Jaké máte zkušenosti se svatbou v kostele?

Ahojky, chtěla bych se zeptat kdo měl svatbu v kostele, jak probíhalo domlouvání s farářem, jestli jste ho předtím znali nebo jakým způsobem jste ho zkontaktovali. Nám bohužel známý fafář odešel jinam a já pořád toužím mít svatbu v kostele, ale už dlouho jsem v kostele nebyla (chodila jsem dřív s babičkou) a přítel je nevěřící, ale kvůli mě svatbu v kostele akceptuje. Ale nevím jestli nás fafář oddá, když nejsme takovýti nechodící do kostela. Pokud máte někdo zkušenosti s kostely v Brně a okolí. Dejte tipy. Děkuji moc. Já se totiž trochu bojím se nějakého faráře zeptat , aby ě nezačal vyslýchat proč a jak často chodím do kostela a tak.
Odpovědět
1
2
5
Ahoj Lenko:-) My měli svatbu v Brně v Červeném kostele. Manžel je taky nevěřící :-) Problém to nebyl ani v nejmenším...Měli jsme asi tři sezení s farářkou, co nás oddávala...jen aby manžela trošku poznala (povídali jsme si o práci, co děláme, o domácích mazlíčcích apod.), ukázala mu jak kostel vypadá, vybrali jsme si termín a slib, který si chceme říct, donesli jí formuláře z matriky, na poslední schůzku donesli oznámení a to bylo asi tak vše. Fakt je, že mě znala. Když jsem byla mladší, chodila jsem do kostela s mamkou, jenže co jsme se s manželem přestěhovali, nebyla jsem tam ani jednou (není jak se tam dostat). I tak se o tom nezmínila ani slovem :-) Tento kostel je evangelický, nevím, jestli nechceš svatbu v katolickém - to by byl asi problém. Pokud máš nějaký dotaz, klidně mi písni do IP.
Odpovědět
ahoj, my to měli podobné jako vy a nejdříve jsme si vybrali kostel, který se nám moc líbil, kde byl docela nepříjemný farář - já nejsem křtěná a tak prohlásil, že nás v žádném případě neoddá :-| po téhle zkušenosti jsem to chtěla už vzdát, ale nakonec jsme našli strašně fajn faráře, který nám se vším pomůže a nedělá žádné problémy s tím, že nejsem křtěná /dokonce mi řekl, že když to tak necítím, ať se do toho nenutím ;-) / a dojede s námi i do jiného kostela, pokud to budeme chtít. takže držím i vám palce! :-)
Odpovědět
Profilova fotka
Ahojky Leni,nás taky čeká svatba v kostele (katolickém),ale pravda je, že já i můj přítel jsme pokřtěni a máme i první svaté příjmání, tak s tím nebyl problém. Taky jsme měli sezení (3) a tam nám p. Farář povídal o významu manželství, jak je to důležitý krok atd. Byla to docela nuda, ale dalo se to přežit. Ale ptala jsem se, jaké jsou podmínky pro uzavření sňatku v kostele a bylo mi řečeno, že stačí, aby byl jeden ze snoubenců pokřtěný. Nemusí být ani svědci. Ale jak jsme se bavila s kamarádkou, tak to taky hodně záleží na farářích, tak nevím, ale ten náš je úplně v pohodě, takže kdyby jsem byla pokřtěná jenom já, tak by to určitě taky šlo.
Odpovědět
Ahoj,co vím z okolí,tak i u katolické církve vážně stačí,když je jeden ze snoubenců pokřtěný a většina lidí,co znám a měli svatbu v kostele,tak byla naposled v kostele možná jako malé děti s babičkou,nebo na půlnoční mši o Vánocích.Takže myslím,že nemusíš mít obavy.Hlavně záleží na faráři,to je pravda.Ale dnes jich je už hodně mladých a dost pokrokových.My se budeme brát taky v kostele,dokonce katolickém,i když jsem křtěná jen já a to u jiné církve-Československé husitské, a bude nás oddávat farář z této církve. Přítel,ač by nemusel, se z vlastní iniciaticvy dohodl s kaplanem od stejné církve(je na misi v Kosovu,takže s vojenským),chodí k němu na sezení a ten kaplan ho někdy asi v listopadu pokřtí a v létě nás i oddá.Měla jsem strach,jestli nás bude moct oddat v katolickém kostele,protože máme jeden překrásný na zámku vyhlídlý,ale kastelán mě ujistil,že by v tom neměl být problém.Takže super:-)!Držím palečky,ať se ti podaří najít nějakého pohodového faráře:-)
Odpovědět
Všem děkuji za Vaše rady, uvidím jak dopadnu, budu muset překonat tu obavu co mám. Chtěla bych to v kostele ve Slavkově tak doufám, že to vyjde.
Odpovědět
Ahoj, nám farář řekl, že církev má podmínku, že bude oddávat jen pokřtěný, my oba sme, chodíme ke přijímání, na katechismu sme byli jen jednou asi 2 hodiny a to sme stihli projít i obřad. je to strarý pán a myslela sem si, že to bude větší "dřina"... mě zná od křtu, ale vím, že to tak dělá vždycky
Odpovědět
Tak teď mi volala kamarádka, a říkala, že u nich pan fafář řekl, že v církevních zákonech je podmínkou pro oddání v kostele splnění křtu aspoň jednoho ze snoubenců. Nemusí být dva, a pokud farář odmítne tak prý klidně může být postižen. Ale mezi náma pokud by mě odmítl přesto oddat, ani bych k němu jít nechtěla.
Odpovědět
Přehled překážek bránících církevnímu sňatku (Kodex katolické církve CIC z roku 1983, kán. 1083-1107): nezletilost: podle CIC platí minimální věková hranice pro uzavření manželství 16 let pro chlapce a 14 let pro dívku. Vzhledem k různým dohodám mezi státem a církví respektuje církev státní předpisy, které stanoví minimální věk např. na 18 let s možností zplnoletnění od 16 let. impotence: myslí se tím trvalá neschopnost k pohlavnímu styku !!!!!!!!!!!!!!! (ZAJÍMALO BY MĚ JAK TO ZJISTÍ) závazek jiného platného manželství: v tomto bodě je třeba přezkoumat, zdali bylo předchozí manželství platně uzavřeno. Pro platnost je pro všechny pokřtěné v katolické církvi požadována povinnost uzavřít manželství před církí!!!!!!!!. Pokud byl alespoň jen z partnerů pokřtěn katolickým obřadem a manželství uzavřeli pouze civilní, pak je z hlediska církve pokládáno za neplatné Þ nikdy ve skutečnosti nenastalo. V tom případě je možné uzavřít manželství s „rozvedeným“. Pokud se neprokáže, že by aspoň jeden z partnerů byl pokřtěn, pak se jedná o „přírodní manželství“, které je v normálním případě nerozlučné. Doporučuji poradit se v takových případech konkrétně s knězem! - podmínky: manželství katolíka a nepokřtěného: je také pokládáno za neplatné. Ale je v pravomoci diecézního biskupa udělit výjimku – dispenz. Ta se uděluje za splnění tří podmínek: 1. pokud katolická strana prohlásí, že je připravena chránit se nebezpečí odpadu od víry a poskytne upřímný příslib, že se bude ze všech svých sil snažit, aby děti byly pokřtěny a vychovány v katolické církvi 2. o tomto závazku je uvědoměn druhý (nekatolický) partner 3. obě strany se poučí o účelu a podstatných vlastnostech manželství (jako je jedinečnost a nerozlučnost), které žádná ze stran nesmí vylučovat závazek svátosti svěcení nebo veřejných věčných slibů čistoty pokrevní příbuzenství: je překážkou v přímé linii (otec – dcera; platí i pro adoptované děti), v nepřímé do 4. stupně včetně (bratranec – sestřenice). Nemožnost platí i pro „švagrovství“ v kterémkoli stupni. Dále jsou pro manželství nezpůsobilí ti, kdo: nemají dostatečné užívání rozumu mají závažnou poruchu soudnosti co do podstatných práv a povinností manželství nejsou z psychických důvodů schopni převzít manželské povinnosti nemají základní vědění o podstatě manželství jako o trvalém společenství mezi mužem a ženou, zaměřeném k potomstvu, které vzniká na základě sexuální součinnosti vynutí souhlas násilím nebo strachem Omyl co do osoby činí manželství taktéž neplatným.
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 6 měsících
Profilova fotka
Ahoj můžu se zeptat neznáte někdo kostel v Brně s hodným farářem,který by nás oddal? Přítel je pokřtěný já ne. Do kostela chodím jen na silvestra, o velikonocích a jěště na hody u přítele,kde pak farář jde i na oběd.Ten by nás oddal,ale je až od Šumperka.Děti chci nechat pokřtít,ale pokud nebudou chctít věřit v boha tak je k tomu nutit nebudu.Tak kdo mi poradí? :-N
Odpovědět
Ahoj bajunko já jsem na tom podobně (sice jsme oba pokřtění), ale já do kostela nechodím (jenom na vánoce), ale přítel je věřící. Svatbu budeme mít ve Křtinách (taky jsme brňáci). Pan farář je tam moc hodný starý pán, nemusíme chodit na žádnou přípravu apod. Svatbu budem chtít beze mše. A ten chrám je tam opravdu nádherný :-) V Brně nevím, přítel říkal, že tady by to asi byl problém, když nechci chodit na žádnou přípravu :-) Podle pana faráře ze Křtin stačí, když je pokřtěný jen jeden, pak už vše vyřídí on ;-)
Odpovědět
Profilova fotka
Je a mužeš mi na něj poslat nějaky kontakt?Mysliš,že tam bude ještě místo nakonec to budem tak 4-5.srpna není na to moc pozde da se to stihnout?
Odpovědět
bajunko pošlu ti IP
Odpovědět
Článek se načítá
Profilova fotka
lenka27: nemáš tak úplně pravdu, když říkáš, že farář může být postižen za to, že neoddá dvojici katolík/nepokřtěný. Kupříkladu na Slovensku takovouhle dvojici na základě diecézního práva neoddají, pokud se farář hodně nesnaží dostat dispens u biskupa. V Čechách to chodí tak, že protože ještě nemáme v tomhle ohledu závazné diecézní právo, sňatek kanonickou formou (tedy v kostele, ale nejde o svátost manželství) povoluje biskup na základě žádosti podávané farním knězem. Zatím to chodí tak, že pokud farář, který snoubence zná nejlépe, žádost napíše, biskup to schválí, ale jak to bude po schválení diecézních předpisů, to zatím nikdo neví... Jinak - specificky jsem tohle probírala s naším farářem v rámci přípravy na křest, takže to není "jedna paní povídala"...
Odpovědět
lenka27: taky se přidávám ke trissie. Navíc sama jsi napsala: - podmínky: manželství katolíka a nepokřtěného: je také pokládáno za neplatné. Ale je v pravomoci diecézního biskupa udělit výjimku – dispenz. Ta se uděluje za splnění tří podmínek: 1. pokud katolická strana prohlásí, že je připravena chránit se nebezpečí odpadu od víry a poskytne upřímný příslib, že se bude ze všech svých sil snažit, aby děti byly pokřtěny a vychovány v katolické církvi 2. o tomto závazku je uvědoměn druhý (nekatolický) partner 3. obě strany se poučí o účelu a podstatných vlastnostech manželství (jako je jedinečnost a nerozlučnost), které žádná ze stran nesmí vylučovat V papírech co se vyplňují ke svatbě, asi tak 4 stránkový dokumet, je tohle všechno znova napsáno a oba s tím musí souhlasit. Nicméně mě farář také říkal, že u katolíka a nepokřtěného je nutný biskupský dispens. Jak píše trissie. Farář napíše žádost a biskup ji schálí(v 99% to schválí), pak je teprva odddá. Trissie a ty už jsi křest měla a nebo se teď na něj chystáš ?
Odpovědět
Profilova fotka
lenka 27: Ahoj Leni, sympaticky farar je v kostele Sv. Jakuba v Brne. Je to mlady Slovak, ale mluvi bez problemu cesky(pokud nechces obrad ve slovenstine ;-) ). Kazdou nedeli v 7 vecer slouzi msi on, tak se tam muzes za nim skocit domluvit. Nebo pak naproti kostelu na rohu je fara, tak by jsi ho mela zastihnout tam
Odpovědět
Profilova fotka
lakme: ještě ne, nějak jsem se v srpnu nestihla přihlásit do katechumátu (farář řekl "přijďte v září", já měla státnice a tedy jiné starosti, tak jsem přišla až na konci měsíce, jenže přijetí bylo na začátku), takže jsem šla až v prosinci a to je křest až druhé Velikonoce, takže mě to čeká příští rok. Ale svatbu kvůli tomu neodkládáme, tak holt bude civilní (stejně je drahý militantní ateista), a potom hned po křtu budeme mít církevní (to zase ví, že se bude muset podřídit). Jen je mi líto, že to bude bez mše a nesvátostné manželství, ale tajně doufám, že přeci jednou... třeba až se nám narodí dítě, což náš farář říká, že bývá zlomové... prostě že taky uvěří :-) Ty už jsi pokřtěná, nebo teď o Velikonocích?
Odpovědět
Profilova fotka
Trissie - já teď o vleikonocích a fakt se těším :-)
Odpovědět
trissie, ještě nejsem až teď o velikonocích na vigílii. Těším se, i když mě poněkud znervozňuje kolik lidí tam bude , počítám tak 200 a víc.
Odpovědět
Lakmé, budeš středem pozornosti, to je jasné, ale buď ráda, že aspoň nebudeš muset být čelem k ostatním ;-)
Odpovědět
Ahojte, ja sa tiez pridavam.Ja som pokrstena a mam aj 1.sv.prijimanie, ale priatel je zaryty ateista.Ale kvoli mne by podstupil aj krst.Avsak kedze na Slovensku je to kanonicke pravo viac uznavane, tak sa obavam , ze budu chciet po nom aj 1.sv.prij.A to ho asi uz nedotlacim. Ale jak citam Vasu diskuziu, tak to zavisi hodne na fararovi.Keby sa tu nasla niektora z Vas, ktora ma skusenosti z nejakym fararom v blizkosti Ziliny, tak by som ocenila nejaky dobry tip.Dakujem!!!!
Odpovědět
ronikacz: asi jste na to meli jit pres dispens, takhle tvuj pritel bude muset predstirat!
Odpovědět
holky, nepripada vam desive, kdyz se nekdo - ateista, necha krtit kvuli tomu, aby mohl mit se svym vericim partnerem svatbu v kostele? to Vam nevadi jako znesveceni krtu? (vinim spis cirkev, ktera k tomu nuti, ne toho partnera) ze radsi, nez by udelali dispens, coz podle prava mohou, radsi tlaci lidi, kteri i nadale zustanou ateisty, ke krtu ci dokonce prijimani????!!! (trissie, vy zadate o dispens, nebo se necha tvuj nastavajici - militantni ateista, jak rikas, pokrtit?)
Odpovědět
Marciaros, ja som nevedela o moznosti dispenzu, az tu na diskuzii som to precitala. Avsak aj tak na Slovensko je to trochu prisnejsie a urcite vies, ze slovensko je trochu viac katolickejsie ako Ceska republika, takze ja som pocitala s tou variantou, ze budu pozadovat, aby boli obaja pokrsteni.Samozrejme mi to pride nefer, aby kvoli partnerovi cirkev neumoznila tomu druhemu mat obrad a prijat sviatost podla svojej viery, ale bohuzial toto mi pride ako jedie mozne riesenie.V kazdom pripade skusim pozistovat ten dispenz....
Odpovědět
v Cesku ho udeluji, navic jak rikam, podle kaninickeho prava to opravdu vyzniva tak,ze prioritou je, aby mel krteny clovek cirkvevni svatbu, at uz si bere kohokoli. urcite v cirkvi mnohde vitezi konzervativni proudy a hledaji cestu, jak takove moznosti "znemoznit". ale me uplne sokoje, ze davaji (farari) prednost tomu, aby se neverici lidi krtili a prijimali bez viry - na oko, jen aby mohli umoznit cirkevni snatek vericimu partnerovi, i kdyz to jde pres dispens i bez toho nuceni k lhani. urcite bych se na Tvem miste informovala o moznosti dispenzu.
Odpovědět
Profilova fotka
ronika: pozor, manželství s nepokřtěným není svátostné manželství! Hodně lidí si to plete (já taky, dokud mi to farář nevysvětlil), jde o to, že manželství uzavřené v kostele je kanonické (tedy považované za rovnocenné svátostnému, co se přístupu k ostatním svátostem a hříchu cizoložství týká), ale svátostné je jen v případě, že jsou oba pokřtění. Na druhou stranu se ale svátostným stane v okamžiku křtu druhého partnera - není potřeba nic dalšího. Já si říkám, že holt nikdo nemůže dojít všech svátostí najednou (asi jen těžko může být někdo ženatý a kněz), tak mě budou chybět dvě, a vždycky je tu možnost, že se můj snoubenec nechá někdy v budoucnu pokřtít...
Odpovědět
promin, trissie, ted je mi jasne, ze zadate o dispens (coz je podle me v takovem pripade to nejlepsi). hodne, hodne stesti!!!
Odpovědět
Profilova fotka
marci: to bylo asi na někoho jiného, my máme první svatbu civilní - křest budu mít až napřesrok a drahý nechce čekat (jo, jsou i takoví chlapi, co se ženit doopravdy chtějí sami od sebe, je to překvapující, ale je to pravda). Ale mluvila jsem o tom s farářem mockrát a pokaždé se dozvím něco nového, a to přestože jsem si myslela, že církevnímu právu docela rozumím, protože jsem ho na škole rok studovala!
Odpovědět
Ahoj nemate nekdo crack na pocitacovou hru PortRoyale2 ja totiz nemam CD 8 8-(
Odpovědět
jasne, ja to pochopila blbe, myslela jsem, ze ty uz krtena jsi a ze se z formalnich duvodu bude nechavat krtit tvuj nastavajici. ja myslim, ze podle toho, co pises, to resite skvele. (jo, to vis, ze jsou chlapi, co se chteji zenit, jenom se o tom nemluvi - v Cesku - a vetsina dela, jako by je zena k oltari/na radnici dotahla nasilim, aby pred chlapama nepriznali, ze to sami chteli :-D jo, pravo se da vykladat ruzne a bohuzel nekteri upiraji i moznosti, ktere v nem jsou, jak jsi psala... :-(
Odpovědět
HEJ TAK MATE NEKDO TEN CRACK JA NEMAM CD JADNY A PROTO POTREBUJI CRACK ABY TO SLO SPUSTIT BEZ CD
Odpovědět
1
2
5
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?