Oslovení nevěsty

Milé nevěsty, mám na vás otázku. Byla jsem velmi nemile překvapena, když na matrice, kde jsem svatbu domlouvala, mě matrikářky oslovily slečno. Očekávala jsem, že někdo kdo denně přichází do styku se společenskou událostí jako je svatba, bude i znalý pravidel společenského chování. Matrikářky se velmi divily, že chci být oslovována paní, tedy tak jak ukládají pravdila slušného společenského chování. Já se zase divila, čemu se diví ony a velmi se mě to dotklo. Na moji otázku, zda mému snoubenci budou říkat mládenče na mě jen koukaly. Nechce se mi věřit, že žijeme opravdu ještě v 19. století, kdy se svobodné ženy označovaly jako slečny, protože měly nižší společenský status než vdané ženy. Mě tohle hrozně štve a uráží, protože slečny jsou mladé holky ve věku puberťaček a ne dospělé ženy (je mi 31). To mi rovnou můžou začít tykat. Zajímají mě vaše názory. Díky
Odpovědět
Profilova fotka
Mě naopak oslovení slečno těší, protože to značí, že mě daný člověk vidí mladou :) naopak mě děsí oslovení mladá paní, což bude značit, že už prostě na slečnu nevypadám. :) ale nijak to neřeším a rozhodně mě neurazí, když mě někdo osloví nepatřičně
Odpovědět
@ellinkasebudevdavat Mě oslovení slečna velmi uráží. Říká se tak i desetiletým holkám, naopak oslovení chlapče nebo mladíku by si stěží někdo vůči muži dovolil. Navíc jsem vypozorovala, že oslovení slečna často používají lidé, kteří tak chtějí dát ženě najevo, že je neschopná, nevyzrálá. Nechápu, proč se ještě v dnešní době u žen toto oslovení vůbec používá, pokud si to samy nepřejí.
Odpovědět
slečna je označení pro ženu, která je svobodná, tudíž není vdaná. Opravdu nechápu, čemu se divíte. To, že se vdáváte ve 31 je Váš problém. Pokud vím, výjimka je, pokud máte vysokoškolský titul, pak automaticky "paní inženýrka", "paní magistra". To pak není problém dotyčnou osobu upozornit...
Odpovědět
@lea212 Dokazujete mi pouze velmi chabou znalost společenských pravidel mezi lidmi. Pokud mi nevěříte, přečtěte si, prosím, třeba tento článek pana Špačka: http://www.impuls.cz/clanky/2008/04/s... Opravdu smutné.
Odpovědět
Profilova fotka
A co taková slečna Marplová? :) a slečna Lemonová? Agatha Christie by se měla stydět :) Schválně to zlehčuju, přijde mi to trošičku vyhrocené, navíc u matrikářky, které tam chodí nevěsty, tak je prostě oslovuje všechny slečno, protože to pro ní prostě v tu chvíli slečny jsou. Jako při porodu, když říkají maminko tlačte. Ne není to maminka toho personálu, ale říká se to tak. Pokud by mě někdo oslovoval opravdu úplně mimo, tak ho opravím, ale mě tohle opravdu neuráží. Naopak co nesnáším je podání ruky styl leklá ryba. Na to reaguji taktéž nespolečensky a leklou rybu pěkně vyždímu ve své dlani :)
Odpovědět
@zuzana96 tak to vysvětlete matrikářkám, že mají velmi slabou znalost společenského chování. Myslím, že si jen hrajete na důležitou. Pokud Vás někdo oslovuje slečno je to proto, že vypadáte mladě. Až budete mít 50, ještě se Vám po tom bude stýskat. Mě oslovení "slečno" lichotí a nikdy nikoho neopravuji přesto, že už jsem několik let vdaná.
Odpovědět
@lea212 Slečna je oslovení nikoliv pro jakoukoliv ženu, která nežije v manželství, nýbrž pouze pro velmi mladou bezdětnou dívku, cca do 18, 20 let. Ve všech ostatních případech je třeba užívat oslovení paní, pokud dotyčná výslovně nežádá oslovení slečno. Tak velí základní pravidla etikety. Jinak v souvislosti se svatbou jsem byla rovněž oslovována slečno, ale pravdou je, že mě nenapadlo se nad tím pozastavit. Přišlo mi, že to k tomu možná i patří. Jinak mě oslovení slečno netrápí dodnes ani např. v restauraci, v obchodě a podobně. Vadí mi to pouze v profesním životě, protože nejen, že slečna ve spojením s titulem či funkcí neskutečně rve uši (ano, skutečně existují lidé, a to i poměrně inteligentní, vzdělaní a na vysokých pozicích, kteří jsou schopni vypustit z úst oslovení "slečno magistro" či dokonce "slečno doktorko"), je to velmi neprofesionální a leckdy to v sobě může mít i nádech despektu.
Odpovědět
@lea212 @zuzana96 k tomuto bych ještě dodala, čerpáno od Špačka, že oslovit ženu kolem dvaceti automaticky slečno je mimořádné faux pas, a dovolit si to můžete jen tehdy, pokud si to žena sama vyžádá, že tak chce být oslovována.
Odpovědět
@lalkaamichal tak jednak není Špaček tím, kdo by pravidla vytvářel, nikde jsem se hranici 18, 20 let nedočetla a například v tomto článku to není vůbec tak striktně popsáno: http://www.rozhlas.cz/plzen/jazykovyk... Pochopte, že pokud matrikářka bezpečně ví, že vdaná nejste a vdáváte se, tak prostě použije oslovení slečno. Pokud by Vás potkala v obchodě, tak použije automaticky paní, protože by si nebyla jistá, jestli vdaná jste nebo ne. Já si ve svých 28 připadám mladě, klidně jako slečna. Jestli si Vy připadáte stará a toto oslovení Vám vadí, je to prostě jenom mindrák 8-)
Odpovědět
@lea212 V článku, na který jste dala odkaz, je vyloženě použito označení (mladá) dívka. Z toho lze věkovou hranici poměrně snadno odvodit. Nicméně řekla bych, že matrikářka je taky jen člověk, a oslovení více či méně správně odvozuje od rodinného stavu, jelikož s tím úzce přichází do styku. Je to jedním, nikoliv však jediným kritériem. Jistě by nebyla do věci například účast na školení. V úředním styku by mělo být oslovení paní samozřejmostí, bez ohledu na skutečnost, jestli jde o matriku, nebo například o odbor dopravy.
Odpovědět
8-( Vaše starosti a Rothschildovy peníze 8-(
Odpovědět
Profilova fotka
Ha tak to je dobra diskuze;-).mela.jsem na skole neco jako etiku,slusne vhovani a psychologii. Jsem na slusne a VHODNE chovani taky celekm vysazena a moc dobre vim ze slecna opravdu konvi nekd ve 20ti cca.. proto vsem.svym zakaznicim rikam paní - i kdyz jsou to"mlade" "holky/zeny" neprijde mi vhodne je oslovovat slecno.. i kdyz se mi uz 2xstalo ze me opravovali ze jsou slecny.. asi nevi jak je to s oslovovanim-jelikoz temto zenam.bylo urcite kolem 28 a vic :-)))
Odpovědět
Článek se načítá
@lea212 čerpáno od Špačka znamenalo "po přečtení několika jeho knih", nikoliv "na základě tohoto článku" ;) ano, nevymýšlel, ale je odborník a kapacita. Je to jakobych vám řekla, že podle práva je něco tak a tak, a vaší odpovědí bylo, že já jsem ale právo nevymyslela ;)
Odpovědět
@lalkaamichal právo je jasně dané zákonem, etiketa ne....
Odpovědět
@lea212 právo je jasně dané zákonem? Ale kdeže :-D
Odpovědět
Profilova fotka
Slecna se uziva opravdu divky do cca dvaceti let, jinak se jedna o faux pas. Nicmene etiketa veli na prohresky proti ni okate neupozornovat, nepoucovat a neurazet se. Tekze matrikarky a dotcena nevesta si mohou podat ruce.
Odpovědět
Profilova fotka
Tak já jsem našla k tématu toto: "Slečna přestává být slečnou, když se vdá, stane se matkou a získá vysokoškolský titul" http://www.ladislavspacek.cz/osloveni...
Odpovědět
@zuzana96 Takže a) S etiketou máte pravdu. b) Matrikářky jsou opravdu jen neznalé, vycházejí jen ze stavu nesezdaná a zajisté Vás nechtěly urazit. Nepochybně jim to lze taktně sdělit bez útoků typu zda ženichovi budou říkat mládenče, to vypovídá dost i o Vás. c) Mně osobně to vždycky v hlavě blikne, když mne tak někdo osloví, nicméně vadí mi to jen v situaci, kdy je to říkáno vyloženě pejorativně (například v minulosti mě tak zásadně oslovoval jeden starší kolega, když mu došly argumenty; naopak mi tak běžně říkají trenérky ve fitku nebo prodavačky a od těch je to jen neznalost a to se mě fakt nedotýká, ani necítím potřebu je poučovat). d) Ten příspěvek je nadsázka, nebo jste skutečně tak povýšená a útočná běžně?
Odpovědět
mě tedy přijde spíše zvláštní že tazatelka měla svatbu v roce 2013 a teď řeší jak jí oslovují na matrice. Buď jí to leží v hlavě hooodně dlouho a nebo se mi zdá zvláštní kdyby už vdaná byla, že by jí na matrice neoslovily paní. Každopádně, já nejsem znalec etikety a oslovení slečno vnímám opravdu pro neprovdanou a bezdětnou ženu.Občas naopak ze srandy opravím že jsem ještě slečna když mi někdo řekne paní, ale to jen opravdu když je evidentní narážka na to jestli jsem ještě svobodná.Jinak co se týče toho štve a uráží. Mě maximálně štve když nepustí sednout těhotnou v tramvaji a uráží mě když ze mě někdo udělá blbce. Ostatní mě nechává chladnou :D takže klidný den všem,žít se musí s nadhledem :)
Odpovědět
Profilova fotka
to jako vážně? :-D :-D :-D :-D
Odpovědět
Není třeba řešit takové prkotiny, aby jsme pak nedopadly jak jeden důchodce, který seřval paní doktorku, jak to že ho nepozdravila, když vstupovala do jeho bytu a místo toho spěchala se záchranáři oživit jeho umírající příbuznou. :-p :-N
Odpovědět
@manelka88 Neuvěřitelné, že? :-D :-D
Odpovědět
Profilova fotka
@nase_ema :-D :-D :-D :-D na to se hodí hláška: " To chceš" aneb asi bych měla žít na Marsu :-D
Odpovědět
Já si oslovení slečno velmi užívám i 10 měsíců po svatbě a rozhodně bych nikoho nepoučovala, pokud by mi slečno řekl. A doufám, že mi tak budou ještě dlouho říkat, protože se stále cítím mladá. Když mi před svatbou řekli "paní inženýrko", kroutila jsem se, že jaká já jsem paní? :D Ale "slečno inženýrko" zní divně, to uznávám. Ono se dá celkem poznat z řeči, jestli mě člověk osloví "slečno", protože prostě působím mladě (a není si jistý, jestli už paní jsem) a nechtěl by mě urazit oslovením "paní", nebo pokud mi dotyčný chce dát arogantně najevo, že jsem podle něho mladá a blbá "slečna". Kdyby mi někdo ve 22 letech řekl, že už jsem podle etikety "paní", vůbec by mě tím nepotěšil!
Odpovědět
Profilova fotka
Mě tedy moc lidi "slečno" neoslovují, ale to kvůli vysokoškolskému vzdělání a práci, takže jsem zvyklá na paní, protože je to celej den "paní doktorko sem, paní doktorko tam". Než jsem se vdala, tak jsem od cizích lidí oslovení "slečno" brala naprosto s klidem a spíš jako lichotku (protože nikdo neví kde a co dělám) ikdyž mě to trochu tahalo za uši, protože slečnu se svým jménem jsem slýchala neporovnatelně méně. Ted po svatbě se vůbec nic nezměnilo, slečna mi stále nevadí, akorát jí slýchám ještě míň, protože ikdyž lidi stále neví kde dělám, tak prstýnek je jasnej indikátor, že už mi častěji říkají paní i mimo špitál. A je mi trochu smutno .D Nechci si ještě "připadat jako paní" :D
Odpovědět
Profilova fotka
Kéž bych měla takový starosti :-D hned bych si to s tebou vyměnila - svoje starosti za ty tvoje s oslovením slečna vs. paní :-D já si neskutečně užívám oslovení slečna a budu si ho užívat co to jen pujde :-) za měsíc mám 30 a slečna mi lichotí, neboť mám iluzi mladšího věku :-) ale teda v práci mi už předtím všichni říkali paní to jo (kromě jednoho člověka), ale zase s většinou jsem nikdy nebyla v osobním kontaktu :-) a mě třeba víc než tři měsíce po svatbě spousta obchodních partnerů oslovuje mm rodným příjmením - neřeším a neopravuju, prostě si časem zvyknou (a nebo ne, mě to žíly netrhá)...bejt jako ty, tak bych musela kazdou chvíli nekoho seřvat :-)
Odpovědět
Profilova fotka
jo a jeste poznamka: kdyz by mi to vadilo tak se na to prece da upozornit jinak a ne takto povysene a arogantne - takové chování asi nebude uplne podle Špačka
Odpovědět
Profilova fotka
Já jsem si tedy jako svobodná vůbec nepřipadala, že mám nižší společenský status a měla jsem oslovení Slečna ráda :-D
Odpovědět
@zuzana96 Každá svobodná je slečna ne? Mně se teda taky slečna nelíbila,ale brala jsem to tak že jako svobodná nemám právo na titul paní. Ale teď jako vdaná se cítím lépe,když už jsem mladá paní:-)
Odpovědět
@88renca88 Nikoliv, každá svobodná skutečně není slečna :-) Nebo bys oslovila čtyřicetiletou ženu, která žije s partnerem a má děti "slečno"? A obvodní lékařce, která není vdaná, bys říkala "slečno doktorko"? Musím říct, že mě překvapuje, jak velká neznalost základů etikety panuje mezi širokou veřejností, asi by se to mělo učit na základních školách...
Odpovědět
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?