Církevní obřad bez křtu. Dá se to?

Ahojky Nevíte, jak je to, když se s přítelem chceme vzít v kapli nebo kostele a ani jeden nejsme pokřtění? Jde to, nebo se aspoň jeden z nás musí nechat pokřtít? A co je k tomu potřeba? Díky moc za rady ;-)
Odpovědět
preco chcete mat svadbu v kostole ked nie ste pokrsteni? =-)
Odpovědět
Profilova fotka
ked nie ste pokrsteni pochybujem, ze sa to da. u nas bol pokrsteny (+vsetko ostatne) len moj uz teraz muz a museli sme ziadat o povolenie biskupsky urad. Podla mna by ste sa najskor mali pripravovat na krst (neviem, ci to netrva aj rok) a potom primanie... Ale tiez mi nie je jasne, preco tam chcete mat svadbu, len pretoze je to tam "pekne"?
Odpovědět
Profilova fotka
Vyberte si kostel a nebo kaplik kde chcete být oddáni,zajděte na faru za knězem a on už vám potom všechno řekne.Ale pokřtění být nemusíte.
Odpovědět
Pokrsteny musi byt aspon jeden z vas. Priprava trva asi rok.
Odpovědět
Profilova fotka
ahoj kotito, tady máš linky na některé diskuze tady ,chapu ze jsi zde poprve zrejme ,priste nez budes chtit nejale tema zalozit mrkni na diskuzi zadej dotaz a pak jen hledej. :) http://www.beremese.cz/forum/show.php... http://www.beremese.cz/forum/show.php... urcite bys nasla i jine odkazy tak hodne stesti a hlavu vzhuru do priprav :)
Odpovědět
kotito:Tiež nechápem prečo chcete mať svadbu v kostole,keď nie ste pokrstení ;-) Veríte v Boha alebo je to len kvôli prostrediu? Čo ja viem,tak ak chcete mať svadbu v rímskokatol.kostole, tak musíte mať obaja krst aj 1.sv.prijímanie. V gréckokatol.kostole stačí,ak má jeden z vás všetky sviatosti a druhý nemusí mať ani krst. V rímokal.kostole s tým robia dosť problémy,ale v gréckokat.by sa to možno dalo vybaviť. Ale tu ide o tom,či naozaj veríte v Boha,alebo sa chcete brať v kostole,len kvôli ,,kulisám,,. pokiaľ viem,tak v ČR s tým až také problémy nerobia,tak sa treba ísť len opýtať ;-)
Odpovědět
Je sice pravda, že nechodím do kostela pravidelně, ale neznamená, že když nejsem pokřtěná nejsem věřící. V kostele nebo v kapli chci mít svatbu i kůli kráse, ale hlavně, protože věřím , že když se vezmeme tam bude to napořád. Nevím jestli to někdo chápete... :-N
Odpovědět
kotito - myslis,ze je to trosku smiesny dovod. :-)
Odpovědět
kici - co k tomu dodat....
Odpovědět
Kotito, svatba v kostele ti zaručí, že to bude napořád?? A sakriš..... :-D
Odpovědět
Profilova fotka
terina: v rimskokatol. musi mat jeden krst aj primanie, ja som nemala nic a farar musel ziadat biskupsky urad o povolenie. kokito: musis ratat s tym, ze budete chodit na faru na poucenia. my sme boli 8x a z toho raz u jednej rodiny, kde nas akoze mali sexualne pripravit. my sme tam boli vzdy sami a dost mi prehovarali do duse, ci sa nechcem pripravovat na krst a tak a podpisovala som aj vyhlasenie, ze nebudem branit nasim detom vo viere navzdy to bude aj na urade pokial sa mate radi, kvoli krase, to fakt neni dovod
Odpovědět
Kotito:Túto tému si nemala radšej otvárať,pretože neviem neviem ako to dopadne... ;-)
Odpovědět
Článek se načítá
lyly:nám bolo tak povedané na fare.Ale to fakt záleží väčšinou od prístupnosti farárov. Stretla som sa aj s tým,že jeden mal krst+prijímanie a druhý nič a zosobášili ich bez problémov. naozaj,veľa robia aj vzájomné sympatie. ;-)
Odpovědět
terina25 - taky si teď říkám, že jsem se neměla ptát na toto téma. No chyba. Díky těm, které ,,normálně" odpověděly...
Odpovědět
Profilova fotka
kotito: a tvoj buduci muz o tom vie? on sa chce zenit v kostole, a co na to vasi rodicia?
Odpovědět
Profilova fotka
Kotito - myslim, ze to nebude jednoduche ... je mozny cirkevny sobas, ak jeden zo snubencov je pokrsteny a druhy nie, vtedy sa ziada dispenz od diecezneho biskupa ... ale ked nie je ani jeden z Vas pokrsteny? Prepac, ale nerozumiem celkom dovodu, preco chcete mat sobas v kostole ... este si neuviedla, ze v akom kostole (rimsko-katolicky, evanjelicky ... atd). Pri sobasi v katolickom kostole sa slubuje aj to, ze manzelia budu svoje deti vychovavat v duchu evanjelia ... ked Vy sami nie ste pokrsteni, boli by ste ochotni toto slubit a dodrzat?
Odpovědět
lyly - ano samozřejmě o tom ví! Rodiče s tím souhlasí, všichni moji sourozenci se brali v kostele.
Odpovědět
Profilova fotka
terina: viem, ze kazdy si robi svoje pravidla a to sa mi na cirkvi nepaci. aj s pouceniami je to vsade ine. niekde maju len 3, je tam vela parov a len pocuvaju, no my sme mali sami 8x a stale sa nas vypytovali. kokito: podla mna sme odpovedali vsetky normalne, musis byt na taketo otazky pripravena :-D
Odpovědět
Profilova fotka
požadavky na křest jsou jiné v čechách a jiné na Slovensku. Zatímco v ČR opravdu stačí, aby pokřtěný byl jeden a dispens od biskupa se uděluje takřka automaticky (což ale neznamená, že se o něj nemusí dopředu zažádat), na Slovensku s tím dělají daleko větší problémy a musí se hodně zaručit a angažovat kněz, aby to prošlo u smíšeného páru... Jinak, kotito, pokud jsi věřící a nepokřtěná, není nic jednoduššího než se přihlásit do přípravy na křest, ale pozor na termíny - v Praze jsou jen dva termíny přijetí - tuším druhá zářijová sobota (pro křest na velikonoce následující rok, tedy s devítiměsíční přípravou) a sobota před první adventní nedělí (pro 16 měsíční přípravu, křest je na druhé velikonoce po přijetí do katechumenátu). Ale zvaž si, jestli jen pro pocit, že to bude napořád, jsi ochotná přijmout všechna omezení, která s sebou život ve víře nese, a která budeš muset po křtu dodržovat - protože jinak půjde jen o prázdné gesto...
Odpovědět
Profilova fotka
Trissie - mali sme v rodine pred 2 rokmi sobas, kde si pokrstena katolicka brala nepokrsteneho .. ziadny problem s tym nebol, ona tuto skutocnost oznamila hned fararovi, fararko povedal, ze OK, ze jej snubenec nemusi chodit ani na poucenia, iba na posledne, kde sa preberaju organizacne veci, poziadal biskupsky urad o dispenz ... ziadny problem nebol, bolo to v nasej farnosti, takze viem to na 100% ...
Odpovědět
Profilova fotka
majcik - jasně, to je nic proti ničemu, ale narozdíl od ČR se musí kněz víc angažovat na biskupství - ten váš už tam asi má nějak nastavené vztahy, takže ví, že mu to projde - nebo máte jednoho z rozumnějších biskupů. Ale obecně v ČR se ani kněz nemusí moc angažovat, prostě to pošle, oni to skoro automaticky orazítkují a pošlou zpátky - co mi povídal náš farář, tak na Slovensku to tak jednoduché není - opravdu se musí FARÁŘ trochu víc postarat (ale navenek pro snoubence je to stejné)
Odpovědět
Profilova fotka
Trissie - uplne presne postup tychto vybavovani nepoznam, to je pravda. Pisala som len tuto skusenost ... a bolo to v pohode.
Odpovědět
Profilova fotka
trissie: moja skúsenosť je podobná ako písala majcik. som katolíčka (mám krst aj birmovku) a môj nastávajúci nie je pokrstený. svadba bude v kostole a na farskom úrade sme sa dozvedeli, že vybavenie dišpenzu nie je žiadny problém.
Odpovědět
ahoj holky a kotito, pracuju na arcibiskupství a povolování sňatků a křtů je náš denní chléb ;-) Ke svatbě v katolickém kostele je zapotřebí pouze jednoho pokřtěného = věřícího katolíka. Pokud je to pro oba první svatba, opravdu s tím nebývají problémy. Kněz napíše žádost na biskupství (je na to formulář) a cca do 3 týdnů mu příde schválení (tedy tak je to aspoň u nás), pokud jsi Kotito věřící a chtěla bys žít podle učení katolické církve, můžeš se připravovat na křest , který trvá cca rok. Je pravda, že teď bývají vstupy do katechumenátu hromadné, jak píše trissie, takže je na ně jen pár termínů, ale lze na biskupství zažádat (to taky napíše kněz) o povolení kratšího katechumenátu z důvody svatby. Ovšem váš kněz v tom dopise musí obhájit, že to není jen kvůli svatbě, ale že jeden ze snoubenců chce přijmout křest opravdu pro víru. Takže asi tak... A k tomu, že když je to v kostele, je to napořád.... No, to ti ani kostel nezaručí...Ale je pravda, že církevní manželství je nerozlučitelné před Bohem (rozvést se církevně není žádná sranda, píše se do Vatikánu a zahajuje se dost drsný proces u církevního soudu, u "světského" soudu, to samozřejmě jde, ze stejných důvodů jako u svateb na úřadě, ale před Bohem budete pořád svoji. ) No, ale to se týká hlavně snoubenců, co jsou oba pokřtění a tudíž mají svátost manželství. U smíšeného páru to je myslím trochu jinak. Tam to není svátost. Pokud se na úřadě rozvedou dva pokřtění, co měli církevní sňatek, tak už ani jeden nemůže mít další svatbu v kostele...Leda, že by církevní soud uznal, že jejich sňatek nebyl platný (což fakt moc často nebývá), moje šéfka a kamarád jsou (on byl - zemřel) advokáti u církevního soudu, tak o tom něco vim.
Odpovědět
Profilova fotka
Ahoj, přidávám se k tomu, že obřad v kostele vnímám jaksi "opravdověji" než na úřadě. Asi proto, že je před Bohem napořád. Vdávám se za 4 měsíce, oba jsme pokřtění v dospělosti, moje příprava na křest trvala 6 měsíců. Žádný hromadný termín nebyl, asi že jsme malá farnost. Prostě jsem přišla, řekla co chci a začala chodit na přípravu.Většina rodiny věřící není, ale kvůli nám budou muset "přetrpět" obřad i se mší. Je to pro nás důležité. Když není jeden pokřtěný,žádá se o dispens a musí slíbit, že děti budou vychovávat ve víře a že tomu druhému nebude bránit v praktikování. Měl to tak i Palacký v 1.pol.19. století. To se myslím nezměnilo. Další možnost je, jak už bylo řečeno, že se nechá pokřtít, ten kdo není(ve vašem případě oba). Ale musíte to opravdu chtít, nejen kvůli svatbě, a příprava trvá dost dlouho. Jinak v kostele můžou mít svatbu i dva nevěřící, ale musí být odsvěcený. Bývají to třeba zámecké nebo hradní kaple. Nebo kostely unitářské církve.
Odpovědět
Profilova fotka
kokito: Zkus si zavolat na místní farní úřad, jestli Ti dají povolení pro civilní svatbu v kostele. Myslím, že by to nemusel být problém. Pak už jen stačí dotáhnout tam matrikářku a oddávajícícho. ;-)
Odpovědět
Profilova fotka
Ahoj kokito, chápu jak to myslíš, taky mi svatba v kostele připadá taková "opravdovější", jednak, že je před Bohem napořád (jak už psala andelka) a také vnímám jako "silné" když si říkáte slib přímo do očí a ne jenom prosté "ano, ano"... ale to je každého osobní věc, jak a kde chce prožít svůj svatební obřad, každému vyhovuje něco jiného. Ono je opravdu třeba, aby alespoň jeden z partnerů byl pokřtěný. U nás to bylo tak, že já jsem pokřtěná, ale můj manžel nikoli, pan farář proto požádal biskupa o dispens a za 3 týdny to bylo vyřízené, úplně bez problémů. Chodili jsme před svatbou na přípravu, měli jsme asi 4 sezení s panem farářem a ta poslední schůzka byla spíš organizační. Ono asi hodně záleží na přístupu faráře, takže bude nejlepší, když se domluvíte přímo s ním. Ale myslím, že křest jednoho z Vás je pro obřad v římskokatolickém kostele opravdu podmínkou. Takže Vám přeji šťastné vyřizování a aby Váš svatební den dopadl přesně podle Vašich představ.
Odpovědět
Profilova fotka
Ahoj Kokito, nenapísala si, kedy plánujete svadbu, lebo viem, že jeden známy chodí na prípravu na krst v rím. kat cirkvi už druhým rokom. Takže ono to môže trvať dlhšie. A ďalší problém by sa mohol vyskytnúť ak ani rodičia nie sú sobášení v kostole - niektorí kňazi potom zvyknú odmietnuť krst.
Odpovědět
Nevím jak na Slovensku, ale myslím, že v ČR žádný problém s tím, jestli rodiče měli nebo neměli svatbu v kostele, není. Můj přítel byl křtěný asi v pěti letech, ale jeho rodiče svatbu v kostele neměli. A myslím si, že u křtu dospělých je to už teprve jedno, protože za svoje rodiče nikdo nemůže a těžko je může nutit, aby se vzali v kostele, aby on se mohl nechat pokřtít. To by bylo trochu divné. A co by pak měl dělat člověk, jehož rodiče se nevzali vůbec? Kterého vychovávala třeba jenom matka? Bylo by dost nelogické, kdyby kvůli tomu nemohl být pokřtěn.
Odpovědět
Profilova fotka
caves terina25: tak za tebou mi uz bolo smutno, (musím sa priznat) . no asi to chcú preto, lebo sa im cirkevná svadba páci.... (hm??) kici: ahoj preco by to bol "...." dövod?? ved kazdá z nás( ak je úpromná) sa chce vydávat nielen z presvedcenia. je to nádherná ceremónia! KOTITO: musíte sa nechat pokstit, inak to nejde... sorry, ale také sú pravidlá!!
Odpovědět
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?