Matrika nechce dát svatební termín

Dobrý den, Ráda bych se zeptala, jak postupovat v případě, že matrika nechce scvhálit náš termín, prestože o něm ví již od listopadu 2014? Jde o to, že jelikož to bylo s takovým předstihem, brali jsme za jasné, že nám matrika termín dá (ještě neměla schválené termíny)... Nyní však je vypsáno asi jen 10 termínů na celé léto a náš tam samozřejmě není. Svatba je v Parkhotelu Popovičky, 25.7.2015. Jen pro upřesnění uvedu, že jsme zkoušeli kontaktovat pana Makovičku a ten bohužel nemůže... Máte nějaké návrhy, rady, či cokoliv co nám pomůže??? :-) Díky moc, Annie.
Odpovědět
Profilova fotka
Můžu se zeptat, stále tomu nerozumím, proč lidi píšou, že někomu matrika nechce schválit termín? Je to z důvodu, že oddávající jsou již obsazení? Protože pak by to bylo řešitelné, kdyby vás oddával nějaký kazatel. My měli církevní svatbu a vůbec jsme tohle neřešili. Na matriku jsem šla asi 2 měsíce předem.
Odpovědět
Profilova fotka
@anniehall myslim ze pri obradu vzdy musi byt nekdo z matriky i kdyz by vas oddaval treba pan makovicka.. Zkusila bych na matriku zajit vysvetlit jim situaci a treba se za uplatu nad vama slituji nebo poradi co dal..
Odpovědět
Profilova fotka
@1nelinka něco takové nám říkal kazatel, ale prý se to dá nějak obejít.. Myslím, že jsme tam měli možnost mít někoho z úřadu nebo někoho, koho ten úřad pověří? Něco takového to bylo. My jsme nikoho z úřadu na obřadě neměli. Zkusím mu napsat a zeptat se.
Odpovědět
tak neuvedla jsi důvod, proč termín není vypsaný. Jiná akce konající se v ten termín, např. hody, slavnosti apod., kde bude celé zastupitelstvo/rada?
Odpovědět
Profilova fotka
@anniehall Kamaradi neochotu matriky vyresili sehnanim oddavajiciho z nejake benevolentni cirkve (ale uz netusim o jakou presne slo)
Odpovědět
Domnívám se, že matrika nemusí schválit váš termín. Většinou to schvaluje rada a matrikář/ka s tím nic neudělá. U nás to je tak, že se vypisují termíny obřadů mimo síň na 6 měsíců dopředu a je známo, jak to vypisují...je to stejně jako každý rok +/- nějaký den, jak to vychází...a podle toho jsme si vybrali termín a předběžně se s matrikářkou domluvili, aby s námi počítala. Jinak v pracovních dnech a v sobotu v obřadní síni není problém se domluvit na jakémkoliv termínu.
Odpovědět
Profilova fotka
Pockej, ja vcera rikala priteli,ze jsem cetla vic takovych veci a on mi neveril :-D Ja to nechapu taky, jak jako clovek musi cekat az mu neco schvali a kdyz si reknou tak ty letos mit svatbu nebudou tak nebude? Jen kdyz oni uznaj za vhodny, ze nejaky data budou oddavat?
Odpovědět
@lucineni My máme svatbu v Arboretu, které spadá pod naši městskou část a matrika vypisuje termíny, ve kterých tam oddává civilní sňatky (církevní mohou kdykoliv, tam matrika není potřeba), takže kdo chce tam, musí se zvolit jejich termín. Je to logické, protože kdyby měli v jeden termín jednu svatbu v arboretu a druhou v obřadní síni, tak to si matrikářka užije. :-) Možná, že v jiných městech to jde domluvit...hostinu máme mimo Brno a tam nám řekli, že pokud chceme svatbu u nich, máme se domluvit na matrice v Blansku, takže asi tam jim je to jedno. Ale u nás určitě nešlo si navrhnout vlastní termín.
Odpovědět
Profilova fotka
Pokud není datum svatby v předem achvalenych termínech, tak může zamítnout žádost o oddání. V okrese, kde se bereme my, si paní musí brát dovolenou z práce, jelikož jsme si taky vybrali jiný den. Je to spíš o dohodě a ochotě... :-)
Odpovědět
Profilova fotka
@anniehall A na ten svůj termín jste se na matrice ptali, nebo to jen zjistili někde na internetu? Z toho, co tu jiné nevěsty píšou jsem vypozorovala, že matrika má vypsány nějaké termíny. Ovšem to neznamená, že neoddávají v jiné dny. Můžete na matriku podat žádost o uzavření sňatku v jinou než úředně stanovenou dobu. Za povolení se platí poplatek 1.000 Kč. (Některé matriky dokonce mají schválený jako oddací den čtvrtek, aby si mohli vyinkasovat ten poplatek.) Tuhle žádost posuzuje matrika ve správním řízení. Pokud s jejich rozhodnutím nebudete souhlasit, je možné podat odvolání na příslušný Krajský úřad prostřednictvím matričního úřadu, který vydal to rozhodnutí.
Odpovědět
Tak to byl risk takhle bez závazně potvrzeného termínu objednat hostinu. Matriky si prostě dělají termíny podle svého, mohla ses tu o tom dost dočíst od ostatních nevěst co taky takhle dopředu doufaly a bohužel nedočkaly se "svého" termínu.
Odpovědět
Profilova fotka
My mame svatbu take v Popovickach a 29.8. Terminy jiste nebyly az do zacatku prosince, byl to risk. Nas termin vypsali a mame jej zamluveny. Kdyby to nevyslo, museli bychom najit benevolentni cirkev (unitari, husiti) a udelat cirkevni snatek. Coz jsem si vazne neprala. Vam ale asi nic jineho nezbyva. Matrika vskutku terminy vypsat nemusi, je to jen na nich z kterych dni udela "oddavaci"... Je to opruz. Ale Popovicky jsou krasny a stoji to za to ;). Ja osobne se uz moc tesim ;)
Odpovědět
Článek se načítá
@evzeniegrandetova @huwik - Důvod je ten, že prý počet termínu stačí a víc jich není kvůli malému počtu pracovnic (tedy v náš termín není nic jiného jen není vypsán, aby matrikářky nemusely každý víkend oddávat, alespoň tak jsem to pochopil) Jinak když je to přes církev, matrikářka tam být nemusí, to jsme si zjistili. @l_a_u Ptali, dokonce jsme si psali i se starostkou úřadu - jediná možnost je nyní napsat formální žádost, které se schvaluje přes krajský úřad, či ministerstvo, jenže nevíme jestli to riskovat, než dostaneme odpověď, mohou uplynout i dva měsíce, že... @radkaja bylo no, co se dá dělat... :P V každém případě díky za rady a komentáře. Co se týče těch církevních oddávajících, máte nějaké zkušenosti s někým ve stylu pana Makovičky? :-) Díky moc všem!
Odpovědět
@kristynar Tak to vyšlo štěstí, gratuluji! :) Já jsem byla s matrikou v kontaktu už od října, kdy ještě nebyly datumy schváleny, ale říkala jsem si, že ochotně přihlédnou, když avizuji s takovým předstihem.. no co už... :)
Odpovědět
Profilova fotka
@anniehall ach jo, to je naprd komplikace. Taky by me to nastvalo, kor kdyz to bylo takhle dopredu. Zkusila bych je jeste popostouchnout treba i nejakym priplatkem. Ale pokud vam cirkevni snatek moc nevadi, tak zkus ty benevolentni cirkve, tech oddavajicich je vic nez Makovicka ;). Drzim palce at to vyjde. My meli koukam stesti jak prase :D Ale ono nam ohledne svatby zatim vsechno nejak podezrele vychazi :D (tuk tuk tuk na drevo). Snad to vyresite k vasi spokojenosti... Drzim palce.
Odpovědět
Profilova fotka
@anniehall A oni Vám řekli, že tenhle termín bude vypsaný? Pokud ano, pak to taky nechápu... Ale pokud ne, tak bych to rozhodně neriskovala a radši se poohlédla někde jinde. Měli jsme to podobné, na matrice nebyli schopní říct, které termíny vypíší... dohadují se vždycky rovnou se zámkem. No to je fuk... Rada je, zkusit sehnat si oddávajícího odjinud... to by snad myslím mělo jít... a nebo ten církevní obřad no. Chápu, že všechno přejednávat už se Vám nechce, navíc výběr už bude asi menší, než v říjnu že :-(
Odpovědět
Profilova fotka
@anniehall Oficiální žádost o uzavření sňatku mimo stanovenou dobu jste na matriku podávali? (Vzor žádosti např. zde: http://www.kr-jihomoravsky.cz/Default...) Zkuste to. A jednejte přímo s matrikou. Je divné, že by žádost schvaloval Kraj, nebo dokonce Ministerstvo. Středočeský kraj jedná až pak o odvolání. Obřad má být taky v Popovičkách? (Neznám to tam, tak nevím.) @dzogobela V případě občanského sňatku v Popovičkách oddávající odjinud nepomůže - matrikářka musí být z Říčan, oddávajícím musí být buď oddávající z Říčan, nebo starosta/místostarosta z Popoviček. Prostě jsme zase skončili u říčanského úřadu.
Odpovědět
@l_a_u Ano, my vše řešíme s matrikou s úřadem v říčanech, jen pak ta žádost se prý někam předává, nevím, zkusíme jí poslat a budeme doufat, již tři faráři které jsme kontaktovali nám zamítli, prý už mají obsazeno... Starosta Popoviček prý nemá pravomoc nás oddat, i kdyby byl oddávající, tak aby to bylo platné, musela by u toho být matrika - oddat prý může jen pokud máme bydliště v Popovičkách - to je informace kterou nám dali, ovšem všude se dočítám, že by oddat mohl starosta...
Odpovědět
Nemyslím to nijak urážlivě a komplikace Vám nepřeji, ale naprosto nechápu, jak si někdo může zamluvit místo a den konání svatby, aniž by měl domluveného oddávajícícho, resp. vypsaný a zamluvený temín od matriky.
Odpovědět
Profilova fotka
@anniehall Nojo, máš pravdu, aby vás mohl oddat starosta Popoviček, musel by mít alespoň jeden z vás trvalý pobyt v Popovičkách... I tak by ale u toho musela asistovat matrikářka z Říčan. Žádost si určitě pošlete, za to nic nedáš. Držím palce. No, kdyby to neklaplo tímhle směrem - šlo by udělat obřad někde na nějaké okolní matrice a pak přejet do Popoviček? Nebo by bylo možné ještě všechno přeplánovat nějak jinak, na jiný termín nebo úplně jiné místo? Času máte teoreticky ještě dost, pokud ještě není vytištěno oznámení a zaplaceny zálohy. PS: Koukám, jak to mají v Říčanech uděláno fikaně - jako stanovený den mají jen první čtvrtek v měsíci, vše ostatní je za poplatek...
Odpovědět
@zorro4 neboj, neberu to jako urážku, i když s tebou nesouhlasím - nejžádánější místa na soboty v červenci bývají obsazené i více jak rok dopředu, takže kdybychom čekali až se matrika rozhoupe (prosinec - leden), tak už je většina pryč :-) V každém případě bych prosila abyste mi případně dávali rady, v jaké situaci jsme víme, není zapotřebí nám to připomínat :-P @l_a_u Jo jo, prostě ten systém v Říčanech se mi moc nezamlouvá... :-) Je pravda, že varianta "podpesání papíru" v okolí v ten den nás nenapadla, určitě zkusíme - díky moc!!! Nevadí nám, že by obřad jako takový byl poté, ale nechceme to mít "podepsané" v jiný den... A co se týče změna data tak to vůbec nejde, přijedou nám lidé ze spousty míst v zahraničí a někteří už mají letenky, apod... :-) Ale díky za radu, dala jsi mi trochu naděje, snad to někde půjde :-)
Odpovědět
@anniehall Radu a doporučení máte v IP (interní poště) Oddávající, co vím tak v Parkhotelu Popovičkách také oddává. Nebo se zeptejte na další oddávající přímo v hotelu, nebo na matrice. Poproste je, aby vám sdělili, kdo u nich ještě oddává. Pokud to nebyl nikdo místní, tak matrika od oddávajících dostává vždy protokol o uzavření manželství a tam je napsáno, kdo oddával v Parkhotelu anebo v jiném místě. Určitě to nejsou tajné údaje. :-)
Odpovědět
Profilova fotka
@anniehall Určitě to klapne, neboj. Všichni si odskakují na focení, vy si třeba odskočíte na obřad :-D @jasulka Jde o to, že Annie nemůže sehnat církevního oddávajícího. A matrika v Říčanech jim nechce povolit termín. Pokud v Popovičkách nebude přítomna matrikářka z Říčan, nemůže se občanský sňatek odehrát.
Odpovědět
Holky, nevíte jak je to, když chci zrušit termín co máme rezervovaný? Mám rezervovaný termín, ale.... Jde o to, že bydlíme v Praze, ale pocházíme z moravy. Takže by rodina musela do Prahy. Jenže až po rezervaci termínu jsme se s přítelem dohodli, že by přece jen bylo lepší, kdyby byla svatba na moravě ( i když budou jen rodiče a babička s dědou). Volný termín mají, tak jsem ho taky rezervovala. Teď potřebuji ten v Praze zrušit - nevíte jestli je nějaký poplatek? Mám to rezervované ani ne týden.
Odpovědět
@anniehall Není problém obrátit se na jinou matriku ve vedlejším městě.
Odpovědět
@ahajdo My jsme jen napsali na matriku a přišla odpověď, že nám děkují, že jsme jim napsali a že teda s námi nepočítají. Měli jsme, pravda, církevní sňatek, ale nic jsme neplatili.
Odpovědět
super, díky za info :)
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?