Měl tu někdo svatbu bez řádného obřadu?

Zdravím, rovnou k věci - už od začátku roku jsme měli domluvený obřad s farářem z husitské církve. Jednak proto, že nám přišel sympatický a jednak proto, že byl ochotný nás oddat mimo kostel a mimo jeho město působení. S partnerkou věřící nejsme, ale zúčastnili jsme se farářových příprav začátkem roku. Teď ale, měsíc před svatbou, jsme zjistili, že po nás chce, abychom absolvovali ještě 3 další setkání v jeho městě působení, což se nám časově nehodí a ani nám ta forma není sympatická (ohlášky). Proto jsme se s farářem rozešli v pohledech na věc a řešíme teď alternativu. Prostor máme pronajatý, catering zajištěný, fotografii a vše ostatní také. Teď už jen ten oddávající. Volal jsem tedy na matriku v daném místě, že bychom zkusili obřad civilní, ale matrikářka má bohužel v ten termín dovolenou a navíc je to na státní svátek, což prý stejně neoddávají. Určitě ale nechceme vše znovu reorganizovat, protože jsme svatbu už vícekrát posouvali a vše domlouvali. Mám tedy 2 dotazy: 1) Pohráváme si s myšlenkou se tedy vzít někde na úřadě v našem městě bydliště, aby to mělo ten právní rozměr, neosobně, prostě jen kvůli papírům, a pak si na tom domluveném místě se vším všudy prožít ten den a třeba si vymyslet místo obřadu nějaký pěkný vlastní rituál / ceremonii, která nám bude blízká (a bez náboženských slov) Měl to někdo tady tak? Něco, co je dobré vědět? 2) Existuje možnost, jak to mít v tom místě bez místní matrikářky? Musí být matrikářka vždy z daného města (resp. spádová)? Nešlo by to ani, kdybychom přemluvili někoho oprávněného z jiné církve, aby tam dojel? I v tom případě by byla potřeba daná matrikářka v ten den? Díky moc :)
Odpovědět
Profilova fotka
Ahoj, tady na beremku jsem zaznamenala dvě svatby, kdy byl obřad několik dnů/den před konánim hostiny. O které nevěsty šlo si nevzpomenu, akorát vím, že jedna z těch svateb byla teď v květnu. Byli v pátek myslím, na úřadě jenom se svědky, a pak v sobotu si slavnostně vyměnili vlastní sliby pod slavobránou. Celou výměnu slibů vedl svědek myslím a taky měl asi projev. Ta druhá svatba vím, že byla v námořníckém duchu. Vzali se na úřadě pár dní předtím a na obřad pozvali kamaráda herce, který měl připravený celý obřad stejně jako by to byl skutečný obřad, akorát na konci podepisovali takové legrační sliby, jako "Nevěsta: Slibuji, že se bez vědomí manžela nikdy neostříhám". Obě svatby byli moc povedené. No snad jsem ti trochu pomohla.
Odpovědět
Profilova fotka
http://www.beremese.cz/blog/adallada2... Povedlo se mi dohledat tu první, květnovou svatbu, snad ti to pomůže.
Odpovědět
Profilova fotka
Fotil jsem takto neoficiální obřad už několikrát, většinou právě proto že matrika někam nechtěla nebo nemohla přijet, tak se úřední věci vyřešili na úřadě během 15 minut bez lidí, bez prstýnků, bez fotek, jen to nejnutnější, tak ano-ano-podpis. A pak na svatbě obřad udělal nějaký šikovný kamarád a vlastně to bylo fakt pěkný. Hosté to většinou věděli. Slyšel jsem ale i o svatbách kde to hosté nevěděli, nebo se jim to řeklo až dodatečně, osobně bych se asi klanil k tomu to nijak zbytečně netajit a klidně lidem říct, že úřední věci jsou vyřešený a teď si chcete svatbu hezky užít s nimi po svém :) Kromě husitské církve vám obřad kdekoliv udělají třeba Unitáři, ti to berou ještě o něco volněji než Husiti, tak třeba by to pro vás bylo dobré řešení. Cizí matriku mám pocit že nikam mimo svůj okrsek nedostanete, to prostě nejde.
Odpovědět
Člověče, zkus kontaktovat pastora Rostislava Šišku z Apoštolské církve. Oddává nás, žádní promluvy nebo co to je se neabsolvují, jsme s přítelem oba nevěřící a není jediný problém. Pan Šiška je z Uherského Brodu, je to trošku dál, ale teď o víkendu byl i Ostravu, takže to nebude úplně problém. Je to šíleně sympatický člověk, připraví si řeč přímo nachystanou na Vás dva (zajímá se jak jste se potkali, co máte na tom druhém rádi a tak). Pokud byste se netrefili datumy, zeptala bych se jo jestli by Vám nedoporučil nějakého kolegu - například, pokud se nepletu, ve Zlíně pan Hasmanda. Zkuste zabojovat, z mého pohledu je škoda udělat si svatbu hop šup na úřadě a pak až na druhý pokud to pro rodinu a ostatní zahrát.
Odpovědět
Profilova fotka
2) Existuje možnost, jak to mít v tom místě bez místní matrikářky? Musí být matrikářka vždy z daného města (resp. spádová)? Nešlo by to ani, kdybychom přemluvili někoho oprávněného z jiné církve, aby tam dojel? I v tom případě by byla potřeba daná matrikářka v ten den? Pokud je obřad civilní, musí tam být spádová matrikářka. Jedna nevěsta (známá známé) se mně ptala, jestli bych nemohla dojet k nim a odmatrikařit to tam. Nemohla, bylo to mimo náš rajon. Tehdy jsme se domluvili, že mám v rajonu pěknou kapli, která se jim líbí, a tak oni přijedou za mnou a obřad bude tam. Dělali si legraci, že přijedou autobusem a pak opravdu přijeli minibusem. Měli to asi 45 minut k nám a pak zase zpátky. Byli to sympatičtí lidé, pohodáři, a jsem ráda, že jsem je poznala. Jedna ze svateb, na které se nezapomíná. Pokud je obřad církevní, tak u něj matrikář není potřeba.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?