Katolicka setkani s kaplanem

Zdravim vsechny! Premyslime se snoubencem ze budeme mit svatbu v kostele v Praze. Snoubenec je Spanel a katolik, ja Ceska, pokrtena v evangelicke cirkvi, dlouhodobe spolu zijeme ve Spanelsku. Jiz mame mozny termin i kaplana. Dnes mi bylo receno, ze ja musim jit na katolicka setkani s danym kaplanem (pokud snoubenec prileti do Prahy tak taky) min 4x a ze musim splnit podminky pro dispens. Mate nekdo zkusenosti s temi katolickymi setkanimi? Co presne se na nich probira a jak dlouho trvaji? Je mozne, aby se farar po techto setkani rozhodl, ze nas neodda?
Odpovědět
@xlkx97 Katolíci opravdu vyžadují absolvování příprav na manželství s knězem nebo s někým kdo to má ve farnosti na starosti. Počet sezení se liší farnost od farnosti. Při setkáních se hlavně mluví o manželství, pak taky trochu o víře, jaký k ní máte vztah a tak, ale neboj není to žádné inkviziční posuzováni. Svatbu v kostele můžete mít, pokud je jeden z partnerů pokřtěný v katolické církvi a pokud už jednou některý z vás neměl svatbu v kostele. Pokud tohle splňujete, tak by neměla být už žádná překážka. Dispens bude kvůli tomu, že nejsi katolička, ale to taky není problém získat. :-)
Odpovědět
@radkaja Ok dekuji za odpoved. Mas sama nebo znas nekoho kdo ma s temi katolickymi setkani osobni zkusenost??
Odpovědět
@xlkx97 My jsme na přípravě probírali čistě jen manželství - probírali jsme obsah manželského slibu (tedy co to vlastně znamená a co chceme slíbit), přijetí dětí, ..problémy, které nás mohou potkat a třeba nás to nenapadlo. Spíš to byly podněty, o kterých jsme se potom my dva mohli pobavit. Na přípravu jsme začali chodit asi půl roku před svatbou, ale setkání nebyla moc pravidelná a ve finále jsme jich měli jen asi 6 (každé tak na hodinu a půl). Někde se v rámci přípravy na manželství snoubenci setkávají i s manželským párem, někde jen s knězem. Někteří kněží to víc "hrotí", jiní přípravu zvládnou za dvě sezení. Je to různé, ale myslím, že to každopádně stojí za to. Rozhodně se není čeho bát a myslím, že se ani nestane, že by se kněz rozhodl vás neoddat ;-)
Odpovědět
@ttm Dekuji za informace ttm :)
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 12 měsících
Profilova fotka
Taky děkuji za informace...měla jsem z toho strach. Za knězem jdu v úterý, přítel je ze Slovenska, ale není pokřtěný. Kněz mi rovnou řekl, že mám přijít bez něj, tak doufám, že to bude stejně v pohodě jako u vás... :-)
Odpovědět
Ahoj, nás teda příprava teprve čeká. Celkem musíme absolvovat 8 schůzek, z toho 4 s manželskými páry z Centra pro rodinu a další 4 už přímo s knězem.. Tak jsem sama zvědavá, příští týden začínáme 8-)
Odpovědět
Profilova fotka
Já tyto přípravy v Praze vedu. Témata jsou daná biskupskou konferencí, ale snažím se vždy přizpůsobit přímo snoubencům a jejich požadavkům. Zároveň máme na přípravě i kněze, se kterým se dělíme o jednotlivá témata. Určitě tedy nemějte obavy, nebojte se ani připravujícím říct, co byste chtěli probrat více a tak. Milé nevěsty, přeji vám, aby příprava na manželství nebyla jen nutností pred uzavřením církevního sňatku, ale aby vás i bavila a třeba vám něco dala. :-)
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?