Fotky ze soukromé akce se objevili na zahraničních stránkách

Ahoj, na soukromou oslavu jsme si objednali slečnu, která si přivydělává jako fotografka. Všechno proběhlo super - komunikace, fotky kvalitní a podle našeho přání. Teď po roce jsem na ně narazila na zahraničních stránkách. To mě pěkně naštvalo. Vzhledem k obsahu stránek, které prezentují něco s čím absolutně nesouhlasím a nechci s nimi být jakkoliv dávaná dohromady. Chápu, že fotky jsou majetkem fotografky, ale může je bez mého souhlasu šířit dál i proti mojí vůli? Nemám problém s tím, když je použije ve svém portfoliu, ale tohle mi přijde přes čáru. Je to podle Vás v pořádku?
Odpovědět
Ještě doplním, že my fotky nikde nesdíleli a sama fotografka se přiznala, že je použila jako inspiraci pro autora webu, který se jimi měl inspirovat při výběru dalších fotek.
Odpovědět
Profilova fotka
@miitulka Fotografie patří Vám, jelikož jste si za ně zaplatila. Ona je může použít maximálně do svého portfolia, ale tím to končí. Rozhodně si nemůže dovolit je bez vašeho svolení rozšiřovat někam dál a už vůbec ne v souvislosti s něčím, co je Vám proti srsti. Ihned bych jí kontaktovala a požádala o okamžité stažení. Pokud s tím bude mít problém (což si nemyslím, protože dle mě čekala, že se na to prostě jen nepřijde), pohrozila bych jí, že vše budu řešit právní cestou. 😉
Odpovědět
Profilova fotka
@miitulka Ještě je tu také varianta, že se jí autor webu vůbec neptal a fotografie si od ní prostě ukradl z té její "inspirace". Každopádně vše bych řešila s danou fotografkou. Ať je to jakkoliv, tak tohle musí vyřešit ona, protože tohle by se stávat opravdu nemělo. 😠
Odpovědět
Profilova fotka
@werasz @miitulka Musím to trochu zkorigovat: fotografie jsou autorským dílem a jako takové patří stále autorovi, i když za ně někdo zaplatí (pokud není ve smlouvě uvedeno jinak a fotograf nedá klientovi na fotky výhradní licenci). Na druhou stranu vaše fotografka musí mít pro zveřejnění souhlas všech osob, které jsou na dané fotce poznatelné (ať žije GDPR), takže pokud souhlas nemá, může si jimi tak akorát doma listovat... Nevím, jak je to s poskytnutím fotek třetí straně, jestli na to má nebo nemá právo, ale minimálně to není etické bez konzultace s vámi. Chtěla bych po ní, aby po webu požadovala stažení fotek (pokud je web z některého státu EU, musí to udělat i na vaší přímou žádost).
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?