Svatba ve 20ti. Ano či ne?

Jsem s přítelem přes 3 roky, už spolu částečně bydlíme a tak jsem začala uvažovat trochu o svatbě. Přítel se toho ale trochu zalekl, nakonec mě požádal o ruku, ale pořád mi to přijde, že je to na něj moc brzo, když to téma otevřu, je nervozní a protivný. Jednou mi řekne, že je rád, že se budeme brát, podruhé apeluje na můj a jeho věk. Poraďte prosím.
Odpovědět
V takovéhle situaci bych asi ještě počkala. Nechtěla bych, aby byl partner ze svatby protivný a nervózní. Dej mu čas, až to bude cítit sám, bude to úplně jiné, uvidíš :)
Odpovědět
Profilova fotka
Snoubenci je taky 20? Jestli ano, tak se nedivím, že mu to připadá brzo, oni to ti chlapi berou trochu jinak,než my.. Když si jsou oba jistí, tak proč ne, ale jestli je z toho nervózní a pochybuje, že už by do toho chtěl praštit, nechala bych mu víc času.. Třeba už za půl roku může být všechno jinak a bude vědět, že určitě svatbičku chce ;-)
Odpovědět
Profilova fotka
taky bych počkala :-)
Odpovědět
Profilova fotka
Já osobně si nedokážu představit, že bych se ve dvaceti vdávala. Člověk se vyvíjí a já tedy ve dvaceti byla pěkný střevo, myslím, že bych později litovala. A jestli je i příteli 20? Ne, za mě tedy ne...
Odpovědět
Zastávám názor asi jako většina ostatních, že každý se na svatbu cítí v jiném věku, takže nejde říct, že 20 let je málo a 30 moc, takže je nejlepší 25. To musíš cítit ty a partner. Osobně ale pro mě je 20 let málo, beru to ale ze svého pohledu. Já ve dvaceti měla jiné starosti, byla jsem na vysoké a ještě jsem ani svého manžela neznala. :-D A i kdybych ho znala třeba 3 roky, tak 20 let to byl u mě věk úplně na něco jinýho, to jsem vůbec o svatbě ani nepřemýšlela. Hlavně je taky důležitý, aby to stejně jako cítil i partner. Víš vůbec proč svatbu chceš? Dokážeš si to představit? Určitě to neznamená, že po svatbě přestanete chodit ven a budete jen plodit děti, ale je to něco jiného než život před svatbou. Do ničeho bych se nehrnula, však ono to samo příjde, buďte rádi, že navzájem máte jeden druhého a užívejte si života. ;-)
Odpovědět
Naše maminy se většinou vdávaly kolem 20 roku, mnohdy i dřív. Některým to vydrželo, jiným ne. Ale to je úplně stejné, jak když se dnes každý bere až déle po zralé úvaze. Taky to některým vydrží a jiným zas ne. Takže na věku podle mě až tak nezáleží. Ale jestli je jen trocha pochybností, nemusíte spěchat.
Odpovědět
Profilova fotka
Tak ono záleží na tom, co děláš, jestli jsi na vysoké nebo pracuješ, jestli s přítelem bydlíte a jak dlouho a pod... Jenže to se týká jen tvého věku a přítel ti dal myslím dost jasně najevo, že na to připravený není. Takže za mě v téhle situaci rozhodně ne. Mě nepřijdou moc rozumné ani svatby studentů, ale chápu, že je to takové romantické :-) Ale pokud obach chtějí, což u vás tahle situace není. 3 roky nejsou zas tolik, nech to být a užívej si vztah :-)
Odpovědět
No v tomhle případě bych ani neřešila věk, ale spíš to, že "se cuká" a teď se mu nechce..... Když se necítí už jen když o tom mluvíte, tak až příjdou přípravy, začne se vše motat kolem svatby (a to teda začne, věř mi), tak by si taky mohl začít myslet, že je do něčeho tlačený, že je to špatně, teď to nechce a kdo ví, jak by to mohlo dopadnout..... nechci tím ovšem strašit, je to můj názor a vlastně bych se tak zachovala i já.... jestli nemusíte, tak počkejte až si budete oba 100pro jistí, nic vám neutíká, je vám 20, nehcala bych tomu ovlný průběh a kdo ví, třeba se mu to rozleží už za měsíc a otočí.......
Odpovědět
Profilova fotka
Mám kamarádku, co se ve 20 vdávala, partnerovi ale bylo tuším 27. Oba svatbu chtěli, těšili se na ni a už dva roky mají krásné manželství. Takže není to o věku, je to o tom, zda jste OBA přesvědčeni, že je na vstup do manželství ten správný čas. Jinak rozhodně není "ostuda" ještě chvíli počkat, já se kupř. vdávala "až" v 25 letech, s manželem jsme spolu od našich 19, bydleli jsme spolu v podstatě od začátku, ale na manželství prostě muselo naše rozhodnutí uzrát, kdy jsme si řekli, že teď už není důvodu to odkládat. Do té doby nám to vyhovovalo jako partnerství na hromádce, až časem jsme usoudili, že už je správná chvíle naši dosavadní činnost "legalizovat"
Odpovědět
Myslím, že 20 let není na svatbu málo. Sama mám teď dvacet a příští rok se s přítelem berem (přítel je ale starší o 4 roky), ale oba tu svatbu chceme a společně ji plánujeme a máme s toho radost. Nemá cenu přítele k něčemu nutit, v tomto věku ti to příjde jako banalita, že se trošku cuká, ale co třeba za 10 let?, když nebude něco klapat a on ti bude vyčítat, že jsi ho přinutila ke svatbě? Být tebou tak bych nějaký čas počkala, uvidíš, jak nebudeš o svatbě pár měsíců mluvit, tak se i přítel uklidní a třeba pak navrhne svatbu i sám :-) Přeji hodně štěstí.
Odpovědět
já se ve 20 vdávala, ale teď už manžel je o 14 let starší...kdyby byl stejně starej, asi bych se svatbou počkala :-D , myslím, že v tom věku nejsou kluci ještě moc vybouřený, co pozoruju ve svým okolí...hlavně ho nikam netlač, jinak to blbě skončí... ;-) Prvně bych s ním zkusila žít nějakou dobu úplně dohromady, ne jen částečně a uvidíš...taky je fajn si ujasnit, proč se chceš vdávat..opravdu...jen se tak vnitřně zamyslet, jestli s tím člověkem chci strávit opravdu celý život nebo si jen oblíknout krásný šaty a být za princeznu...ony tady ty stránky, mám pocit, strašně rychle strhnou, ale je potřeba si taky uvědomit, kolik to může stát peněz na jedný straně a na druhý straně, že to je jen jeden blbej den, ale ten závazek je pak obrovskej...
Odpovědět
Ahojky, není to asi jen o věku, i když mě osobně teda přijde 20 hodně málo na to, aby člověk věděl co a jak od života chce, věř mi, v následujících letech ti život nabídne spoustu možností které tvůj náhled na život změní at budeš chtít nebo ne. Co mě ale zaráží víc, je že se přítel leknul a pak tě teda požádal o ruku... a teď se cuká... pořád nevíme kolik příteli je, ale pokud jako tobě nebo o pár let víc, tak se mu vůbec nedivím... v tom případě je to opravdu ještě chlapské mládě, v tom nejhorším případě si prostě není jistý že ty jsi ta pravá, v horším případě si chce ještě užívat života a v tom nejlepším třeba jen chce nejdřív pro svou budoucí manželku vybudovat kvalitní zázemí a se svatbou počkat...
Odpovědět
Článek se načítá
Jako některé další bych neřešila to, že je Tobě a asi i partnerovi 20 let. To by nevadilo. Ale pokud jemu se do toho nechce, určitě bych se svatbou počkala. A to je úplně jedno kolik těm dvěma je, ať 20 nebo 30, pokud jeden nechce, svatba nemá cenu. Sama si to představ, jestli chceš aby se partner na svatbu těšil a plánoval s Tebou, těšil se na to až budeš jeho žena, nebo jestli se budeš chtít vdát za každou cenu teď, i za tu, že na příteli budeš každý den pozorovat jak se na to necítí. Ještě byste se tím mohli od sebe rozeštvat. :/ Osobně si myslím, že svatba je krásná věc, ale musí to být přirozené vyústění vztahu, kdy se na to oba cítí a oba se na to těší. Co se týká věku, tak třeba nám je oběma 22(a řeči, že partner je v tomto věku nedozrálý jsou opravdu hloupé, to je individuální záležitost, nelze házet do jednoho pytle:) ), jsme spolu od šestnácti, ani ne za rok se budeme brát a oba se na to velmi těšíme. :)
Odpovědět
Ahoj, přidávám názor ze strany člověka, který má s touto situací zkušenost. Je mi 20 a mému příteli 21. Bereme se v únoru a rozhodně oba víme, že to není ukvapené. Myslím, že nelze soudit podle věku, že ve dvaceti ještě člověk neví co chce. Já třeba už v 17 - když jsme spolu začali chodit - věděla, že se vemem, jelikož jsme si řekli, že se do toho nebudem pouštět, pokud to nemyslíme opravdu vážně. A po pravdě bych řekla, že je můj snoubenec mnohem rozumnější než většina 30 -ti letých v dnešní době. Naplánovali jsme si to dopředu. Přítel pracuje. Já sice studuji, ale všechno jsme si finančně vyřešili, takže rozhodně nečekáme na podporu ze strany rodičů. Takže abych to shrnula. Je to každého věc, nelze se dívat na věk, ale na to, jak to oba cítí. Rozhodně bych ale na přítele netlačila. Hodně štěstí :-)
Odpovědět
Na věku rozhodně nezáleží, taky mi jsem stejně mladá jako ty a člověk s věkem rozhodně nezískává více rozumu a pokud si je jistý, že ten člověk je ten pravý, pak proč ne. Jak už tu psala nějáká slečna, naše maminky se vdávaly v tomhle věku a jak komu to vydrželo. Někdo se bere ve 30a taky mu to nevydrží. A není pravda, že ve 20ti letech, nejsi zralá, jak jsem tak četla v některých diskuzích, některé slečny/paní mají třeba 28, 20ti leté nazývají puberťačkami nevyspělými a přitom samy jsou husy, když soudí člověka podle věku a do zralosti mají evidentně taky daleko :)
Odpovědět
Profilova fotka
20 let je úplně normální věk na vdávání. Já se chci vdávat už tři roky a ted mi je 21... jenomže jenom na mě nezáleží.......
Odpovědět
Profilova fotka
Nechci tady pichat do vosiho hnizda, ale mozna by stalo za to se zamyslet nad tim, ze skoro vsechny, ktere tady rikaji, ze 20 je akorat na vdavani, jsou taky cca dvacetilete, zatimco ty starsi to vidi s odstupem, ktery ty mlade proste nemaji prave kvuli tomu, ze do toho veku jeste nedospely. Vsadim se, ze polovina z vas, kdo tady rikate, ze jste ve 20 vyzrale, po deseti letech bude mit uplne jiny nazor. Predesilam, ze tim rozhodne nerikam, ze clovek ve 20 nemuze byt vicemene vyzraly, nicmene rozhodne to jsou spis vyjimky. Ale nic proti, ve stejnem veku jsem mela podobny nazor.
Odpovědět
Profilova fotka
ahoj. Tak mě připadá, že jsi ho k žádosti o ruku tak nějak dotalčila. Hlavně píšeš, že jsi TY začala uvažovat o svatbě, takže z jeho hlavy ta žádost zřejmě nevzešla. Podle mě si chceš užít ten den D, a nebereš svatbu jako krok do společného života (ono mezi námi svatba nic moc na vztahu nezmění, jde spíš jen o tu legalizaci kvůli majetku, dětem apod., čímž ale neříkám, že je to pouze kvůli tomu. Ti dva se samozřejmě musí milovat). No každopádně z toho co píšeš nemám pocit, že to přítel chce taky, ale spíš se bál, že mu utečeš, pokud tě nepožádá. Podle mě ho tlačíš do kouta, a to chlapi nemají rádi. Pokud by tu svatbu chtěl, resp. chtěli by jí oba, tak věk nehraje roli. Ale třeba já bych do toho nešla, protože ve dvaceti jsem studovala a pracovala jenom na částečný úvazek, takže nic moc. A nechat se od manžela živit bych se nedala. Další věcí by pak bylo, jak byste si svatbu zaplatili. Že svatbu platí rodiče moc neuznávám, ale pokud to tak někdo udělá, tak je to jeho věc. Navíc pokud spolu nebydlíte úplně (psala jsi, že částečně), tak si myslím, že je to taky trošičku risk. Určitě přítele znáš dobře, ale nejlíp ho poznáš, když s ním tak rok bydlíš. To o něm zjistíš všechno, i on o tobě, a byl by si trošku jistější. Za další pokud spolu jste od 17, tak se asi zalekl toho, že už si nic neužije. Ale největší strašák pro chlapy je holka tlačící na pilu. Takže na něj se svatbou netlač. Jak jsem psala výše, tohle rozhodnutí by mělo být z jeho hlavy, aby sis byla jistá, že o svatbě opravdu vážně uvažuje. Takže za mě: pokud se svatbou OBA souhlasíte a chcete jí, tak OK. Ale pokud jsou tam překážky typu studium, peníze atp. tak já bych do toho nešla.
Odpovědět
Profilova fotka
No můj názor je, že ve 20ti člověk může být vyzrálí na manželství,ale popravdě nevím kolik takových jedinců je. Osobně si myslím že je to ještě dost brzy. A to hlavně kvůli partnerovi. Já se vdávám ve 25 a přítel je o 6 let starší......ale záleží na každém z nás . / mimochodem ve 20 ti letech jsem si taky myslela , že jsem zralá na vdávání :-N / sice mám stále stejného partnera, ale až teď se na to opravdu cítím.......holky nespěchejte nikam, jestli máte být spolu, tak vám to vydrží i bez prstýnku a bez svatby.....je to určitě moc hezký den, ale nechte si ho pro chvíli, kdy budete vědět, že ho nebudete chtít nikdy opakovat a po boku někoho jiného...
Odpovědět
Na věku sakra záleží - někdo je vyspělý třeba dřív ale rámcově - ve dvaceti není člověk po psych.stránce ani z poloviny hotovej!!! (i když si dotyčné dámy třeba myslí, že ano...). Podle mě to brzo je a pro kluka je to teprv sakra brzo! Ježiš, vždyť se sotva vyhrabal z puberty a najednou hned ženění? A ještě to evidentně nebylo jeho rozhodnutí, sice požádal, ale pod tlakem. Rozhodně bych se nevdávala dřív, než si v tom přítel udělá na sto procent jasno-pokud jsou jakékoliv pochybnosti a vymlouvá se na věk, jít od toho a odložit na neurčito. Svatba je o tom, že ty lidi spolu pak budou žít, princeznovský den je bonus a není podstatnej. Sama jsi psala, že spolu ještě pořádně ani nebydlíte, tak co to nejdřív zkusit na pevno s bydlením a pak přemýšlet o něčem dalším? Vždyt nic neuteče.
Odpovědět
Na věku nezáleží, na připravenosti partnerů ale ano! Pokud je občas mrzutý při hovorech o svatbě, apeluje na věk, zalekl se atd., pak jednoznačně odložit! Ať na to přijde sám, že Vás chce za ženu:) Opravdu, nedělá to dobrotu když se člověk cítí být někam tlačený... Lu*
Odpovědět
To záleží jen na vás a na tom zda to OBA už nyní chcete. Pokud cítíš, že přítel váhá tak mu sama řekni, že zatím není kam spěchat .... i když jinak nejsem zastáncem odkládání donekonečna.. Kdo neustále pro nezralost atd. něco odkládá, ten se nebude cítit zralý asi nikdy.
Odpovědět
Profilova fotka
Každý je asi zralý a připravený jindy. Myslím si, že ve 20 člověk může být zralý na svatbu, ale tvůj partner ještě asi není. Dneska se holt svatba bere jinak, není výjimkou, když první svatbu lidi spáchají až ve třiceti i později. Tak to možná srovnává s tím obvyklým věkem. Pokud spolu navíc bydlíte jen "částečně", počkala bychm´, až opravdu budete mít vlastní domácnost
Odpovědět
ja se vdavala v 21letech a jsem stastna, ze jsem to udelala. Jak rikala ma pani profesorka zpevu, ktere je asi pres 70 let: NIKDY TI NIKDO NEZARUCI, ZE TI MANZELSTVI VYJDE VE 20 LETECH, ALE UPLNE STEJNE TI TO NEZARUCI ANI VE TRICETI, ANI VE CTYRICETI ;-) Takze jestli to citis, ze je to ten pravy, tak do toho jdi a vychutnej to se vsim vsudy :-)
Odpovědět
Profilova fotka
Nejdřív spolu bydlete, sžijte se a časem uvidíš. Mě přítel požádal o ruku, když mi bylo 19 a brali jsme se loni a bylo mi 25 a mu 29. Žili jsme spolu 5 let, než jsme se vzali. Vyzkoušet si spolu žít jen tak, bez toho "papíru" zas není tak hrozné a aspoň uvidíte, jestli to má smysl. Když jsme se brali, chodili jsme spolu 6 a půl let. Takže za mě, do ničeho ho netlač - ono to tak vypadá, že se nechal zatlačit tam, kam nechtěl. Dej tomu volný průběh, nabídni, že spolu začnete žít na plno se vším všudy a pak uvidíš, jak se váš vztah vyvine.
Odpovědět
Já myslím, že je to individuální, že nejde obecně říci, ve 20 letech nejsem zralá. Ale důležitý je to, oba na to byli zralí a chtěli to oba. Jestli se přítel cuká, tak si s ním promluv a odložte to, ikdyž chápu, že Ti to třeba bude líto, ale rozhodně bych do toho nešla, kdybych věděla, že je mu to byť jen trochu proti srsti.
Odpovědět
myslim, ze vek neni to hlavni kriterium, ale hraje urcitou roli. Jako prvni me zarazilo, ze kdyz jsi zacala mluvit o svatbe, pozadal te o ruku, a jako druhe to, ze reaguje podrazdene pri hovorech o svatbe. Asi se bal, ze uteces, a ted zacina mit obavy a rozlezelo se mu to v hlave. Nemyslim, ze byste meli zasnuby rusit, ale rozhodne bych ted o svatbe sama nemluvila. Uvidis, jak zareaguje, pokud to mysli vazne, tak zacne sam. Mohl by mit pocit, ze bude tlacen do kouta, a to chlapi neradi. Moje rada? sestehujte se trvale, at se poznate asvatbu ted neres. At se ukaze on a uvidite. A jako reakce na predchozi debaty.. opravdu si myslim, ze malokdo je ve 20 schopen udelat vazna rozhodnuti, ktera ovlivni cely zivot. Ja bych rozhodne nebyla tam, kde jsem dnes, pokud bych dotahla do konce svoje prani ve 20 letech. Clovek je v te dobe mlady a teprve se formuje osobnost. i napriklad poznavanim novych lidi, novymi zkusenostmi.. to vsechno te posouva. U me, ostatne i u dost vyznamneho poctu mych kamaradek, byl napriklad zlomovy konec VS.. to se lamala spousta vztahu. A jestli mate byt spolu, tak to vsechno preckate. Hodne stesti!
Odpovědět
Ahoj, mě je 31 a brát se budeme příští rok, přítel je o něco mladší. Jak už tu holky psaly, je určitě lepší spolu aspoň nějakou dobu bydlet a poznat všechny stránky a hlavně chlapa do ničeho nikdy netlačit, hlavně pokud je mladý. Dej mu prostor na jeho koníčky a zájmy, práci, kamarády - svatbu nechte chvíli plavat, společně si užívejte života, dělejte to co vás společně baví - ta svatba vám neuteče, pokud spolu všechno budete dělat rádi, i na ni jednou dojde a určitě to bude z pocitu že oba chcete, ne z donucení. Pokud budeš moc tlačit a nedáš mu prostor, po pár letech se může začít cítit nevybouřený a mít pocit, že mu něco uteklo. Držím palce at vše dobře dopadne! ;-)
Odpovědět
Profilova fotka
Vdávala jsem se v 19letech(za pár měsíců mi bylo 20), po 5letech vztahu a 4letech bydlení... bez tak dlouhého vztahu bych do toho jako takhle mladá nešla. Ať si říká kdo chce co chce ale bez vyřešeného bydlení a financí po svatbě to prostě nejde. Sice máme teprve necelý půl rok od svatby ale člověk pozná, že je to něco absolutně jiného než před svatbou. Nechala bych příteli ještě chvilku času, můj do toho šel v dosti vysokém věku a sám řekl, že jistý si byl až rok po zásnubách :-D mimochodem, zasnoubení bylo 28.8.2008 a svatba 1.4. 2011 ;-)
Odpovědět
Poprvé jsem se vdávala v 19, mému exmanželovi bylo 22, chodili jsme spolu od mých 15 a půl roku před svatbou jsme spolu začli bydlet v malém bytě, na který si ex vzal hypotéku. Tehdy jsem byla v sedmém nebi, zamilovaná, myslela jsem si , že je to na celý život, vždyť už se známe 4roky, tak už o sobě víme všechno, že....chyba lávky, po svatbě začaly problémy, hlavně finanční, ex ztratil práci, začal pít, chodit pořád po kamarádech a já musela přerušit vysokou(na kterou jsem se mimochodem už nikdy nevrátila) a jít pracovat na plný úvazek, aby jsme to utáhli, ale neutáhli, začaly dluhy a už jsme se vezli, necelé 3 roky po svatbě jsme se rozváděli, naštěstí bezdětní. No a teď se ve 30 budu vdávat podruhé, s budoucím máme spolu už dvě děti, stavíme domek(za své) a vím, že jsem si líp vybrat nemohla, tohle už je fakt muž ostřílený životem a ne kluk co teprve život začíná ... Takže dle mých zkušeností bych se vdávala později, až si spolu zažijete v jedné domácnosti větší i menší problémy a uvidíte jestli jste schopni je spolu jako pár zvládnout.
Odpovědět
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?