Jak se vzít bez matriky?

Zdravím, potřebuju radu. Můžete mi prosím napsat, jaké ještě máme možnosti kromě matriky? Ta na náš termín vůbec neoddává a nejede přes to vlak. Pražská obec unitářů nemá v ten den volno, z plzeňské je to dál (nicméně jsem jim i tak napsala). O panu Makovičkovi vím taky, ale zkušenosti s ním se hodně různí, tak bych asi přece jen ráda věděla, kam jinam se ještě můžu obrátit, než zavolám jemu? Místo zamluvené, záloha zaplacená, muselo to být narychlo, takže jsme moc nepřemýšleli, a teď jsem trochu v panice. Děkuju za jakýkoliv tip!
Odpovědět
Profilova fotka
A nemůžete jít na jinou matriku? My žijeme v jiném městě než kde se bereme,v tom měsíci vůbec nemají termíny,ale ukecali jsme je na pátek dopoledne,a obřad bude na jiném vhodném místě než je úřad,byli ochotní přijet. Ale platí se za to.
Odpovědět
@andelka Jako že bychom požádali jinou matriku než místně příslušnou? My máme svatbu ve vesnici u Berouna, muž má trvalé bydliště na Litoměřicku a já na Benešovsku. Ptala jsem se na to na matrice v Berouně a prý nelze, musí to být matrika místně příslušná.
Odpovědět
Profilova fotka
@nepatrna aha,takže máte místo a nemáte oddávajícího. Tak to je blbý,to se právě zařizuje naopak. První svatbu jsem měla v kostele,takže tam matrice byl termín úplně jedno. Teď druhou máme tam kde ani jeden z nás nebydlí,ale hlavní též bylo,aby matrika měla čas.
Odpovědět
@andelka Ach jo. Vůbec jsem netušila, že by mohl být s matrikou až takový problém. Všude jsem četla, že si lze připlatit i za jiný termín a čas. Místo jsme měli, to nakonec odpadlo kvůli nevůli mužovo rodičů (zásadní problém), tak jsme hledali alternativu, našli jsme bezvadnou, ale v úplně jiné části ČR, a musela se fofrem zamluvit. Na matriku jsme předtím třikrát volali, nebrali to, takže jsme se rozhodli takhle. Dneska jsem zjistila, že na náš termín se prostě neoddává a to ani s výjimkou, prý tak rozhodla rada. Tak my si asi místo toho uděláme pařbu, když už je zaplacená záloha, a brát se nebudeme. :-| Unitáři nemají kdy, Makovička nebere telefon, mám chuť s tím seknout! :-(
Odpovědět
@nepatrna Pokud opravdu nenajdete nikoho, kdo by Vás oddal ve Vámi zvolený termín a na Vašem místě, četla jsem, že se to řeší tak, že se prostě se snoubencem vezmete na úřadě se svědky v jiný den-jen jako formalitu a pak se udělá svatba jen "na oko" se vším,co k tomu patří.Nikdo se zúčastněných nemusí vědět, že už jsme třeba pár sní svoji a oddat Vás může kdokoliv. ;-) Není to sice asi úplně ta pravá romantika, jako když se berete v ten den naostro, ale mít s matrikou až takový problém, vyřešila bych to takhle. Navíc si můžete udělat třeba proslov nějak jinak originálněji, než jsou ty běžné, jelikož matrika Vám do toho už nebude moci kecat ;-)
Odpovědět
@cat5 Taky už jsem nad tím přemýšlela, ale přijde mi líto třeba rodiče připravit o ten okamžik. A zase tahat je někam nadvakrát, to už se rozplizne úplně. No, uvidíme. :-( Každopádně bych byla ráda za tipy na konkrétní oddávající, na které se ještě obrátit. Pana Řeháka už jsem zkoušela také, má plno, a ve fóru jsem jinak zatím nikoho nenašla.
Odpovědět
Pokud jim to nepovíš, nic nepoznají ;-) Ale chápu jak to myslíš, tohle je opravdu už jen nejkrajnější řešení.. Zkus oslovit pana Pivoňku z Plzně. Hodně lidí si ho chválí, já osobní zkušenost nemám a unitáře bych osobně nechtěla, ale pokud Vám to nevadí, proč ne. :-) Třeba bude mít volno.
Odpovědět
@cat5 Pan Pivoňka dá ještě vědět, ale myslí, že volno není. Oslovila jsem i paní Sofii z Liberce, taky unitářku, ta se ještě neozvala, ale nedovedu si představit, že chudák pojede až tak daleko.
Odpovědět
Zdravím, Pánové Pivoňka ani Makovička nezvedali telefon a na mail neodpovídali, ale nakonec jsem dostala kontakt na paní Vendulu Glancovou, evangelickou farářku, která nás bez problémů oddá, kdyby to někomu pomohlo stejně jako mně. :-) Jinak jsem ještě komunikovala s paní Sofií Pavala od libereckých unitářů, která byla naprosto skvělá a i když neměla volno v hodinu, která by se nám hodila, nabídla nám dva termíny, ranní a večerní, kdyby nám to pomohlo (i když to pro ní znamenalo náročný cestování) a ještě byla opravdu příjemná. Doporučuju taky vřele!
Odpovědět
@nepatrna take mám ten samŷ problém. My jsme ale nejdrive meli dohodnutyho oddavajiciho-Tomase Rehaka. Meli jsme ho na poledne. Pak jsme hledali misto a dlouho jsme nemohli nic najit. Pal nakonec jsme nasli a vse bylo OK. Jenze za 2dny na to mi manazerka z toho mista psala ze se hrozne moc omlouva ale ze musime posunout obrad o 2 hodiny. Ze tam rano maji akci ktera mela do 12poledne skoncit ale nakonec ze to vypada ze se to protahne. Takze mi navrhla obrad az ve 14hod. Tak jsme rekli ze jo, protoze se nam to tam opravdu libi. Jenze problem je ze pan Rehak uz ve 14hod musi byt zas nekde jinde. Takze jsme ho zrusili a ted narychlo hledame nahradu. My sice máme moznost matrikarky nebo pani starostky, ale chtela bych radsi cirkevni obrad-romantiku a ne klasickou desetiminutovku. A skoro vsichni Unitari i Apostolska cirkev jsou uz obsazeny. Nevim na jakou cirkev se jeste obratit. Oba jsme neverici, Jen pritel je pokrteny. A svatba uz je za 3mesice.
Odpovědět
Profilova fotka
a kde se berete? Nam prislusela matrika v Lodenicich, muz mel trvale v Kralove Dvore a ja v Praze....brali jsme se ve Svatym Janu na zahrade pred skolou....v patek v 15h a problem to nebyl...
Odpovědět
@mclark No teda, já jak nejsem agresivní, tak bych si tu manažerku asi docela podala. ]-( Jak je to možný, když jste měli rezervaci? Snad proto se prostory rezervujou, ne??
Odpovědět
Článek se načítá
Profilova fotka
To s tou místně příslušnou matrikou - žasnu. My si vybrali místo, kde to chceme, tam nám řekli, na jakou matriku máme zavolat (ani jsem nevěděla, pod co to spadá), a nikdo nic neřešil, žádný problém. A s těma církvema se v tom popravdě moc nevyznám. Jasně, jsou církve, kde tě neoddají, když k nim nepatří, ale to je tak málo, které to dělají? Otec oddává pro CB (teda myslím, že se to tak jmenuje, já křesťan nejsem) a oddával určitě i nevěřící.
Odpovědět
@nepatrna no, ona nám rikala ze tam uz neck maji..ale Jen na dopoledne.. Pry nejaky skoleni a ze uz to maji zamluveny dlouho. No..a Pak pry volali a prodlouzili si to. Tak nám navrhla o 2hod pozdeji nebo o tyden pozdeji. A kazdy uz pocita s timhle datumem. :-( a rodice toho myho uz maji letenky..
Odpovědět
@mclark To na tom nic nemění, oba jste měli rezervaci, tak nemůže přece jednoho upřednostnit. Nedala bych se. No je to na pytel!
Odpovědět
Profilova fotka
@mclark Jejich rezervace nemá o nic větší váhu než vaše. Měla jim říct, že si to prodloužit prostě nemůžou, konec. Taky si myslím, že bys měla prostě trvat na svém. Máš něco z toho písemně?
Odpovědět
@sophi11 nemam nic pisemne. Jen jsme se dohodli po telefonu a ted za tyden tam jedeme domluvit podrobnosti a zaplatit zalohu. Jeste porad shanim cirkevniho oddavajiciho. Uz jsem zkusila vsechny Unitare a taky Apostolskou cirkev. Pan Makovicka by mel cas o pul hod dele nez chceme. Jinak vsichni uz neco maji. Jeste zkusim husitskou a evangelickou cirkev. V Koline je fararka ktera by nas oddala, ale radeji bych chlapa. Proste vic se mi libi kdyz svatbu vede chlap nez zenska. Nemate nekdo nejaky kontakt na husitskou cirkev?
Odpovědět
Profilova fotka
Sežeňte někoho (z jakýhokoliv koutu republiky) kdo je jakymkoliv starostou pověřenej oddávat (povětšinou člen zastupitelstva) - nevim přesně na základě jakýho ustanovení jakýho zákona tohle oprávnění vzniká, ale třeba můj šéf je členem zastupitelstva a oddávat může.
Odpovědět
Profilova fotka
@yurilee To je nesmysl. Zvolený člen zastupitelstva, který byl na zasedání zastupitelstva ustanoven jako oddávající, může oddávat jenom v té své obci, případně v obci, které pod jejich matriční úřad spadají. Nikde jinde nemůže. Stejně jako matrikářka může "matrikařit" jenom tam, kde je místně příslušná.
Odpovědět
Profilova fotka
@yurilee Tady je to přesně v zákoně č. 301/2000 Sb. o matrikách, jménu a příjmení: § 11a (1) Snoubenci projeví vůli, že spolu vstupují do manželství před a) starostou, místostarostou nebo pověřeným členem zastupitelstva obce, městské části hlavního města Prahy, městského obvodu nebo městské části územně členěného statutárního města, které jsou matričním úřadem, a to pouze ve správním obvodu tohoto matričního úřadu, b) starostou nebo místostarostou obce, městské části hlavního města Prahy, městského obvodu nebo městské části územně členěného statutárního města, které nejsou matričním úřadem, je-li jeden ze snoubenců přihlášen k trvalému pobytu v jeho správním obvodu, a to pouze ve správním obvodu této obce, městské části hlavního města Prahy, městských obvodů nebo městských částí územně členěných statutárních měst, c) primátorem hlavního města Prahy, náměstkem primátora hlavního města Prahy nebo pověřeným členem zastupitelstva hlavního města Prahy, jakož i před primátorem statutárního města, náměstkem primátora statutárního města nebo pověřeným členem zastupitelstva statutárního města, a to pouze ve správním obvodu hlavního města Prahy nebo statutárního města. (2) Prohlášení snoubenců podle odstavce 1, že spolu vstupují do manželství, musí být učiněno v přítomnosti matrikáře matričního úřadu, v jehož správním obvodu se manželství uzavírá.
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 1 roce
@nepatrna Dobrý den, mohu se zeptat řešila paní Glancova , ze nejste pokrteni? A můžete mi prosím sdělit kolik si bere? Děkuji :)
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?