Svatba a soudy

Profilova fotka
Holky mám snoubence s dítětem z minulého vztahu. trochu se obáváme, že až vezmem, bude chtít bývalá navýšit alimenty. Má s tím tady někdo zkušenost?
Odpovědět
@nikol2602 No, a ptáš se na co? Na to, zda to udělá, či zda má šanci, že soud výživné zvýší? Pokud se sňatkem zvýší životní úroveň otce, stát se to samozřejmě může. Ale předpokládám, že společnou domácnost vedete i tak, tudíž svatba už toho moc nezmění.
Odpovědět
Profilova fotka
Ne, ptám se na to, zda navýšili či ne.... Žijeme ale trv. bydliště mám psané jinde. Tudíž vlastně pro soud společně nežijeme :)
Odpovědět
@nikol2602 Pro soud společně žijete, trvalé bydliště roli nehraje. Předpokládám, že byste nechtěli lhát u soudu. A také, že matka dítěte ví, že otec s někým žije. V úvahu se berou příjmy a výdaje otce/jeho domácnosti, potřeby dítěte, situace matky popřípadě změny ve všem výše uvedeném. Pochybuji tedy, že ti zde může někdo odpovědí nějak pomoci, protože je to natolik individuální, že zkušenosti ostatních jsou spíš zavádějící.
Odpovědět
@nikol2602 A také hrají roli další vyživovací povinnosti, ať už otce či matky.
Odpovědět
Profilova fotka
Hmm, ano to je pravda... No uvidíme :)
Odpovědět
Tvůj příjem na to nemá vliv. Jako manželka máš vyživovací povinnost k manželovi, ale ne k cizím dětem, to má jen on. Je to trochu zmatené, ale někde se to hodně řešilo (už si nevzpomímám kde..) a je to tak. Naopak se berou jeho další vyživovací povinnosti k tobě, případným dětem, i když kvůli tomu mu alimenty sice nesníží, ale toho bych se nebála.
Odpovědět
@katzchen To ale není pravda, sňatkem (ale samozřejmě i třeba jen vztahem) se mohou zlepšit jeho majetkové poměry. To samozřejmě neznamená, že by nová žena "doplácela" ženě bývalé ze svých příjmů, ale logicky, pokud například nová partnerka má vlastní příjem a byt a muž se k ní nastěhuje, zatímco dříve byl v nájmu, může si výrazně polepšit a soud to může zohlednit. Znám několik případů, kdy se bývalá manželka účinně domohla zvýšení alimentů v souvislsoti s novým vztahem svého ex. Na svatbu to ale přímo vázané není, prostě na změnu poměrů. Pokud ale ex účinně popírá existenci nového vztahu (nedaří se třeba prokázat, že žije u nové ženy), pak po svatbě už bude popírat hůře...
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?