Obřad v kostele (vyřizování)

Ahoooj, hoklyk prosím poraďte nám. Máme svatbu v kostele, ale v jiné obci. Stačí když zajdem jen za farářem a domluvíme si s ním termín( byli jsme tam a nic nám neříkal, ale jak to tady tak všechno čtu tak mám nějaký zmatek :-) )? nebo musíme ještě něco řešit přes úřady a tak? Děkuji
Odpovědět
1
2
@zuz34 Ještě seto hlásí na matrice, dají vám nějaké formuláře. Taky před církevním sňatkem se chodí na přípravu ke knězi, nebo k někomu, kdo je tím ve farnosti pověřený.
Odpovědět
Profilova fotka
@zuz34 Před svatbou musíte zajít na matriku a vyřídit s nimi papíry - Oddací list bude vystavovat matrika, tak jim musíte dát podklady. Véc info např. tady: http://www.mukolin.cz/cz/obcan/4875-u...
Odpovědět
Pokud pořád ještě tápete, tak se toho kněze i přímo zeptejte. Nám na první schůzce taky nic neřekl, na druhé už nám sám dal kontakt na koho se obrátit. Hlásí se to na příslušné matrice a po nás chtějí jen na kus papíru data ke svatbě, rodná čísla svědků, dosažené vzdělání a kopie OP a rodného listu. Určitě vám taky poradí, když se poptáte...Možná to zatím neřeší, protože je na to čas, máme měsíc do svatby a zatím je prý ještě čas toto vyřizovat ;)
Odpovědět
Moc Vám děkuji a k tomu se omlouvám za překlep *holky:) no máme to až v květnu tak se určitě poptáme... Ještě jednou děkuji...:)
Odpovědět
Profilova fotka
@martula84 Dosažené vzdělání? Na to se ještě někde ptají??? =-) @zuz34 To Osvědčení pro církevní sňatek je platné 6 měsíců, takže dřív to nemělo ani cenu řešit. A času máte ještě dost ;-) Rozhodně je ale potřeba to do svatby zařídit, jinak je manželství jen zdánlivé, tj. vůbec právně neexistuje.
Odpovědět
@martula84 takže když se budem brát v jiné obci než oba pocházíme tak musíme jít na matriku tam kde se budeme brát? nebo na tu naší kde bydlíme?....ja už mám ze všeho strach že to nestihnem:)
Odpovědět
@l_a_u ...děkuji, ještě že jsem se zeptala:) taky na to tak nějak koukám že chcou vědět dosažené vzdělání =-) ...
Odpovědět
Profilova fotka
@zuz34 Neboj, stihnete to. Oddací list vystavuje matrika v místě, kde se budete brát, takže tam taky musíte pro to Osvědčení. A to vzdělání bych jim asi ani neříkala. Podle matričního zákona to ke svatbě není potřeba, chtějí to jen pro statistiku pro ČSÚ.
Odpovědět
@l_a_u super...jak nad tím uvažuji tak asi neřeknu, to je nemá co zajímat a myslím že to ke svatbě opravdu není potřeba...moc Vám děkuji za spoustu informací:)
Odpovědět
Ja se taky přidám :) Když se budete brát v jiné farnosti, je třeba vyplnit ještě propuštění z farnosti (kde bydlíte) a musí vás příjmout do té farnosti, kde se budete brát. Máme to stejně (jen je pokřtěný jen jeden z nás). Nedávno jsme se byli ptát na faře :)
Odpovědět
Profilova fotka
@lluucc my to mame uplně stejne, ja jsem krená, pritel ne. A bude to v jiné farnosti. Nevíš jak dlouho dopredu minimálne musim vyplnit to propoustení? :)
Odpovědět
@lorena89 To záleží kam chcete chodit na přípravu. My budem chodit do naší farnosti a pak nám jen dají potvrzení, že jsem to absolvovali. Určitě zajdi i do fary kde vás budou oddávat, aby s tím počítal a pak zajdi do vaší farnosti a řekni jim to. Já bych to asi vyřizovala co nejdřív, hned jak se domluvíš s oddávajícím :)
Odpovědět
Článek se načítá
Profilova fotka
@lluucc Termin i cas uz v kostele mame zamluveny, ted jeste musim na matriku, že? oznamit jim ten termin a kde to bude a jeste neco?
Odpovědět
@lorena89 ještě jsem na matrice nebyla, takže s tím asi neporadím. Ale chystám se tam :)
Odpovědět
Profilova fotka
@lluucc nevadi :) jo taky se tam chystam, ale porad mi do toho neco leze :D Už fakt musiiim :)
Odpovědět
Profilova fotka
@lorena89 Matrika termín ani vědět nepotřebuje. Jenom si tam musíte před svatbou zajít vyřídit papíry, aby vám vystavila Osvědčení k církevnímu sňatku. To nesmí být v době uzavření sňatku starší 6 měsíců (dříve to bylo 3 měsíce, tak možná někde narazíte ještě na starou dobu).
Odpovědět
Profilova fotka
diky... aha tak to az tak nespecha...
Odpovědět
Máme taky svatbu v kostele,za 2měsíce...museli jsme chodit asi na 6schůzek s farářem,vyřizovali jsme si Kopie Křestních listů z toho kostela,kde jsme byli křtění a 2měsíce před se musí na úřad" zažádat" o sňatek,aby byl prohlášený za platný i když je v kostele ;-)
Odpovědět
Profilova fotka
Holky a jak moc je nutné chodit na přípravu, když jsme oba křtění? Sestra nám poslala mail do rodinného centra, a když jsem ji napsala, že jsme se přihlásili, tak odpověděla, že je ráda, že se toho zůčastníme. Takže nevím zda je to nutné. Jde o to, že je to na celý víkend a pak ještě 4 další pátky a já budu muset chodit do práce, jelikož mám dlouhé a krátké týdny, tak určitě nazvládnu všechny sezení... Díky ;)
Odpovědět
Holky je možné když by nás oddával farář mít svatbu venku nebo to musí být v kostele případně alespoň nějaká kaplička ?
Odpovědět
Profilova fotka
@luciiiic PTALA JSEM SE NA MATRICE A ŘEKLI MI ŽE POKUD SE JEDNÁ O KATOLICKÉ FARÁŘE, ŽE TY JEN TĚŽKO PŘEMLUVÍM, ŽE JSOU ZÁSADOVÝ, ALE ŽE JINÁ CÍRKEV BY MOŽNÁ MOŽNÁ BYLA...ALE NEVÍM JAKÁ..
Odpovědět
Holky měla bych taky jeden dotaz... chceme svatbu v kostele a já už jsem rozvedená. Měla jsem svatbu normal na úřadě a já a ani můj exmanžel nejsme pokřtení. Můj snoubenec pokřtěný je. Včera jsme byli za panem farářem a řekl mi, že by to mohl být problém a že se na to bude muset zeptat. Prý nevadí, že nejsem pokřtěná, když snoubenec je, ale vadí to, že jsem měla už svatbu s nepokřtěným. Vůbec tomu nerozumím. Poraďte
Odpovědět
Profilova fotka
@luwa123 Ahoj, pokúsim sa to vysvetliť :) Cirkev ako taká uznáva manželstvo uzavreté v kostole medzi pokrstenými za nerozlučiteľné. Rovnako takto uznáva manželstvo nepokrstených uzavreté na úrade - jednoducho - pokiaľ ty ani tvoj exmanžel nie ste pokrstení, tak manželstvo na úrade je v ociach cirkvi rovnako záväzné ako svadba v kostole, takže ho "pred Bohom" nejde rozviesť - ergo nemožeš sa druhý krát vydať v kostole. Naopak, kebyže si pokrstená a vydáš sa na úrade a potom sa rozvedieš, tak sa druhý krát v kostole vydať možeš, pretože ten prvý sobáš na úrade cirkev vlastne vobec neuznáva :) Je to zamotané a trebárs sa to bude dať nejak vyriešiť. Držím palce.
Odpovědět
Aha, tak to chápu správně, že svatbu v kostele mít už nemůžeme? :-(
Odpovědět
Profilova fotka
No, nelámala by som nad tým palicu, trebárs sa kňazovi podarí niečo vymyslieť. Ono cirkevné právo je jedna vec a jeho výklad iná vec. Možno nájde nejakú výnimku.
Odpovědět
Nedá se s tím nic dělat? Pro oba to moc znamená a svatbu na úřadě nechceme :-(
Odpovědět
@mika251 On právě říkal, že se bude muset podívat, že by v tom mohl být právní problém.
Odpovědět
A jde požádat o vyjímku na vyšších místech?
Odpovědět
Profilova fotka
počkaj s čím príde farár, čo zistil, Potom možete spolu skonzultovať ďalšie kroky :)
Odpovědět
Máme schůzku v pondělí, tak do té doby budu muset vydržet a snad přijde s dobrou zprávou.
Odpovědět
1
2
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?