Pomoc, vdávám se první!

Ahoj, naše svatba se již pomalu blíží, ale posledních pár měsíců se stresuji především z jedné věci - mých družiček. Zvolila jsem 4 své dospělé kamarádky, všechny jsem požádala hezkým balíčkem s dárky a prosbou o to být mými družičkami. Všechny souhlasili, ale od počátku měli problém se na čemkoliv dohodnout. Chtěla jsem aby měli stejné šaty, které jim zaplatím.... Po 4 měsících a x zkouškách se nedohodli, každá chtěla něco jiného. Pak mi řekli, že to, že tam se mnou budou, nezáleží na tom, jestli budou mít stejné šaty nebo ne. Nakonec jsme se dohodli, že si koupí růžové, ale každá má jiný odstín, jiné zdobení, jinou délku... Jsem perfekcionista, to je možná moje chyba, ale stále si říkám, že je to přání nevěsty, tak možná by to mohli respektovat a mít na sobě šaty hodinu a pak se převléknout do svých. Vše ostatní si zařizuji sama, žádnou pomoc od nich nechci, jen přijedou a užijí si s námi víkend. Myslím si, že problém je v tom, že jsem první kdo se vdává. Žádná z nich neví, kolik je věcí okolo k zařízení a kolik toho musíme řešit. Že každá pomocná ruka a rada se hodí a že ta poslední věc co chci řešit je dohadování se družiček ohledně šatů. Myslím, že až budu já jednou za družičku jedné z nich, budu jí chtít co nejvíce pomoci. Celé mě to mrzí, protože mám pocit, že je to nebaví a dělají to jen kvůli tomu že na začátku souhlasili. Možná je to i tím, že jsou dvě bez partnera a dvě stále čekají od partnerů na žádost o ruku. Má to být podle mě radost pro všechny, tak jsem sešla ze všech svých požadavků, ale mám to stále v hlavě, protože jsem žila s tím, že družičky by měly být ty, které mě vyslechnou, pomůžou, poradí a uklidní, ale zatím mám všechny pocity spíš negativní... :( Máte někdo podobnou zkušenost?
Odpovědět
Chápu, že to chcete mít vše dokonalé, ale to co řešíte je vážně malichernost. Buďte ráda, že vám družičky přijdou, byť budou mít jiný odstín růžových šatů, moje družička mi odřekla účast týden před svatbou, takže jsem nakonec žádnou neměla. Taky jsem jí platila šaty, květiny, jídlo a nepřijela. Doteď nevím, jestli ten důvod byla pravda nebo výmluva.
Odpovědět
To asi nebudou moc dobre kamaradky kdyz stebou nesdili radost ze svaby... U me to bylo presne naopak. Holky sami vymyslely ze chteji mit stejne saty, sami si vybraly, sami se dohodly... Budu mit tedy 4 druzicky. Kazda je z jineho mesta a znaji se jen 2 mezi sebou. Dohodly se na vsem pres fb a obrazky... Takze ja jen schvalila saty jestli se mi opravdu libi. Holky si saty zaplatily objednaly vsechno zvladly sami. Hlavni druzicka se me porad pta na přípravy ja se sni se vsim radim aby mela i holcici pohled a ne jen zenicha. Ted kdyz to tak pisu nevim jestli jen moje kamaradky jsou vyjimka ze jsou tak skvele nebo jestli ty tvy kamaradky jsou vyjimka. Zkus si snima promluvit jestli se tesi a jestli o roli druzicek vubec stoji... Nebo si alespon promluv se svedkyni jestli ani ta ti nepomaha... Ctu tady hodne diskuzi kde nevesty nejvice lituji vyber svedka... Poradne si rkzmysli co chces a nenech se ovlivnovat tom co ti nato asi reknou ostatni....
Odpovědět
A je pravda jak psala sofi92... Svatba se obejde i bez druzicek... Sou dulezitejsi veci na svatbe:-)
Odpovědět
Profilova fotka
@kg2018 Opravdu nevím, co za strih jsi vybrala a jakou maji tve kamaradky postavu, ale jejich touhu po individualite chapu. Jednou jsem jako druzicka byla sladena a prisla jsem si jako idiot, krom toho, ze mi barva ani strih satu nesedely. Bylo mi celou dobu do breku z toho, jak tam prede vsema stojim v necem, co je nejpodobnejsi nocnimu kombine, misto abych brecela dojetim z kamaradcina stesti. Misto satu bych se jich zeptala, jestli by jim vadily tutu sukne. Na svatbe to vetsinou vypada vkusne, malokdo s tim ma problem, delka se da lehce upravit a vrsek, napriklad bily, uz by si holky mohly vybrat podle sebe. Vlk by se nazral a koza zustala cela. No a nebo to fakt jen moc hrotis :) Zhruba tak tejden po svatbe ti dojde, co za voloviny jsi resila ve smrtelny kreci a kolik veci bylo uplne zbytecnejch :-D
Odpovědět
Takže si myslíš, že ti družičky závidí, že se vdáváš jako první a proto se snaží svatbu bojkotovat a znepříjemňovat ti plánování? Jsem si jistá, že to tak není, bereš si to možná moc osobně. Taky se vdávám jako první ze všech kamarádek, některé přítele mají a některé ne a je pravda, že nikdo netuší, kolik starostí a zařizování je s tím spojené, ani já to do nedávna nevěděla. Když jsem poprosila kamarádky, aby mi šly za družičky, zařekla jsem se, že je nebudu nutit do stejných šatů. Samy se nabídly, že by mohly mít všechny stejné fialové tutu sukně a k tomu bílá tílka/trička. Teď si sice vymyslely, že chtějí kratší, dvě jsou menšího vzrůstu a sukně 65cm by na nich nevypadala dobře, ale pro mě to není problém. Chápu, že chceš mít všechno perfektní a tip ťop, ale tvým družičkám je třeba nepříjemné, že je nutíš do šatů, které jim podle jejich názoru nesluší ať už střihem nebo barvou, růžová přeci jen nesluší každému a budou na fotkách a hosté na ně budou koukat a tak. Spíš bych ocenila, že se ti aspoň snaží vyjít vstříc a alespoň částečně se sladily. Nestresuj se kvůli takovým věcem, nestojí to za to :-) ;-)
Odpovědět
Děkuji za odpovědi holky. :) Ono to není jen o šatech, problém měly i s plánováním dalších věcí jako rozlučky, část holek chtěla něco, druhá něco jiného, navzájem si mi neustále stěžovali, že komunikace je složitá a že jedna dělá to a druhá ne. Jedna družička na rozlučku ani nejela, napsala mi že to tak bude lepší pro všechny a důvod mi do dnešního dne neřekla. Nemyslím si, že by mi holky záviděli a nějak mi svatbu bojkotovali, ale myslím že jednou si třeba při plánování jejich svatby na mě vzpomenou.. :) Určitě jsem je netlačila do jedněch šatů, vyzkoušeli jsme jich celkem tak 8 druhů různých střihů. Objednávala jsem i z Asosu jeden druh šatů speciálně pro družičky v několika různých střizích. Ale i tak jedné se to nezdálo a vše se vracelo... Tutu sukně mě taky napadla, ale obecně na sukni mi řekli že je daleko horší než šaty... Myslím, že až bude po všem, tak si budu říkat, že to bylo asi zbytečné řešit. Jen mám teď pocit že moje kamarádky nejsou taková podpora, za kterou jsem je vždy měla... Já bych si na sebe vzala i pytel jen pro to, aby ony měly den podle svých snů.
Odpovědět
Já osobně bych řekla, budete mít konkrétní barvu (střih si teda mějte každá dle své libosti) a hotovo. Pokud se Vám něco nelíbí, smůla. Já jsem se vdávala bez družiček a tedy vůůůbec mi tam nechyběly.
Odpovědět
Já si myslím že řešíte malichernosti. Družičky jsou osoby, ne svatební dekorace .A ne všechny musí být nadšené, že by měly vypadat jako růžový bonbon (například), pokud jim to nesedí. A že vám nepomáhají, protože vám závidí, jak vlastně z vašich vět vyplývá. Sama říkáte, že jste první co se vdává, takže těžko mohou vědět, co to obnáší. Vy už to víte a plánujete být aktivnější, ano, v pořádku. Ony to vědět nemohou, takže pokud něco potřebujete (smysluplného), není nic jednoduššího než otevřít pusu a normálně je poprosit, jestli by vám mohli pomoct s tímhle a s tímhle. Myšlenky žádná z nich číst nedokáže. Jste snad všechny dospělé a mluvit umíte.
Odpovědět
@kg2018 Tak je ber jako hosty a ne družičky. Je to fakt kravina a já bych se tím netrápila. Oni si fakt neumí představit, že je kolem toho lítání jak blázen!
Odpovědět
Profilova fotka
to je prostě o lidech....holky by se mohly přemoct a na ten obřad se obléknout stejně, když už souhlasily, že budou družičky a navíc dostaly na výběr z několika verzí (občas mi to totiž přijde jako dost katastrofa do čeho jsou nevěsty schopné navléct svoje kamarádky). Když to ale nezvládly, tak ti nezbyde nic než se nad to povznést a smířit se s tím, že budou mít aspoň stejnou barvu. Někteří ty přípravy prostě tolik neprožívají a nemusí to hned znamenat, že by tě neměly rády nebo ti záviděly. Na družičkovských šatech svatba opravdu nestojí :-)
Odpovědět
Ono taky záleží, jaké holky mají postavy, co jim sluší a v čem se dobře cítí, těžko najdeš stejně hezké šaty pro všechny, pokud je dělí 20 kilo. Spousta druzickovskych šatů má střihy pro vysoké štíhlé, ale baculatym naopak kila přidávají... naopak šaty lichotici boubelkam můžou na modelkach vypadat až moc usedle, a už jsem tu takové fotky viděla, to radši každou v jiném střihu stejné barvy, než aby se v nich necitily....
Odpovědět
Podle mě řešíš kraviny, promiň.
Odpovědět
Článek se načítá
Já jsem nikdy nepochopila k čemu jsou dospělé družičky dobré.... Spoustu nevěst si myslí, že jejich svatbu musí každý v okolí prožívat. Za pár měsíců ti to taky bude připadat komické - nech je být, ať si jdou v čem chtějí. O tom to není ;-)
Odpovědět
Tak já Tě teda naprosto chápu. Mám zkušenost z pozice nevěsty i družičky. Pokaždé měly družičky stejné šaty, pokud někdo souhlasí, že půjde za družičku, měl by s tím podle mého počítat a prostě na těch pár hodin zkrotit své ego a třeba i obléct šaty, které by jinak nevzal. Moje družičky byly skvělé, měla jsem velkou svatbu bez koordinátorky a většinu práce v den D odmakaly holky. Šaty jsem vybrala a platila já, ale fakt je, že se jim líbily, nosí je i po svatbě. Když jsem byla družička já, měly jsme zmíněné tutu sukně, není to můj styl, ale vůbec mě nenapadlo nesouhlasit, i když jsme si je platily samy, považovala jsem za čest být družičkou. A nevěstě jsem se vším pomáhala, od plánování až po realizaci. O tom myslím družičky jsou, pomoc a podpora, ne přidělávání starostí.
Odpovědět
Profilova fotka
Proč jsi dala dohromady holky, které spolu očividně nemají mnoho společného? To není jejich chyba a nedělá je to špatnými, ale proboha nemůžeš chtít po tak různých osobnostech, aby byly stejné, mně by se to taky příčilo, byť bych měla nevěsta ráda sebevíc, jistě by ze mě mou nelibost vycítila, jako ji ty cítíš od svých družiček.
Odpovědět
Já teda dospělý družičky nemám, já jsem to totiž taky nepochopila. ALE! Mám podobnou zkušenost. Mám úžasnou kamarádku a okamžitě jsem si jí vybrala jako svědka, xkrát mi řekla, jestli jsem neudělala špatně, že nic sama nevymyslí a tak, ale já od ní nechci nic vymýšlet, já jen chci, aby mi to odsvědčila a pomohla a vyslechla to moje neustálý žvatlání o svatbě. Pak mám ještě jednu kamarádku, která by mi z fleku šla za svědka, kdybych mohla mít dva. Ty dvě se znají, mají se rády, takže jsem ráda. Měla jsem ještě třetí, povahově trošku jinou než my všechny tišší, ale hodnou, milou, ochotnou, velmi šikovnou. Požádala jsem jí o svatební oznámení a nevím proč, ale vůbec mi ten návrh nedodala, když jsem jí v dubnu (svatba je v červenci) žádala, ať mi jej donese (jen návrh obrázku, zbytek bych i udělala sama), tak tisíc výmluv, tři týdny se neozvala, až jsem jí nakonec musela napsat, že už to nechci. Doteď mě to sice mrzí, nevím, co jsem udělala. Ale CELOU dobu (cca od ledna), kdy jsem se vrhla na plánování mi přišlo, že jí tím strašně obtěžuju, celou svatbou, že jsem asi sebestředná a sobecká (nevím). Takže Tě trošku chápu. Já vím, že ne pro každýho je naše svatba středobodem vesmíru, ale od těch nejbližších přátel bych opravdu čekala, že mě podpoří a budou to se mnou vše sdílet a těšit se...
Odpovědět
Prosím, uvědom si, že ne každý prožívá Tvou svatbu jako Ty. "Já se vdávám a světe, po,,, se z toho". Jsou holky, které budou mít malou svatbu bez vše těch pičovinek. Třeba jednou. A klidně to mohou být i Tvé družičky. Svatba není o barvě, mandličkách, kapešníčkách či blbokoutku. Měj tam ty nejbližší a užij si to.
Odpovědět
@mincicik a ta kamarádka o to Ti pomáhat stála? Mám občas pocit, že si nevěsta představuje, že je středobod vesmíru a všichni ji musí jít na ruku.
Odpovědět
Jako upřímně, už se mi pár blízkých kamarádek vdávalo a kromě rozlučky a pomoci s dekorováním den předem jsem se plánování nijak nezúčastnila, kdyby mě požádaly tak asi s něčím pomůžu, ale za mě to takhle bylo naprosto ideální. Na své svatbě to plánuji podobně. Naštěstí to nevidím v blízkém okolí, ale občas mám pocit, že některé nevěsty mají pocit, že jejich svatba je středobodem všeho a všichni se jí musí ve všem podřídit. Nějak si nedovedu představit, jak po někom budu chtít aby mi udělal návrh oznámení, to je snad proboha věc těch co se berou aby se dohodli spolu, kamarádka pokud je například malířka může tak maximálně podle návrhu něco namalovat.
Odpovědět
K těm společným šatům, chápu, že tě to mrzí, ale ted už s tím asi stejně nic nenaděláš tak se tím netrap. Myslím, že na fotkách to bude působit dobře, ikdyž budou mít každá jiné šaty ve stejné barvě. Chápu i je, já bych se asi taky necítila nejlíp, kdyby mi někdo vybíral šaty, které si mám vzít na sebe, jsem vždycky nešťastná ikdyž se mám jen držet nějaké barvy. Na druhou stranu bych se pro kamarádku obětovala, je ale otázka jestli má cenu svoje nejbližší kamarádky na tvůj svatební den nutit do něčeho co je jim nepříjemné.
Odpovědět
@vivk ano, pozadala jsem ji, ze vim, ze hezky maluje. Prijala to s nadsenim, hodiny hsme vymyslely, co a jak, nabidla se, ze to i nascenuje. Pry to i namalovala, ale uz to nedonesla. Urcite nikoho neukoluju, vse si delam sama nebo s pritelem. Kdyby rekla, ze nechce nebo tak, vse pochopim :-)
Odpovědět
@vivk chteli jsme navrh na miru, ten nikde nenabizi, slusne jsem ji pozadala, nijak neukolovala, takova ja nejsem. :-| ;-)
Odpovědět
Je dobré si uvědomit, že nejsme v americkém filmu. Družičky, rozlučka... Jako mladé 15tky jsme si taky plánovaly jak si půjdeme za družičky a uděláme rozlučku, ale když se blíží 30tka, ta představa je dost směšná. Někdo na to prostě není a i když se kamarádí s tebou, neznamená, že se kamárádí navzájem. Tvoje družičky mají i svoje starosti a svůj život, který se nemůže točit rok jen okolo cizí svatby. Pokud chceš s něčím pomoct, požádej je. Může se ale stát, že co zařídí/ udělají nebude zas podle tvých představ. Když jsem se vdávala, ani mi nenapadlo zaúkolovat hosty, sestry, kamarády nebo diktovat, že v jaké farbě mají přijít. Jako pomoc existuje například svatební koordinátor.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?