Nové příjmení

Profilova fotka
Milé holčičky, :) zajímalo by mne, zda máte někdo stejné příjmení jako manžel bez koncovky OVÁ. Např. bych se nejmenovala Nováková, ale Novák... tedy Jana Novák. Co si o tom myslíte? Zvažuji tuto variantu z důvodu, že trávíme polovinu života v zahraničí (i teď jsme) a společné příjmení chceme právě z toho důvodu, aby šlo vidět, že k sobě patříme... co si o tom myslíte? A máte to některá tak? Nemůžu se stále rozhodnout...jaká jsou pro/proti? Děkuji moc
Odpovědět
já teda budu mít příjmení s OVÁ, upřímně se mi tenhle aktuální trend vůbec nelíbí a přijde mi to u ryze českých jmen spíš k smíchu (hlavně, když ti lidé žijí pak celý život v Čechách). Pokud budete bydlet v cizině, tak mi to přijde pochopitelnější. Ale je to každého věc... :-)
Odpovědět
Profilova fotka
Ahoj, mě osobně se vůbec ty dnešní patvary příjmení nelíbí. Ženy si dávají dvě příjmení, dávají si příjmení v mužském tvaru, svým dětem cpou cizí jména, čímž jim spíš ubližují... Je to nějaká honba po světovosti, po výjimečnosti? Nechápu to. Světoví nejsme přeci jménem, ale svou osobností. Buďme jednou taky pyšní na to, že jsme z Čech :-( Kdysi se tu snažili o to, aby čeština byla zachována a my to takhle "motáme". Chjo. Byla tu už spousta diskuzí na toto téma, nikdy jsem se k tomu nevyjadřovala, asi mám dnes nějaký špatný den, ale tohle byl můj názor vlastně vždycky.
Odpovědět
Pokud se jedná o klasické české příjmení (právě typu Novák apod.), tak se mi to taky nelíbí, také mi přijde, že to zní spíš směšně. Představa, že bych se po manželovi jmenovala Nicola Bečvář, no nevim :D Argumentace zahraničím je sice na jednu stranu logická, ale na tu druhou, ve spoustě zemí se vůbec takto příjmení nepřebírají, bud se jen doplnují k původnímu, nebo např.v některých arabských zemích si ženy po manželovi jméno vůbec neberou, takže patřit k sobě a mít stejné příjmení spolu vůbec nesouvisí. Ale uznávám, že já jsem v tomhle hodně tradiční a nepřechýlená česká jména u žen se mi vyloženě nelíbí, ale to je jen můj osobní vkus.
Odpovědět
Chápu ještě u cizích příjmení, ale teda zrovna u Nováka a klasických českých příjmení... Pardon, no... :-D
Odpovědět
To Novák-Nováková dala podle mě zakladatelka jen jako příklad. :) Ale souhlasím s @fanino. Všude jsou spíš pyšní na svoje jméno a my si ho musíme upravovat a snažit se co nejvíc odlišit.
Odpovědět
Profilova fotka
Třeba teď jsme četla, že si nějaká muzikálová herečka vzala partnera (Čecha jak poleno) a jmenuje se Aneta Vacek. To mi přijde nehezké. Příjmení mého partnera končí na --a (Orsava), takže sem i já začala přemýšlet, zda by Ivona Orsava neznělo přeci lépe :). Vyzvedli jsme si papíry na matrice a tam je kolonka, jak se chci jmenovat po svatbě. Přechýlení na mužský tvar tam jde pouze pokud jsme ze zahraničí nebo budeme žít v zahraničí. Někde jsem četla, že si tam můžete napsat co chcete a stejně Vás nikdo kontrolovat nebude. Asi ale zůstanu u --ová, přeci to tady není ještě "normální" a dočkala bych se maximálně komolení, kdy by mi všichni říkali --ová.
Odpovědět
Já mám příjmení bez Ova -ale je to proto ,že můj manžel - ač je čech má netradiční příjmení - italského původu ..Takže mi bylo vlastně ,už přímo při zařizování obřadu a na matrice rovnou řečeno že pokud budu chtít bez OVA nebude problém. Proto jsme se rozhodli že budu bez koncovky OVA :-D S Koncovkou by to navíc znělo velice divně to příjmení. Ale jinak nejsem moc zastáncem u klasických českých příjmení koncovku vynechávat. Nezlobte se ale někdy to vyzní úplně směšně.
Odpovědět
Profilova fotka
Mně se to u cizích jmen bez -ová zdá lepší. Ale já osobně bych pak byla Gabriela David a to moc pěkně nevypadá :D.
Odpovědět
Souhlasím s většinou - záleží na tom, jaké je příjmení. Osobně mi to největší průšvih přijde u příjmení končící na -a (Alena Vrána, Veronika Omáčka atd.) ... Já budu s -ová, protože bez něj mi to zni divně. Ale brát si cizince, nebo muže s "cizím příjmením," tak by to bylo samozřejmě jiné.
Odpovědět
Chlap uz je v zahranici, dcera ma uz prijmeni v muzskem tvaru a ja to taky planuji mit a mame typicky ceske prijmeni, ja mam prijmeni cizinecke s ova, ze Schönauerová bude ze me Chaloupka, je lepsi mit v cizine bez ova, hlavne pro deti ve skole, byla jsem ve 3.tride v USA a bylo pro ne desny to ova (tedy celkove me prijmeni pro kazdyho i v CR)
Odpovědět
Profilova fotka
Já naopak chci bez -OVÁ, ale mám k tomu osobnější důvod ;-)
Odpovědět
Jen pro zasmání mám příjmení FILIPPI když jsem poprvé přišla pro OP po svatbě vykouklo na mě příjmení FILIPPYJOVÁ :-D měsíc se řešilo kde se udělala chyba pak mi přišla nová občanka a tam bylo FILIPOVÁ až na po třetí správně :-D
Odpovědět
Článek se načítá
Profilova fotka
děkuji holky za názory :)
Odpovědět
Profilova fotka
@nevestajanicka Mám po manželovi netypické severské příjmení. Přestože se to čte stejně, jako se to píše, komolí to kde kdo :-D Ve verzi bez ová je jeho příjmení pěkné, líbí se mi to. Nicméně jsem o tom vůbec nepřemýšlela - tady mám rodinu, domov, tady žiju. Kdybych ale žila půl na půl jinde než v roudný hroudě, neváhala bych ;-) A vlastně ve skutečnosti je mi to jedno. V bývalý práci měla kolegyně to nepřechýlené příjmení + to svoje a na celým oddělení z toho bylo haló, jak kdyby si vzala za manžela dvouhlavýho mimozemšťana. Mně to bylo úplně u zádele, kdo se jak jmenuje, ona se představuje půl hodiny, ne já :-D Tak kašli na to, co na to lidi ;-)
Odpovědět
@nevestajanicka U typicky českého příjmení to nevypadá dobře, u cizích se mi to naopak líbí. Já nemám příjmení manželovo, ale svoje, a mám ho v nepřechýleném tvaru, protože není české. Přijde mi naopak zvláštní cpát za cizí slovo -ová. V mém případě by to bylo vyloženě prznění toho původního tvaru.
Odpovědět
Budu mit cizi prijmeni koncici na -a. Svatba mimo Cr. Takze automaticky bez -ova. S -ova by to fakt znelo desne a smesne 😂 Brat si ale klasickeho ceskeho Novaka, tak si urcite -ova vezmu, to mi zas pripada divne byt pani Novak, proste mi to nezni vubec pekne.
Odpovědět
Profilova fotka
@nevestajanicka Nelíbí se mi to u českých jmen a nechtěla bych to tak mít. Pokud by šlo o příjmení, které nezní tak česky, tak je to jiná. Například u jména Richter by mi to nijak divné nepřišlo. Ale u jména Novák...hrozné.
Odpovědět
Žít v ČR jako "Jana Novák" mi připadá minimálně úsměvné. Znám jednu takovou rádoby zajímavou "Svobodu". Zavání mi to nízkým sebevědomím a snahou být světová. Přitom.. jsme Češi, máme svoje zvyky, tradice a také ženskou formu příjmení. ;-)
Odpovědět
Profilova fotka
U zahraničních jmen mi to přijde logické, u českých jmen spis komické. Zvlášť v případě snad nejtypičtějšího českého jména vůbec. Chápu, že to zvazujete kvůli zahraničí a pokud tam plánujete žít do konce života, tak budiž. Ale pohybovat se s takovým jménem v ČR by mi asi přišlo směšné. Neber to osobně.
Odpovědět
Ahoj, já jsem bez ová, žijeme v zahraničí, tak jsem to chtěla mít stejné. Jedná se ale o cizí příjmení, ne české, takže to nezní blbě. Kdybychom žili v čechách, tak by mě to ani nenapadlo nepřechylovat, byť v mém rodišti v polském pohraničí je bez ová každá druhá :-)
Odpovědět
Já plánuji být taky bez OVÁ a to ze dvou důvodů a to, že už tak mám dlouhé jméno i příjmení za svobodna a nechci mít tak dlouhé ani jako vdaná, prt mi někdy nestačí ani kolonky...a za druhé přítelovo příjmení pochází ze Slovenska a končí na ra, takže když budu Kristýna *****ra, tak to vypadá, že jsem si vzala cizince, ale je to čech. :-) kdyby měl klasické české příjmení, tak bych do toho nešla....
Odpovědět
Já přechylování jakožto cizinka nemám ráda. Pokud se vyskytuje u typických českých příjmení, tak budiž (Nováková, Dvořáková...), ale jinak mi to přijde zbytečné. A nejvíc nesnáším povinné přechylování jmen sportovkyň, hereček atd. ze zahraničí. Jolieová? Vážně? Čeští sportovní komentátoři jsou skvělí, ale poslouchat například soupisku běžkyň na olympiádě je za trest.
Odpovědět
Ja se vdavam ve spanelsku a tady je pravidlo ze se prijmeni nemeni .. takze mi zustane takove se kterym jsem se narodila ... :-) Dite potom ma jedno prijmeni po matce a jedno po otci .. Ale nevim co bude pokud budeme mit v budoucnu chlapecka :-D musel by se jmenovat napr.. David lopez novakova :-D to jsem zvedava jak se tohle tady resi v tomhle pripade .. :-D Budeme muset v pripade resit s ambasadou .. no sranda
Odpovědět
Profilova fotka
To je čistě na tobě...V zahraničí vám to může být asi jedno a možná i lepší...Každopádně dnešní trend v ČR se mi nezamlouvá a navíc když se k českým příjmením dávají cizí jména pro děti...To je opravdu k smíchu. Přeji ať se rozhodnete co nejlépe! ;)
Odpovědět
Nevim, ziju leta v cizine (v ruznych zemich) a nikdy jsem nikde s -ova problem nemela. Tyhle story mi prijdou jak urban legend. Prijmeni budu mit bez -ova, protoze partner je cizinec a bereme se v zahranici. Klasicke ceske prijmeni bych ale teda bez -ova nechtela, to mi prijde smesne, takove jakoze radoby svetacke.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?