Slibovat ve svatebním slibu věrnost, když v ni nevěřím?

Profilova fotka
Máme civilní obřad a domluvili jsme se, že si chceme vedle ANO říct i svatební slib. Paní matrikářka nám poslala jeho znění, je krásný, ale zarazila jsem se u "sibuji ti lásku a věrnost...". Jde mi o to, že nevěřím v monogamii. Podle mě nebyl člověk stvořen pro to, aby měl jednoho sexuálního partnera. Čímž neříkám, že jsem nebo plánuji být nevěrná, to ne. Jen si myslím, že věrnost je výplodem lidského (církevního) myšlení, nikoliv lidskou přirozeností. Přítel o těchto mých názorech ví, přesto když jsem mu řekla, že mu nebudu v tak pro mě posvátnou chvíli slibovat něco, v co nevěřím, a že chci toto slovo ze sibu vyšrtnout, začal dělat fóry, že to tam mít chce. Já ho ale taky nenutila mít svatbu v kostele, když nevěří v Boha, ne? Co si o tom myslíte?
Odpovědět
1
2
6
V tom případě, proč pořádat svatbu? Když neslíbíš věrnost, není potom svatbapodle mě úplná. To spolu můžete žít na hromádce. Svatba je pro lidi co věří v to, že spolu budou naždy, jen oni dva a děti. Nikdo víc pak do vztahu už nepatří. Nevím jestlije potom svatba nutná,když o vidíš takhle. Já si neumímpředstavit před svatbou myslet na to, že možná někdy v budoucnu můžu mít někoho dalšího. Navíc jak řekl ůj snoubenec, tech pravých je na světě několik, ale svatbou stvrzujeme, že jsme si vybrali tohodle a prijmáme ho sjeho chybama a zlozvykama už na celý život.
Odpovědět
Profilova fotka
Myslím si, že ve svatebním slibu by mělo zaznít to, co TY chceš aby zaznělo. My jsme si s manželem při civilním obřadu také řekli slib - ale neměli jsme žádný předepsaný od matriky, každý z nás řekl to co chtěl a jak to cítil... :-) Nikdo z nás ale nesliboval věrnost nebo lásku až za hrob (i když manžel vlastně říkal: Budu tě ctít, milovat a vážit si tě do konce našich dnů.) Být tebou, tak to řeknu tak, jak to cítíš! ;-)
Odpovědět
@jbonnie Sliby nemusíte mít stejné, Ty si to slovo klidně vyškrtni, přítel ať si ho tam nechá. A jestli mu vadí, že Ty mu věrnost nechceš slíbit a Ty nechceš ustoupit, tak nevím, možná sliby vynechat. Každopádně moc nechápu, proč s takovým názorem svatbu vůbec chceš. Svatba je přeci znamení toho, že sis vybrala jednoho partnera se kterých chceš být po zbytek života, znamení té monogamie, ve kterou nevěříš.
Odpovědět
Na věrnost možná nevěříš, kdo by se ti divil, když je prezentována jako něco zastaralého, ale je to hodnota, v kterou je dobré doufat a snažit se ji plnit.
Odpovědět
Myslím, že nenínic špatného na tom, že někdo na věrnost nevěří.. Může za to třeba špatná zkušenost, nebo cokoliv jiného. Já osobně se vdávám tuto sobotu a přestože si beru muže, kterého miluju, se kterým chci strávit celý život a vychovávat s ním svoje děti, sdílet všechny starosti a radosti společného života, tak nemůžu slíbit, že mu budu věrná celý život.. Ať si o tom každý myslí co chce, ale nikdo nikdy podle mého názoru nemůže vědět, že bude věrný až do smrti.. Život přece přináší různé události, různé lidi a tak si nikdo nemůže být ničím jistý.. Proto tě naprosto chápu!!
Odpovědět
@ivcour Tak to změň na "pokusím se ti být věrná, ale nic ti neslibuji. Sice tě miluji a chci mít s tebou děti, které budou asi později tvé alimentační povinnosti, ale všichni prezentují nevěru jako normálku a já nepůjdu proti proudu, abych tady slibovala nějaké morální zásady" :-D :-D To bude slib jak víno, zvlášť ženichově rodině se bude líbit 8-)
Odpovědět
@jbonnie svatbu by jste si meli samozrejme udelat podle sveho a to vcetne slibu... ale taky se musim pozastavit nad tim, proc v takove situace svatbu vubec poradat. Pises ze neveris v monogamii a pak dodavas, ze ale neplanujes byt priteli neverna... to se ale vylucuje ne? Nebo to jen neplanujes v nejblizsi dobe a naopak pocitas s tim, ze casem neverna budes? Manzelstvi by melo ty dva spojit a ne pocitat, ze casem do party pribude nekdo treti/ctvrty... Ja rozhodne nejsem verici, naopak jsem zaprisahly ateista a obcas mi nekteri verici primominaji spis fanatiky, ale vernost je pro me jedna z nevyssich hodnot.
Odpovědět
Možná jsem se vyjádřila špatně.. Myslela jsem to spíš tak, že se stoprocentní jistotou teď nemůžu vědět, jestli mu budu věrná nebo ne.. můžu mu to slíbit, to ano, udělám pro to maximum, ale dobudoucnosti opravdu nevidím!!
Odpovědět
Profilova fotka
Příspěvek byl smazán adminem, protože nesplňoval Pravidla přispívání do fóra.
@ivcour jenže to že to slíbíš znamená že pro to uděláš vše a nikdo není dokonalý stát se může vše, ale ty se máš snažit všem těmto podnětům zabránit a tím že to slibuješdáváš najevo že si to uvědomuješ, že už pro tebe jiný muž není a kdyby se objevil, ze všech sil zbráníš tomu abys tento slib porušila. Víš já nchápuže si to uvědomuješ a za pár dní máš svatbu, já nadtímto přemýšlela dřív, než jsem mému příteli odpověděla na to, že si ho vezmu, natož teď, před svatbou. Slib je slib, naši politici takypořád slibují a plní to??? Já si takyuvědomuju že věrnost je velmi těžký slib, ale pokud svého partnera miluješ, není nic krásnějšího, než mu slíbit, že se tě bude dotýkat už jen on, jen on jediný bude vědět jak líbáš, je to jeho privilegium....
Odpovědět
@ivcour Tak to naformuluj takhle - že uděláš maximum pro to, aby byl šťastný. Tam je zahrnuto i to, že se mu budeš snažit neublížít - třeba nevěrou. NIkdo nevíme, co bude, právě proto vstupujeme do manželství. To by mělo být jakýmsi klidným ostrovem, kam se bdueš ráda vracet a ne se klepat, co bude, co tě čeká apod. Nejistota je dobrá, ale v malém množství :-)
Odpovědět
@ivcour Asi to chce vážně se zamyslet nad tím, co pro Tebe znamená svatba. Jestli to pro Tebe není slib lásky, věrnosti, úcty a jánevím čeho všeho a Tvůj nastávající to bere stejně, tak je to v pohodě, pak je to jenom komedie pro ostatní, protože vy dva víte, že si stejně věrní nebudete a za pár let to třeba rozpustíte, až si najdete někoho jiného / lepšího. Pak je to ale škoda peněz, to bych radši cestovala nebo si pořídila bydlení... A přesně jak píše @evzeniegrandetova, slib může mít i alternativní podoby, jen nevím, jestli to rodina prodýchá. ;-) Tak hodně štěstí přeju...
Odpovědět
Článek se načítá
Profilova fotka
Tak pokud je pro tebe manželství i o tom, že budete mít bokovky,a vyhovuje vám to oběma, tak proč ne? Jsem zastáncem toho, že dobré je to, co vám oběma vyhovuje...ne to, co většina ostatní společnosti považuje za normální. Bohužel se mi zdá, že u vás ta shoda nepanuje, evidentně tvůj partner monogamní je :-D Tos i už musíte vyřešit spolu. Samozřejmě ale neslibuj, co slíbit nechceš a nemůžeš. Zaráží mě ale, že ty neplánuješ být nevěrná. Tak v čem je problém? Možná bych popřemýšlela nad významem slova "slib". To přece neznamená, že když něco slíbíš, že se ti nestane nikdy v životě, že neuklouzneš. Slib není předvídání budoucnosti, to ani nejde...
Odpovědět
@barbora_b Že neupadnu na ledovce nebo nenabourám v autě, to slíbit nedokážu, ale jestli se s někým vyspím, to snad ukočírovat umím, když si za tím stojím nebo neee?
Odpovědět
Profilova fotka
Jak jsem již psala - nejsem nevěrná, ani neplánuji být, ale dnešní doba a statistiky s čísly 50% přiznané(!) nevěry mě přesvědčují o tom, že jsme jen lidi, nic víc. Nerada bych se tu nechala pranýřovat za své názory. Vás také nikdo nekritizuje například za to, že nevěříte v Boha, nebo že jíte nezdravě, nebo že kouříte...? A taky by se to nemělo, ne?
Odpovědět
Profilova fotka
@ivcour Děkuji, přesně jsi vystihla to, co jsem měla na mysli! :)
Odpovědět
Profilova fotka
@jbonnie naprosto tě chápu!!! Ve věrnost doufám, ale slíbit ji na 100% nemůžu..... ;-)
Odpovědět
Profilova fotka
@bee2 no myslím si, že takové věci na 100% říct nikdo nemůže - co se stane za dvacet let. A jak se zachová v té které situaci. Většina lidí si při svatebním obřadu nedovedla představit, že budou jednou nevěrní a ačkoliv si za tím stáli, potom stejně uklouzli. Nebo myslíš, že ti lidé snad od začátku plánovali, že možná jednou zahnou? Tomu nevěř. Slibovala bych něco s přesvědčením, že si za tím stojím, že tu danou zásadu uznávám a vynasnažím se ji dodržovat, ale to neznamená, že se jednou v životě nestane, že ji přes to všechno poruším....to už je ve hvězdách. @jbonnie já si myslím, že ale slib je základ vztahu. Slib lásky, věrnosti, slib ochrany. To je základ toho, že tomu druhému věříš a že vůbec spolu můžete navázat intimní vztah. Vztah bez jakýchkoliv slibů není vztah, ale známost na sex. I když ty sliby nevyřkneš, někde tam mezi vámi zcela jistě jsou...
Odpovědět
Profilova fotka
@kitinka76 jojo, slibuju ti ...chrchly chrchly....až na věky ;-) :-N
Odpovědět
Profilova fotka
@bee2 Nevím, proč je z tohoto najednou téma lásky a úcty. Svého nastávajícího miluji a vážím si ho jako nikoho na světě a můžu slíbit, že toto se nezmění (pokud nenastanou nějaké okolnosti...). Proto si ho beru. Ale nemám se vdávat, protože jsem realistka a vím, jak to mezi lidmi chodí? Nemyslím si.
Odpovědět
Profilova fotka
@barbora_b s první polovinou toho co jsi napsala naprosto souhlasím. Ale s druhou už ne!!! Pro mě je slib něco jako ústní smlouva. A smlouvu přece musíš dodržet!!!! Ne vymlouvat se na uklouznutí.
Odpovědět
Profilova fotka
@mon_88017 :-D
Odpovědět
Profilova fotka
ze života vím, že láska, úcta a nevěra se navzájem nevylučují
Odpovědět
Profilova fotka
@kitinka76 to bys nemohla v životě slíbit nic...přece nic nemůžeš odhadnout do budoucna na 100%....100% neplatí v ničem, ani v antikoncepci, jak všechny moc dobře víme z příbalových letáků :-D Stát se fakt může cokoliv. Myslím si, že tady je význam slibu posunut trochu jinam.....slib je prostě něco, o čem jsme přesvědčená, že budu maximálně dodržovat. Ne předvídání budoucnosti. A to si musí každý vyřešit sám se sebou, na kolik je přesvědčený, že ty zásady uznává...Stejně jako láska je o víře v druhého - taky na 100% nevíš, co se stane, ale věříš mu.
Odpovědět
@jbonnie Nevím přesně co chceš slyšet. Já na věrnost věřím, nemám problém s tím jí slíbit a udělám všechno proto, abych svůj slib dodržela. Myslím, že s tímhle vstupuje do manželství většina z nás.
Odpovědět
@mon_88017 Héééj, to jsem chtěla říct já 8-(
Odpovědět
Taky asi hodně záleží, co si představuješ pod slovem věrnost :-) S manželem jsme si jasně řekli - pokukování po ostatních, flirtování je OK. Ale dál už nic. Myslím, že není tak težké udržet kobru v trenkách nebo nohy u sebe :-N I když je to někdy boj.
Odpovědět
Profilova fotka
@barbora_b já ale slibuju jen to co jsem schopná dodržet!! Jo můžu manželovi slíbit, že dnes dojdu domů ve čtyři, ale přejede mě auto. Ale to je věc kterou neovlivníš. Ale pokud mu slíbím, že dorazím ve čtyři, tak se od šéfa nenechám ukecat na přesčas.... Takhle to vidím já!! Věrnost je věc, kterou můžeš ovlivnit.
Odpovědět
Až budeš jednoho dne okopávat macešky na manželově hrobečku a zalévat je slzami, bude pro tvou duši určitě lepší pocit, žes mu byla věrnou, i když jsi to neslíbila, než když si budeš z hlavy rvát vlasy za nedodržení slibu :-)
Odpovědět
@jbonnie Můžu se zeptat jak na tohle téma nahlíží Tvůj nastávající? Souhlasí s Tebou a v monogamii ani věrnost nevěří? A jinak teda, když mu nemůžeš nic slíbit, proč vlastně ty sliby chceš?
Odpovědět
1
2
6
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?