Plánování svatby/první zádrhel

Plánujeme svatbu a zasekli jsme se hned u prvního bodu :( Řešíme koho pozvat, řekli jsme si, že to bude malá svatba (cca 20 lidí). Přítel chce pozvat jen svou matku,otce, svědka s přítelkyní a jednoho dobrého kamaráda (protože s ostatními členy rodiny nemá až tak dobré vztahy). A já chci mámu, tátu, bratra, babičku, dědu, tetu, strejdu, sestřenici, bratrance, nejlepší kamarádku s přítelem....+....(a tady nastává ten problém) další tetu, strejdu, jejich syna a dceru, kteří jsou také součástí naši rodiny, ale nestýkáme se s nimi tak často jako s ostatními (jen na rodinných oslavách). Můj přítel je na svatbě nechce, protože s nimi já nemám nějaký lepší vztah a on je nezná a jsou mu nesympatičtí a takové lidi prý na svatbě nechce....Nechci kvůli tomu do nějak "hučet"...ale taky nechci hledat nějaké pitomé výmluvy jak jim říct, že nejsou pozvaní (ale zbytek rodiny je)... No a teď babo raď...Co byste dělali na mém místě? Moc děkuji za rady
Odpovědět
je to Vaše svatba - udělejte to opravdu jen podle sebe. Pokud se spolu vídáte jen na rodinných oslavách, kam je spíš zve někdo jiný a jinak spolu nekomunikujete - nevidím důvod, proč je zvát, když chcete mít svatbu v menším počtu lidí. Když se budou ptát, prostě jim řekněte, že máte menší svatbu a Vámi pronajaté prostory na hostinu jsou omezené. Na obřad bych ovšem dala oznámení i jim (my jsme dávali oznámení komplet celé rodině, i těm, se kterými se přesně jako ty vídám jen na rodinných sešlostech). Předání oznámení beru jako slušnost :)
Odpovědět
Profilova fotka
Taky jsme si napřed řekli, že jen ty nejbližší.. Já mam malou rodinu, ale přítel má obrovskou a dva táty. Biologického a otčíma. Souhlasil, osekali jsme co se dá a napočítali maximálně 30. Po víkendu u jeho rodiny jich bylo 35!!! Další se nacpali z jeho rodiny na svatbu a tchýně i Tom to označují: ,,pro klid v rodině" Lidi ,které já viděla jednou v životě...nakonec nám to jiní odřekli, že nemůžou, takže se vejdeme tak jako tak a vyřešilo se to samo, ale jinak by byl velký problém. Biologického jsme vyřešili tak, že je nezveme vůbec, páč žijí v USA a nepřijedou a ostatní členy z biologické jsme pozvali na víkend k nám a budeme se věnovat celý víkend jen jim, jako drobnou kompenzaci. Taky prostě se pořád nějak dohadujeme kdo ano a kdo ne..
Odpovědět
@sarahtaylor No myslím, že se budeš muset připravit na nějakou tu kritiku ze strany nepozvaných příbuzných a nebo pokud chceš mít klid, tak bohužel nezvi tu tetu s rodinou. Třeba je pak pozvi na nějakou posvatební oslavu. :-)
Odpovědět
No hlavně se dohodnout spolu :-) Já také chtěla velkou svatbu ale nakonec máme jen přímou rodinu, rodiče, sourozence s rodinami a svědci s rodinou. I když maminky hučí... mají to ale marné. Jakmile bych pozvala jednu tetu, pak by bylo správné další a i od muže ... a už se to valí ze všech stran a máme svatbu o 100 lidech ;-) Když vezmete jednu tetu a druhou ne akorát bude zle.... ale ve finále je to váš den tak si to udělejte jak chcete a né jak by mělo 8-) Jen se musíte obrnit proti remcání.
Odpovědět
No to mi říkal i přítel, jen mi to přijde vůči nim takový blbý, že oni jediní nebudou pozvaní. Nebo, že se prostě naštvou. Ale zase nechci aby se tam on cítil nějak zle, že tam budou "cizí" lidi. :( Ale asi máš pravdu, je to náš den a všichni by měli akceptovat to jak to chceme mít.
Odpovědět
No to mi říkal i přítel..."Chceš aby to bylo fér? Tak nezvi ani jednu tetu" Ale tu první tam prostě chci i kdyby se kdokoliv na hlavu stavěl, protože ji mám prostě ráda a přemýšlím i nad tím, že bych ji chtěla jako svědka. Takže to nepřipadá v úvahu :D Je to na prd všem se asi nezavděčím....
Odpovědět
@sarahtaylor No možná, že když by byla teta za svědka, tak se tím "omluví" i účast její rodiny na svatbě. To by mohl být dobrý argument.
Odpovědět
@radkaja No vidíš to, to je chytré :) Děkuji za rady :)
Odpovědět
Asi je otázka jak je bereš ty. My s přítelem jsme si řekli, koho na svatbě chceme a koho tam nutně nepotřebujeme a nikdy bych si nedovolila (ani on ne) zakázat mu jeho příbuzné na i jeho svatbě. Vždyť nikdo nemůže hodnotit co máte společně za sebou prožitého. U toho on nebyl, tak bych si v tomhle možná trochu dupla. To, že pozvaná rodina z jeho strany je malá je jejich věc, nikoliv tvoje. Vždyť to je důvod k oslavě - že máte rodinu se kterou vycházíte (i když se nesetkáváte tak často). Dneska mít fungující rodinu považuju téměř za zárak - hlavně po tom, co tu často čtu. Jsem moc ráda, že na svou svatbu rodinu zvu a že jako rodina máme pěkné vztahy. Co se týče rad typu: Tak je nezvěte a pozvěte je pozdějc na nějakou party - to problém neřeší - vždyť tak jako tak vás to bude něco stát, ne? Já myslím, že 5 lidí navíc už není otázka peněz, to se už v konečném účtu svatby nepozná a raději bych pozvala. V tomhle bych si asi dupla. A to, že přítel bude mít na své svatbě "cizí" lidi bych neřešila už vůbec - o to větší důvod je poznat ;-) Pokud by došlo na to, že tu jednu rodinu zvát nebudete, bylo by nejlepší, kdyby jsi jim zavolala a narovinu jim řekla, že plánujete svatbu jen maličkou, peněz je omezeně a určitě to pochopí :-)
Odpovědět
A ty je na svatbe chces? Nebo je tam chces jen proto, aby se neurazili? Abys jim nemusela rict ne? Pokud s nimi nemas dobre vztahy a nestykate se, tak bych je nezvala.
Odpovědět
Profilova fotka
Pokud to chcete mit spíše komorní, pozvěte jen ty vám blízké...spíš si ujasnete, jak si svatbu představujete, co chcete aby se tam dělo, jak to má celé probihat..a podle toho uvažujte koho pozvat...my chtěli puvodne zvát více lidí, ale pak jsme si vymysleli malou domaci svatbu a tak jsme to vzali nekompromisne, rodiče, sourozenci, svedci...bylo to dano mistem oslavy(u nas doma), jak to chceme pojmout(hlvne seznamit rodice a v pohode se pobavit u piva a activit)...a proste nikdo jiny uz by se nam tam nevesel a nehodil...
Odpovědět
Profilova fotka
@sarahtaylor Raději ať jsou "naštvaní" nepozvaní členové rodiny, než Tvůj budoucí manžel. I já mám sklony plánovat svatbu především podle sebe (přítel se moc neangažuje, ale z každého mého nápadu je zatím nadšen), ale musíme si uvědomit, že svatba je pro naše druhé polovičky stejně důležitá jako pro nás :) Řešili jsme něco podobného jako vy - a dopadlo to tak, že prostě mé známé na stavbu nezveme, protože přítel je opravdu téměř nezná. Chci aby byl spokojený především on :) A ještě něco - pokud Vás mají rádi, naštvaní nebudou a pochopí to :)
Odpovědět
Článek se načítá
@kacenkakaca No já s nimi mám v pohodě vztah, když jsem byla malá jezdila jsem k nim na prázdniny, a stýkali jsme se i normálně. Ale od té doby co se jim narodila dvojčata (cca 2-3) roky, tak jezdí fakt jenom na ty rodinné oslavy a to tak že přijedou později než všichni a taky jako první odjíždí. A to příteli příjde jako né moc dobré vztahy. Jemu jsou nesympatičtí. A strejda s tetou spolu mají takový zvláštní vztah (pořád do sebe rajou, jsou na sebe nepříjemní, prej jsou spolu jen kvůli dětem) a to se příteli prostě nelíbí....A na té svatbě je prostě nechce. @beitelovalucie No já jsem si taky říkala je to náš den a m máme právo si říct kdo tam bude a nebude...A raději ať je naštvaný někdo jiný než můj manžel.... Jen nějak pořád přemýšlím jak to potom obhájit, to že tam nebudou
Odpovědět
Profilova fotka
Svatba je rodinná oslava, myslím si, že pokud je tam chceš, měl by to akceptovat. My jsme si každý řekl koho tam určitě kdo pozve a podle počtu lidí jsme ještě někoho přihodili. Pak se někdo omluvil vzhledem ke stáří a cestě z ameriky je to pochopitelné a někoho jsme vyškrtly a dostali se na počet 47 + 6dětí :-D plán byl max 60 lidí ale spíš jsme chtěli těch 50. :-D :-D Pokud neustoupí, jediná možnost je, jim říct : domluvili jsme se na malé svatbě a rozpočet nám více lidí nedovolil, že vás to mrzí a dát jim alespon vyslužku nebo něco. Já si ale myslím, že na svatbě 1-2 lidi které on nezná a nemusí ani nezaregistruje, vše se bude točit kolem vás a pokud nejsou nějaký burani, co se neumí chovat, neměl by s nima být problém.
Odpovědět
Profilova fotka
Já jsem taky zastánce malých svateb a nesouhlasím se zvaním příbuzných z devátého kolene jen proto, že se to sluší. Ale to není tvůj případ. I když teď se třeba nevídáte tak často, jako dříve, máte spolu dobré vztahy a máte se rádi, nevidím důvod, proč by na vaší svatbě být neměli. A to, že je tvůj přítel nemusí je sice závažné, ale i po sňatku to pořád bude tvá rodina, čili se s nimi budete vídat i nadále. Z tvého popisu mi nevyplývá, že by z jejich strany hrozily nějaké problémy, zřejmě jen tvému příteli nesedli jako lidé. Ovšem svatba je právě dobrým důvodem k tomu, aby se kvli své manželce naučil je přijímat jako její rodinu. A teď trochu odbočím - obecně bych si dala pozor na to, jak snoubenec o tvé rodině hovoří a jak moc tě ve styku a ve vztazích s ní omezuje.
Odpovědět
@sarahtaylor Jsou to tvoji pribuzni, mas je rada a chces aby tam byli? Tak je pozvi. Ze se posledni dobou moc nestykate z duvodu, ze maji male deti je pochopitelne. Dvojcatka daji zabrat, vim to z vlastni zkusenosti. Mozna ani nebudou chtit byt na celou svatbu, jen obed, kaficko a pak trada domu uspat deti. Kdyz se mi narodil syn, parkrat jsem musela odmitnou pozvani na akci(nebylo hlidani a pod.)a po nejake dobe me prestali zvat uplne, coz me dost mrzelo. Takze ja byt tebou bych zvysila cislo pozvanych ( nejedna se o moc-jen2 dospeli a deti) zavolala jim, zda by se vubec chteli ucastnit a v jakem rozsahu a pritele postavila pred hotovou vec. Bud se s tim srovna a bude to respektovat nebo je sobec.
Odpovědět
Pokud maji male deti a navic dvojcata, tak je jasne, ze budou jezdit na navstevy min casto a ze budou odjizdet jako prvni. S malyma detma je to pekne narocny a lidem, kteri jeste deti nemaji nebo uz je maji odrostle, to casto nedochazi. Pokud s nimi vychazite jinak dobre a jsou soucasti vasi rodiny, tak bych je rozhodne pozvala... jinak je to bude dost mrzet. Pritel by mel prijmout to, ze ty je tam chces, protoze jsou pro tebe dulezity, a hotovo... Nic zasadniho mu neudelali a to, ze se casto hadaji, vubec neni jeho vec. Na nasi svatbe bylo 75 hostu, z toho minimalne 2/3 hostu z moji strany... a manzela ani nenapadlo mi do toho kecat.. bere to jako fakt, ze proste mam vic blizkych osob ve svem zivote nez on, respektuje to, a rozhodne me kvuli tomu nebude omezovat. Takze pokud ty tam tyto lidi chces, tak bych priteli neustupovala a on at to prijme nebo je to sobec.
Odpovědět
Profilova fotka
Nikdy se nezavděčíš všem. Pokud budeš mít tohle na paměti, tak uvaž. Pokud se spolu nestýkáte a tvůj přítel je nemusí, tak nevidím důvod, aby tam byli. Chápu, že spousta lidí by je pozvala jen proto, že jsou taky rodina, ale na svatbě mají většinou být lidé, které tam chceš mít. Oba dva s přítelem máme hodně početné příbuzenstvo, ale zveme z něj jen ty, ke kterým máme vztah. Například sestřenka, když se dozvěděla, že budeme mít svatbu, tak hned, že si to nemůže nechat ujít. Musela jsem jí vysvětlovat, že máme svatbu na jednom místě s omezeným počtem lidí a že bohužel přijít nemůže, ale že jí pak velmi ráda ukážu fotky. Pokud to nepochopila, řešit to nebudu, neb se s ní často nevídám. Navíc, pokud ten tvůj k nim nemá vztah a jsou mu nesympatičtí a ty je tam v podstatě nechceš, řekla bych, že nemáte co řešit. Nicméně pokud bys chtěla argument pro, tak budeš mít na svatbě tolik lidí, že tě nějací dva nemusí absolutně zajímat, bo se stejně celý večer budeš věnovat spoustě lidem a těchhle si ani nevšimneš (pokud teda neudělají nějakou scénu přede všemi), takže je ve finále jedno, jestli je pozveš nebo ne.
Odpovědět
Jsem z toho furt taková hotová...Já bych je tam i chtěla, nikdy jsem s nimi problém neměla a ty 4 lidi (teta, strejda, sestřenice, bratranec) plus dvojčata to s rozpočtem už moc díru neudělaj....Ale nevím jak přesvědčit přítele...Jde možná i o to, že z jeho strany tam budou jen jeho rodiče (a svedek, přítelkyně a kamarád)...ale z rodiny jen 2 a odemně cca 15 lidí....už tak tu svatbu chtěl jen o rodičích svědcích a nás...ale já bych takovouto svatbu nepřekousla...tak na to přistoupil....a teď zase řešíme toto...že je tam prostě nechce a tečka.....
Odpovědět
Profilova fotka
My si tedy každý zvolili sami, koho z rodiny na svatbě chceme. Moje rodina je holt dvojnásobná než jeho, tak by bylo nefér to dělit půl na půl.
Odpovědět
Máme podobnou situaci, i když problém není v tom, že by přítel vyloženě někoho nechtěl. Taky chceme malou svatbu, já mám dva strejdy s rodinami. S jedním nemám naprosto žádný problém, ale ani nějak extra blízký vztah, vidíme se tak jednou za rok. S druhým (a jeho rodinou) máme vztah blízký, jsme i kolegové... Taky jsem nakonec nechtěla pozvat ani jednoho, aby to nebylo před druhým hloupé. Nakonec jsme ale pozvali jeho a tetu (bez bratrance a sesřenice). Ostatním (a případně druhému strejdovi) vysvětlujeme "nepozvání" tak, že přítel už nemá rodiče a tak nechceme, aby naše rodina úplně převálcovala tu jeho. Všichni to naprosto chápou. My máme štěstí, že v naší rodině jsou všichni v pohodě a nic neřeší ;-) Úplně chápu, že nechceš, aby tam bylo z vaší rodiny 20 lidí a z přítelovy dva. Zkus to takto vysvětlit jako my :-) (a taky posíláme oznámení až po svatbě. Zvažuju že tam napíšeme, něco jako že obřad proběhl v nejužším rodinném kruhu...
Odpovědět
Profilova fotka
@sarahtaylor Klidně bych řekla, že si prostě přejeme malou svatbu a že to když tak příště můžete společně s nimi oslavit na nějaké grilovačce. Je to asi těžké to říct, také to budu muset udělat. Ale bohužel :) Musí to pochopit, a pokud nechtějí ... Něco bude špatně :)
Odpovědět
Profilova fotka
My jsme to vyřešili tak, že jsme zvali jen lidi, se kterými se vídáme a oba je známe.. Tím pádem jsme pozvali jen jednu přítelovu tetu a druhou ne, popravdě nás to ani nenapadlo řešit.. Problém je, že se ta pozvaná před tou nepozvanou teď prokecla, jakože svatba a kdy a tak.. No a ona je teď dotčená a uražená, že ji jsme nepozvali... Ale proč zvát na svatbu někoho, koho jsem nikdy neviděla a přítel naposledy asi před třemi lety.. Každopádně se teď cítím docela špatně, ale nic s tím nenadělám.. To jsme měli dělat svatbu pro 100 lidí, abychom pozvali celou rodinu...:/
Odpovědět
Měla bych na vás ještě jeden dotaz....snažíme se to nějak vymyslet...Tak by byl ještě jeden návrh MY 2...Oboje rodiče, 2 svědci s partnery, plus jeden kamarád, kamarádka a můj bratr...Bylo by hloupé pozvat i 1 moji tetu (ke které mám opravdu blízko, a mám ji moc ráda, je jako moje kamarádka)? Ale bez partnera a dětí?
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 7 měsících
já bych si určitě pozvala jen lidi, se kterými je mi dobře, né z povinnosti, ale chápu, že to není jednoduchý
Odpovědět
a co se týče tety, tak bych to s ní zkusila asi probrat, třeba se vymluvit na to, že máte málo peněz, nebo jí to říst prostě na rovinu, ono kdyby člověk zval každého, tak by prostě malou svatbu uspořádat nemohl :))
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?