Jsme pro svatbu beze mše, jak se s tím svěřit farářovi?

Mám dotaz pro zkušené. S přítelem jsme byli pokřtěni minulý měsíc, tak nějak jsme to cítili. Svatbu máme v srpnu, naše rodiny jsou zcela nevěřící. S farářem jsme minule probírali věci kolem svatby a on nám rovnou napsal svatbu se mší. |Ale stále o tom přemýšlíme. Rodina je nevěřící, my jsme sotva pokřtěni, do kostela chodíme, ale ne každý týden, takže i pro nás je spousta věcí nových, sami občas plaveme v tom, kdy se stojí, kdy klečí. My jsme od začátku byli spíše pro svatbu beze mše, vzhledem k rodina a tak. Ale vůbec teď nevíme jak to faráři říct, je hrozně hodný, ale tohle prostě bral tak nějak automaticky. Nedovedu se to se mší představit, když modlitby bychom odříkávali maximálně my a nikdo jiný. Co vy myslíte? Poraďte jak se s tímhle svěřit farářovi, aby si to nějak nevyložil špatně...
Odpovědět
Prostě mu to řekněte. Faráři obvykle nikoho do ničeho nenutí. :) navíc s ním můžete probrat pro a proti nejlépe, protože s tím má zkušenosti..
Odpovědět
Profilova fotka
Slušně bych ho poprosila, jestli by to nemohlo být bez mše, že nechcete uvádět svatebčany do rozpaků ;-)
Odpovědět
Profilova fotka
Určitě si s ním o tom promluvte, sdělte mu své důvody, ve vaší situaci je pochopitelné, že chcete svatbu beze mše. A věřím, že pan farář vyjde vstříc :-)
Odpovědět
My třeba budeme mít obřad se mší svatou, jsme oba pokřtěni od dětství, obě rodiny jsou z 90 % věřící, takže by se řeklo no problem :-) Ale pan farář se nás stejně několikrát ptal, jestli chceme jen obřad, nebo i mši. Řekl nám, že hlavní rozdíl je v tom, že při mši bude podáváno svaté přijímání (podotýkám, že pro vás dva tělo i krev Páně = hostie i víno z kalicha, pro ostatní klasicky jen hostie) a pokud vaše rodiny nejsou věřící, předpokládám, že byste je přijímali jen vy dva. Což si musíte rozmyslet a probrat opravdu nejlépe s knězem, který vás bude oddávat. Vůbec se ho nebojte zeptat, my jsme se ptali na takové věci, že se až smál, ale všechno vysvětlil :-)
Odpovědět
@j_j oni jsou jenom pokřtění, přijímání jim podáváno nebude, myslím, že to jde udělat jen obřad beze mše :-)
Odpovědět
@majanax Ano, jde udělat jen obřad beze mše, ale pochopila jsem to tak, že právě řeší, jestli se mší nebo ne :-) Proto jsem popsala náš případ, aby viděli, jak to probíhá se mší. Ale rozhodně doporučuji promluvit si s knězem, jinak to nevyřeší :-)
Odpovědět
@j_j jo, myslím, že kněz to přijme v pohodě pokud jsou to "nekostelní" lidé tak mše by pro ně byla otrava :-)
Odpovědět
Profilova fotka
U nás je to tak, že já jsem věřící a manžel ne. Rozhodli jsme se proto pro obřad bez mše, přestože 90% "mých" hostů bylo věřící. Měli jsme k tomu hlavně dva důvody: Svatby má být o nás dvou a já si prostě nedovedu představit, že bych šla k přijímání a manžel tam seděl a koukal. Navíc někteří naši hosté byli poprvé v životě v kostele a měli z toho docela strach, tudíž jsem nechtěla aby to trvalo hodinu a půl.. Jediný kdo s tím měl problém byla moje máma, která měla pocit, že jsme vynechali to nejdůležitější. To mě docela naštvalo a řekla jsem jí, že je to prostě naše volba a že snad to nejdůležitější je slib :-) Nakonec byli všichni moc spokojení a obřad si všichni pochvalovali!
Odpovědět
Profilova fotka
Neporadím, jak to faráři říct, ale jen pro informaci. Ze svateb, které jsme fotili v kostele, byla přibližně jen 1 z 10 se mší. Ostatní byly bez mše. I tak je to podstatně delší obřad než klasický civilní. Takže obřad bez mše je celkem běžná věc a neměla bych strach to s panem farářem probrat. Hodně štěstí :-)
Odpovědět
Byla jsem v kostele na hodně svatbách a nejvíc záleží, jak to kněz natáhne (délka proslovů, prostoje, dlouhé ticha...). Kamarádka měla svatbu se mší a otec tak zrychloval, že má svatební slib na videu v 10:08 a to natáčeli nepřetržitě od příchodu do kostela. Celé to trvalo asi 20 minut. Zažila jsem i hodinovou svatbu. Moje byla kolem půl hodiny i se mší. Sbor krásně zvolil písně, takže brečeli i nevěřící a nikdo si nestěžoval. Navíc bylo horko a klima kostela všichni nesmírně ocenili. Lidi sedali a vstávali podle mě, nebo jim otec nenásilně ukázal gestem. Všechno bylo přirozené a bez problémů, i když až na pár výjimek byl plný kostel nevěřících.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?