Panická porucha a úzkost

Profilova fotka
Ahoj nevěsty, zajímalo by mě, jestli je tu ještě nějaká slečna nebo už paní, co trpí panickou poruchou a úzkostí. Pravidelně dělám různá cvičení co jsem dostala od doktorů a pomohlo mi to částečně se sebou pracovat ve chvíli, když to na mě přijde a aspoň už nekončím naprostým vyčerpáním a neovladatelným třesem. Ale čím víc se blíží svatba, tím víc se nervuji, jestli při obřadu zvládnu dělat tato mentální cvičení a dát se do pohody, nebo tam budu zase úplně mimo. Tak nějak se bojím, že když si budu předříkávat v hlavě věci na uklidnění, mohla bych propásnout moment když se mně budou ptát na "ano" a výměnu prstýnků a budu vypadat jak kdybych tam usla |-| Pilulky na uklidnění brát nechci, pač chci vědět co se kolem mě děje a ne být utlumená. Vím, že je to ošemetné téma a těžko se o něm mluví na veřejné diskuzi, ale kdyby jste mi mohla aspoň některá co máte s tímto zkušenost napsat třeba i jen soukromou zprávu, jak jste se s tím vyrovnali ve váš svatební den, byla bych moc vděčná.
Odpovědět
Ahoj, poslala jsem ti IP :)
Odpovědět
jsou i prášky (a ne nutně vždycky chemie), který tě neutluměj, abys byla oblblá, jen tě uklidněj nervově:)
Odpovědět
Muzu Vam jen rict, ze Vam obrad a cely den utece tak rychle, ze se ten pocit treba nedostavi. :) Y vlastni zkusenosti Vam muzu rict, z ejsem nepila, a ze si nejake okamziky dne nemuzu vybavit. Nebojte, vsechno dobre dopadne:)
Odpovědět
Profilova fotka
@fijonceee a to jake? Daji se koupit v lekarne bez predpisu? Dekuji x
Odpovědět
Profilova fotka
Tak to jsme na tom stejně..bohužel taky jí trpím..mám radost ze svatby z příprav a všeho dění a vlastně jediné z čěho mám strach jsem já sama,protože budu středem pozornosti a hned po ženichovi nejdůležitější člověk..a nejde říct nezvládnu to když jsou tu hosté a spousta peněz a...nežije se s tím nejlíp ,jistě víš o čem mluvím...:)
Odpovědět
Profilova fotka
@lenkaplackova chápu vás. včera dorazily šaty a normálně i slza ukápla. a přistihla jsem se, že by mi vlastně stačily ty šaty, on a oddávající. ale co už, vlak je rozjetý. nějak to zvládneme, protože dámy, ne ženich, ale my jsme nr.1 a na nás se bude vše soustředit.
Odpovědět
@mejzy85 Neboj se toho, maximálně z toho bude úsměvná vzpomínka na tvoji svatbu, že se tě musel ptát dvakrát . Kdyžtak se držte třeba za ruce a manžel ti stiskem dá najevo, že UŽ.
Odpovědět
Profilova fotka
neporadím ti ohledně prášků ani jiných metod - nemám s tím vůbec žádné zkušenosti, ale aspoň jedna z věcí, která by mohla být jedním kouskem do skládanky je.... svůj strach a obavy popiš nastávajícímu, aby věděl, jak se cítíš, a že tě má podpořit - už i teď, když jsi nervózní. Kdyby tomu zcela nerozumněl a zlehčoval to (to oni chlapi někdy dělají :-D ), tak mu prostě jen řekni, že to myslíš vážně, a že i když mu to nepřijde důležité, chceš aby to tak bral a podpořil tě. Ve svatební den se domluvte, že se na obřadě budete držet za ruce, to by tě podle mě mohlo trochu uklidnit a jak píše radkaja, klidně se domluvte, ať ti mírně stiskne ruku, když se tě oddávající bude ptát, aby tě případně upozornil, že se mluví na tebe. Předpokládám, že chodíš i někam do poradny nebo k psychologovi, takže bych si o tom promluvila i tam. Přeci jen odborníci ti také mohou pomoci. Pokud nikam nechodíš, určitě bych ti doporučila někoho vyhledat. S cizím se někdy mluví lépe ;-) Moje máma má měla panický strach ze všech lidí a všeho. Musela přestat pracovat a uzavřela se do sebe. Koho neznala, s tím nechtěla přijít do kontaktu. Naštěstí už je to dobré :-) ale chtěla jsem tím naznačit, že mám alespoň nějakou zkušenost, a že vím, že práce psychologa je velkým přínosem, není na tom nic špatného, ačkoliv u nás je to pořád tabu. Jen najít někoho dobrého - nejlépe podle doporučení.
Odpovědět
Kdybys nahodou uvažovala nad léky, tak pokud bys chtěla přírodní, zkusila bych guajacuran,to je normálně bez předpisu v lékarně. Pokud si vezmeš jeden, tak by tě to utlumit nemělo. Ještě mě napadají Baldriánské kapky (kozlíkovy kapky). Jsou to bylinné kapičky, šlapou perfektně. :-) Jinak já trpím taky panikou a strasně špatně se s tím vyrovnávám. Mně opravdu pomuzou vzdy jen ty leky, ale drzim palce, at to zvladnes bez nich
Odpovědět
ahoj, mě napadá sedalin, ten je taky bez předpisu a uklidňuje. Jinak já bych se zase těch prášků tak nebála - ale tvůj stav je na zhodnocení psychologa (předpokládám, že chodíš). Pokud by měl pocit, že je to na léky, tak tě určitě k psychiatrovi pošle. S psychikou není sranda. Já tedy nemám zkušenost s panickou poruchou, měla jsem sociální fobii - a bez prášků bych to nezvládla, ale stačilo je brát rok a už jsem v pohodě. I když vím, že v některých situacích se nechovám "běžně" a asi nikdy chovat nebudu, holt si tu "kouli" táhnu na noze na celý život. Ale bez léků bych to nezvládla a utlumená, ospalá atd jsem nebyla (ale prášky na soc. fobii jsou asi jiné).
Odpovědět
@mejzy85 Ahoj Mejzy, já úplně netrpím panickou úzkostí, ale třeba před státnicemi mi hodně pomohl čaj z třezalky tečkované (prodává se v lékárnách). Začni ho pít tak 3 měsíce před svatbou 2x denně a uvidíš, fakt to funguje. Jen je potřeba to pít hodně dopředu, protože jsou to bylinky, takže mají pomalejší nástup, ale aspoň budeš vědět, že budeš při smyslech. Jen teda pozor, pokud bereš antikoncepci, protože třezalka snižuje její účinnost :-) Dále, co ti hodně může pomoct, je svatební koordinátorka. Mně v den svatby agentky naprosto pomohly. Člověk je totiž v ten den trochu mimo, takže je opravdu skvělé, když je tam někdo, kdo se o tebe postará, vše za tebe zařídí a kdo ti řekne, co máš dělat. Agentky byly pokaždé při ruce, připomínaly mi, že mám pít, nakoupily mi jídlo a vedly mě, takže ten stres ze mě absolutně odpadl. Navíc když jim řekneš, že trpíš úzkostí, tak ti pomohou i s tím. Co se týče obřadu, my jsme se s oddávajícím domluvily, že ve chvíli, kdy se nás bude ptát na slib, podívá se na nás a osloví nás jménem. Já jsem nakonec vnímala vše, co říkal, ale bylo uklidňující, že jsem věděla, že i kdybych při smyslech nebyla, na přímé oslovení člověk zareaguje vždy. Takže žádné "milá nevěsto, táži se vás", ale hezky "Simone, táži se tě...". To fakt pomáhá.
Odpovědět
Taky pomaha na to nemyslet dopredu :).. Ver tomu, ze az tam budes, tak to zvladnes (stejne ti v tu chvili nic jineho nezbyde :) ).. a lidi jsou ohleduplni... moje znama se na svatbe rozbrecela tak, ze ani nemohla rict ''ano'' a vsem to prislo proste dojemny a vsichni pockali, az se uklidni a to 'ano' ze sebe dostane :).. jako nevesta mas na nervozitu narok a lidi to pochopi.
Odpovědět
Článek se načítá
@simone5 třezalka je fajn, ale určitě nevyhovuje každýmu. má to nějaký kontraindikace...tušim že to působí třeba na tlak apod...takže doporučuju ještě něco pozjistit mejzy:)
Odpovědět
@fijonceee Souhlasím, že nemusí vyhovovat každému, ale mně třeba fakt pomáhá. Nicméně určitě nebude na škodu, když se mejzy poptá v lékárně nebo své lékařky.
Odpovědět
Me taky trezalka nepomohla, protoze me z toho svedilo cely telo.. ale za sebe muzu doporucit Valerian, a to funguje hned. Ja uz teda neberu nic, ale ten Valerian mi chvili pomohl :)
Odpovědět
Trpím úzkostnou poruchou, takže Ti celkem rozumím. Je možnost lupnout si po ránu neurol,ale to mi připadá škoda - člověk je jednak otupělý, jednak po tom nesmí žádný alkohol. Já to vyřešila panákem po ránu (neurol jsem měla,ale na noc předtím,abych se vyspala). Mně přírodní léky v takových situacích na panickou ataku fakt nepomáhají. No, byla jsem vyklepaná a je fakt že některé momenty svatby jsem si neužila (třeba když na mě mířilo dvacet foťáku a všichni na mě zírali- to bylo příšerný)., ale přes den to jakoby částečně povolilo samo a postupně to bylo lepší a lepší....celkový dojem ze svatby dobrý. Držím palce ať to dobře zvládneš.
Odpovědět
Profilova fotka
Ahoj, trpim tim taky, mam za sebou dvouletou terapii u psychloga, takze uz pomerne zvladam. Svatba je ale dost narocna a ataky obcas prisly. Co mi pomohlo?: 1.delsi dobu pred svatbou nasadit autogenni trening 2. Opravdu dobre si den zorganizovat, sepsat si, kdy se co bude dit a kde ma kdo byt, projit si den nekolikrat v hlave, aby me nic neprekvapilo 3. Opravdu nejhorsi to bylo v noci pred svatbou, kdy jsem se ve dve probudila a nemohla jsem dychat. Azdo rana jsem si dokola poustela autogenni trening a Hegerovou :-) 4. Rano uz to bylo dobry, protoze clovek najel na seznam ukonu a nema cas premyslet 5. S alkoholem naopak pozor. Prvni panak pomohl, ale po druhem se mi udelalo fakt hodne blbe 6. Svedkyne sestra, ktera se mnou rano byla a mluvila o jinych vecech nez o svatbe 7. Kamarad, ktery se mnou byl tesne pred obradem, mluvil se mnou o blbostech a ja nevnimala, ze o dve patra vis na me ceka 60 lidi A neboj, jak vstoupis do obradni sine, budes mit oci jen pro manzela. Ja vubec nevnilama, kdo tam je a kdo neni a soustredila se jen na manzela. Cely den byl potom uz v pohode, protoze se porad neco deje, tvoje mysl je zamestnana jinymi vecmi a nemas cas myslet na uzkostne veci... Tak preji hodne stesti!
Odpovědět
ahoj holky :-) trpím panickou poruchou už nejakej ten rok .. mě osobně zabírají prášky nejsem z toho nadšena ale příroda minezabírala, ale upřímně prašky jsou jen berlička panika je strach a toho se nejlip zbavýš když se mu postavíš... když jsem ještě nevěděla jezdila jsem do nemocnice ted už vím že i kdyžje mi zle a nemužu dýchat třeba že je to v hlavě jenom a jdu se zaměstnat ... a nebo si řeknu že je na tom spoustu lidi daleko huř mam někoho kdo mě miluje a budeme mít svuj den ;-) stres to je ..ale krasnej :-) jinak beru fevarin absolutně bez vedlejších učinků, nejsem utlumená a chut na sex je pořád asi mi sedly... ale neurol bych nedoporučovala to už je jina skupina leků a dlouhodobě vzniká závislost...ale Alkohol nepiju vubec !! Držím palce ;-)
Odpovědět
Profilova fotka
zdravím, tak já se svojí troškou do mlýna... nemám takové záchvaty, místo nich mám migrénu. Ze stresových situací, takže hlídám - jídlo, pití, spánek, a psychickou pohodu. Nejvíc se obávám, že mě to "chytne" tolik, že budu i zvracet. Menší záchvaty jsem se už naučila rozchodit pokud je třeba, ale silný se prostě porazit nedá, klepu se jak ratlík a je mi na umření. Léky v podstatě nezabírají, to bych snad musela jít do nemocnice na kapačky. Všem nervózním a vystresovaným nevěstám přeju, aby si našly svůj systém jak se tolik nevyděsit :) Buďme silné a odhodlané a vykašleme se na to, že se možná někomu nebude líbit výzdoba nebo náš účes, hlavní je naše vlastní pohoda a spokojenost ;) (a taky to, že si bereme toho našeho chlapa :D )
Odpovědět
Profilova fotka
@mejzy85 někde jsem četla, že na stres pomáhá konopný sirup, dá se koupit na internetu v bio kvalitě, zkus třeba zajicivkrabici, prý to má dost uklidňující účinky (bez jakýchkoli dalších :))
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 2 měsících
Profilova fotka
Ahoj holky, chci vam vsem moc podekovat za podporu jak zde v komentarich, tak i vam, co jste mi psali do zprav xx V sobotu jsme sli na ukonceni pripravy a farar na nas vyhrnul at si vyzkousime obrad (zkracenou verzi) nanecisto. Malem me v tu chvili omylo :-D Okamzite jsem vedela, ze to jde na me, nicmene muj partner to vytusil a podrzel me po celou dobu doslova fyzicky i psychicky a nakonec jsme se tomu jeste zasmali. Tak je mi jasne, ze to naostro hladce nepujde, ale jsem tak nejak klidnejsi, kdyz jsem videla jak pritel reagoval a chudak se snazil me z toho dostat :-) Jediny co me mrzi, ze asi pak na videu budu cely obrad vypadat jak "tydyt" :-D Jeste jednou diky a preji krasny tyden xx
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 2 letech
@mejzy85 to jsme na tom stejne.. Take trpim PP.. jsem uz celkem v pohode,ale z obradu mam opravdu strach. Od mala nesnasim byt stredem pozornosti.. a 20min stat na miste v te vydychane mistnosti.. noo, nevim nevim. Ale vy uz mate davno po svatbe,tak bych se chtela zeptat,jak jste ten obrad zvladla.. snad se aspon trochu uklidnim :-)
Odpovědět
Profilova fotka
@marky1509 ahoj, zadny pilule jsem nebrala, nechtela jsem byt utlumena, ale uzit si to se vsim vsudy. Nakonec me to chytlo dvakrat - poprve jak se otevrely dvere od obradni sine, tak to jsem hned rekla tatovi, ze to nezvladam a ten na to "prosimte dem" :D vzal me za pazi a vyrazil..a tak me to prekvapilo, ze jsem tim sokem na stres zapomnela :-D :-D a pak jeste jednou az po "ano" a po prstynkach, tesne pred nez se podepisuji papiry a to zase uz na me videl manzel, ani jsem mu nemusela nic rikat, tak si se mnou sedl, chytl me za ruku a chvilu me uklidnoval..pak se podskrably papiry a hotovka. Zbytek dne jsem si pak uz fakt uzila. Takze bych to tak nejak shrnula, ze kdyz mas nekoho blizkyho po boku, kdo te podrzi - doslova fyzicky treba za ruce, tak te to psychicky fakt jaksi nakopne a hrozne rychle se zase uklidnis. Ja se tam treba fakt chvilu klepala, ale to uz je takovy "po" stres nez ti to z tela uplne odezni. Tak se neboj, hlavne to predem rekni partnerovi, ze je mozny, ze tam dostanes panicky zachvat a proste at te v tu chvili treba obejme nebo tak, ze by ti to moc pomohlo. Chlap to udela rad, hosty to neurazi a tobe to v danou chvili pomuze. Me pak nasi hoste rikali, ze to videli, ze jsem chvili nezvladala, ale vubec to neresili ze by to treba zkazilo obrad. Tak vam preji krasnou svatbu a neres ted jak to bude, kdyz to tam v nejaky moment prijde tak to prijde, kdyz ne tak ne. Investuj energii na takovy ty pekny veci okolo priprav a jak se zacnes tesit, tak te to povbudi :-) Doufam, ze jsem aspon trochu pomohla ;-)
Odpovědět
Profilova fotka
Měla jsem svatbu teď v sobotu, takže asi vím, jakou nervozitou procházíš. Já jsem byla též nervozní a cca týden před svatbou jsem začala mít až do obřadu problémy se zažíváním. Seděla jsem na záchodě co půl hodiny a dokonce jsem i díky stresu zhubla.. Hrozné! Neměli jsme žádné informace k tomu, jak bude obřad probíhat - paní z Úřadu nám vše chtěla říct až v den Dé, takže jsme do poslední vteřiny nevěděli, co máme dělat.. chaos, stres, únava, třes. Nakonec byly všechny obavy úplně zbytečné! Obřad jsme s teď už manželem zvládli na výbornou a říkali jsme si, že jsme fakt pitomci když jsme se tolik báli.. Opravdu se nemáš čeho bát, je to krásný a dojemný moment a stojí to za to :) Přeji mnoho štěstí a hlavně pekné nervy :)
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?