V práci jsou problémy :-(

Profilova fotka
Ahojky holky, mám na vás dotaz, jestli nedotane nápad jak řešit moji situaci. U nás v práci je problém odstat dovolenou na 14dní. Plánujeme svatbu + a po svatbě hnedka odjezd na svatební cestu do zahraničí. Problém je v tom, že svatbu máme 30.8.2014 a den předtím tj. 29.8.2014 jsem si chtěla vzít volno, na které mám i ze zákona nárok tuším. No a 1.9.2014 jsme chtěli odlétat do 8.9.2014 do Tuniska. Problém je v tom, že týden + 1 den dovolené dostanu(ještě v pondělí), ale řekl mi, že v pátek před svatbou půjdu do práce, že si mám vybrat, buď pátek a nebo pondělí...No jak to mám teď řešit? Už teď jedem k moři jen na 8dní, ale den před svatbou abych byla do půl páté v práci? To mu asi přeskočilo... :-( Přitom jsem chtěla tedy 6dní dovolené a 1den, na který mám ze zákona nárok.. :-( Dohromady 8dní a myslím, že to s tím řeším dostatečně dopředu. Asi budu holky brečet..No a co teď s tím?
Odpovědět
1
2
No s tím ti my asi nepomůžeme...tvého šéfa neznáme abychom ti poradily jak na něj :-)
Odpovědět
Takové šéfíčky mám nejradši. Myslí si, že se kvůli nim zboží svět.... nezboří. Nárok na dovolenou máš. Nebo jestli to nejde přes dovolenou, tak si zkus vzít neplacené volno... :) Třeba na to bude slyšet. A nebo se na něj vykašli a dej výpověď. Tuhle situaci znám moc dobře. Vydržela jsem to skoro 4 roky - brát si telefon a noťas i na dovolenou... ale kdyz je něčeho moc, tak je toho moc. Dala jsem výpověď a je mi stokrát lépe a mám tooolik volnýho času, jak jsem asi nikdy neměla. Takže se nevzdávej, přitrvď a třeba to půjde ... ;) Držím palce.
Odpovědět
Profilova fotka
Já vím, ale může vůbec říct, že mi den před svatbou nedá volno? Nedokáži si to představit s tím vším co potřebuji ještě v pátek zařídit :-(
Odpovědět
tak bohužel je to pořád šéf... je to blby, ale je to tak..... Já mám v srpnu taky svatbu, ted mam spoustu zarizovani a muj kolega jede na mesic pryč... takže budu v praci taky od rana do večera.... Nastesti u nas v praci neni problem dostat dovolenou treba na 4 tydny. :)
Odpovědět
Profilova fotka
@kacabkaamisanek Děkuji, ještě to s ním zkusím nějak probrat, ale jestli neustoupí, tak výpovědí mám asi po starostech :-) Přeci jenom chci dohromady jenom 8dní...aby se nezbláznil.. :-S
Odpovědět
Rekni mu nasledujici - ze zakona ma zamestnanec pravo na 14 dni v kuse volna jednou za rok, rekni, ze chapes, ze je to ve vasi firme slozite ale ze jde o tvoji svatbu, ktera je jednou za zivot, a pokud mas svatbu v sobotu a nemivas v sobotu smeny, tak mas pravo na placene volno jeden den v tydnu pred nebo po svatbe, ale ze jako kompromis navrhujes, ze si patek vezmes neplacene volno. Na to musi pristoupit, pokud je normalni. :)
Odpovědět
A pak si hledej novou praci :), protoze sef kterej ti neda bez toho, abys ho prosila, volno na svatbu, neni nekdo, pro koho bych chtela pracovat :)
Odpovědět
@karlajasmine to je sice pravda, ale je to jen v tom případě, že zaměstanvatel odmítne dát zaměstnanci dovolenou tak si ji může tuším k 1.11. vybrat v délce 14 dní, tak to bylo alespoň podle starýho pracka. Jak je to u novýho fakt netuším...
Odpovědět
@milouckacertice doporučuji pozvat ho na svatbu. Taky jsem to tak udělala, i když ho nemůžu ani cítít a dovolenou jsem mu taky už ohlásila - a bez problémů a kdyby dělal problémy tak ho pošlu někam a výpověď má na stole. Po 12 letech se tu na to můžu zvysoka víte co:-)
Odpovědět
Profilova fotka
Tak to bych šéfa odstřelila na místě....v práci s tím problém nemám. S kolegyní se střídám v práci,tak to tam s ostatníma holkama nějak těch 9 dní dají bez mé přítomnosti. A placený den volna tam mám taky. A kdyby s tím časem měli problém, že je hodně práce,tak smůla. Já mám tu dovolenou nahlášenou od ledna a o svatbě ví už asi taky tak nějak. A ten celý týden budu mít fofr. Můžou být rádi že si neberu dovolenou na 14 dní :-D Jak to tady píšou ostatní holky. Zkus říct, že si jinak vezmeš jeden den neplaceného volna. Ty peníze za jeden den bych oželala s radostí kvůli svatbě. Snad ti to dopadne dobře.
Odpovědět
@vicki83 mas pravdu, ze zamestnanec si muze sice vyzadat 14 dni dovolenou, ale zalezi na zamestnavateli, kdy je zamestnanci da, tak taky muze treba dat prvnich 14 dni v unoru..tak mas pravdu no :) @milouckacertice ja bych to proste zkusila pres to neplacene volno v patek.. anebo tak, ze ho pozves na svatbu.. jako ze mu reknes ze mas v planu ho pozvat a ze mas v patek strasne moc zarizovani.. uvidis no. :) Doufam, ze dostanes aspon to neplacene.. a prinejhorsim to fakt res vypovedi no.
Odpovědět
Profilova fotka
@lenule13 @karlajasmine Holky děkuji Vám, zkusím to ještě s tím neplaceným volnem..o peníze mi nejde ( ty si může sežrat)..jde mi o to zařizování :-D
Odpovědět
Článek se načítá
Profilova fotka
@milouckacertice Pri nejhorsim se pozeptej na personalnim nebo u mzdovky (proste nekdo ve firme kdo se v tom vyzna), na co mas narok.. neni to sice nejlepsi varianta takhle sefa obejit, ale on ti svych pristupem moc nedava na vyber :-/
Odpovědět
No ale taky pozor, protože třeba moje vedoucí, když se začneš ohánět zákonama, tak je to pak ještě horší domluva :-x
Odpovědět
teda ten šéf musí být ale pěkný dement... vždyť na 14 dní se jezdí na dovolenou úplně běžně (alespoň ze zkušeností mých a mého okolí), já jsem loni zmizela na tři týdny a ještě mi šéfová přála šťastnou cestu
Odpovědět
Profilova fotka
@alen_ka Já ti závidím :-( Ještě to s ním zkusím pořešit, ale pokud neustoupí, tak to vidím na výpověď :-(
Odpovědět
@milouckacertice v tvém případě bych to asi taky udělala, miluju cestování a pokud bych nemohla někam vyrazit ani na dva týdny, tak mizím ještě ve zkušebce
Odpovědět
Profilova fotka
Ze zákona máš právo na volno, ale je jedno, kdy si ho vezmeš, jestli týden před svatbou, nebo den před svatbou. A jestli chceš aspon maličko uklidnit, mám práci horší problémy,..a taky to vidím brzy na výpověď..
Odpovědět
@martaveg tohle jsem udelala jednou a byl z toho ohen na strese, ze jsem obesla sveho primeho nadrizeneho a sla rovnou na personalni se zaptat, jak se veci maji, no aspon to byl o to vetrsi duvod dat vypoved. :-)
Odpovědět
jen to s tou výpovědí v dnešní době nepřeháněj. Pokud už nemáš jinou práci zajištěnou. Není to lehké sehnat práci, aspoň v některých oborech. Nevím kde děláš?
Odpovědět
Ahoj, vypoved bych brala jako posledni moznost (tu bych si nechala v zaloze az jako uplne posledni argument a az tehdy, pokud bych mela jinou praci. Jinak to muze sefa jeste vice zatvrdit a brat to jako vyhruzku). Normalne bych nadrizenemu rekla, ze v ten a v ten den nebudes v zamestnani z duvodu svatby a ze si na to beres zakonne volno. V podstate s tim sef nemuze nic udelat, at se mu to libi a nebo ne (pokud neni primo majitelem firmy) a ze bys to rada vyresila s nim a neresila to s jeho nadrizenym ci pers. oddelenim. Pokud neuspejes, tak bych si stejne tu dovolenou nahlasila - jakou paku ma na to, abys prisla do prace? Z domova te tam asi nepotahne ... a jak holky pisou, asi by bylo rozumne najit si neco jineho, protoze takove jednani cloveka jenom stresuje a zivot je na to prislis kratky. Hodne zdaru a rekni, jak si dopadla.
Odpovědět
Mimochodem jako nevěsta máš nárok dokonce na 2 dny dovolené, rodiče novomanželů mají nárok na 1 den dovolené.
Odpovědět
@lingvistka Jenže ten druhý je neplacený.
Odpovědět
Tak pořád máš ještě svědkyni a budoucího manžela a kamarádi bo rodiče ti můžou pomoct, a i když se tu holky ohánějí nárokem, tak já bych to neřešila a nechala volno v to pondělí. Víš to taky hodně dopředu a podle toho si můžeš činnosti rozplánovat. Být do půl páté v práci není žádná hrůza. Sepiš si to, co je třeba udělat a zjistíš, že to zvládneš nebo si to rozlož na etapy během týdne, pokud je to možné (kromě jídla:D), i dkyž osobně netuším, co vše ještě musíš zařizovat den před svatbou, sami máme jednoduchou, takže o to to mám asi lehčí. Navíc můžeš zkusit usmlouvat se šéfem půl den, nebo prostě alespoň jít o 2 hodinky dřív. A odcházet o půl 3.., prostě s dobrým time managementem nemůžeš mít problém. Ale možná to vidím jinak, protože obvykle pracuju od dvou do 12 do noci, spát jdu ve 3 ráno a pokud chci něco oběhat a zařídit, nemám na to s domácností, zvířenou,s přítelem a časem vyhrazeným na cestu do práce, zrovna moc času:D, spíš asi tak hodinku dopoledne. Prostě to chce nestresovat. Vím, že se to lehce řekne, člověk na to, co je třeba, nemůže přestat myslet a a sama kvůli pracovnímu vytížení nemůžu vmáčknout ochutnávku dortu do programu už dva měsíce, ale to se poddá a nějak udělá. Výzdoba není záležitost celého dne, zvlášť pokud už máš nějakou vizi a sama to určitě dělat nebudeš. Auto se zdobí stejně až večer bo rovnou ve svatební den, šaty se vyzvedávají dva/tři dny předem, případně v ten den předem, ale i kdybys skončila o půl páté, tak to prostě stihneš vyzvednout pomalu třikrát. Jídlo a výslužky, popř. věci k dekoraci a jejich převoz je většinou jasný dopředu a myslím, že to není nic, při čemž bys musela nutně být, popř. by si s tím neporadili přes instrukce pomocníci:D. Pokud chceš den předem ještě péct, tak je to jiná. Ale někdo k ruce se vždy najde, když poukážeš na osla šéfa a časový skluz tak rychle doženeš. Služby a poslední detaily s lidi typu fotograf atp se dají obvolat i v polední přestávce a pokud se nebudeš pokoušet vymalovat v tento den ještě celý dům tak to zvládneš, o tom nepochybuju.
Odpovědět
@xpila To jo, ale hlavně, že bude klid a nebude se muset stresovat v práci. Raději bych si právě vzala jeden den neplaceného volna, než den před svatbou stresovat v práci a být myšlenkama stejně jinde.
Odpovědět
. Svatba Pracovní volno se poskytne na 2 dny na vlastní svatbu, z toho 1 den k účasti na svatebním obřadu; náhrada mzdy nebo platu přísluší však pouze za 1 den. Pracovní volno s náhradou mzdy nebo platu se poskytne rodiči na 1 den k účasti na svatbě dítěte a ve stejném rozsahu se poskytne pracovní volno bez náhrady mzdy nebo platu dítěti při svatbě rodiče. Náhrada mzdy nebo platu podle tohoto bodu přísluší rovněž zaměstnancům uvedeným v § 317 zákoníku práce. Svatba: volno na dva dny, proplácí se jen jeden Až se budete vdávat nebo ženit, musí vám zaměstnavatel dát dva dny volna, z toho jeden den je na obřad. Ovšem podle zákoníku práce vám zaplatí pouze jeden z nich. Takže, bude-li svatba v pátek, získáte dva dny pracovního volna. Den obřadu si můžete nechat proplatit a volno bez náhrady si pak vybrat třeba ve čtvrtek nebo v pondělí. Pokud se ale budete vdávat či ženit třeba v sobotu nebo v neděli, která pro vás není pracovním dnem, máte nárok jen na jeden den volna, vybrat si můžete pátek či pondělí a zaměstnavatel vám ho zaplatí. V den obřadu mají nárok na den volna i rodiče nevěsty a ženicha a jejich zaměstnavatel jim tento den musí i zaplatit. Pokud ale budou mít svatbu vaši rodiče, v práci vás sice musí na obřad uvolnit, ale volno vám nezaplatí. Sourozenci snoubenců nebo třeba svědci z řad kamarádů už mají smůlu, budou-li se chtít zúčastnit svatby v pracovní den, musí si vzít dovolenou. Zdroj: http://www.penize.cz/mzda-a-plat/2358...
Odpovědět
@1adriana1 jj je to tak :).. nase personalni oddeleni me to take presne takto potvrdilo. @azavina ono se to samozrejme zvladnout da i bez volna, ale prece jenom clovek ma svatbu jenom jednou, tak naprosto chapu zakladatelku, ze v patek uz bude myslenkama uplne jinde a ta predstava, jit den pred svatbou do prace, neni nic moc.. obzvlast, kdyz by mela mit ze zakona to placene volno.. ale samozrejme zalezi na povaze, ja verim, ze jeden muj kamos pujde do prace jeste klidne v den svoji svatby - je to velkej klidas :) Ale pro ty, kteri trosku vic 'nervujou', je ten den volna opravdu neco, co clovek oceni..
Odpovědět
@karlajasmine To samozřejmě chápu, ale nejsem si jistá, že to bude chápat šéf. Oni někteří vidí prostě jenou pracovní sílu, nikoli člověka, co má nějaké emoce. Proto jsem se snažila, aby to ukecala alespoň na toho půl dne.D, pokud jí to volno nevyjde a utěšit, pokud to nevyjde vůbec. Ale nejsem v tom evidentně moc dobrá:D
Odpovědět
@azavina ne, zase to, co jsi psala, dava smysl a pokud to volno nedostala tak ji to urcite povzbudi :) A s tema sefama to tak bohuzel obcas byva no.
Odpovědět
Profilova fotka
@azavina Já mám bohužel svědka + svoji rodinu,která bydlí 50km daleko, a ten náškrajtu zas tak moc dobře neznají :-( Přítelovu rodinu tím alepověřovat nechci, už tak mají dost práce s naší zvířenou, když odjíždíme na svtební cestu.. Máme statek, 4koně, 40ovcí, 30králiků, slepice, kozy, psy kočky aj.. Bohužel ještě ke všemu bydlíme na vesničce, kde je všude daleko..takže já mám čistírnu 70km od baráku..to tedy nevím jestli si svatbní šaty stihnu vyzvednout 3x :-D Prod dorty musím jen 25km.. A prostě chtěla jsem být v klidu..v sobotu ráno se k nám donůnahrne 50lidí..uf..
Odpovědět
1
2
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?