Obřad v kostele když nejsem věřící

Profilova fotka
se současným partnerem se chceme vzít, chtěla bych splnit přání babičce a ikdyž nejsme ani jeden věřící, já jsem pokřtěná, tak bych chtěla kyby to šlo vzít se v kostele. Proto se chci zeptat jestli jde udělat obřad v kostele ikdyž ani jeden nejsme věřící,a kdyby to šlo tak museli bysme assolvovat takový to sezení s farářem před obřadem. Díky moc :-)
Odpovědět
1
2
Záleží, jestli ti jde o církevní svatbu, nebo o svatbu v kostele. Dobré by bylo ujasnit si proč - lépeřečeno co splní babičky přání - jestli pan farář nebo místo. Vzhledem k tomu, že jsi se vdávala už před 3 roky, tak tě asi katolická církev neoddá - tzn. nemůže být ve vysvěceném katolickém kostele. Možnost je najít jiné místo - kostel nekatolický, případně odsvěcený. Pokud jde o obřad jako takový - tzn. církevní, tak se můžeš podívat po oddávajícím liberárnějších církví. Nevím, zda bych ovšem volila církevní svatbu jako druhou, ale tak jako tak bych si velmi dobře rozmyslela, proč církevní svatbu chcete. Ono to většinou není jen tak kvůli dobrému přání a je dobré zvážit osobní pro a proti. Kvůli tomu, že babička chce, líbí se mi místo, líbí se mi první lavice v kostele bych církevní svatbu nedělala. Ano, pokud jde o oddávajícího, který to bere zodpovědně, pak budete muset absolvovat pár sezení.
Odpovědět
A to jde, aby někdo, kdo je rozvedený, měl druhou svatbu v kostele? Nerejpu, jen se ptám, myslela jsem, že to nejde...
Odpovědět
@nase_ema Ve vysvěceném ne, ale existují odsvěcené kostely a tam to lze...spíš jde asi o to, zda jde tazatelce čistě jen o kostel nebo přímo o církevní obřad. U toho prvního by neměl být problém, u toho druhého ano...
Odpovědět
Církevní sňatek může člověk uzavřít jen jednou za život - tzn. pokud již vdaná byla, v kostele má smůlu. Ale jinak pro církevní sňatek musíte být pokřtění oba dva a sezení s panem farářem se nevyhnete ;-)
Odpovědět
Profilova fotka
Ono jde udělat obřad v kostele, když je někdo rozvedený. ALE musí se podat žádost do Vatikánu o ,,anulaci" manželství. ALE musí být pádný důvod k rozvodu. Třeba, že minulý manžel manželku bil a týral apod.... Takže to není jen tak... Vím, protože to tak měli známí a tím, že jsou hluboce věřící, tak chtěli mít svatbu v kostele, tak to tak řešili... Takže, není to jen tak a samozřejmě bude určitě nějaká nauka apod..
Odpovědět
Pozor ale na to - je církev a církev. To, že pro katolickou církev je rozvedený člověk problém neznamená, že jiná církev ho neoddá ;-) Ona ta církev není jedna, je jich víc a mají různé přístupy k různým věcem ;-) proto záleží, zda chce církevní obřad x kostel jako místo - oboje jde, ale musí se udělat nějaký kompromis.
Odpovědět
Nic mi do toho není, samozřejmě - ale koukala jsem na tvůj profil - ještě ani ne před rokem jste s manželem slavili výročí a už se chystá nová svatba? :-o Není to naprosto moje věc, ale nebylo by lepší neřešit chvíli svatbu a spíš řešit to, jakým směrem se nový vztah ubírá a trochu si dát načas?
Odpovědět
Profilova fotka
@svatbajanaahonza vím že ti do toho nic není,ale se současným partnerem se nám narodil syn tak chceme být rodina :-)
Odpovědět
Muzete mit svatbu v nevysvecenem kostele. V takovych se delaji klasicke civilni svatby. Pokud ti jde o cirkevni svatbu, je tu nekolik moznosti dle cirkve. U katoliku je to problem, vyzaduji pripravu, opravdu je to priprava nejen k manzelstvi, ale i k vire. A oddat vas nemusi. Ostatni cirkve byvaji benevolentnejsi, tak jsou sance vysoke. A pak jsou cirkve, jako unitari, kterym je to jedno. Zalezi na tobe, co chces. Ja bych nemela chut se pretvarovat ani pro radost babicce a delat cirkevni obrad. Vstoupit do manzelstvi se lzi pro me neni dobra cesta. Tedy ja k cirkvi vztah nemam, pokud vy ano, je to zase trochu jine.
Odpovědět
Profilova fotka
My budeme mít s přítelem obřad v kostele. Ani jeden z nás není věřící, nejsme křtění. Byli jsme požádat kněze, který má na starost kostel ve vesnici, kde jsem žila s rodiči. Ten nám místo propůjčil pro klasický civilní obřad s tím, že to promýšlel a dospěl k názoru, že rád podpoří pár, který spolu nechce žít jen tak na hromádce a chce se vzít. Měla jsem sezení s vícero knězi. A strašně záleží, jak to kdo vezme. Setkala jsem se i s tím, že nás chtěli "za každou cenu" pokřtít. To jsme ale nechtěli. Nechtěli jsme kvůli místu "šaškovat" a dělat něco, co tak necítíme. Takže záleží na ochotě lidí. A jak jsem si říkala už ve chvíli, kdy jsem kostel sháněla...v době, kdy peníze vládnou světu, jde všechno.
Odpovědět
Nějak mi uniká, proč tu všechny řeší přechozí sňatek, když podle fotek je jasné, že nebyl církevní. Pokud jsi pokřtěná a první sňatek byl civilní, z hlediska církevního práva byl pro tebe neplatný. Takže nyní máš "právo" na církevní sňatek (pokud tedy tvůj partner není rozvedený). Druhá věc je ale to, jestli je morální toto právo využít, vzhledem k tomu, že bys to udělala jen kvůli babičce. A ano, církevní sňatek většinou vyžaduje několik setkání s knězem a dokonce při obřadu několikrát padne slovo Bůh. @marksimkova vy budete mít civilní sňatek v katolickém kostele? Jestli ano, tak to teda zírám. V severních Čechách je asi možné všechno.
Odpovědět
@beruskapm pro církevní sňatek stačí, když je pokřtěný a věřící jen jeden....
Odpovědět
Článek se načítá
Profilova fotka
já nechápu proč se tolik cpete do kostela??? my jsme s pítelem oba pokřtění a já mám i první svaté přijímaní a svatbu v kostele neplánujeme ... nechodíme každý týden do kostela tak k tomu není důvod .... v kostele by se měli brát ti co chodí do kostela ;-) my budeme mít civilní obřad na nádherném místě venku v výhledem na přehradu a hory ;-)
Odpovědět
Profilova fotka
Segra měla svatbu v katolickém kostele a pokřtěná není, stačí jeden z manželů...
Odpovědět
Profilova fotka
Já budu mít svatbu v kostele. Já věřící jsem, přítel není. Já jsem svobodná, přítel rozvedený. Já jsem křtěná, on není. Ale svatbu v klasickém kostele mít můžeme. Ale na čem záleželo bylo, že musí být bývalá manželka pokřtěná a nesměli mít církevní sňatek. My jsme vše splňovali, tak to dopadlo dobře. Teď oba chodíme na 10 dvouhodinových sezení s farářem.
Odpovědět
Profilova fotka
@chzuzka Naprosto souhlasím, taky to tak nějak podobně máme, jsem věřící, manžel ne, do kostela chodím tak 2x za rok, takže jsem si řekla, že by to byla pro mě přetvářka mít svatbu v kostele a pak tam stejně nechodit. Mám pocit, že je to takový trend mít tam svatbu, ale moc nevěřím tomu, že většina párů, co tam svatbu má, po svatbě pravidelně kostel navštěvuje.
Odpovědět
Profilova fotka
@sadamka90 já měla i strejdu faráře ... vždycky jsem myslela že mě bude oddávat on ale to nevyšlo a já nějak nemám ráda kostel pro mě to je místo spojené se smrtí :-( i když chodím občas na mše tak nemluví o ničem jiném než o smrti :-( a to jsme ted byly i na svatbách v kostele ale stejně ti faráři pořád jen melou o smrti
Odpovědět
@chzuzka Tak s tím tedy dost nesouhlasím. Myslím, že pár takových kázání jsem zažila, ale o smrti se fakt v 90% nekáže. Možná to je jakousi fascinací tvého strýce, tak o tom káže často, ale běžné to opravdu není. A na svatbě už teprv ne ;-) @jcb Ten rozvod neřešili všichni, jen já, protože ač chceš, nebo ne, tak církevní sňatek je prostě jiný než civilní a má jisté specifikace ;-). Ono to "právo" nechat se oddat v kostele není automatické, to je na zvážení oddávajícího, nikoliv té dvojice. Takže vyrukovat na kněze/kazatele že mám právo na církevní obřad, protože jsem ho ještě neměla, je trochu mimo - protože pořád tam ten rozvod je a je velká možnost že na to oddávající nepřistoupí z osobního lidského hlediska - že ještě před rokem byla ta osoba vdaná za někoho jiného a ani ne po roce se chce opět vdávat (ať je už příčina jakákoliv, děti chápu) - na to nemusí každý slyšet na přání. Záleží vždy na konkrétním oddávajícím. Se zbytkem naprosto souhlasím.
Odpovědět
@snehurka86 Díky za odpověď na zvědavou otázku. Dítě chápu. Přeji ti správné rozhodnutí a spokojenost s budoucím rodinným životem :-)
Odpovědět
Profilova fotka
@svatbajanaahonza strejda nekáže už dlouho a je taky už skoro i 2 roky mrtvý .... byla jsem v několika různých kostelech a i na svatbě mluví o smrti. Za mši mluví několikrát o smrti.
Odpovědět
@chzuzka Promiň, to jsem z příspěvku nepoznala. Nicméně já mám naprosto jinou zkušenost ;-) doporučuju zajít někam trochu dál, jsou (a velmi často bývají) i témata veselá ;-) . Na svatbách (mám jich za sebou tak 15,) jsem nikdy takové téma nezaznamenala ani náznakem :-)
Odpovědět
Profilova fotka
Obecně pokud první svatba byla jen civilní, tak se můžeš vdát znovu platně v kostele. Já jsem se vdávala v kostele, rozvedení jsem civilně, takže případný druhý sňatek by musel být civilní. K církevnímu sňatku stačí aby byl pokřtěný (ještě lépe věřící) jen jeden, druhý dostane dispens a jen potvrdí, že nebude druhému bránit ve víře, ani ve výchově dětí. U vás by porozmýšlela nad důvody. Sezení s knězem být musí, bude se vás ptát, proč se chcete vzít, proč v kostele, jaký máte vztah k církvi, k víře, zda nějak praktikujete..u obřadu totiž slibuješ spoustu věcí a neměla bys lhát, aspoň ty, jako pokřtěná. Pokud je to jen kvůli babičce a atmosféře, šla bych cestou civilního sňatku, ale na nějakém hezkém místě, jsou i odsvěcené kostely, kaple..
Odpovědět
Profilova fotka
@svatbajanaahonza v pohodě ;-) u mě zatím převládají pohřby :-( 3 svatby a 4 pohřby :-( jinak ty svatby v kostele byly krásné i jsem si říkala že by se mi to taky trochu líbilo ale prostě stejně mi to vadí těch pár zmínek o smrti :-( já jsem na to taková cíťa :-D poslední pohřeb jsme byly ani ne před týdenm :-(
Odpovědět
@chzuzka Jak říkám, pokud k tomu máš nějaký vztah, najdi si sympatického kněze, zajdi k němu na kázání, případně si jich pár vytipuj a uvidíš, že o tom to fakt není. Soudit ze 3 svateb, že je to samé povídání o smrti nemůžeš, protože to není zrovna moc velký vzorek, aby se to dalo zobecňovat na všechny svatby ;-) :-D Ale takové to ...až do smrti tam zaznít může, to přiznávám :-D :-D :-D
Odpovědět
Profilova fotka
@svatbajanaahonza já se zase nechystám chodit do kostela .... my máme nádherné místo na svatbu za mě je venkovní svatba hezčí než v kostele :-) jen doufám že nám výjde počasí :-D
Odpovědět
@chzuzka Tak pak ale netvrď že jsou církevní svatby plné smrti ;-) Jinak souhlasím, mě se třeba kostely vůbec nelíbí a nějak z nich mám husí kůži. Takže my budeme mít kompromis - církevní svatbu na krásném venkovním místě ;-)
Odpovědět
Jsou kostely, kde je možné mít církevní i civilní sňatek, např. http://www.martinvezdi.eu/svatby/, ale ty koukám nejsi z Prahy, takže budeš muset pozjišťovat ve svém okolí... Nebo nejrůznější kaple (např. na zámcích) jsou taky dobrý kompromis, myslím. A nemusíte řešit, kdo a jak je pokřtěný, zda je rozvedený atd....
Odpovědět
@chzuzka ahoj to neni pravada, v kostele neni kazani jen o smrti, vetsinou o smrti byva kazani o velikonocni dobe. My meli v dubnu svatbu v kostele jsme verici a kazani jame meli nadherne bylo o lasce, manzelstvi, vyvhove deti a o vire zadna smrt t nepadla.
Odpovědět
Ještě bych chtěla upřesnit, jak je to s těmi rozvody a církevnim sňatkem v katolické církvi. Pokud první manželství bylo civilní a oba byli nepokřtění, tak ani jeden už nemůže mít další svatbu v katolickém kostele, i kdyby jejich nový partner byl pokřtěný (takže splněna podmínka jednoho pokřtěného), protože katolická církev bere civilní sňatek dvou ateistů jako stejně doživotně závazný, jako sňatek dvou křesťanů v kostele. Jiné to je, pokud byl sňatek civilní, ale jeden z nich byl pokřtěný, v tom případě není provedený svazek dle požadavků církve, ke které vlastně ten jeden patří (i když jí třeba nepraktikuje) a tak jsou podle církve vlastně nesezdaní, takže tam je pak možný druhý sňatek v kostele. A samozřejmě, pokud byla první svatba v kostele, tak už druhá v kostele být nemůže, jedině pokud by se podala žádost o anulaci manźelství do Říma, ale to je možné jen z fakt závažných důvodů.
Odpovědět
Jako pokřtěná máš opravdu nárok na církevní sňatek, i když jsi už vdaná byla, protože podle církevního práva je pro pokřtěného civilní sňatek neplatný. Pokud by se stalo, že nějaký kněz by nebyl ochoten vás oddat kvůli tomu, že jsi rozvedená, tak je to jeho osobní názor, ale postupuje tím v podstatě proti církevnímu právu (pokud by ten důvod byl opravdu jen ten tvůj rozvod). Přípravu na sňatek sice absolvovat musíte, ale můžete si vybrat, u kterého kněze, nebo někde ji dokonce dělají i manželské páry, taky se liší délka přípravy, někde je to půl roku, někde dva měsíce. Můžete mít svatbu v jednom kostele, oddávajícího z jiné farnosti a přípravu absolvovat taky úplně jinde, vybrat si někoho, kdo vám bude sympatický atd. Co se týče toho důvodu, proč mít svatbu v kostele, to je trochu zvláštní, i když asi ne neobvyklé. Klidně bych se zašla za nějakým knězem pobavit o tom, jestli je to dobrý nápad nebo ne. No a i když je to samozřejmost, dodám, že přesto že kněz je tu vlastně pro lidi, je to pořád taky jen člověk. Může být unavený a protivný, zavalený prací. Můžete mu (nebo on vám) lidsky nesednout, v tom případě se nenechte odradit a zkuste oslovit jiného. Je dobré zavolat a "objednat se", jestli se mu to setkání bude hodit, prostě chovat se k němu slušně jako k normálnímu člověku. Je rozdíl, pokud přijdete na faru a vyklopíte seznam požadavků, co chcete, aby při obřadu neříkal, že chcete co nejkratší přípravu a jde vám vlastně jen o divadlo pro babičku, a když přijdete s upřímným zájmem, o co jde a s takovým nějakým respektem, že on těm obřadům (mimo jiné) vlastně zasvětil celý život a docela dost toho obětoval, aby se knězem mohl stát, takže pak pochopitelně nebude asi nadšený, když má oddávat někoho, kdo to nebere upřímně. To nemyslím osobně na tebe, ale tak nějak obecně. Jestli chceš, napiš mi SZ, kdybys měla nějaký dotaz nebo chtěla i poradit konkrétního kněze. @snehurka86
Odpovědět
1
2
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?