Kdo nás může oddat, když nějsme věřící?

Zdravim, s pritelem bysme se chteli brat koncem dubna, zacatkem brezna a zajimalo by me, kdo nas muze oddat? Ani jeden nejsme verici a svatbu mame predbezne domluvenouv miste hostiny.. Nechtela bych ale podstupovat nejake kresty v kostele nebo dochazet na nejaka sezeni xkrat do svatby.Mate nekdo zkusenosti a kontakty? Ve vsech tech seznamech cirkvi a vseho uz se mi mota hlava kolem a uz se v tom ani nevyznam, co vse musime splnovat... Matrikarku nechceme..
Odpovědět
1
2
Profilova fotka
Např. Unitáři, p. Pivoňka bude v září oddávat nás ;-) http://www.unitaria.cz/ Není to klasická církev, a ani jeden nemusíte být věřící, ani jejich členem ;-)
Odpovědět
@vodni_vila dekuji za info :-)
Odpovědět
Profilova fotka
My měli husitského faráře (z Blanska, ale jezdí i Brno a okolí), také jsme oba nevěřící. Byl výborný a proslov měl zaměřený primárně na lásku, přátelství a rodinu, ne na Boha. Ale sezení jsme absolvovali 4 (byly to spíš technické věci, co nás čeká, jak to bude probíhat atd. prokládané historkami ze stovky svateb na kterých byl, což byla sranda) a 3 ohlášky na bohoslužbě. Ale stálo to rozhodně za to.
Odpovědět
@krocilka Ještě je možnost, že se necháte v den svatby oddat "falešným" oddávajícím (může to být někdo z kamarádů nebo jiných blízkých lidí, aby měl proslov šitý vám na míru a byl to někdo, koho znáte a s kým máte nějaký vztah, aby to bylo prostě to hezké a slavnostní pro vás a vaše hosty) a předtím nebo potom se necháte úředně oddat jen se svědky na matrice. Je to pořád populárnější, zrovna v sobotu jsme takovou svatbu organizovaly (oddávajícím byl stand up komik a bylo to úžasné) a v červenci nás čeká něco podobného.
Odpovědět
@mikoi vykročit do společného života fraškou pro okolí a podvodem? Naprosto zbytečné. Najděte si unitáře, nebo členy apoštolské církve, vyberte někoho z Vašeho okolí, napište mu a dohodněte se. Je rok čas, teď by ještě mohli mít volno. Já když slyším tohle oddání jen na oko, tak se mi z toho ježí chlupy i snad na uších.
Odpovědět
Profilova fotka
Taky jsme měli unitáře - konkrétně Petra Samojského a bylo to fajn, nejsme věřící, schůzku jsme s ním měli myslím 3x, ale vždy se to týkalo jen organizace svatby a chtěl nás trochu poznat, aby věděl, co a jak má říkat. Řešil s námi i průběh svatby a dokonce i poradil, jak na příchod a odchod při obřadu, co je z jeho zkušeností nejlepší :-) Proslov měl připravený hezký, byl především o našem seznámení, o lásce, o rodině, Boha jsme zmiňovat vyloženě nechtěli. Taky nám přečetl krátkou pasáž z mojí oblíbené knihy - Malého prince. Dá se s ním dohodnout na ledasčem, takže vřele doporučuji, pokud jste z Prahy či blízkého okolí - jestli jezdí i dál nevím.
Odpovědět
@nicorodriguez Já měla kdysi stejný názor. Ale chápu, že někdy to třeba jinak nejde - snoubenci se třeba chtějí úředně vzít v jiné zemi, kam se stěhují, ale v ČR s rodinou a kamarády chtějí symbolický obřad (a byl fakt moc hezký, mnohem hezčí a upřímnější než většina obřadů s matrikou nebo knězem, které jsem zažila). Další snoubenci třeba mají tak specifický průběh obřadu, že tam prostě matrika ani žádný kněz/unitář nemají místo. A kromě toho unitářů je jen pár a jsou docela dlouho dopředu rezervovaní. Tak bych to tak úplně neodsuzovala, když si to každý dneska může udělat, jak chce.
Odpovědět
Profilova fotka
@nicorodriguez mne zase prijde divny, kdyz nekdo, kdo neni verici, chce cirkevniho oddavajiciho a jeste s pozadavkem hlavne, at nemluvi o bohu a potom pri otazce berete si xy? Opakuje nekolikrat behem obradu ano, s bozi pomoci...to je pro me fraska
Odpovědět
@veruko24 jde o to, že né všichni oddávající kteří jsou z takové nebo makové církve, jsou až tak do tohoto zažraní :). Jak mi bylo řečeno, věří v Boha, ale není to pro ně ta nejvyšší modla ;). Proto jsou taky oddávající, kteří o nějaké boží pomoci ani nepromluví, protože to pro ně prostě není tou alfou, možná ani tou omegou :).
Odpovědět
Profilova fotka
@nicorodriguez mne osobne spis prijde, ze tyhle ruzne cirkve si toho oddavani udelaly celkem slusny byznys...jako jo nasli diru na trhu, to se jim musi nechat, protoze domluvit se na necem s matrikou je obcas docelo peklo a mnohdy za to sami urednici ani nemuzou. Muj nazor je ale ten, ze cirkev ma primarne slouzit jinemu ucelu nez je udelovat cirkevni snatky nevericim
Odpovědět
Profilova fotka
@nicorodriguez Tak tomuhle už teda vůbec nerozumím... Církevní oddávající a vlastně tu svou víru až tak moc nežere? Věří v Boha, ale zároveň pro něj není vlastně až tak důležitý? Co je pro něj tedy tou alfou omegou? Z toho mi jde hlava fakt kolem. Někdy z toho mám fakt dojem, že "pro peníze všechno" a "hlavně vyhovět poptávce", když vidím, jak jsou teď ti "alternativní církevní oddávající" v módě.
Odpovědět
Profilova fotka
@veruko24 Rozhodně našli díru na trhu. Slyšela jsem teď osobní zkušenost s jedním velmi populárním oddávajícím, jak si přijede v mercedesu, pronese tři slova, sbalí prachy a mizí, velmi neosobní, velmi drahé, ale je to církevní oddávající... Nesouhlasím s tím. Na druhou stranu si ale myslím, že si za to ti úředníci můžou sami. Jejich neochota je do nebe volající. Prostě v pátek ve dvě už chtějí být na chatičce, takže obřad jindy než v pravé poledne neexistuje. Neoddávají v soboty, nebo nejsou ochotní vůbec se na sobotě dohodnout, problém kamkoliv dojet... Prostě pruda. Zatímco církevní oddávající je ochotný, dojede relativně kamkoliv kdykoliv a ještě vám věnuje čas před obřadem... Já jsem třeba nepokřtěná, ale můj osobní vztah v tomhle směru je tak zvláštní, že se mi vlastně docela líbí myšlenka takového sňatku. muž pokřtěný je, bude nás oddávat husitská farářka. Viděli jsme se s ní čtyřikrát, mluvili jsme o manželství, budoucnosti, o radostech a rizicích společného života a dalo to celé svatbě úplně jiný rozměr. Dneska budeme dávat dohromady, co bude na svatbě přímo říkat, ale věřím, že to bude výrazně osobnější, než nějaký úředník, který přijede, odklepne a zmizí. Nebo oddávající ze začátku mého příspěvku. Ale celé ty svatby na oko se mi taky nelíbí. Nedovedu si představit, že tohle všechno zařizuji kvůli "jen jako". A teda popravdě ani stand up komediant mi k tomu nesedí. Je to pořád ještě svatba, ne fraška. A to mám humor moc ráda, mám ráda osobní proslovy, ale prostě svatba není komedie. Aspoň pro mě ne.
Odpovědět
Článek se načítá
@mohn mě se neptejte, já v starýho pána na obláčku taky nevěřím ;). Církevního oddávajícího máme z toho důvodu, že se nám přizpůsobí. Kdyby měl pravomoce takhle oddávat můj šéf, jdu za ním a domluvím se s ním. To, že to spadá pod církev, co na to říct :). Baví mě tvá věta, která mi říká "věří v Boha, ale nesedne z něho na prdel, něco je špatně". Pro fanatizmus už v této společnosti nemá být ani místo. Ona to Barča popsala asi dostatečně :).
Odpovědět
Profilova fotka
Nezlobte se na mě, ale vzít si z církevních sňatků jen to, co se Vám hodí a pak nazvat člověka, který v toho "pána na obláčku" věří a podiví se nad tím, jak se teď s těmi církevními obřady "bez keců o Bohu roztrhl pytel", hned náboženským fanatikem? Nikde jsem nepsala, že si má z Boha sednout na prdel, ale očekávala bych, že pro církevního oddávajícího bude mít Bůh v jeho životě nějakým způsobem důležité místo.
Odpovědět
Profilova fotka
Vy kdo nadáváte na unitarske a husitské obřady nevěřících. Byli jste někdy na nějaké takové svatbě? Já ano a můžu říct že to bývají ty úplně nejkrásnější svatební obřady, plné lásky, rodiny, zamyšlení.... Jestli tomu budeme říkat víra v Boha, nebo víra v rodinu je v tu chvíli přece úplně jedno. Že si z toho husiti a unitari dělají bussines mi nepřijde a ikdyby, celá římskokatolická církev je historicky jen jeden obří stroj na moc a peníze, a to asi nevadí žejo. Je velká škoda že civilní obřady od matriky jsou často vážně odflaknute, nudné, rychlé a trochu o ničem. Vůbec se nedivím že spousta lidí hledá nějakou alternativu. I ty obřady kde to celé zahraje nějaký kamarád bývají fajn, matrika třeba den předem, bez prstýnků, bez ničeho, jen svědci, jedna nutná věta a podpisy. Druhý den pak hezký symbolicky obřad. Nenazval bych to fraškou, rozhodně ne.
Odpovědět
Profilova fotka
@malinaphoto tak zrovna husiti si z toho podle me byznys nedelaji, protoze ani nemaji pevne stanovenou cenu. Unitari a dalsi novocirkve uz jsou trochu jina liga. Pletete jabka s hruskami :) Souhlasim ale s tim, ze neni divu, ze lide hledaji alternativu k matrikam, protoze ty to proste odflakuji, mnohdy (a cest vyjimkam!)
Odpovědět
Profilova fotka
Ono matrika a matrikářky jsou kapitola sama pro sebe, neochota v těhle profesích vládne asi všude. Jak napsala Bára čest vyjimkám. Já jen furt nechápu proč na svatbě musí být ta nepříjemná osoba z úřadu, za mě by zrovna tak jak předají papíry církevnímu oddávajícímu by je mohli dát osobě pověřené k oddávání (starosta, místostarosta) a Ti by jim je pak vrátili... Jinak letos v květnu jsem byla na svatbě na Svaté hoře v Příbrami kostel věhlasného jména a podobně a obřad byl tak strašně neosobní kněz se za celou dobu na snoubence ani nepodíval koukal jen do papírů opravdu podivné... Takže každá varianta která vyhovuje snoubencům je vlastně fajn.
Odpovědět
Profilova fotka
@barbora2019 Já právě potkal i unitáře, kteří měli tak nízkej honorář, že to fakt nemohl být prioritně bussines... samozřejmě že to není jedno a to samý, ale z pohledu čistě svatebního obřadu tam moc velký rozdíly nevidím (minimálně tři svatby od každé této církve už jsem fotil). Určitě to ale bude hodně záviset na konkrétních lidech, což ale platí i pro ty matriky... prostě nejde vše hodit do jednoho pytle a pak odsoudit :)
Odpovědět
Profilova fotka
@malinaphoto ano byla jsem na takove svatbe, uz nevim, co to bylo za cirkev a urcite za sebou nemam tolik svateb jako vy, ale byl to teda nehorazny paskvil. Samozrejme je to o lidech a jsem presvedcena, ze to muze byt i hezky a dustojny obrad. Co mi neni jasne je to, proc nekdo, kdo je neverici a od zacatku k tomu pristupuje tak, ze “hlavne bez tech kecu o bohu” chce cirkevni snatek. Jasne je to jedina alternativa k matrikam, se kterymi je mnohdy tezke se na cemkoliv dohodnout...proto jsem psala o te dire na trhu, protoze mam dojem, ze mnozi jsou tu opravdu jen proto, aby uspokojili poptavku. Mne to proste prijde smesne, ze nekdo slibuje a ucastni se neceho, v co neveri. Ale ok ja to asi beru moc vazne
Odpovědět
My meli pana z apostolske cirkve, ano rekl si o honorar, ja jsem krtena a chtela jsem svatbu v kostele, ale manzel kategoricky odmitl chodit na pripravy, a jsem rada, kdyz jsem slysela od jineho paru jak je rimskokatolicky farar na tech setkani plisnil, nevesta i kvuli nemu chtela menit datum... matrika nam nabidla akorat obrad na pozdni odpoledne coz nepripadalo v uvahu, takze jsme volili tuto cestu a musim rict ze to bylo to nejlepsi, krasnej, romantickej obrad primo o nas pro nas, rodinu a pratele a ne petiminutova zalezitost s urednikem:)
Odpovědět
@peggynka45 Je to o lidech. Známá (pokřtěná, ale do kostela nechodí) chodila se snoubencem taky na přípravu k římskokatolickému knězi a byla nadšená. Když mu řekla, že je těhotná, odvětil, že je to přece krásné, žádné plísnění neproběhlo. My jsme chodili s dalšími páry do rodin a taky mi ta atmosféra přišla dost uvolněná, žádné "dogmatizování".
Odpovědět
Profilova fotka
@veruko24 Samozřejmě je to vždy o lidech a snoubenci i oddávající jsou různí. Jsou páry, které přetrpí ohlášky a jde jim jen o povrchní stránku věci, pak jsou páry jako my, které nebyly rodinou vedeni k víře, částečně s tím koketují, snaží se žít podle křesťanského desatera, ale nejsou schopni se racionálně ztotožnit z církevními dogmaty. Osobně jsem za tuto zkušenost velmi ráda a pořád mi sňatek před bohem připadá takový opravdovější. Jednou za čas se jdeme mrknout na mši a zazpívat si s naším farářem, aby jsme zůstali v kontaktu, ale nebereme to jako nutnost každou neděli a věřím, že je víc takových párů...
Odpovědět
Neberte to prosím jako kritiku nebo rýpání, ale mohl by mi někdo vysvětlit, proč mají lidé, kteří nejsou věřící důvody nechat se oddat církevním oddávajícím? Opravdu by mě to zajímalo, jelikož my o takové variantě vůbec neuvažovali. Oba s partnerem jsme zarytí ateisti, takže jsme vybrali skoro rok dopředu termín na matrice a naopak jsme rádi, že to bude krátký obřad bez omáček o tom, jak bychom měli dál žít, jak vychovávat potenciální děti apod. Jsem v tomhle asi úplně jiného ražení, proto by mě opravdu zajímalo, co k tomu jiné páry vede. :-)
Odpovědět
Profilova fotka
@diana_dl : Protože není církev jako církev, a není víra jako víra...;-) My jsme třeba naopak ani chvíli neuvažovali o matrice, z důvodu právě toho, že frk frk, za 10 min. max. je hotovo, navíc ve většině připadů nemáme absolutně možnost do obsahu obřadu zasáhnout, a reálně tak hrozí, že budeme poslouchat tisíckrát řečená klišé, což opravdu nechceme... Vybrali jsme si Unitáře za a proto, že na obsahu obřadu máme možnost se sami aktivně podílet a vytvrořit tak naopak obřad autentický, který bude naopak přesně na míru tomu, čemu věříme, a opravdu to nemusí být nutně zrovna Bůh...:-D Druhý důvod byl, že i když nevěříme v Boha, jsme oba poměrně duchovně založení, zajímají nás různé otázky, dost se nad věcmi, naším vztahem a životem obecně zamýšlíme, a tím nám jsou právě Unitáři blízcí - nenutí žádné křesťanské ani jiné dogma, spíše poskytují duchovní prostor a inspiraci...;-) Takže za mě nejde ani tak o církevní obřad, ale spíš o obřad duchovní, což může být, myslím si, sakra rozdíl...:-)
Odpovědět
Profilova fotka
@diana_dl Jak už jsem psala výše, nejsou jen striktní věřící a striktní ateisti. Ti to mají s obřadem jasné. Pak jsou lidé, kteří nemusí církev jako instituci, ale nejsou tak úplně nevěřící, nebo to dělají kvůli větším možnostem takového obřadu (např. místo, čas) a nebo ze zcela jiných důvodů. 100 lidí, 100 chutí. Jinak na našem obřadu nebyla ani zmínka o tom jak bychom měli žít a vychovávat děti. Dle zkušenosti z ohlášek se jednalo o jakousi zkrácenou mši prokládanou myšlenkami o lásce, rodině, přátelství a pospolitosti. Kupodivu nejvíce se nad tím rozplývali právě ateisté, kteří se hodinového husitského obřadu báli. Asi to chce dobrou osobní zkušenost :-).
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 3 měsících
@vodni_vila Dobrý den, s partnerkou hledáme podobný způsob oddání, jako jste měla vy. Můžete mi prosím ve zkratce napsat, jaké to bylo? Jaký z toho máte pocit? Líbilo se? Povedlo se?
Odpovědět
Profilova fotka
@lupustreti : Jistě :-) Ve zkratce - bylo to to nejlepší rozhodnutí, jaké jsme ohledně obřadu mohli udělat ;-) (i když já o tom dopředu ani na okamžik nezapochybovala, ačkoli jsem předtím žádný unitářský obřad nezažila). Bylo to duchovní, k zamyšlení, krásné, procítěné, bez klišé, moc se nám to líbilo. Navíc, jak jsem psala výše, do obsahu obřadu jsme měli možnost libovolně zasahovat, díky čemuž jeho součástí byly u nás ještě čtyři vsuvky v podobě písní sboru, ve kterém teď už manžel zpívá + překvapení ve formě veršovaného příběhu o nás dvou od našich svědků :-) Prostě jedním slovem paráda, i hostům se takovýto ne zcela tradiční obřad moc líbil :-)
Odpovědět
Profilova fotka
@lupustreti : Jo a ještě k rýpání věřících výše si neodpustím jedno svoje rýpnutí ;-), Jedna z vět, které zazněly ,které mi utkvěly v paměti, a s kterou naprosto souzním, byla: "A tak se v tomto okamžiku, kdy se vzájemně zavazujete, neobracím spolu s vámi k žádným vyšším autoritám, ale ke zdroji, který je ve vás, a to k vaší hluboké potřebě žít spolu v lásce a vzájemném porozumění." To, co vám může zajistit šťastné manželství, je totiž jedině ve vás dvou a o vás dvou, ve vašich rukou, nikoli v rukou božích, či jakýchkoli jiných...;-)
Odpovědět
@vodni_vila Velice a pěkně Vám děkuji a přeji hezký večer.
Odpovědět
Nás bude v květnu oddávat kněz Apoštolské církve. Nemáte někdo tip na krásné místo v okr. Příbram? Chtěla jsem v kostele, ale to bohužel nejde :-(
Odpovědět
1
2
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?