Slovensko-česká svatba v Čechách - jak řešiť matriku?

Profilova fotka
Milé budúce nevesty alebo už vydaté slečny :) Som slovenka a budem si brať môjho muža v Brne.Svadba bude v Bystci v Brne na chate v lese kde by sme chceli aj obrad.Prosím na ktoeú matriku sa mám obrátit a požiadať o oddávajúceho a ako dlho pred svadbou tam zavolať. Sú nejaké dokumenty ktoré musím vybaviť ored takouti svadbou ak mám trvalý pobyt na Slovensku? Ďakujem za vaše rady a odpivede :)
Odpovědět
Matriku bohuzel neporadím. Doklady které je potřeba - občanský průkaz, rodný list (případně rozvodové papiry). Dále bude potřeba vyplnit cestne prohlášení že nejsi na SK vydata. To je jen formalita, papír přímo na matrice. My jsme platili navíc 1000 kč za sňatek s "cizincem" (SK). Jestli chceš oddaci list í pro Slovensko pak je poplatek 100 kč
Odpovědět
Profilova fotka
@stejayork takže okrem klasických dokladov v podstate nepotrebujem nic,nemusim bezat koli tomu na slovensko pre kadejake papiere ?:)
Odpovědět
Profilova fotka
@almafloresta Pokud chata v lese je skutečně v katastrálním území Brno-Bystrc, pak je příslušný matriční úřad Brno-Bystrc. http://bystrc.cz/forum/104-%C4%8Dinno... A k dokladům - bude potřeba vyplnit žádost o prominutí předložení Vysvědčení o právní způsobilosti k uzavření sňatku. Jak se píše výše - je to formalita, každá matrikářka by měla vědět, že Slovensko tento papír nevydává. Slovenská databáze obyvatel nevede stav, takže nejsou schopni potvrdit, že jsi svobodná/rozvedená/vdaná. Proto se stav dokládá čestným prohlášením o stavu. Všechno se to dělá rovnou na matrice v ČR.
Odpovědět
Profilova fotka
@l_a_u moc dakujem ,belmi ste mo pomohla :)
Odpovědět
Ano potvrdzujem, matrika po tebe bude chciet podpisat cestne prehlasenie. Zaroven sa plati vyssi poplatok za to ze je svadba s cudzincom (my sme napr obaja Slovaci tak to platime dvakrat). Jedine si nie som ista ako to bude so sobasnym listom. My ako obaja Slovaci musime doniest cesky oddaci list na ambasadu a na jeho zaklade nam vydaju slovensky sobasny list. Otazka je ako je to v pripade ked je Slovenka manzelka a manzel je Cech. V pripade ze mas prechodny pobyt, bude potrebne nahlasit aj tam zmenu stavu (na to je myslim 7 dni) a potom dodatocne aj pripadnu zmenu mena. Takze na Slovensko nemusis chodit kvoli nicomu a postacia ti doklady ktore by si mala mat u seba - OP pripadne pas, rodny list.
Odpovědět
Profilova fotka
@daluma91 skvele moc dakujem. S tým sobašnym listom to je myslím tak,že je potrebne ist iba schvalit ho na Slovensko,teda nechat uznať sobáš :) Ja zatial prechodný pobyt v čechách nemám a práve neviem či si ho mam ist vybavovat,ked si po svadbe zrejme nechám už rovno zmeniť aj občianstvo na české...popravde sa mi strasne nechce rok ored svadbou absolvovat kopu papierovaciek koli orechodnemu ked sa to ajtak onedlho zmení rovno na trvalý.Ale skusim sa opýtat na matrike :)
Odpovědět
Profilova fotka
@almafloresta S tím občanstvím, to si nejsem jistá, jestli jde tak rychle... Sňatkem s občanem ČR České občanství automaticky nezískáš. V zákoně o státním občanství jsou nějaké podmínky, kdy se musí dokazovat, že tady v ČR máš už nějakou dobu pobyt, nemáš vůči ČR žádné závazky. Je to poměrně složitá záležitost (alespoň z mého pohledu tedy...)
Odpovědět
@almafloresta Prechodny pobyt je naozaj zbytocny (buduci manzel ho ma kvoli prihlaseniu auta, ja kvoli hypoteke). Obcianstvo sa da ziskat iba na zaklade trvaleho pobytu (min 3 roky) , nejakej skusky z realii a jazyka plus su tam nejake dalsie podmienky (ze nei si zataz pre socialny system, cestny trestny rejstrik a pod.), automaticky sobasom sa neziskava. Trvaly pobyt mozes mat v nemovitosti ktoru vlastnis alebo ti musi dat prenajimatel potvrdenie ze mozes. Zaroven by si mala hypoteticky odovzdat slovensky OP, kedze na nom mas uvedeny slovensky rvaly pobyt ktory uz neplati (z toho dovodu sme trvaly pobyt odlozili az po svadbe, aby sme nemali nejako problemy s OP).
Odpovědět
Profilova fotka
@l_a_u aj keby nie to vobec nevadí,ale proste teda aspon trvale bydlisko :)
Odpovědět
Profilova fotka
@daluma91 ano ano,uz chapem :) v kazdom pripade obcianstvo nepotrebujem,len som si myslela ze to ide nejako automaticky :) ale teda aspon tvraly pobyt,a vlastne sa mi koli tomu prave priznam sa nechce riesit dovtedy prechodny :)
Odpovědět
@almafloresta pozor na ten trvaly pobyt, to taky neni pro slovaky snadne. Muj snoubenec (slovak) zije v praze uz pres 10 let, koupil tu byt a ma prechodny pobyt. Je hloupe, ze nema trvale bydliste v byte ktery vlastni, ma ho na slovensku u rodicu a bohuzel ani po svatbe to menit nebude. Jde o to, ze kdyz se prihlasis k trvalemu pobytu v cr, musis odevzdat slovensky obcansky prukaz - ten je jen pro obcany sk kteri maji trvaly pobyt v sk. Takze nebudes mit zadny identifikacni doklad krome pasu, coz je dost neprakticke nosit s sebou vsude pas. Cetla jsem i nejaka fora, kde o tom slovaci diskutuji, nekdo tam psal ze si zmenil trvaly pobyt a sk obcanku proste neodevzdal, chtel si ji nechat. Krome toho, ze i kdyz si ji nechas tak ji jednou vyprsi platnost a novou uz ti nikdo nevystavi, byly s tim i problemy pri cestovani, na celnici se zobrazovala poznamka ze maji prukaz zadrzet, jako kdyby to byl padelek nebo byl majitel hledany apod. :-D takze i ten trvaly pobyt doporucuji dobre rozmyslet, jestli to vubec stoji za to.
Odpovědět
Profilova fotka
Ano o tomto viem,prave moji známi to maju takto (obaja slovaci zijuci v cechach ) po narok na trvaly pobyt odovzdali obcanku a proste maju pas ,ale teda plus dostali takknizku ktora je podobna pasu a maju ju miesto obcianskeho preukazu :) prípadne si dam prechodak a hold na trvaly si peknych par rockov pockam 😂
Odpovědět
Článek se načítá
Profilova fotka
@mysh_me @almafloresta , hele, to je nějaké divné. Jak Slovenský stát zjistí, že má jejich občan trvalý pobyt v ČR? Já jsem si myslela, že to je jen evidenční údaj pro naši republiku a že do toho Slovensku nic není. Jiná věc je státní občanství - to by asi Slovensko mělo vědět, pokud získám české občanství.
Odpovědět
@l_a_u problem s trvalym pobytem je, ze podle zakonu cr i sr muzes mit jenom jeden. Cili kdyz se prihlasis k trvalemu pobytu nekde, tak ten predchozi automaticky zanika, a informuje se o tom ten urad, pod kterym jsi byla hlasena a kde ti to zaniklo... dozvedet se o tom musi, aby meli aktualni info, je to dulezity pro ruzny poplatky typu popelnice, nebo pro vymahani exekuci, posilani soudnich obsilek... takze se o tom urady vzajemne informuji, a to i napric staty. U obcanstvi je to jeste o level vys, slovaci nemuzou mit dvoji obcanstvi, takze pokud ziskas ceske prestavas byt uplne obcanem slovenska, tzn musis odevzdat i pas a vsechno.
Odpovědět
Profilova fotka
@mysh_me no ved to je jasne... ale prechodný pobyt sa dá urobit bez problémov, trvalý si myslím že by mal íst po sobáši tiež.Nejde mi vôbec o občianstvo,ale myslím si že ked clovek príde natrvalo žit do ciech je isto lepsie mat tu aj pobyt,či už orechodný alebo trvalý,tak isto ako poistovnu a podobne. Veď predsa niesom z neeuropskeho štátu,a kôlimčomu sa tieto pobytu,zmena zdrav poistivne a podobne riesi je preto ze ked clovek príde žit do ineho statu,tak potrebuje tu mat doktorov,adresu,aby si mohol roešiť všetky potrebné veci ako normálny človek a nie stále odbiehat na slovensko :)
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?