Kolik stojí církevní svatba?

Vím, že to není přímo, že by si církev za svatbu účtovala peníze, ale že se dává příspěvek na kostel atd. Ale já opravdu netuším kolik. Máme svatbu v kostelíku na malém městě(v cizí farnosti), kde moc svateb ani nebývá a oddává nás náš "domácí" farář. Kolik peněz jste dávali vy? Počítala jsem se 3000 Kč, ale fakt nevím jaký může být standard... Předem děkuji
Odpovědět
Profilova fotka
my jsme dávali 500. Za cb v Ostravě.
Odpovědět
Profilova fotka
Ja dala 10. Ale spis by to melo byt podle tveho uvazeni a financnich moznosti, je blbost hledet na to co kdo dal, pac kazdy ma jiny rozpocet.
Odpovědět
Profilova fotka
Taky budeme mít cirkevní (evangelický) sňatek. Když zvážím mj. čas, který s námi paní farářka strávila přípravou (5 konzultací), pod 5000 bych nešla.
Odpovědět
Profilova fotka
jo takhle vy asi myslíte dobrovolný příspěvek? Tak v tom vám asi neporadím, protože jsme věřící, a tak svatební přípravky proběhly v rámci naší církve, ale vzhledem k tomu, že tam, kam chodím, svatba být nemohla (protor v nájmu), museli jsme jinam. Žádné přípravky neprobíhaly, pouze správce odemkl budovu a zatopil. I kazatele jsme měli našeho. V tomto ohledu mi přišlo těch 500 ok, ptz nic víc jsme nepotřebovali, navíc jsme museli šetřit, kde se dalo.
Odpovědět
@aurinecko počitala bych to podle toho, jestli bude varhaník, ministrant, paní kostelnice...Těm je třeba něco dát. Pak bych dala něco na energii- svícení. Panu faráří na farnost tak tisícovku.
Odpovědět
@aurinecko My jsme v Praze dávali 5 tis. církvi.
Odpovědět
Profilova fotka
@aurinecko ahoj, tak my dávali 1000 Kč - děda je kostelník a má přehled a to jsou peníze na provoz kostela, ne pro faráře. To si farář ani nemůže nechat. Víc bych určitě nedávala! A co se týká sezení s farářem, tak to je jeho povinnost za kterou dostává měsíční plat. Faráře jsme zvali na oběd a dali mu krabičku zákusků. Zpívala nám schóla (děcka z vesnice) a těm jsme dali větší krabičku svatebního cukroví.
Odpovědět
My budeme dávat asi 1000Kč, ještě nevíme přesně (+ samozřejmě květinová výzdoba). Kostel mi vyzdobí a připraví ségry (tedy kostelnici nepotřebujeme), zpívat mi budou kamarádi, které zveme na hostinu. Ministrovat budou kluci z farnosti, kteří s námi jezdí na tábory (a dostanou za to krabici cukroví). A pana faráře taky zveme na hostinu. Jsem v tom kostele "doma", tak je to taky asi trochu jiné :-)
Odpovědět
Profilova fotka
Ahoj, my počítáme s 2000Kč včetně varhanice. Tak snad to bude stačit :-)
Odpovědět
Profilova fotka
Nam rekl 2 tis s hudbou a výzdobou, ale nemame přípravu v místě bydliště, tak nevím zda dat neco i za přípravu jinde...
Odpovědět
Díky moc, konečně vím jak se orientovat! U nás je to takhle: Varhaník je strejda, takže toho máme vlastního. Výzdobu asi uděláme sami. Takže od toho místního kostela potřebujeme de facto jen odemknout dveře ;-) Náš farář tam pojede svým autem a zveme ho na hostinu a také mu dáme nějakou větší výslužku. Přípravu jsme měli úplně mimo (přes snoubenecká setkání).
Odpovědět
My jsme chtěli svatbu na Velehradě. Je to pro nás jiná farnost. Kněz nám tedy řekl,že přípravu si máme udělat v místě bydliště a jako jestli bysme si ještě nedovezli kněze z naší farnosti. Tím pádem jenom za prostory a hudbu, výzdobu si budeme dělat sami,tak po nás chtějí 5000 kč. Myslím,že je to trochu moc na to,že by dali k dispozici pouze prostory. Svatba je v září tím pádem náklady na teplo nebudou žádné. V porovnání se Svatým kopečkem je to celkem dost. Jen tak pro zajímavost jsem volala do Olomouce na Svatý kopeček a tam chtějí se vším všudy 3000kč. I paní z kanceláře byla překvapená kolik chtějí na Velehradě. Škoda že kopeček máme z ruky. No každý by spíše měl dát podle svého uvážení a ne že si kněz řekne částku.
Odpovědět
Článek se načítá
@meggi89 No já myslím, že to bude i tím, že je Velehrad dost oblíbené místo pro svatby. Možná to mají drahé pro snoubence, kteří nejsou s farnosti a přijdou k nim dělat svatbu jen kvůli tomu místu, asi tím poplatkem chtějí trochu zkorigovat ten přetlak cizích svateb Možná, źe farní nevésty tenhle poplatek nemusí platit.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?