Svatba v kostele mimo trvalé bydliště

Ahoj, chci se zeptat jestli už někdo řešil svatbu v kostele mimo své trvalé bydliště. Jde mi o to, že jsem mluvila po telefonu s farářem z Ludgeřovic a ten mi řekl, že pokud tam nemáme trvalé bydliště,tak nás neoddá. Nějak se mi to nezdá, třeba je to opravdu tak ale pokud by někdo věděl,že to opravdu jde a řekl mi co vše je k tomu potřeba (nemyslím teď jestli jsme křtění nebo ne),budu ráda.
Odpovědět
1
2
My to s přítelem řešili. Pan farář nám musel dát propouštěcí papír, že souhlasí s tím, že nás může oddat někdo jiný. K tomu ještě potvrzení o křtu. S tím jdeme dnes do jiné farnosti, tak ti pak napíšu jak to dopadlo.
Odpovědět
Profilova fotka
Kazdopadne by to podle me nemel byt problém.Kdyz jsme chodili na predsvatebni pripravu takových paru tam byla spousta. Je to presne tak, ze pise Petiv, potrebujes propousteci papir z farnosti. Ale bohužel kolikrat zalezi na farari, ja bych se osobne nenechala oddávat nekym, kdo mi hned svatbu zamitl aniz by hledal moznosti jak to vyresit.
Odpovědět
Profilova fotka
@verca20 Spíš mi přijde, že je to neochota faráře. My jsme s tím vůbec neměli problém, ale je to spíš s tím, že jsme u evangelické církve, která je mnohem benevolentní....
Odpovědět
Byla jsem jako host na 3 svatbách (vždy v kostele) a ani jeden z novomanželů nepatřil do farnosti, ve které se odehrával obřad. Příklad-nevěsta z Mikulova, ženich z Olomouce a brali se v kostele v Praze. Spíš záleží na faráři a jeho (ne)ochotě. Přijde mi jako hloupost, aby se oddávali jen lidé, kteří bydlí ve stejném městě v jakém je kostel. To by se moc párů nesezdávalo.
Odpovědět
@petiv Děkuji,budu ráda za info.Mimochodem jak moc dopředu to řešíte? Snoubenec je křtěný ale pochybuji že má nějaký papír o křtu, takže to bude muset taky dohledat popř. si vyžádat z kostela kde byl křtěný? Já křtěná nejsem,tak jsem zvědavá,co mě čeká ;-)
Odpovědět
@petullas To je fakt, mě se taky jeho přístup nelíbil, ale ten kostel je úžasný. Tak doufám že nás pan neochotný nebude oddávat a bude mít zrovna zástup :-D
Odpovědět
Profilova fotka
Tak toto je opravdu neochota faráře, protože on je přece od toho, aby oddával, křtil, pohřbíval, atd. Mělo by mu to být jedno, pokud máte potvrzení z farnosti "domovské", tak by měl oddat automaticky. Jenže i farář je jen člověk, takže prostě nechce oddávat cizí z principu. Taky je možnost nechat se oddat jiným farářem v tom vybraném kostele, ale to zase závisí, zda to místní farář povolí, nebo zda je tam více kněží. @verca20 pokud nejsi ani pokřtěná, svatba v kostele je možná, ale to opět záleží na konkrétním knězi. Katolická církev je v tomto ohledu dost přísná a zkostnatělá, předmanželská příprava je defacto povinná a nejsem si úplně jistá, zda svatba neprobíhá jen formou oddavek beze mše (to ale opravdu nevím jistě...)
Odpovědět
My se také brali v kostele mimo naši farnost (oba jsme katolíci). Donesli jsme jeden souhlas kněze z naší farnosti a nebyl problém. Brali jsme se na půli vzdálenosti mezi bydlišti nás obou, aby to bylo spravedlivé ;) Oddávající kněz potřeboval také potvrzení od našich domovských knězů o tom, že jsme byli pokřtěni. Na předmanželskou přípravu jsme chodili, byl tam s námi i nevěřící pár, který měl civilní svatbu. Kdyby to bylo možné, zavedla bych to povinně i pro nevěřící, protože není moc párů, kteří před svatbou společně diskutovali o manželství ze všech podob - i z těch ne úplně příjemných. @verca20
Odpovědět
@puhelin S tou přípravou nemám problém,ani s tím, že bych se musela nechat dodatečně pokřtít :) jen nevím,proč mě takhle odmítl.
Odpovědět
@herminavons Tak mši bych asi ani nechtěla pokud to není nutnost, už vidím jak tam děti hodinu vydrží sedět a poslouchat :-) uvidíme co z toho nakonec bude.
Odpovědět
@verca20 Nutností to není, ale bez mše církevní sňatek postrádá smysl. U nás bylo 6 holčiček přímo na obřadu, jedna z nich byla úplné miminko a zvládly to všechny. Ale všechny byly zvyklé být v klidu a nezlobit (jen 3 z nich chodí o malička do kostela, pro ostatní to byla premiéra).
Odpovědět
@puhelin Proč by to postrádalo smysl? Myslím, že to je docela dobrý kompromis pro páry, kdy je jeden z nich nevěřící nebo jiného vyznání...
Odpovědět
Článek se načítá
@magdalenatomkova Smysl to nepostrádá, taky mi to přijde jako dobré po páry, kde je věřící jen jeden. Nicméně se mší sv. je to prostě úplné, s přijetím eucharistie, bez čehož bych si já třeba církevní sňatek nedovedla představit.
Odpovědět
@ttm Ano, to chápu, pokud jsou oba věřící, mše k tomu patří... Ale zase bych obřad beze mše úplně nezavrhovala.. :)
Odpovědět
Profilova fotka
Ale no tak... Smysl sňatku přece neleží ve mši, ne... Smysl svatby je, že někomu slíbíte lásku, úctu a věrnost, dokud vás smrt nerozdělí (v církevním pojetí). Nezáleží, jestli u toho polknete suché kolečko, nebo ne. Teď se třeba někoho dotknu, ale tohle mi připadá strašně rigidní myšlení, které se vyskytuje zhusta u katolíků. Mně se mnohem více zamlouvá, že u evangelíků může k "přijímání" (říká se tomu jinak) každý, bez ohledu na vyznání a víru. A platí to i pro svatbu.
Odpovědět
@verca20 je to opravdu na faráři. Máme trvalé bydliště v jedné farnosti a oddáni budem v jiné farnosti. A žádné povolení jsme nedokládali, pouze potvrzení o křtu, které vydává farnost, kde jsi byla pokřtěna (musí být aktuální, nestačí křtící list). U nás je to ale specifické i v tom, že bydlíme pár let ve farnosti, kde se budeme brát a pan farář nám křtil i holčičku před dvěma lety. Zase ale vím, že přítelovo sestra, když se vdávala ještě u předchozího faráře z této farnosti, tak to povolení z farnosti, kde má trvalé bydliště, musela mít taky.
Odpovědět
@herminavons No, možná to bude tím, že to pro katolíky prostě není suché kolečko. A vlastně nechápu, ptoč by měl ke přijímání smět někdo, kdo vůbec netuší o co tam jde, totiž je nevěřící nebo jiného vyznání... Krom toho, že si ti dva slíbí to všechno, je smysl církevní svatby ještě v tom, že to slibují před Bohem a vyprošují si Boží požehnání. Takže mše sv.tam opravdu smysl a místo má, ale jak už jsem psala, pro páry, kde je věřící jen jeden, je to opravdu dobrý kompromis a méně platné ani méně krásné to není. Ale jsme mimo téma. K tématu - brali jsme se ve farnosti, kam jsem tak posledních deset let chodila a aktivně fungovala. Podle trvalého bydliště jsme ale spadali oba do jiné farnosti, takže jsme měli oba potvrzení ze svých farností, že se můžemr brát jinde. Je to asi o ochotě kněze, ten náš to třeba zařídil místo mě :-)
Odpovědět
Profilova fotka
@herminavons Úkol faráře není křtít, pohřbívat a oddávat a v katolickém pojetí je manželství svátost a mše je zásadní část obřadu. Pro katolíky je to tak správně.
Odpovědět
Tak přidávám příspěvek, včera jsme byli za farářem v jiné farnosti a i když jsme mu přinesli všechny potřebné papíry, tak nás oddávat nebude. Musíme tedy sehnat někoho, kdo nás oddá. Jsem z toho úplně špatná. Náš pan farář má v den naší svatby biřmování, tudíž to není tak, že by nechtěl, ale nemuže a díky tomu se to celé zkomplikovalo, že nemáme nikoho, kdo by nás oddal. Takže dnes budeme hledat a obvolávat možné faráře z okolí, kteří by se nás ujali. Pár let zpět, by pro svatby v kostele udělali cokoli, teď když zájem opět narostl, je vše problém. :-( znám pár, který aby mohl pokřít své děti, musel být před křtem oddám cca za 10 minut (měli svatbu na úřadě). Jak je vůbec tohle možné?
Odpovědět
@verca20 Tak k tomu máme svou letošní zkušenost - podotýkám otřesnou! Taky nejsme ani jeden z Ludgeřovic, ale bydlíme poblíž a ten kostel je prostě úžasný! A tak jsem v lednu zavolala místnímu faráři a ten si se mnou domluvil schůzku v týdnu po mši. A tak jsme v ten dohodnutý den jeli i na mši. Jenže tu nesloužil pan farář, pouze kaplan či kdo to byl. A tak jsme hned po mši šli na faru.. Zvonili jsme několik minut, ale nikdo nám neotevíral, přestože se nahoře svítilo! Mrzli jsme tam jako dva blbečci, ale farář nikde. Na zvonek ani na opakované telefony nereagoval. Tak jsme jeli domů. A po cestě domů v autě mi volal. Prostě na nás zapomněl a ani se neomluvil!!! A tak se mě ptal, co jsme chtěli. Tak mu říkám, že jsme se chtěli domluvit, zda má v náš termín volno a oddal by nás. Ptal se na termín - ten volný měl. A pak se mě zeptal, odkud jsme. Když zjistil, že nejsme místní, odpověděl mi naprosto arogantním tónem: "Podívejte se, pokud nejste ani jeden místní a ani tady nemáte rodinu, tak si zajděte do farnosti nevěsty nebo ženicha. My oddáváme místní." To jsem fakt nečekala, tak jsem se ho slušně zeptala, jestli by nešlo udělat výjimku, protože se nám ten kostel líbí a je to pro nás důležité.. A na to mi odpověděl: "Slečno, my tady máme zhruba 50 svateb ročně a my opravdu nejsme oddávací stanice České republiky." No když mi řekl tohle, tak mi vzal naprosto všechna slova z úst. Zavěsila jsem a dokonce jsem to obrečela, protože tohle jsem fakt nečekala.. Bylo mi to hrozně líto.. Ale co, obejdu se i bez Ludgeřovického kostela ;-)
Odpovědět
Profilova fotka
@beruskapm Já ho chápu - 50 svateb, to je v podstatě jedna týdně. On má i jiné povinnosti, než oddávat snoubence z celého kraje jen proto, že má ve farnosti náhodou hezký kostel. Možná by šlo domluvit, zda by vás v tom kostele neoddal někdo jiný, ale nevím, zda je to běžná praxe, i když jsem na nedávno byla na svatbě, kde oddával kněz z jiné farnosti.
Odpovědět
No, možná prostě "Ten kostel se mi líbí" není dostatečný důvod, proč se bát v kostele. A pokud je pro mě důležité ne to místo, ale ten církevní sňatek, tak je mi jedno, ve kterém kostele to je. A třeba to tak právě tento pan farář bere. Což mu nikdo nemůže vytýkat.
Odpovědět
Máme pana faráře!!!! Jako malou mě učil náboženství a i když jsme se neviděli několik let, tak si mě pamatuje. On ten den udělá ještě o kus krásnější.
Odpovědět
@pirek Jde to, ale musíš posílat žádost na biskupství a to se nám fakt nechtělo.
Odpovědět
@ttm Samozřejmě ten kostel pro mě má jinou symboliku než jen vyjádření "Ten kostel se mi líbí", ale snad není mou povinností to tady rozebírat, proč byl pro mě důležitý, ne? Panu farářovi byly jakékoliv důvody jedno, jelikož se ani neptal a když jsem o tom začala mluvit, zajímalo ho pouze to, že nejsme z Ludgeřovic, tedy z jeho farnosti. V okolních vesnicích to lze naprosto v pohodě, ale tento farář bude dělat rozdíly mezi místními a přespolními? Proč? Můžu já za to, že jsem se nenarodila zrovna u nich? Pochopila bych, kdyby ten termín byl obsazený. Ale termín byl volný.
Odpovědět
@beruskapm Mně je vcelku jedno, jaké k tomu máte důvody. A stejně tak to může být jedno i tomu knězi. Pokud se mu tam neustále hrnou lidi, protože má krásný kostel, chápu ho, že nechce oddávat lidi, kteří tam jezdí kvůli místu. On nemá povinnost na to přistoupit, nemá na starosti jen svatby. Někdo tu psal, že smysl svatby v kostele není ve mši. Já píšu, že její smysl opravdu není v tom, kde se odehrává.
Odpovědět
@ttm Samozřejmě souhlasím s tím, že smysl té svatby rozhodně není o kostele. ALE jedná se mi o to, jaké rozdíly pan farář dělá. Jedny přespolní oddá a druhé ne, protože si to prostě určí on? Tohle je všechno jen o jeho povaze. Samozřejmě má plné právo rozhodovat o takových věcech, ale nelíbí se mi, že jednomu to povolí a druhého pošle k šípku.
Odpovědět
Profilova fotka
@beruskapm A jéje, další, co si myslí, že kvůli její svatbě si všichni sednou na zadek :-D
Odpovědět
@beruskapm Já chápu, že se ti to nelíbí. Ale je to prostě jen človek a má právo takto rozhodovat ;-)
Odpovědět
@pirek Asi jsi něco špatně pochopila ;-) Vůbec nejde o to, aby si někdo z naší svatby sedl na zadek. Jde jenom o přístup pana faráře. Nic víc, nic míň. Takže neřešme něco, o co tady vůbec nejde.
Odpovědět
1
2
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?