Vysněná nebo svatba podle ´´tchýně´´??

Profilova fotka
Ahoj holky... s přítelem jsem se rozhodli se vzít... vlastním restauraci (mimochodem jsou zde nádherné svatby :D), pořádám svatby a proto dobře vím, jaký je to stres a jelikož jsem tu skoro denně, nechci svůj den zase strávit v hospodě! Nijak zvlášť nepiju a hlavně.. peníze, je mi to prostě líto. Dohodli jsme se tedy s přítelem, že svatbu pojmeme netradičně .. dopoledne svatební snídaně, obřad, oběd pouze s rodiči a sourozenci a pak odjezd na svatební cestu. Jelikož přítelovo rodina je hodně rozvětvená, byla by to jinak svatba kolem 70lidí. Problém nastal, až když jsme to oznámili rodině přítele. Matka ihned protestovala a na vysvětlení toho, jak si to představujeme řekla, že si to stejně udělají jak chtějí oni (pravá jihočeská v kostele). Nejsem zvyklá si nechat do něčeho kecat a zastávám názor, že je to především náš den, tedy se nemíním přizpůsobovat okolí, jen aby sem ukázala, že na to mám. Nevidím v tom nic špatného. jenže od té doby do přítele matka reje a my dva se akorát hádáme, z příprav svatby je horor a denní hádky. Bojím se, kam až to zajde.... jak byste reagovali? ustoupily byste? Místo radosti jsem naštvaná a smutná. :-|
Odpovědět
1
2
Profilova fotka
@evilene jak rikas....je to VAS den...jednou ustoupite a budete ustupovat cely zivot...dulezity je co chcete vy dva..
Odpovědět
Neustoupila.Jen věta "Stejně si to udělají, jak oni chtějí...", mě nadzvedává ze židle. Ať si takovou svatbu udělají, prosím, ale bez vás dvou. Důležité je ovšem to, co si představuje pod pojmem svatba tvůj přítel. Pokud stojí za tebou, není problém. Ale jelikož čtu o nějakých hádkách mezi vámi, není mi to tak úplně jasné a možná by mu ta větší svatba nevadila. Pokud ji ovšem chce jen proto, aby byl v rodině "klid", tak pak bych to nechala jak to je. Obřad a oběd s rodinou se mi zdá jako dostatečně projevená úcta k rodině, taky jste se mohli vzít ve čtyřech, že ano.
Odpovědět
Profilova fotka
U nás taky bylo, že "Oni by to teda udělali jinde...", tak jsme jim řekli, ať si to tak oni klidně udělají, že se rádi přijdeme podívat. Ale co se týče tvého problému, soustředila bych se především na to, abyste byli jednotní se ženichem. Co chce on? Nechce taky on tu pravou jihočeskou? Protože přecejen to není jenom tvůj den, ale i jeho, a to může být problém... Já si pořád říkám, že mě všichni okolo dost rozčilují, ale aspoň se snoubencem se snažíme neustále komunikovat a být jednotní. Kdybychom se totiž začali dohadovat i my, to už by byl fakt konec. Proto říkám - kompromis kvůli tchýni ne, ale kvůli snoubenci už to může být opodstatněné...
Odpovědět
Být tebou, tak bych se o přípravách před tchyní moc nezminovala, prostě bych si dál užíváala přípravy na vysněnou svatbu a do žádných diskusí se nepouštěla. Oni mají už svou svatbu za sebou, teď je to na vás dvou :)
Odpovědět
Profilova fotka
Přítel je lehce ovlivnitelný a vůbec nemá představu co chce... jsem jeho první vztah a jinak celý život tlumočí rodiče. Svatbu jsme vlastně začali řešit už před rokem, kdy jsme se dověděli, že je můj otec vážně nemocný a doktor mu dal 5 měsíců. Prostě jsem ho u toho chtěla ještě mít, nakonec se doktor ´´spletl´´, zjistilo se , že otec má ojedinělou formu rakoviny slinivky a bude tu mnohem déle. Svatbu jsme ale nevypustili.. rok jsme řešili a vymýšleli... řekla jsem mu, že to půjdem udělat až si bude stoprocentně jistý, že to chce jako já.... chce to jako já když je doma a pak stačí pár mámy připomínek, jak zklame spoustu lidí atd. a je zle..
Odpovědět
@evilene nic si z toho nedělej a udělejte si svatbu podle sebe. je to váš den, na který budete celý život vzpomínat jen vy dva. tchánovci maaximálně prvních pár měsíců, kdy se budou chlubit fotkama. Takže ať si to tchýně udělá podle sebe, tak jak píše ;-). Jsem zvědavá, kde vezme nevěstu a ženicha :-D My si svatbu naplánovali a zařídili podle našich představ (protože moje mamča taky všechno ráda organizuje a ví všechno nejlíp :-D) a pak jsme to všem jen oznámili a na dotazy typu "a proč obřad až v 17.hod, nejde s tím něco ještě udělat?" byla odpověď "nejde, všechno je zařízené a my to tak chceme :-)". Svatbu jsme si skvělě užili my i rodiče (a samozřejmě i svatebčané) a dokonce po svatbě uznali, že pochopili proč jsme to tak všechno chtěli. Prostě jako "stará škola" si to asi předem nedokázali "v lehce netradičním pojetí" představit ;-). Drž se! A hlavně se s přítelem nehádejte. Znovu si promluvte o tom, jak byste svatbu chtěli vy dva a pokud pořád platí, co píšeš ve svém příspěvku, tak se nenechte okolím zvyklat ;-). Pokud si třeba přítel následkem některých komentářů uvědomil něco, co ho předtím nenapadlo, tak si to všechno znovu naplánujte, abyste byli spokojení oba dva ;-)!
Odpovědět
Profilova fotka
Pak je to těžký. Nahodila bych s ním opravdu vážný rozhovor, jeden a poslední, jak to chce doopravdy, z čehož by vylezl nějaký výsledek, a pak už se na tchýni neohlížet. Hlavně ji o ničem neinformovat. Čím méně toho ví, tím méně může zasahovat... Tadyty řeči o lidech už mi taky pijou krev... najít rozumný kompromis je hrozně těžké...
Odpovědět
Tady vidím problém v tom, jak moc je přítel ovlivnitelný a lehce zmanipulovatelný. Bála bych se, že nikdy nebude mít vlastní názor, že bude vždycky souhlasit s tvým, a pokud bude v dosahu maminka, tak s maminčiným. Nejlepší bude s přítelem promluvit, dát mu možnosti a ať se rozhodne. Jenže potom? Můžeš se spolehnout, že bude stát za tím, na čem se domluvíte? Že pod maminčiným tlakem nezmění názor? Možná zbytečně straším, přece jen nejspíš ještě sbírá zkušenosti, ale neměl by být na svatbu zralý? Pokud se skutečně plánujete vzít, radím promluvit s přítelem, pak si stát za svým a s nikým své plány neprobírat, hlavně ne s tchýní.
Odpovědět
Profilova fotka
mate recht.... Proste jeste bude promluva... Ale dekuji, pomohlo to moc :)
Odpovědět
tak se seberte a vemte se jen nekde se svedkama u more a mate oba klid.... takovehle matky a tchyne strilet.....
Odpovědět
@1adriana1 Tak matka by nebyla problémem, kdyby syn stál za svou snoubenkou...
Odpovědět
Jestli mohu přidat do této diskuze.... něco podobného jsme měli i my. Svatba proběhla 2.8..2014 a dle mých představ, at se tchýně třeba staví na hlavu. Je to náš den, ne její !!!Bacha na to, když jí necháš, bude ti kecat i do výchovy dětí.... Chce to si sednout s přítelem a v klidu si o tom promluvit.........nejlepe někam na víkend a neřešit to u sklenky vína a večer.Musí si za tebe stoupnout, aby tchyně viděla.Hodně, opravdu hodně je to na tvém budoucím muži. Pokud by to bylo hodně blbý a tchyně šila dál.... udělala bych si romantickou utajenou svatbičku se svěkama a klidně v zahraničí, třeba Las Vegas :-) A vůbec se netrap co tchýně. Jestli má syna ráda, nebude mu bránit ve štestí. Tak pevné nervy a hodně štěstí. ;-)
Odpovědět
Článek se načítá
@evilene až si o tom promluvíš s přítelem (jak tu všichni radí, s čímž souhlasím), tak utněte diskuze s tchýní na téma svatba a organizujte si to podle sebe, ať se třeba staví na hlavu, nebo ať se vezmou s tchánem znovu
Odpovědět
Profilova fotka
@kacenkakaca ...stoji zamnou...ale vis jak, mama... Chce vyhovet vzdy vsem...ve vsem, je moc hodnej. Jinak dobry napad nekam odjet. Potrebujeme relax, moc pracujeme a odepisuje se to i na psychice ... Je toho moc.
Odpovědět
@evilene Udelejte si to, jak vy chcete. na ravou echt jihoceskou se vyprdnete. Vas napad se mi zda zajimavy, nikde neni psano, ze kdyz svatba, tak se vsemi tetickami, strycky a jinymi pribuznymi a jeste v kostele. :-) drzim palce. PS: Kamaradi se brali pred 12 lety, vse bylo pod taktovkou tchyne nevesty, doted lituji oba dva!!
Odpovědět
Pusť budoucímu muži Sluce seno a tamní echt jihočeskou svatbu :-D https://www.youtube.com/watch?v=uT-_K... A prostě mu řekni, že svojí svatbu si jeho maminka taky mohla zařídit sama s tátou, a je přece na vás abyste si vlastní svatbu zařídili take vy spolu. Je to váš vstup do manželství a tudíž je I na vás forma jakou zvolíte. Je to zároveň první projev samostatnosti vás jako manželského páru.
Odpovědět
Jsně, že podle tchýně =-) tchýně je nejdůležitější člověk v životě ženy a bude to právě tchýně, se kterou si za 20 let na výročí sedneš k vínu a fotkám a budeš vzpomínat na svou svatbu :-D
Odpovědět
Profilova fotka
@evilene Stujte si za svym. V pripade potreby lze vzdycky vyrukovat s tim, ze se proste seberete, vezmete se svedky a bude. V mezicese je fajn vubec tema svatby neresit, proste nezapojovat. Oznamit vsem den a nazdar. Podpora partnera je ale zasadni. Mi se do svatby chteli motat vlastni rodice a to jsme to nemeli zas tak netradicni. Vypustili jsme obed a byl ohen na strese. Svatba bez obeda byla prvni vec, na ktere jsme se s muzem shodli, takze jsme si za tim stali. Nakonec jsme jim rekli, ze si to stejne platime sami, a navic jsme se mohli vzit na druhem konci sveta, kde jsme se zasnoubili. To jim sklaplo a pak uz se jenom plati jak to pokracuje a jestli nepotrebujem s necim pomoct. Tchanovci se jen zeptali kam a v kolik maji prijit a jestli neco budem potrebovat, mame si rict.
Odpovědět
Profilova fotka
Tak já mám opačný "problém". Chci malou svatbu cca 30 lidí jen rodina a nejbližší kamarádi jako svědci a moje rodina mne přemlouvá abychom si udělali ještě menší svatbu a pak jeli na nějakou hezkou svatební cestu... Včera to na mě zkoušela moje babička kterou mám fakt ráda ale přesto jsem neustoupila!!! No a myslím že až to za 14 dní oznámím tchýni tak mi na svatbu bude chtít narvat ještě sousedovic Máňu protože je to slušnost je pozvat atd... A to Vám teda říkám že to ustojím já i můj přítel! Protože svatba je jen o těch dvou co tam stojí před tím oddávajícím a kdyby jste si chtěli nechat vyholit hlavy a stát tam jen ve spodním prádle tak je to taky jen Vaše věc!!! Takže tchýni doporučuji odpálkovat!
Odpovědět
@evilene pokud jste se s partnerem domluvili předem na nějakém plánu, jak chcete tu svatbu, tak bych se to partnerovi pokusila říct, že vy dva jste se tak domluvili a je to Vaše svatba. A pokud to chce udělat kvůli své mamince jinak, tak ať si vezme svou maminku :-p ;-) nejsou to lehké boje....snad partner stojí ale při Tobě
Odpovědět
Profilova fotka
A to původní plán byl vzít se na motokrosové trati...:D to už by se tchýně asi zbláznila... joo...včera sme dali zase řeč, já jsem trochu horká hlava :D ale opět mi potvrdil, že stojí zamnou. . . Tak snad. . . :-)
Odpovědět
Profilova fotka
Stůj si za svým, mně přítelova maminka taky do všeho mluvila a připravila mi dost horkých chvilek, ale stáli jsme si za svým a mohu říct, že největším překvapením pro mně bylo, když den po svatbě řekla, že to bylo moc hezké a perfektně zorganizované a že je nakonec ráda, že to nechala na nás. Chce to jen vydržet.
Odpovědět
Profilova fotka
Pokud za vámi váš nastávající manžel stojí, není co řešit. A svůj názor určitě někde má, jeho nalezení bývá často i o věku a hlavně zkušenostech. Opravdu si do ničeho nenechte mluvit a svůj den si užijte tak, jak chcete vy, to je nejdůležitější :)
Odpovědět
Taky mám takový problém. Nechápu proč svatbu organizují rodiče,u nás i sestra od mého přítele. Jako by to byla jejich svatba. Já si ještě docela dokážu dupnout,ale můj přítel ne. Takže z jeho strany budou na svatbě 4 lidi,které nechceme,ale on prostě nedokáže říct ne.
Odpovědět
Profilova fotka
@evilene Tady je jen jedina rada a to Neustoupit z VASI predstavy VASI svatby! a pokud oni budou vydirat, ze na takou svatbu nepujdou nebo si udelaji svoji, tak at nechodi a udelaji si svatbu bez nevesty a zenicha..
Odpovědět
Asi jsem mekka povaha, ale ja ustoupila. Pokazde, kdyz si predstavim, co vsechno uzitecnejsiho (a ze COKOLIV by bylo uzitecnejsiho...) jsme mohli za ty penize mit... radsi nemluvit. Ale vychazime s tchyni bezvadne a nechtela jsem jit proti ni a vlastni tvrdohlavosti ji pripravit o to, na co se cely zivot tesila - pochlubit se vsem, jakeho sikovneho a krasneho syna se ji podarilo vychovat. Rodina zenicha bydli daleko, vidame se max. dvakrat trikrat do roka a pokazde, kdyz vidim, jak jsou jeho rodice smutni, ze uz nikdy si sveho syna poradne neuziji, je mi jich az lito. Ale jak rikam. Mohli jsme mit zaklad na koupi noveho domu, nebo se jen tak pulroku valet na Havaji :-D A misto toho mi tecou nervy z pompezni svatby, neustale se meniciho seznamu hostu, naskakujicich vydaju a nekonecnych rad, napadu a pozadavku ze vsech stran. Ja uz jen doufam, ze se to pres nas nejak prevali, zamek nas moc nevytoci, nebude zadny zasadni zadrhel a pak uz na to budeme jen nevericne vzpominat, jak jsme mohli takovou zhovadilost kdy uskutecnit. Mozna je to tim, ze mam zkusenosti ze zahranici, v nekterych zemich jsem zazila to, ze svatba je vlastne podnik rodicu, oni si napisou pozvanky, pozvou si sve hosty a zenich s nevestou jsou tam vlastne jen takova dekorace. Chapu, ze to je zejmena tam, kde rodice svatbu z vetsi casti zaplati, castokrat i financuji novomanzele v prvnich letech spolecneho zivota... U nas si kazdy vydela sve a ridi si zivot podle svych predstav. Tak nevim. Ale snazim se vcitit do rodicu, mych i pritelovo, rada bych jim byla obema nablizku, starnuti je nezadrzitelne a casto vzpominam na prarodice, kteri uz jsou po smrti, a jak jsme si nevazili jejich pece a lasky... No nic, asi jsem sentimentalni, to bude ten predsvatebni stres. Hlavne at se mate radi a zbytecne se kvuli tomu nehadate, to uz je fakt lepsi odjet pryc a vzit se natajno :-)
Odpovědět
neustoupila ani náhodou! to se tě jako přítel nezastane a nechá si nadávat od matky? =-O to není chování hodný toho tvořit novou pro něj nejdůležitější rodinnou jednotku... a just bych se vzala tak, jak chci, možná někde na tajňačku:) no ale o to tolik nejde. jde o to, že byste měli táhnout za jeden provaz.... nehledě na to, ž epřístup tchýně při nejmenším strašně drzej.
Odpovědět
Profilova fotka
Jj, vysvětlování rodině... to znám. My si bereme po svatbě moje příjmení a taky jsme u rodiny přítele vysvětlovali, vysvětlovali a vysvětlovali. Naštěstí nepadlo žádné "jestli si vezmeš její příjmení, tak tě vydědíme" (asi ze strachu, že by to přítel stejně udělal). Docela pomohlo, když si sedl jenom přítel se svou mamkou a prostě jí to vysvětlil. Přijde mi, že ona to stejně nechápe, ale podstatné - respektuje. Takže všechno jde, ale někdy je potřeba jít napřímo, někdy je potřeba jít od lesa. A ve tvém případě bych nechala promluvit hlavního sponzora akce (což jste předpokládám vy dva). Pak si tchýně může opravu udělat "tu svoji", na kterou se můžete přijít podívat :-D
Odpovědět
No, tak s tím by tchýně neuspěla ani náhodou!!! Ani nikdo jiný! :-D Jsem trvrdohlavý beran a jak něco není podle předtav, tak je zle ]-( ale manžel už mě zkrotil, no =-) ví jak na mě! Do svatby nám chtěli kecat snad všichni, ale tchán byl nejlepší - vykašli se na všechny, ti lidi tam jdou kvůli vám! takže když chceš obřad v 16h., tak bude v 16h. .... Pak jsem už jen oznamovala, co je zařízené, nakoupené a že se vlastně už nemusí nikdo o nic starat 8-) Tchýně nám dala záhul :-o ale je to za námi a užili jsme si to oba!
Odpovědět
Dovolím si přidat něco k tématu s diskuze na Módním pekle - cituji /s dovolením autorky/: Tady jde víc o to, jak je dnes vnímána svatba. Většinou ji nevěsta bere jako svůj den, kdy bude za princeznu, kdy se vše bude točit kolem ní a ona si to užije bez kompromisů. Jenže skutečný význam svatby tkví v tom, že rodina se obřadem loučí se svým dítětem a pouští ho do jeho dalšího samostatného života. A je to také příležitost pro širokou rodinu se sejít. O svatbách, křtinách a pohřbech. Svatby se už zhusta dělají jen pro nejužší rodinu a někdy ani to ne, křtiny se nedělají skoro vůbec a tak zbývají ty pohřby, kam ještě stále bývá slušnost pozvat skutečně všechny, jichž se to týká. A to je dost smutné, když se rodina sejde jenom na funuse, to pomalu aby se těšili, kdo zase umře .
Odpovědět
1
2
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?