viry jako takove, ale spise jako projev ucty k danemu mistu. Pokud je ti to hodne proti srsti, tak to nedelej, jestli to knez nebude vyzadovat. Ale kdyz se pokrizujes, tak bych to jako pretvarku, jako to nektere pisou, nebrala. Zalezi na tom, jak to citis. A co se tyce provedeni, tak se kdyztak porad s knezem prip. s nastavajicim, kdyz je verici.
Odpovědět
@4lucky4 Děkuji ;-)
Odpovědět
Profilova fotka
@verap33 No a nebylo by lepší zeptat se pana faráře, jakou že církev to tedy reprezentuje, kde bude svatba, jaké jsou zvyky, zeptat se snoubence, co si o tom myslí, případně někoho z rady starších (či jaký orgán tam v kostele mají), přečíst si nějaký ten textový dokument, atd? Jak na tak vágní otázku má kdo tady na beremku odpovědět, když nikdo (zřejmě včetně tazatalky) nezná žádné souvislosti? Z toho mi teda jde trochu hlava kolem. :-) Protože prostě jinak kostelů je spousta, církví je spousta, liturgických úkonů je spousta, atd atd.
Odpovědět
Profilova fotka
@kukiartex Tady nejde ani tak o to, co si myslíš ty, jestli máš dělat znamení kříže nebo ne, nebo jak to cítíš, nebo co si myslí někdo další, ale jak to chápe církev, kde svatbu máš. V některých církvích je to bráno jako dost volné, spíše jako symbolické gesto, jinde více striktně jako žehnání, které samozřejmě přináleží pouze těm, kdo patří do společenství víry. Pokud tam nepatříš, tak by to mohlo být naopak bráno jako zneužití symboliky, tak to si opravdu spíš zjisti od těch, kdo ti to mohou odpovědně říct.
Odpovědět
Ahoj, my teda měli taky svatbu v kostele. Já jsem z věřící strany, manžel ne. Modlitba je to pro právě oddávající pár a myslím si, že pokud už se rozhodneš svatbu uskutečnit církevním sňatkem, měla by ses i pokřižovat. Můj manžel to tak bral a i když věřící není, odříkal i Otčenáš.
Odpovědět
@rakowka Ano, zeptat se faráře, to byla taky moje rada :-) Já si naopak myslím, že to je velmi zajímavé téma k diskuzi. Kdybych já měla kvůli partnerovi svatbu v kostele, taky bych řešila, jak to udělat, abych se já necítila nepříjemně a zároveň z toho nebyl zbytečný konflikt. Jak je vidět i tady, každý to cítí trochu jinak. A to, že se někdo ptá tady, neznamená, že to je jediné místo, kde hledá informace a rady ;-)
Odpovědět
Profilova fotka
@verap33 Souhlas, určitě je to zajímavé téma k diskuzi! Akorát "svatba v kostele" je výrok podobný "svatba venku" (čil např, na lodi, v bazénu, v balónu, na louce, atd). Kostelů je opravdu hodně, stejně jako církví a náboženských společností, farářů a farářek, a to včetně kostelů odsvěcených. Já jsem se jen snažila poukázat na to, že diskuze na toto téma bez udání podrobností může být jen -- no nakonec třeba právě taková, jako výše uvedené odstavce. :-)
Odpovědět
@rakowka ja si zase myslim ze je docela zrejme, ze jde o katolickou cirkev, treba z toho, ze byla pokrtena, ale pak ji rodice k vire nevedli. Myslim, ze kdyby to byla jina, tak by to napsala
Odpovědět
Profilova fotka
@kajulinek Co je katolického na tom, že někdo byl pokřtěný a pak ho k tomu rodiče nevedou? To je přece případ naprosté většiny církví, tedy s výjimkou baptistů, kde se děti nekřtí... I slovo kněz, které tam někde padlo, se používá obecně pro duchovenskou roli, tedy zase jak kde. A že má někdo svatbu "v kostele" tak to pořád může být i kostel odsvěcený, nebo jiné církve (a pořád to můlže být tak, že ho rodiče k víře nevedli) prostě těch variant je mnoho.
Odpovědět
@rakowka teoreticky ano, ale prakticky to neni pravda. V Cesku je tradice dat krtit deti v katolickem kostele, prestoze rodice jsou nepraktikujici, u ostatnich cirkvi je to jen velmi vyjimecne. Pokud je snoubenec a jeho rodina verici, tak nebude mit svatbu v odsvecenem kostele. Navic je tu katolicka cirkev nejrozsirenejsi. Uznavam, ze tu je sance, ze zakladatelka nemluvi o katolicke cirkvi a nezminila to, ale ta sance je podle me tak miziva, ze nema cenu to zminovat.
Odpovědět
Profilova fotka
@kajulinek A máš pro to nějakou statistiku nebo čímkoliv podepřený údaj, nebo to je jen tvůj pocit? Co já vím, tak mnoho lidí ze smíšených manželství (rozumí se křesťan/nekřesťan) dává dítě pokřtít, protože nekřesťanovi je to jedno (nemá důvod to zamítnout) a z pohledu křesťana je to "lepší". Je to relativně běžný úkaz např. v CČSH, církvi Českobratrské, vůbec u evangelíků. Když si uděláš sondu do dalších vyznání, bude to zřejmé. Tady sice nemám po ruce čísla, ale troufám si tvrdit, že na tento postoj nemá žádný monopol římskokatolická církev (o řeckokatolické nemluvě). A dallší věc, naopak není výjimkou, že smíšené rodiny, anebo ti kdo částečně inklinují k víře, vyhledávají svatbu v odsvěceném kostele, třeba s farářem nebo farářkou jiné církve anebo i občanský sňatek, protože jim to přijde jako dobrý kompromis, má to duchovní atmosféru, atd.
Odpovědět
Určitě jde o pastafariany!
Odpovědět
Křižování je malý "problém" ve srovnání s tím, co jako nevěřící budete muset při církevním sňatku (jde-li o katolickou církev) slíbit. Pokud Vám je proti srsti i to, zamyslela bych se, být Vámi, nad tím, jestli je pro Vás vůbec svatba v kostele morálně přijatelná, a jestli by nebylo lepší se vzít jen civilně.
Odpovědět
@fifirebarbora Civilní sňatek pro věřícího ženicha asi řešením úplně nebude. Ona pravděpodobně podepisovala papír, že nebude bránit ve výchově dětí ve víře (mluvíme-li o katolících). A ano, bude slibovat, že přijmou děti a vychovají je ve víře. To ale přepokladám, že s budoucím manželem mají jistě vyřešené, jak budou děti vychovávat atd. ;-)
Odpovědět
@fifirebarbora Samořejmě situace zakladatelky může být jiná. Nicméně já jako nevěřící (a navíc rávník, tudíž vím, že ten slib nemá žádný právní význam) bych, kdyby na tom partnerovi záleželo, slíbila s přehledem cokoliv, protože když k té víře nemám vztah, je mi úplně jedno, co si tam nakecává. Nevím, jestli jsem to vyjádřila srozumitelně. Prostě to, že pro mě ta víra nic nezajímá, mě naopak osvobozuje v tom, že je mi fuk, co po mně chce, protože to dodržovat nebudu a nevadí mi kecat... (ale pak je otázka, co v tom vztahu věřící - nevěřící bude dál, ale k tomu se nevyjadřuji).
Odpovědět
@zorro4 To ale přece není až tak otázka práva nebo náboženství, ale prostě normální lidské morálky a vztahu, na kterým mi asi záleží, když se rozhodnu si někoho vzít - vědomě a s klidem lhát v tak důležité chvíli (a to, vzhledem k tomu, na fóru jaké stránky se nacházíme, asi všechny více méně za důležitou chvíli považujeme :-) ) a v podstatě tedy i partnerovi, který věřící je a asi mu na tom záleží... Teda...jasně, že něco jiného je, na čem se dohodli "v soukromí", ale prostě ať se sebevíc vžívám do role nevěřící, neumím si představit, že bych pak před partnerem, jeho rodinou a hlavně sebou samou slibovala něco, co bych s jistotou věděla, že neplánuju dodržet, ať by šlo o cokoliv... @kukiartex Hned po přečtení dotazu mě zaujalo, proč tohle neřešíš s nastávajícím manželem, a hlavně, jestli je věřící, jestli jste se nikdy k takovým otázkám nedostali, nikdy jste spolu nebyli v kostele atd.? Ale jinak já znám hodně párů věřící - nevěřící (v podstatě moji rodiče, v podstatě moje sestra se švagrem - v podstatě píšu proto, že on i ten výraz věřící/nevěřící je takový ne úplně vypovídající), kteří spolu občas jdou do kostela, a čím častěji tam spolu jdou, tím víc ten "externista" dělá to, co "má" :-D , a byla jsem i na takových svatbách, a hlavně teda co si teď jednu takovou svatbu vybavuju, tak vím, že jsem z toho měla dost zvláštní pocit, když si třeba ta nevěřící strana ani jednou neklekla atd., protože to bylo strašně do očí bijící a bylo mi jakoby líto věřící strany, na druhou stranu docela chápu, že hrdý ateista si prostě kleknout tak nějak nemůže...ale křižování je menší věc a podle mě to nikdo řešit moc nebude :-)
Odpovědět
1
2
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?