Svatba není o nás dvou - názory

Tak jsem se teď dozvěděla, že svatba vlastně není o nás dvou, ale o tom pohostit druhé. Jsem už z toho dost zoufalá, jak se nám neustále příbuzenstvo vměšuje do svatby, organizuje, říká kolik čeho, jak a co se musí zařídit, zaplatit hostům atd. Když jsem projevila přání, že nechci např. žádné zvyky typu chomout, koule u nohy, hry apod. bylo mi řečeno, že do toho nemám co mluvit, že hry budou, a že my v nich budeme hrát hlavní roli. ( Bylo to řečeno v legrací, ale vím, že na druhou stranu vážně). Svědci i parterovo rodiče jsou strašně akční, i když vím, že se snaží a myslí to dobře. Mě to ale úplně ubíjí. Navíc jsem chtěla, aby všichni byli překvapeni výzdobou a jídlem. Nakonec se to ale obrátilo proti mě, že nechci říct do jaké barvy to ladíme, a co bude na oběd atd. Měla jste některá stejné sny, že svatba bude Vaše :-( a pak bylo vše jinak?
Odpovědět
Profilova fotka
@jaasminka Ahoj Jasmíno, vím jak se cítíš. Zažila jsem něco podobného s manželovými rodiči, resp. s jeho maminkou. Mně rodiče zemřeli a tak se mi ženichova maminka, s nejlepším úmyslem snažila pomoct tím, že chtěla se mnou sdílet svatební přípravy. Postupně to ale začalo sklouzávat do situace, jakou prožíváš ty. Dopadlo to tak, že jsem se jednoho dne před ní rozbřečela, že takhle už nemůžu ... Ona nevědela co prožívám, ale jakmile jsem to popsala, domluvili jsme se na kompromisu, že ona si veme na starost cukroví a objedná cimbálovku, tchán zase zařídí degustaci vín, připraví si přípitek a povede mně k oltáři. Takže moje rada vyplývájíci z vlastní zkušenosti: domluvit se s rodinou na úkolech, které dostanou na starost a požádej, ať zbytek nechají na tobě. Oni stejně postupně zjistí, že zařizování těch věcí je poměrně náročné na energii.
Odpovědět
@jaasminka Pokud vám to platí, mají pocit, že můžou zasahovat. My jsme nic podobného naštěstí řešit nemuseli, jediným ústupkem z mé strany byly výslužky. Ale jak píše Katarína, dát příbuzenstvu 1-2 úkoly, ať mají pocit důležitosti, a zbytek si mlčky zařídit sami.
Odpovědět
Profilova fotka
@iveete Jo, jo, taky mně to napadlo, ale zapoměla jsem napsat, že pokud rodiče svatbu platí chtějí ji i ornanizačně zajišťovat, pravděpodobně stejně, jako to pro ně dělali jejich rodiče (naše babičky). V dnešní době si ale častokrát většinu výdajú spojených se svatbou hradí novomanželé. My to měli zrovna tak, svatbu jsme si hradili my dva, ale ty úkoly co si ženichovi rodiče vzali na starost, tedy koláčky, vína a cimbálovku, hradili oni a my jim byli za to vděční. To byl takový společný kompromis.
Odpovědět
Chce to stat si za svym. U nás to bylo nejtěžší s tchyni. Je moc hodná a myslela to dobře, ale byla strašně akční a taky si spoustu věcí nechtěla nechat vysvětlit. Navíc sama byla na svatbě naposledy před 20 lety, takže chybeni věci jako shromáždění se v domě nevěsty, kolona, svatba venku, odpoledne a bez klasického oběda, nemohla pochopit ze vážně nechci svatebni cukroví apod... nakonec dostala na starosti koláče a ve výsledku byla zebsvatb nadšená, ale taky to bylo náročné, a to jsme plánovali svatbu jen necelého půl roku.
Odpovědět
Profilova fotka
@jaasminka tak s hrama a zvykama bych byla nekompromisni, pokud se mi to nelibi tak to tam proste nebude a tecka... ale veci jako barva svatby, no nediv se vsude masaz jak musi vse ladit, tak asi maji strach, aby neco nepokazili. a s dotazem na jidlo to chapu, neni to o tom ze musi lidi vedet vsechno, nebo ze resi jen zradlo, ale spousta lidi ma ruzne alergie, intolerance a ani to rodina nemusi o nich vedet, tak chteji byt pripraveni. ja taky pred kazdou oslavou resim jidlo a jestli tam neni neco co mi nedela dobre. kdyz to vim dopredu tak se na to pripravim.
Odpovědět
tak ono to je o tom pohostit a zabavit hosty co si nazvu,to chapu ze maji rodice strach aby to bylo dustojne, my mysleli hlavne na ne a pak na sebe, i muzu rict ze jsme na sobe na ukor nich setrili... nam nikdo do niceho nekecal, jedine v cem jsme museli ustoupit byl prvni tanec uz ve 14:30 kvuli starsim lidem a kapela co hrala i decharny, ale pro babicky jsme to prezili. s manzelem jestli jsme ten den stravili tak dve hodiny spolu tak je to moc.
Odpovědět
Svatba je právě o vás dvou. Mělo by to být postavené hlavně podle vašich představ a vy byste pak na tento den měli v dobrém vzpomínat. U náš měli taky tendence dávat "chytré" rady, ale když jsem několikrát zmínila, že na to mám jiný názor a že to chci takhle, nakonec to vzdali. Ze začátku mě to taky hodně trápilo a s mamkou jsme měly dokonce hádku kvůli lidem, které nechci pozvat, ale nakonec to pochopila a těď už si fakt vše dělám sama a podle sebe a naprosto mi to takto vyhovuje.
Odpovědět
@jaasminka Já to měla stejně :-) tchýně se nám snažila vnutit na svatbu dvě ženský, který jsme tam nechtěli a tak jsme řekli NE. FYI měli jsme malou svatbu pouze pro rodinu a tam nějaké kámošky tchýně fakt nemají co dělat. Výsledek? Máme přes rok od svatby a špatný vztahy. S tchýní se nebavíme, ta celou svatbu zkazila, protože házela huby, odjela za dvě hodiny domů a vzala s sebou půlku lidí, takže asi tak. Ale i přes to si stojím za tím, že svatbu plánuje ten, kdo jí platí. Je to o nevěstě a ženichovi a je to oslava jejich sňatku. A nikdo nemá právo do čehokoliv kecat.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?