Kde, za co a kolik se platí?

Profilova fotka
S budoucím manželem se budeme brát v kostele, což znamená, že všechno se bude "podepisovat" tam. Z matriky akorát potřebuji "nějaký papír" (osvědčení k církevnímu sňatku). Proto se ptám, kdo už s tím máte zkušenosti, platí se i na matrice za to povolení a pak i farářovi za obřad? A jestli jo, kde kolik? Jelikož jsem cizinka musím žádat o "další papír" z ambasády (potvrzení o osobním stavu a pobytu). Určite jste to už některá žádala anebo Vaší manžele/snoubenci. Prosím Vás kdo máte zkušenosti, napíšte mi a popíšte jak a kdy jste to řešili, kolik to stalo apod. Předem děkuji všem za odpověď a přeji všem krásný večer (spíš uz noc) :)
Odpovědět
Profilova fotka
Co si tak pamatuji, tak to musí být v den sňatku maximálně 3 měsíce staré, takže všechny dokumenty se vyřizují téměř na poslední chvíli. Na matrice jsme neplatili nic, v kostele by správně žádné poplatky neměli chtít, tak jako se neplatí mše, ale přijímají se finanční příspěvky - dobrovolné. Nám si tedy farář řekl o konkrétní částku a byly to tuším 2 tisíce. Byla v tom zahrnuta květinová výzdoba, příspěvek varhaníkovi i farářovi. S farářem se vypisují také nějaké dotazníky, navíc jsme žádali i o udělení výjimky, protože manžel není věřící, to vše se dělo asi až 14 dní před svatbou. Pokud se ale berete v kostele, tak musíte chodit asi 6 týdnů na přípravu a tam se všechno dozvíte.
Odpovědět
Profilova fotka
@nike007 Děkuji moc! x-) My v kostele dobrovolně platíme každou mši, kterou za někoho obetujeme. Jsme aktivní křestané, (moje rodina, budoucí manžel a já) chodíme do kostela na mši každou neděli a někdy i v týdnu. Že budeme chodit na přípravu taky vím a řekl nám to už i farář. Takže o tom, že budeme něco platit v kostele jsem taky věděla, šlo mi spíš o to, cca kolik a nevěděla jsem jestli se něco platí i na matrice. Děkuji moc za informace, jsou pro mne moc užitečné ;-)
Odpovědět
my jsme tedy dávali příspěvek na kostel 2.000,- plus 500,- varhaníkovi aplus 500,- za výzdobu a organizaci jedné paní. u nás si nikdo o nic neřekl, my jsme to tak cítili, tak jsme to tak dali. s panem farářem jsme vyjímku pro manžela a ten základní formulář se jmény a pod vyplňovali asi 4 týdny před svatbou, takže i tohle záleží na farářovi individuálně..
Odpovědět
@jozefina91 Většinou je i příspěvek na svatební obřad dobrovolný. Buď se přímo na faře zeptejte a nebo posuďte sami, jaké asi má farnost výdaje kolem obřadu, třeba výzdoba, spotřeba energie, varhaník, kostelník, ministranti, sbor.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?