11 měsíců do svatby...

Zdravím. Asi jak bych to popsala. No, chceme se s přítelem brát příští rok v červnu a bohužel naše situace taková, že já stále hledám práci (jsem právě doštudované děvče) a přítel bere takový plat, že zázrakem vždy vyjdeme. Já se těším jako malá holka, ale zároveň z toho mám takový noční můry že to prostě nevyjde. Jsem až chorobný plánovač (většinou plánuju opravdu vše dopředu) a ráda bych nějak začala, ale nevím absolutně jak. Vím, že tady mám nějaký seznam věcí co zařídit, ale jak mohu plánovat když nevím 100% nevím jestli se budeme moci vzít? Přítel je z velké rodiny (min. 30 lidí bude jenom jeho rodinka) a navíc je poslední kdo není v chomoutu, takže malá svatba asi nebude možná. Dámy, kde mám začít? Už jsem začala s výběrem místa (jeho rodina je z jihu Čech, takže podmínka je někde na půl cesty). Předem všem moc děkuji. Anna
Odpovědět
1
2
No asi si rozvrhnout finance, říct si, kolik osob na svatbě bude. Podle toho pak vybrat místo a zároveň datum Dál se pak rozhodnout, jakým stylem to pojmete.
Odpovědět
Profilova fotka
ahoj, řekla bych hodně záleží na přístupu vašem i vašich rodin. Jsme na tom vlastně finančně stejně, z jednoho platu nájem jídlo atd... těžko se vychází. Přesto jsme se zasnoubili a rozhodli se, že už to "nějak" uděláme, že přinejhorším vybereme stavební spoření... A najednou jak jsme to řekli rodičům tak jsme se dozvěděli, že hostinu platí oni. Pak druzí rodiče že chtějí přispět a koupí prstýnky... Samozřejmě musím uznat, že máme velké štěstí. Myslím, že bych Ti poradila takto: proberte to spolu a proberte to s rodiči (když nic jiného tak půjčkou bez úroků by snad pomoci mohli) budu Ti držet palce aby se vše sešlo a vyšlo. Na přípravu máš dost času abys například sehnala levné šaty, vymyslela kde udělat hostinu a pro kolik lidí nakonec :-) Co by bylo ještě lepší, dokonce si můžeš za tu dobu najít práci!
Odpovědět
Děkuju! :) Zkusím to dát dohromady :)
Odpovědět
Profilova fotka
Ahoj, my máme stejnou situaci...chtěli jsme svatbu letos, ale jelikož se snižoval stav v práci, tak jsem aktuálně hledajíc práci. Máme naspořeno,ale to vybírat nechceme, jelikož chceme stavět. Chceme platit svatbu "za chodu". Já bych ti doporučila následovný, řekni to rodičům, určitě si počet lidí a kolik do toho chcete investovat, pak si rezervuj restauraci nezávazně, jelikož s tím bývá největší problém. I když nemáš peníze začni se dívat co kolik kde stojí, aŤ máš představu a víš kde co pak koupit. A jak najdeš práci tak to můžeš rozjed na plno...my máme třeba zarezervovanou i kapelu i kameramana. Půjde to...:-)
Odpovědět
@annekrausova Já bych velikost svatby přizpůsobila hlavně financím, myslím že brát si půjčku na to, abych mohla pozvat celou rodinu a udělat velkou svatbu je zbytečné. Každý rozumný člověk přece musí pochopit, že to stojí peníze, a že nemůže chtít po páru, který tak tak vyjde, aby dělal hostinu pro 50 lidí a více. Ale jak píšou holky, prober to s rodiči a pak se uvidí.
Odpovědět
@annekrausova ahoj, sice jsme oba pracující, ale vzhledem k velikosti svatby - cca 60 lidí a tomu, že to budeme celé mít na pronajatém statku, tak jsme věděli dopředu, že budeme muset šetřit. Protože půjčovat si na svatbu je podle mne hloupost! To že nám rodiče nakonec nějakou korunku přispěli jsme brali jako bonus. Pokud mohu doporučit - jak už tu bylo řečeno - zkus dát předběžně dohromady počet hostů a pak následně začni hledat kde byste to chtěli mít. Ušetřit se dá např. obřadem na městském úřadu a ne na zámku, kde dáš třeba 8 tisíc za obřad, následně nebudeš kamarády zvát na oběd, ale pak až na party, anebo vynecháš úplně oběd a rovnou pojedete na party. Levnější je to samozřejmě, když si to uděláte sami - např. grilování, ale podle mě si to tak neužiješ. My jsme proto volili obsluhu a "domácí catering" majitele statku. Také lze zvážit, zda se chcete brát už příští rok a zda se svatbou nepočkat na později. Řekněme si upřímně - sice by se tě neměli ptát, zda jsi vdaná či ne, zda plánuješ děti, ale myslím, že hned působí jinak než když řekneš, že jsi svobodná....
Odpovědět
Profilova fotka
Souhlasim s holkama, prvne si se snoubencem sednete a ujasnete si zakladni veci, kolik penez chceme/muzeme investovat, mala/velka svatba, pomoc rodicu prip pujcka ano/ne, pokud musite skrtat budou to hoste ci se uskrovnit e s dodavateli? Jsou I prekrasne svatby jen ve ctyrech, zalezi jen na vasich predstavach..
Odpovědět
Tak ja bych asi doporucovala se intenzivne venovat hledani prace, a pak, az budes mit praci, tak muzete zacit na svatbu setrit :) Pujcovat si na svatbu, nebo dokonce chtit po rodicich pujcku na svatbu, je podle me blbost.. pujcovat by si clovek mel fakt jenom, kdyz neni na zbyti (napriklad hypoteka na byt).. ale jinak si nemyslim, ze je to rozumny.. A jak psala @viki83, daleko lip se hleda prace, kdyz jsi svobodna.. az budes vdana nebo mit 3 mesice pred svatbou, tak te nebude chtit nikdo zamestnat, protoze si budou myslet, ze chces praci jenom proto, abys dostala i materskou a nejenom rodicovsky prispevek :) Tak bych doporucovala klidne predbezne tu svatbu planovat, abyste vedeli, kolik budete potrebovat penez a meli uz neco vymyslene, ale spis se zatim venovat hledani te prace a treba tu svatbu jeste o rok odlozit, kdyz vam to na pristi rok nebude vychazet.. Pak uz to rozhodne zvladnete :)
Odpovědět
@karlajasmine Hlavně když teď nic neušetří, tak kde vezmou na splátku?
Odpovědět
No tak když na svatbu nemáte peníze, tak ji raději odložte, ať nemusíte na všem šetřit a hledat kompromisní řešení. Pokud vám tedy svatbu nezaplatí rodiče, to je i v dnešní době v některých rodinách běžné.
Odpovědět
Bracha mel krasnou svatbu a taky meli nizky rozpocet! Svagrova koupila saty od me kamaradky, prstynky nemaji zlate, delali si sami mensi vyzdobu i bufetovy stul na vecer...Pronajem mista na vecerni party dostali jako dar od kamaradu... Rodice prispeli na obed (kam sla pouze rodina obou). A jako svatebni dar chteli penizky a nakonec se jim veskere naklady vratily! A vsichni si to moc uzili! Pro ne bylo dulezite se vzit a nechteli cekat, az nasetri na honosnou svatbu ;-)
Odpovědět
No dámy tak víte jak to dopadlo? Šla jsem za rodinou aby jsme to řešili a víte co mi řekli? Že to je všechno předčasné a že je to nebaví. Že se o tom nehodlají bavit. Jsem zdrcená, na všechno si připadám sama a nemyslím si, že je to předčasné, chci mít jenom jasno kde a co se bude dít a vždyť ani nemám představu kde a co kolik stojí a čekala jsem u mámy (ženský že jo) podporu a chtíč to se mnou řešit. Ani nevím jestli vybrat Prahu, kde je to pro všechny přátele přístupnější a holt přítelova rodina bude muset dorazit a přespat, nebo to mám udělat na té půl cesty, při čemž bude muset dojet fotograf z Prahy, dort se bude převážet z Prahy, kadeřnice, kosmetička, šaty....atd. Mám se vůbec vdávat....? :-( :-( :-(
Odpovědět
Článek se načítá
@annekrausova :(..no tak zalezi, co konkretne jsi s nimi chtela resit? My jsme si s pritelem vsechno vymysleli a vyresili sami.. nejdriv jsme se rozmysleli, jestli to chceme u nas v Praze nebo u nasich rodicu na vesnici. Tak jsme zacali tim, ze jsme vypracovali seznam hostu, ktere tam 100% chceme mit, a premysleli jsme, kolik jsme schopni kazdy mesic usetrit a kolik mame zatim nasetreno..zkratka vymysleli jsme priblizny budget, abychom vedeli, jestli si to v Praze muzeme dovolit. Doporucovala bych vam zacit timhle - od poctu hostu a budgetu se hodne bude odvijet to, jestli to udelat v Praze nebo nekde mimo, jestli to udelat v restauraci, v hospode nebo si pronajmout statek nebo chatu a zaridit si jidlo sami... atd. Potom muzete vybirat datum a misto. U nas teda vyhrala Praha, tak jsme to nasim oznamili..ti s nami resili, jestli by nebylo lepsi to mit na vesnici, ze by to bylo levnejsi, ale na to jsme jim rekli, ze jednak si to budeme platit sami, a jednak nechceme, aby to pro ne byl stres (typu teticka u nasich bude spat, babicky taky, bude se tam resit cukrovi..atd atd)..mama pak uznala, ze bude pohodlnejsi pro ne, aby proste prijeli do Prahy a nemuseli se o nic starat.. A pak uz jsme vsechno zarizovali sami no.. zacali jsme tim, ze jsme si vybrali datum, zjistili, jestli v kostele maji volno a jestli tam je poplatek (u civilni svatby asi nejlepsi zacit tim, jestli v ten den matrika oddava a jestli si to muzete zarezervovat). Pak jsme hledali restauraci, posilali poptavky a srovnavali nabidky, premysleli, kde by se mohli hoste pobliz restaurace ubytovat a az jsme nasli vhodnou, tak jsme ji zarezervovali a zaplatili zalohu. Pokud to nebudete mit nekde v hospode, tak v Praze urcite pocitej cca 1000Kc na osobu. Pak jsem zacala resit oznameni a pozvanky, saty, fotografa, saty pro druzicky, kvetinarku, kadernici, hudbu, boty, sako pro zenicha, prstynky, cukrovi.. no zkratka vsechno, co tam chceme mit. Rodice akorat prubezne informujeme o planu a kdyz dopredu vim, ze od nich budu neco potrebovat (typu ''Mami, vezmes si prosim nejakou vetsi kabelku na hostinu, a pohlidas nam po obradu to potvrzeni, ze jsme se vzali, obcanky, atd..''), a rodice se sami prubezne nabidli, ze nam s necim pomuzou (treba s cukrovim, nebo ze mi zaplati saty). Ale musite si k tomu hlavne sednout s pritelem spolu, ujasnit si, koho na te svatbe chcete mit, co je pro vas v ten den nejdulezitejsi a jak si ten den predstavujete, a kolik na to jste schopni nasetrit penez.. a pak az budete mit budget, hosty a styl svatby, tak muzete zacit zjistovat, co kde kolik stoji a kde a kdy tu svatbu udelat :) Az rodice uvidi, ze planujete a mate to vymyslene, tak se postupne zacnou zapojovat sami :)
Odpovědět
Profilova fotka
Zdrcená, ale hlavně zklamaná bych byla také. Mrzí mě to za Tebe. Nám rodiče na svatbu dávat korunky nebudou, takže je jim jedno, jak co bude a nebude. Nechávají vše na nás. A určitě jdi do toho :-)
Odpovědět
Ale pokud to mate s financema tak, jak pises, tak asi tvoji rodinu chapu.. ze proste bys ted mela resit to, abys mela praci a mela jsi z ceho tu svatbu zaplatit, a pak se teprve muzes vrhnout do planovani.. ono 11 mesicu na pripravu svatby nepotrebujes :), zda se, ze toho je hodne, ale klidne to zvladnes i za 4 mesice.. my jsme na to meli 8 a planujeme si to teda opravdu v klidu a pomalinku, tak se neboj, ze bys to pak nestihla :)
Odpovědět
@karlajasmine Snad máš pravdu, ono najít práci taky není jednoduché, bůh ví jestli to nedopadne tak, že se budu vdávat na radnici a šaty z bílé sukně a halenky :) @patricies Děkuji, je mi z toho trochu smutno
Odpovědět
@annekrausova A co jste s rodiči řešili? Chceme se brát, ale nic nemáme - peníze, představu, plán ani práci? Víš, ono s tímhle přístupem se to skutečně předčasné a nevyzrálé zdá být. Najít si práci a vytvořit si základní finanční rezervu by mělo být asi to první, na co byste měli myslet. Až pak řešit svatbu, podle finančních možností. Vždyť krásná může být i svatba ve čtyřech, kdy budeš mít hezké šaty z konfekce a pak si zajdete na dobrou večeři a bouchnete šáňo. Anebo si říct, že svatba bude třeba za dva roky, budete mít našetřeno a budete si moct dovolit pozvat i rodinu a přátele. Chce to k tomu přistupovat trochu zodpovědně a samostatně. Pak se to určitě setká s větším úspěchem, než když to bude působit jako náhlé dupnutí nožičkou.
Odpovědět
@annekrausova no a co takhle pritelova mamka? Tu bys nemohla oslovit a planovat a rozebirat vse s ni? Mi rodice bydli daleko a komunikuju s nimi jen pres maily/skype, ale mamka meho pritele je natesena a nadsena a bydli blizko :-)
Odpovědět
@kacenkakaca No máš asi pravdu, když na to koukám z téhle stránky je pravda, že by bylo asi lepší to odložit a především si nejdříve najít práci a mít alespoň trochu našetřeno. @mrs_to_be No přítelova mamča je daleko a zkusím to s ní probrat, ale myslím že si to dost užila se svojí dcerou. :-D Děkuji moc
Odpovědět
@annekrausova já si vůbec neumím představit, že bych plánovala svatbu bez peněz v kapse nebo bez práce... ale zase u nás na jižní Moravě člověk průměrně hledá práci dva roky, v Praze to bude asi kratší doba. A musím říct, že to jsou slušné pálky - hostina, půjčovné šatů, pronájem dopravy, fotograf, koláčky. A to jsem z těch, co si hodně zbytečností odpustí a chce jenom to podstatné.. jenom se děsím, kam se to až vyšplhá a to můj nastávající si zve kamarády z daleka a chce jim platit ubytování. A jaký rozpočet jste si teda stanovili? To vám dají rodiče?
Odpovědět
Profilova fotka
@annekrausova súhlasím s holkami, najprv to chce nájsť si prácu, keď budeš vedieť, akú máš mzdu, dokážeš si vypočítať, koľko našetríš a od toho sa odraziť ďalej ;-) ...práca sa dá nájsť, len momentálne je uhorková sezóna, dovče a väčšine firiem to nesúri a začnú robiť pohovory až v septembri-októbri
Odpovědět
@evzeniegrandetova Ano, prý to chtějí zaplatit a mě mají ještě přijít peníze z pojistky
Odpovědět
Profilova fotka
@annekrausova: ahoj, nejdřív si rozhodni jaký chceš obřad - církevní či na radnici, pokud na radnici tak zda to bude tam či to bude nějaké jiné tebou vybrané místo(zámek, tvoje zahrada apod), potom si udělej seznam svatebních hostů (vždycky počítej, že se to třeba o 5-10 lidí navýší (tím si rozhodneš jestli to bude svatba v kruhu rodiny či i s kamarády, potom si řekneš přibližný rozpočet (50000, 70000, 100000 apod) pak si rozhodneš jestli chceš sv. oběd v restauraci, nebo jen raut v restauraci, nebo jestli to bude tak nějak svépomocí (to by Ti snížilo rozpočet, ale musela bys to zas hodně dobře naplánovat) jinak se počítá za jídlo a pití pro svatební hosty do 1000kč, takže počet hostů Ti dá určitou představu.. Můžeš si i předem rozmyslet jestli chceš sv. kytku kulatou nebo vysící, jestli chceš kytku jen pro sebe či i pro maminky, svědkyni apod. Tohle jsou všechno věci, které si mužeš rozmyslet předem, aniž bys to hned letěla zarezervovat.. Až půjde do tuhého tak už aspoň budeš vědět co sháníš a to Ti ušetří nejen čas, ale i peníze..
Odpovědět
Ahoj...My jsme se brali letos v červnu a řešili jsme v podstatě stejný problém. Já jsem ze západních Čech a byla čerstvě po škole a teď už manžel z jižních aa pracující :)...abysme co nejvíce ušetřili, tak jsme si prvně napsali koho chceme a musíme pozvat a udělali tabulku ve wordu a tam napsali 2 varianty...jedna u nás a jedna u nich a spočítali jsme lidi, co bysme jim museli shánět ubytování a tak a podle toho jsme vybrali, že když uděláme na jihu, tak bude míň lidí co tam chceme muset přijet a my budeme muset shánět ubytko taky pro méně lidí...pak jsme zamluvili takový penzion (jakoby statek) abysme ušetřili za obřad někde na zámku a udělali jsme tam vše od obřadu, oběd až po raut....
Odpovědět
Nezlob se na mě, ale jsi dospělá, už je na čase řešit věci trošku víc pragmaticky. Nemáš peníze ani práci? Jak teda chceš svatbu financovat? Ano, někdo celý život spoléhá na konto rodičů, ale bydlíš-li s přítelem, tak byste se o sebe měli postarat sami (vč. financování svatby). Doby, kdy svatbu platili rodiče jsou už pryč. Svatba ti neuteče, neboj :-)
Odpovědět
dohodněte se, kolik lidí bude na hostině - bude - li nějaká. Nejdřív se podívej na různé inspirace, třeba tady. Mnoho nevěst tady mělo po obřadu třeba raut, připravovaly si vše, nebo téměř vše samy. Na to si můžeš našetřit po stovečkách, do té doby. Pak nakoupit pití a suroviny třeba na koláčky nebo chlebíčky. Z vlastní zkušenosti bych ti radila nedělat si s tím moc hlavu. Důležité je, že vás oddají a tím to hasne. Záleží jaké máš nároky. Já měla krásnou svatbu, komorní, pozvali jsme pouze užší rodinu na hostinu (to teda za nás zaplatila tchýně, ale my bychom to zvládli i bez ní, ona si to nenechala vymluvit). Zbytek, sice krása, ale teď zpětně si říkám, že to bylo jen pro můj pocit, protože jediná důležitá věc byla, že to formálně proběhlo. Cukroví jsem objednávala přes jednu paní a původně jsem prosila mou mamku, zda by mi nechtěla udělat. Vánoční má výborné, takže něco podobného. Ona nechtěla, netroufla si, ale teď říká, že kdyby to věděla, tak udělá ona svoje vlastní a víc... Dort byl z czukrárny, katastrofa, ten jsme nemuseli mít vůbec.
Odpovědět
@annekrausova tak Ti nevím. A není lepší dát peníze z pojistky např. nejdřív na vlasní bydlení? Myslím, že v případě, že ještě nemáš práci - což už jsem tu i psala - je svatba luxus. Pokud nechcete hned dítě, ale to bys zas¨měla min. příspěvky od státu. Chce to promyslet a neudělat nějakou "blbinu". Nebylo by lepší počkat a za 2 - 3 roky si to udělat podle sebe? A rodiče by jen něco málo přispěli?
Odpovědět
@annekrausova hele já tě chápu. My se chtěli brát příští rok a pak jsem byla hrozně zklamaná, protože naši chtějí rekonstruovat a nechtějí (nebo spíš nemůžou tím pádem) příští rok přispět. Mojí sestře zaplatili svatbu celou, tak mi to nejdřív příšlo nefér, ale pak se mnou o tom mluvila i sestra a říkala, že na druhou stranu ať jsem ráda. Že ona si pak do všeho musela nechat kecat, že jí mamka i přesvěčila, ať si pořídí jiný šaty, než ty, který chtěla ona, tak ať si to trošku rozmyslím. A mamka to se mnou řešila pak taky, a říkala mi, že táta o tý rekonstrukci sní už dlouho, a že jestli spolu se snoubencem chceme být celý život, tak že nám nic neuteče když to uděláme ten další rok. Takže to dopadlo tak, že to bude až na jaře 2016. A sice jsem z toho zklamaná, protože bych to chtěla hned, ale to, co mi tady v jiný diskuzi psaly holky, je pravda, je to naše svatba, ne našich rodiču. Takže bysme na to měli šetřit a dělat si to pak podle sebe. Takže teďka budu šetřit, je mi taky 22 a mám první práci, tak budu pracovat co to pujde a snoubenec taky a snad se toho jara 2016 dočkáme a bude to stát za to.
Odpovědět
Profilova fotka
@annekrausova Reakce mých rodičů byla nejdříve dost podobná - vždyť je to až za rok, co teď chcete řešit, před vánocema o tom nechci slyšet a bla bla bla...ale! Když viděli, že jsme jim pouze oznámili zasnoubení a kolik cca hostů si představujeme a pak už jsme o tom nemluvili, tak si to asi nějak zpracovali v hlavě a začali se sami vyptávat: A jaký chceš šaty? A o dort? Taťka se mě dokonce asi před týdnem ptal, kdo mě bude česat :D Prostě viděli, že jsme se do zařizování pustili sami a asi jim najednou došlo, že u toho vlastně chtějí být u těch příprav (což ale zase nechceme my, takže se snažíme hledat nějaký kompromis)... S partnerem také od začátku počítáme s tím, že si budeme vše platit sami...jeho rodiče ale hned když jsme jim oznámili, že bude cca za rok svatba, tak jsme si připili a oni pak v rámci povídání hned, že předchozím dvěma dětem půlku svatby platili, tak to samé to bude u nás at s tím počítáme (podmínkou bylo, že to nebude zbytečný luxus za 300 000, že prostě když uvidí, že se snažíme někde i ušetřit, tak bez problémů)...naši zase prohlásili, že máme počítat s tím, že hostinu platí rodiče nevěsty celou a mamka, že mi chce zaplatit šaty atd...jenže já prostě nechci za rodiči chodit s tím, že jsem koupila dekorace na svatbu za 2000 a tady máte paragon, chci peníze...to ani náhodou. Takže jsme se s rodiči domluvili, že svatbu si zařídíme sami podle nás a též sami zaplatíme a oni at nám pak dají do obálky, kolik uznají za vhodné, že chtějí přispět...přijde nám to tak naprosto ideální a i rodiče to nakonec pochopili, že předem opravdu nic nechceme :) Tím jsem chtěla říct, že bych nechala rodiče, aby to vstřebali a uvidíš, že třeba rádi pomohou. Jinak s těmi přípravami - chce to opravdu vše dobře zvážit. Zasnoubení jsme od března a už jsme totálně změnili původní plán. Nejprve jsme chtěli pozvat cca 60 lidí a udělat si hostinu svépomocí, už i místo bylo zamluvené. Ale před 14 dny se ženil snoubencův bratr podobným způsobem - za 53 lidí (z toho asi 10 dětí) svépomocí za oběd, raut, pití a pronájem prostor prý dali téměř 50 000 a že by to bylo něco extra, to ne. Navíc měli samozřejmě pozvané některé známé, co jsme chtěli zvát také a ukázalo se, že je tam vlastně až tak mít nechceme...takže jsme ubrali počet lidí a raději to zařídíme jinak. Na podobné peníze nás vyjde pro 35 lidí hostina, raut a ubytování v nádherném penzionu, vše kromě výzdoby a sladkého bude zařízené. Chce to prostě zvážit různé možnosti z mnoha stran - svépomocí sice ušetříš, ale podle mě to nebude mít ten slavnostní nádech a hlavně spousta starostí nejen pro vás, ale určitě i maminky, kamarádky a já nevím koho....
Odpovědět
myslím, že v první řadě jak tu píšou i jiné holky by jsi si měla naít práci, pak si postupně něco málo našetřit, koukat po bazarech (dají se tam sehnat za pár korun fajn věci) dát dohromady počet lidí a kde by jste to chtěli mít a mít jistotu, že i kdyby rodiče nepřispěli, tak že si to budete moct zaplatit sami. jejich povinnost to není. A pokud se tak rozhodnou, bude to pro Vás jen bonus ale my jsme nepočítali s ničím. Svatbu jsme chtěli my, tak jsme jim prostě řekli, že tehdy a tehdy se budeme brát :-) řekli jsme jim to delší dobu dopřeu, takže to taky nechali být ale jakmile se to blížilo, tak bylo vudět jak jsou nervoznější a nervoznější :-)
Odpovědět
1
2
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?