Pohanský obřad

Nechci klasickou svatbu, rozhodně si neumím představit proslov matrikáře který nás vůbec nezná a říká to, co říkal tisíckrát předtím jiným párům. Křesťanský obřad také mít nemůžeme :-) Měli jste někdo pohanskou svatbu s oddávajícím dle vlastního výběru("profesionální" druid, kamarád...) ? A netušíte, za jakých okolností by takováto svatba byla právně platná?
Odpovědět
Profilova fotka
Doporučuji unitare, konkrétně pana Samojskeho..legalni církevní obřad, ale dle vašeho přání... oddavajici vás bude chtít poznat, probrat s vámi váš vztah a proslov udělá vám na míru...
Odpovědět
Ahoj,my měli druida. Tento obřad úřadně platný není, takže jsme měli ještě obřad na radnici jen se svědky jako formalitu.
Odpovědět
Profilova fotka
Takovejch lidi by posledni dobou chtelo pohanskej obrad, ze by asi bylo nejlepsi aby se CPS konecne zaregistrovala jako cirkev :-( mam pocit ze uz to kdysi resili a pak z toho vycouvali, ale podle me by to za to stalo i kdyby to melo byt jen kvuli tem svatbam! Nesepisem petici? :)
Odpovědět
Nevím, co si mám představit pod pojmem "pohanský". ...Ještě bych pochopila neformální a světský, ale pohanský, to mi připadá, jakože chcete mít nějaký pohanský rituál.... :-|
Odpovědět
Profilova fotka
@agrafina ahoj :-) Pred lety si brala znama kamarada na bitve. Oba kostymy vikingu a delal se klasickej vikingskej svatebni ritual. Ti dva se dve hodky pred tim sebrali a i se svedkama si to jeli odbyt na radnici a zbytek cekal na tu skutecnou svatbu. Bylo to skvely a dechberouci. Obrad vykonaval hlavni clovek ze skupiny Midgard, ktera porada onu bitvu.
Odpovědět
Profilova fotka
@aechmea Presne tak, jako krestane maji na svatbe krestansky ritual a muslimove islamsky ritual, pohane si zaslouzi mit na svatbe pohansky ritual ;). Bylo by fajn, kdyby lidi pochopili, ze pohan neni totez co neverici. Pohan sensu lato (z pohledu krestana) je kazdy kdo neni krestan. Pohan sensu stricto je clovek vyznavajici prirodni polyteisticke nabozenstvi, obvykle se mezi ne hlavne pocitaji puvodni evropska predkrestanska nabozenstvi, moderni wicca (ktera vyzchazi z vyse zminenych) a (asi?) nabozenstvi severoamerickych indianu. Naproti tomu civilni obrad je jen takove to papirovani s uredniky, do ktereho se zadne duchovno nemicha. Takze je rozdil mezi pohanskym a civilnim obradem. A protoze pohanska nabozenstvi v CR zatim nemaji zadnou registrovanou cirkev, musi pohane na svych svatbach resit jak si uzit na svatbe trochu duchovna a pritom mit snatek pravne platny. @amazonkaaa To bylo na Rogaru? Wow, to zni super! Ale porad je tam otrava s tim, ze clovek proste musi delat 2 svatby, jednu otravnou formalni na urade a pak druhou, ktera uz je ale tim padem vlastne jen divadylko :/. (To byl taky jeden z duvodu proc jsme se na pohanskou svatbu vykaslali my - nechteli jsme delat divadylko, kdyz uz by to nebylo doopravdy. A misto toho jsme tedy zvolili jinou silenost :) )
Odpovědět
Profilova fotka
Jeste me napadla jedna alternativa: vezmete se na Islandu, tam maji oficialni nabozenstvi Asatru a knezi maji pravo oddavat :) A krom toho by to bylo zatracene nadherny misto na svatbu (a taky pekne drahy, ale kdyz se tu nekteri berou na Maledivach, nemusel by to byt az takovy rozdil). Ale asi byste si museli sehnat prekladatele, webovky maji jen v islandstine - http://asatru.is/
Odpovědět
Profilova fotka
My jsme také uvažovali nad tím, že budeme mít obřad vyloženě na míru pohanský/vikingský. Že se ráno zajdeme podepsat na matriku a pak si to užijeme se vším všudy na druhém obřadu. Nakonec jsme do toho nešli, ale jenom z důvodu, že jsme nakonec měnili kompletně místo. Jinak ten Island zní suprově :D @amenophus Přesně tak jsme dopadli i my, že jsme nakonec nechtěli "divadýlko".
Odpovědět
@amenophus No právěže není pohan, jako pohan a proto mi to není jasné, co je tím vlastně míněno. Nevím, proč je stále nutné se někam škatulkovat. Bůh je jen jeden a náboženství spousta, takže viděno tímto pohledem je věřící jak pohan, tak křesťan. Čili pokud to správně chápu, tak se pouze křesťanský rituál zamění za jiný rituál a je vymalováno. Takže díky za vysvětlení. ;-)
Odpovědět
Profilova fotka
My jsme vlastně takový pohanský rituál měli... Pozvali jsme nejbližší rodinu (14lidí) do hor v Pyrenejích (manžel je francouz) a tam jsme vytvořili vlastní specifický rituál. Je pro nás oba důležitá příroda a proto jsme jí před zraky rodiny jako svědků poprosili o sílu a inspiraci do našeho svazku. Mluvili jsme ke každému elementu a vedle slov jsme vždy dělali i nějakou činnost - pálili bylinky pro oheň, sázeli strom pro zemi, myli si ruce vodou z potoka atd... před přírodou i rodinou jsme si pak slíbili lásku a věrnost. Potom jsme vyzvali naše táty, aby se křížem zeptali na otázku "Bereš si mojí dceru Terezu/syna ... za manželku?" a potom mamka přinesla prstýnky. Takže jsme se vlastně brali bez oddávajícího, to pro nás zajistila ta příroda a hory všude okolo. Jasně, naše řešení bylo daleko od oficálního podle práva. Po návratu do čech jsme to pak oslavili s kamarády a až pak zašli se svědky na matriku. Důležitý mylsím bylo, že jsme měli matriku až potoma rozhodně bych neřekla, že to pro nás bylo divadýlko ten obřad, naopak to byla spíš ta matrika, přesně jak říkáš, oddával nás někdo kod o nás nevěděl nic krom jména... Atmosféra obřadu byla úžasná a celá rodina ač jindy prudce racionální to strašně prožívala. bylo to jiný...opravdový tak držím palce ať se rozhodneš správně :)
Odpovědět
Profilova fotka
@amenophus jj na Rogaru, Alia s Kvakinem. Ale uz se stacili rozvest.
Odpovědět
Profilova fotka
@aechmea Pokud tvrdis, ze buh je jen jeden, vis o pohanstvi pekny prdlajs :D Pohanství je prave ta nevira jen v jednoho boha :D
Odpovědět
Článek se načítá
@amazonkaaa O pohanství vím prdjals, to souhlasím a proto se ptám, ale asi na špatné, místě, jak vidím. To, co píšete ja taky pěkná kravina, že jo..."nevíra v jednoho Boha"....Tak buď je to víra v něco (Boha, přírodu, živly, cokoli) nebo to víra NENÍ, ale jaksi to nemůže být obojí.....
Odpovědět
@aechmea Amazonkaaa jen naráží na to, že pohané věřili a věří ve více božstev, každý bůh zastává nějaký element. Úrodu, slunce, vodu atd., je jich opravdu hodně a asi pro bezvěrce a člověka neorientujícího se je nejznámější Radegast. :-)
Odpovědět
Profilova fotka
@anianka Ano, víra v pivo je pro Čechy dneška typická.
Odpovědět
@anianka Ano, tomu rozumím, ale stále je to víra a je jedno, jak to nazýváme a co to je. To jsem chtěla říct zase já, že se jen vlastně namísto křesťanského rituálu zvolí jiný a ptala jsem se, co si pod tím mám představit....protože ty rituály jsou různé.... že ano :-|
Odpovědět
@pirek To, že je Radegast dnes značka piva neznamená, že je to bůh piva. Stačí strýček Google ;-)
Odpovědět
Profilova fotka
@anianka To Google, to je taky nějaký pohanský bůh?
Odpovědět
@pirek Tak rituál ve jménu Radegasta si docela umím představit.... 8-)
Odpovědět
Profilova fotka
Mně připadá dost symptomatické, že matriční obřad, kde se oddávající ptá na ty nejdůležitější otázky společného života, je vnímán je něco méněcenného a nepodstatného, přitom on zakládá právní platnost manželství. Zato pálení bylinek a omotávání stromů mašlema, to vám asi nějak magicky zajistí štěstí nebo co. A buch, za pět let se při rozvodu ukáže, že snoubenci se měli spíše zabývat tím, co se říká při tom nudném a neosobním proslovu na radnici.
Odpovědět
Profilova fotka
@pirek Pro každýho je důležitý něco jinýho a pro jednoho můžou mít význam ty kydy o tom, jak se "bvzízka k bvzízce nakvání" a pro někoho je důležitá živelná symbolika nebo pálení bylinek. Lidé si vybírají podle nějaké symboliky třeba místa, kde se vezmou. Třeba na místě, kde se poznali, měli první dovolenou nebo třeba v místě, kde vyrůstali. To, že ty tomu nerozumíš a přijde ti to hloupý neznamená, že to hloupý je. Nebo ono je snad dokázaný, že matriční sňatky se nerozvádějí a že nazdobená svatební síň zajistí štěstí a prosperitu? Mě přijde dost logický, že se lidi v dnešní době vracejí k přírodě a chtějí do společného života vstoupit po svým a ne podle toho, co jim přikazují nějaké zvyky a konvence.
Odpovědět
Já si myslím, že pokud jde jen o nějaké pálení bylinek a podobné věci, tak je to OK, hlavně když se nepálí něco jiného a nevzývá někdo jiný....Takový obřad snad může vést asi v podstatě kdokoliv, komu řeknete co má dělat, pokud tedy jsou nějaká pevná pravidla takových obřadů....
Odpovědět
Profilova fotka
@pirek kdyby to šlo tak matriku vynecháme úplně, ale přeci jen žijeme ve společnosti a jsme její součást a proto pro praktické a právní řešení věci bylo nejlepší stvrdit rituál v přírodě ještě podpisem na radnici. A to že jsme se měli zabývat tím co se říká při nudném neosobním proslovu na radnici? Proč? Proslov s tím nemá co dělat, šlo tam přeci jen o otázku dvakrát ano a podpisy. Obsah proslovu s tím nesouvisí. pro nás zkrátka právní platnost manželství nehraje takovou roli jako to, co jsme si slíbili v horách před rodinou a sobě navzájem. Proto pro nás matrika nebyly nejdůležitější otázky společného života, jak píšeš, ale jen právní potvrzení, papír pro společnost. Netvrdím, že nám náš rituál magicky zajistí štěstí, ale to nebyl účel....ostatně který ze svatebních rituálů tohle zajistí? :D
Odpovědět
@pirek A na co tak důležitého, co se týče "lidského" (ne právního) vztahu, se oddávající ptá? Na to, zda znají svůj zdravotní stav? To, co je předepsané, je opravdu jen o tom právu. Já mám ke katolické církvi (jiné církevní svatby neznám) velmi kritický vztah, ale zrovna co se týče svatby, se mi líbí, že mluví právě o těch morálních povinnostech. Při civilním obřadu si snoubenci vlastně nic neslibují, jen potvrdí, že berou na vědomí právní závazky. To si mohou říct i obchodní partneři. A moc se mi líbí, že čím dál víc lidí má potřebu si tenhle slib říct, i když mají obřad civilní. Nikdo neříká, že je nepodstatný, ale méněcenný vlastně ano, protože tam právě tenhle morální rozměr chybí.
Odpovědět
Profilova fotka
@verap33 Ano, na přesně tyhle věci, zda znají svůj stav a co všechno zvážili. To, že je to řečeno takto jasně neznamená, že se za tím neskrývá ta morálka. Ta se pak totiž ukrývá i v právní úpravě manželských práv a povinností, stejně jako rozvodu. Pokud to někdo bere jako papír, ukazuje tím svou neznalost práva.
Odpovědět
Náš obřad se volně inspiroval kelty, bohužel o přesné podobě svatebního obřadu se toho moc nedochovalo. Ví se jen, že ženich měl prokázat svojí odvahu v souboji a že se snoubencům svazovaly ruce. Tradiční byl také únos nevěsty, ale ten jsme nechtěli ani ve staré, natož v moderní podobě. Pro nás měl náš obřad velkou váhu. Sice to bylo i divadýlko pro rodinu a pro přátele, ale to poselství v něm bylo podle nás hluboké. Např. můj muž zapaloval oheň v "rodinném krbu" a já měla přikládat dřevo, samozřejmě nám to nechytilo na poprvé a slova našeho druida, že láska chce čas, trpělivost a péči stejně jako ten oheň, všechny dojaly. Vyměnili jsme si naše osobní sliby a nic romantičtějšího si neumím představit.
Odpovědět
Profilova fotka
@pirek Beru to jako papír a to jsem vystudovaná právnička a právo je mojí každodenní profesí. Možná i proto vnímám, jak je dnešní společnost přesycená nesmyslnými normami a na každou blbost je potřeba tisíc pravidel. Manželství je pro nás natolik posvátná záležitost, že jsme ten rituál chtěli mít po svém a utekli jsme od společnosti pravidel k přírodě. Jak jsem ale psala, kvůli tomu, že ze společnosti neutíkáme úplně, jsme pak zašli i na radnici a nechali se civilně oddat. Kompromis společnosti ve které žijem. Věřím, že morální stránky manželství zvládnem i bez právního příkazu. Btw se nás oddávající neptal ani na zdravotní stav ani na jiné uspořádání, to jsme podepsali matrikářce předem
Odpovědět
@pirek A můžu se zeptat na ty právně daná práva a povinnosti? Teď to opravdu nemyslím nijak ironicky, opravdu by mě to zajímalo. Právo neznám, vím akorát (jako asi každý) o majetkových závazcích jako je společné vlastnictví, společná zodpovědnost za dluhy atd. Pak mě napadá ještě postarání se o partnera i po rozvodu a to, že může být informován lékaři o zdravotním stavu druhého partnera... Ale to všechno se dá zrušit...
Odpovědět
@pirek Jistě, pokud nejsem cvok, nepoletím do manželství s někým s kým jsem se nedohodla na základních otázkách vztahu a neznám jeho zdravotní stav. Ale to, že to tak je, nezaručí ani obřad vedeny někým kdo ty dva skutečně zna, obřad nekde na louce a obřad za svitu loučí, ani obřad na radnici s ofiko úředníkem. Tím, že odkývu, že znám nėčí zdrav. Stav se s tím stavem přece jen neseznámím. Rozvést se můzou páry sezdané klasicky i jakkoli jinak, ale to tady asi vysvětlovat nemusím.
Odpovědět
@verap33 u civilni svatby je menecenny slib? Chybi ta moralka?to si opravdu myslis? Nestacim se divit. Sebekosatejsi vyber slov u cirkevniho obradu neznamena, ze je tam neco navic.
Odpovědět
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?