Tchýně nás citově vydírá

Ahoj holky, přečetla jsem tu už pár fór na téma tchýně, ale stejně mi to nedá, abych nenapsala něco o té mojí. :) Svatbu plánujeme už skoro rok, bude na konci srpna a na to, že nám tchýně do všeho mluví, všechno by udělala jinak, na to už jsem si zvykla. To ještě dokážu pochopit, že se chce blýsknout před svou rodinou, no dejme tomu. Tak máme cukroví od dvou pekařek, protože ta jedna holka měla moc stejné, tak máme ještě od jiné. Sehnala nám kontakt na svatební koláčky, že musíme mít tyto, že jsou nejlepší, ale vždycky jen předhodí čísla a zařiďte si sami...ale tak to mi ani nevadí. Že mám moc drahé šaty a vizážistku, že se výslužky mají rozdávat dopředu, to jsou takové blbosti, tak to už ani neřeším. Je mi jasné, že si vždycky najde něco, co jí nebude po chuti. Kromě toho nám už asi dva roky vykládá, že už bychom měli mít děti. Zatím jsem to brala tak nějak jedním uchem tam a druhým ven, ale o víkendu změnila taktiku. Přišla s tím, že už se vnoučat nedožije (už má přes 60, přítele měla dost pozdě), že její otec umřel a ani si jejich dětí neužil a že toho teď hrozně lituje. A že v dnešní době už mladí děti nemají, že je jiná doba, všechno víme líp a že ona je pořád ta špatná. Pak začala o nemocech, že už otce přežívá, tak kdoví jak dlouho tu bude, že se o ní nikdo nepostará (tohle jsem fakt nepochopila). Tak jsem jí řekla, že tohle je normální citové vydírání a že my děti nebudeme mít jen proto, že ona chce, ale až  budeme my chtít. Tak pak začala, že dlouhodobé braní antikoncepce způsobuje neplodnost, že o tom něco ví, protože má známou gynekoložku (o tom, že ji už asi tři roky neberu jsme ji samozřejmě neřekli...), že když budeme čekat, tak už to nepůjde a tak pořád dokola. Chtěli jsme to po svatbě začít zkoušet, ale teď už teda vůbec nechci :/ Tchýně je teď samozřejmě naštvaná, protože je hrozně vztahovačná, urážlivá a musí mít vždycky pravdu. Tak teď spolu nemluvíme, i když mi teda připadá, že naštvaná bych měla být já... Tak nevím, přijde vám tohle normální? Máte někdo podobnou zkušenost? Co s tím?
Odpovědět
1
2
Profilova fotka
Možná bych zvážila, zda s tchyní všechno takhle probírat. Minimálně o tom, kolik stojí šaty/vizážistka/cokoli dalšího, nemusí nic vědět. Na děti se ptá každý, naše rodiny už také zjišťují a těší se, takže to asi normální je. A s tou antikoncepcí mi před 14 dny říkala úplně to samé :D. Ale ona je ta moje hrozně fajn, takže si to tolik neberu a nevadí mi to.
Odpovědět
Profilova fotka
@aimeee moje tchýně sice musí nutně vědět vše aby mohla všechno hodnotit, tak jsem u větišny věcí řekla, že jsem ještě neřešila, nebo zatím jen plánuji a vesměs nedávám žádné informace... :-)
Odpovědět
Profilova fotka
takze jste se chteli po svatbe zacit snazit o dite a protoze tchyne po nem moc touzi tak to odlozite. promin ale opravdu dospele chovani. pak nemaji byt v rodine spatne vztahy, kdyz si lidi maji potrebu delat naschvaly.
Odpovědět
@gabous91 Já se s ní bavím minimálně, přítel s ní dvakrát třikrát týdně telefonuje, a protože se na všechno vyptává a o všem musí mít přehled, tak jí všechno říká...
Odpovědět
@tulikiss Ne, že bychom to odložili, ale nemám vůbec chuť. :(
Odpovědět
Ona má třeba vážně strach, že si vnoučata neužije, to chápu. Zkusila bych ji uklidnit, že až to bude aktuální, tak se o tom určitě dozví. Aby tak nevyzvídala a netlačila na pilu. Teda aspoň na tu mojí to funguje. Nebo ji příště naznač, že ti není příjemné že se pořád tak ptá a že je to dost osobní věc. To by měla snad pochopit. Mě se lidi ptaj, kdy už bude druhý (tomu prvnímu je teprv rok a čtvrt) tak odpovídám až bude, tak bude. Nikomu do toho nic není.
Odpovědět
@zuzana_ka No přítel s ní řeší úplně vše, já ji vidím tak jednou za měsíc a řekla bych, že máme korektní vztah. Akorát některé její chování je pro mě nepochopitelné, když jsme tam byli na Nový rok, tak udělala aféru z toho, že proti ní něco mám, protože jsem se ní odpoledne dostatečně nebavila. I když si už za těch 11 let, co jsme s přítelem spolu, mohla zvyknout, že toho prostě moc nenamluvím...jsou to takové drobnosti, ale přijde mi, že snaží se všemi manipulovat, aby se chovali tak, jak si ona představuje.
Odpovědět
Moje rada zni: s tchyni to proste takhle do detailu neprobirejte. Nerikala bych, kolik co stoji nebo ze vysazuju antikoncepci. Kdyz zacne s tou svou litostivou reci nebo poucovani o antikoncepci, slusne ale vecne bych odvetila, ze na toto tema se bavit nechci. My to treba mame tak, ze jsme se o dite zacli snazit uz dva roky pred svatbou, mame za sebou spoustu neuspechu a pred sebou trnitou a drahou cestu s nejistym vysledkem. Vi o tom dva lide. Vsem ostatnim odpovidam, ze miminko bude, az bude, a ze jim reknu, az to bude aktualni. Chapu, ze to nejblizsi zajima, moje mama uz taky nekolik mesicu okukuje cizi mimina :-D
Odpovědět
@bekyc Děkuju, to zní jako fajn rada, zkusím to, třeba to zabere :) Mě se moji rodiče také ptají, ale tak nějak normálně, tolik na na nás netlačí, tak mi to nevadí.
Odpovědět
Profilova fotka
@aimeee není ona náhodou sama?
Odpovědět
@zuzana_ka Nene, není, má manžela, ještě druhého syna. Akorát to tam má doma všechno na povel, je opravdu hodně dominantní a všichni dělají, co řekne. Včetně její tchyně, přítelovy babičky.
Odpovědět
@lulu_84 Jasně, já taky chápu, že ji to zajímá, i moje rodiče to zajímá. Kdyby se zeptala občas a tak nějak normálně, tak to pochopím. Ale ona to probírá celý večer, asi tři hodiny v kuse a hrozně se u toho lituje. Je mi líto, že ji vůbec nezajímá, co chceme my.
Odpovědět
Článek se načítá
@aimeee to je proste takova povaha, no, s tim nic nenadelas, muzes ji to vysvetlovat zlate svate a stejne to priste udela zase. Takze jedine mit naucenou nejakou odpoved a tu ji vzdycky zopakovat :-D :-D
Odpovědět
Profilova fotka
@zuzana_ka Taky si říkám...jestli není sama
Odpovědět
@vladimira_l Není, má dva syny, manžela...Ale je pravda, že když byla malá, tak od nich odešla její mamka, tak to asi nechalo nějaké stopy.
Odpovědět
Profilova fotka
@aimeee njn když je zvyklá všemu velet :-D Prostě jí řekni: Ještě nevím ještě jsem neřešila uvidíme ..... mě tohle hodně pomohlo :-D
Odpovědět
@lulu_84 No asi to jinak nepůjde :-D Já se jen děsím, že jestli budeme mít nějaké ty děti mít, tak to pak taky nebudu dělat nic správně :-D
Odpovědět
@zuzana_ka Zkusím to, děkuju :-) Jen jsem z toho na nervy, protože jsem zvyklá, že u nás v rodině si všechno na rovinu vyříkáme, ale s ní to prostě není možné, protože se okamžitě urazí.
Odpovědět
Profilova fotka
Ja mam takovou babicku. Taky je zvykla ze kazdy skace jak ona piska. Je ji 64, po rakovine prsu, ja jsem nejstarsi vnucka, takze o vnoucatech slysim porad. Problem je, ze deti nechceme a ona to moc dobre vi. Mimo to uz mi rikala koho bych mela a nemela zvat...svatba je v zari 2018... Na druhou stranu mam vyhodu ze je to moje babicka a ne pritelova maminka, takze si muzu dovolit obcas odpovedet razneji a to taky delam. Sice se na chvilku nafoukne, ale ja mam klid.
Odpovědět
Profilova fotka
Zazila jsem to a bude to jeste horsi, az prijdou deti. U nas nastesti nejsou rady, co mam delat jinak a jak se to delalo za nich (na to je expert moje mama), ale tchyne stale narika, jak vidi deti malo (cca 2x za tyden) a predstavovala si to jinak. Ze si je ani neuzije. A nechape, proc jsem na materske. Kdyz nekojim, muzou byt preci deti u ni a ja chodit do prace. S timhle navrhem prisla po sestinedeli. Ze se vecer muzeme na syna prijet vzdy podivat a na vikend si ho brat :-) S dvojcatama je to ted podobne, neodpovidam ji na to.
Odpovědět
@krijola od srdce jsem se zasmála :D
Odpovědět
@krijola Tak to je síla, to se mám na co těšit :-D Ta naše už se těší, jak půjde do důchodu a bude hlídat, tak to budeme mít něco podobného :) Asi to budu muset začít brát víc s klidem a neříkat na to nic. Akorát že ona tak dlouho rýpe, až to nevydržím a něco jí na to řeknu a pak je zle. :-x
Odpovědět
@mareritt No asi to bude povahou, moje tchyně je navíc učitelka, tak je prostě zvyklá dirigovat úplně vše. Jen já bych se do toho nerada nechala zatáhnout. :-)
Odpovědět
Nenech se. Já sem občas možná na svoji tchyni moc tvrdá a často oponuju i když to není potřeba, ale mám pocit, že když jí nechám nám do všeho kecat, budeme to tak mít napořád. Někdy návštěva u ní chce hodně trpělivosti, a někdy je to zas uplně v pohodě. Stůj si za svým, ale někdy je lepší nechat ji se vypovídat, odkývat a jet si po svým. Za hádky to nestojí.
Odpovědět
@aimeee Nenech se, tchýně jsou vypočítavé mrchy, vím o tom své :D
Odpovědět
Včera to mělo pokračování...stavila se za přítelem v práci a hodinu do něj hustila. Že měl tak rád děti a pak si najde mě, která nemám žádný mateřský city. Že jí nemám ráda, protože nemluvím, jenom vždycky něco odseknu, když se zeptá, že jako nejsem srdečná (já se snažím s ní mluvit normálně, odpovídám slušně, ale můžu dělat cokoliv a vždycky je to špatně...). Přítel, že prý má blíž k mým rodičům, že prý přišla o syna, že on už začíná být jako já...a že to pochopíme, až budeme starší. Pak taky, že už dvě noci nespala, že si musela vzít Lexaurin a prý vypadala hrozně zklamaně a smutně, uplne na dně, že ji v takovýmhle stavu ještě neviděl...Přítel je z toho celej den úplně hotovej, protože mu řekla, že na svatbu nepřijde, ja z toho mám zažívací problémy, protože tyhle konflikty prostě nezvládám. Fakt bych byla ráda, kdybychom měly s tchýní hezký vztah, rozhodně proti ní přítele neštvu, jen mám pocit, že cokoliv udělám nebo neudělám, tak je špatně a odnáší to přítel. Protože se mnou si to ona nevyříká, vše řeší přes něj...
Odpovědět
Profilova fotka
No, taky si říkám, jak to bude až budou děti, už se ta ježibaba třese jak bude hlídat, jenže moji důvěru nemá, zásadně nepoužívá mozek...už jsem tu o tom ale psala. Naučit se neodpovídat se budu muset...ale nevím jak, vadí mi pricipielně několik věcí, pro mě zásadních a štve mě s tím. Ona i o spoustě věcí ví, že je dělá blbě, nebo že je líná ale čeká asi, že se k ní potom budu chovat v pohodě? Je marná fakt...takže mi ten klid u ní moc nejde, nehledě na to, že inteligentní fakt není a je těžké cokoli říct, vymezit si hranice, názory...
Odpovědět
Profilova fotka
@aimeee Tyhle diagnozy „opuštěná“ matka a kolikrát plus diagnoza pasivní agresorka...to je fakt mazec, marně na to hledám řešení pro svou duši abych měla klid...
Odpovědět
@vladimira_l No mně je z toho úplně špatně, hlavně když vidím, jak to trápí přítele. Si říkám, jak to bude pokračovat dál? Přece by neměla upínat svoje vlastní životní štěstí na to, jestli máme nebo chceme děti...
Odpovědět
Profilova fotka
@aimeee Nemám sklony k diplomacii. Jednání tchyně za tvými zády a na city svého syna není nejen fér, ale taky mravné. Toto své hledisko bych objasnila jak muži, tak samozřejmě slušně a vhodně také tchýni o samotě z oči v oči.
Odpovědět
1
2
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?