Svatba v neděli - nechtějí nás oddat

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, zda je možné, aby jiný starosta ze sousedního města mohl zastoupit starostu jako oddávajiciho, když nás odmítli, ze nás v neděli nikdo neoddá? Chceme to v areálu kde bude vše obřad, hostina i spaní. Je pro nás důležité,aby se nepřejíždělo. Chceme to 27.9. A myslím si že nás oddat nechtějí z důvodu státního svátku v pondělí. Církevní obřad nechceme.
Odpovědět
@missuulle kazda matrika oddava len v dopredu urcene datumy, oddavaju i mimo budovy matriky, ale pokial viem, tych datumov je este menej. Popravde sa im necudujem - su to len uradnici kt. nechcu byt v praci 7 dni v tyzdni pocas svadobnej sezony... u nas su tie datumy vyvesene na nastenky matriky, spolu so zoznamom miest/ arealov, kde su ochotni prist.
Odpovědět
@missuulle ohl toho ineho starostu - najjednoduchsie bude zeptat sa priamo jeho x-)
Odpovědět
Profilova fotka
Jiný starosta dle zákona nejde... Tohle řeší lidi často a pokud s matrikou nehnete, je řešením nějaký ten církevně necírkevní obřad, třeba od Unitářů. Ony to bývají vážně hezký svatební obřady kde se mluví hodně o přátelství a rodině. Nebo se vzít pár dní předem, jen to na úřadě podepsat a pak si na svatbě udělat hezký symbolický obřad kde vás oddá třeba nějaký kamarád. Vloni jsem takových svateb fotil hned několik, bylo to vždycky moc fajn :)
Odpovědět
Profilova fotka
@missuulle Nevím, jak je to přímo s oddávajícím, ale rozhodně tam musí být přítomný matrikář, a to z matriky, v jejímž správním obvodu uzavíráš manželství, takže minimálně ten matrikář by ze sousedního města být určitě nemohl...
Odpovědět
Profilova fotka
starosta muze byt jiny, ale matrikarka musi byt z toho obvodu daneho
Odpovědět
Profilova fotka
Jo to bude fakt, omlouvám se za nepřesnost ;)
Odpovědět
Všem moc děkuji. ❤️
Odpovědět
Profilova fotka
Starosta může být jiný, ale pouze za splnění určitých podmínek. Cituji zákon o matrikách: § 11a (1) Snoubenci projeví vůli, že spolu vstupují do manželství před a) starostou, místostarostou nebo pověřeným členem zastupitelstva obce, městské části hlavního města Prahy, městského obvodu nebo městské části územně členěného statutárního města, které jsou matričním úřadem, a to pouze ve správním obvodu tohoto matričního úřadu, b) starostou nebo místostarostou obce, městské části hlavního města Prahy, městského obvodu nebo městské části územně členěného statutárního města, které nejsou matričním úřadem, je-li jeden ze snoubenců přihlášen k trvalému pobytu v jeho správním obvodu, a to pouze ve správním obvodu této obce, městské části hlavního města Prahy, městských obvodů nebo městských částí územně členěných statutárních měst, c) primátorem hlavního města Prahy, náměstkem primátora hlavního města Prahy nebo pověřeným členem zastupitelstva hlavního města Prahy, jakož i před primátorem statutárního města, náměstkem primátora statutárního města nebo pověřeným členem zastupitelstva statutárního města, a to pouze ve správním obvodu hlavního města Prahy nebo statutárního města.
Odpovědět
Myslím, že s nedělí nepochodíte. Já jsem tento týden horko těžko vyjednala předposlední říjnovou sobotu, většinou se v sobotu neoddává nebo je určena předem konkrétní sobota a v jinou neoddávají. Nakonec se objevila možnost obřadu v 10 hodin v městské části, která je od nás přes celou Prahu ( a mí hosté budou převážně mimopražští, museli by vstávat v nekřesťanskou hodinu) . To se mi moc nelíbilo, ale uspěla jsem tam, kde jednu sobotu měli již plnou a stejně museli vyhlásit další termín. Tak se matrikářky domluvily, že to může být zrovna ta, kterou bychom chtěli my.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?