Evangelický farář- délka obřadu

Profilova fotka
Ahoj holky,máme obřad venku na louce a tak nám nezbývá než církevní sňatek.Oddával někoho z vás evangel. farář? Nám farářka řekla,že obřad trvá 35 min .Nám se to zdá dost dlouho,vzhledem k tomu,že všichni budeme stát.Je možné obřad zkrátit? Setkal jste se s tím někdo?Moc díky za odpovědi ;-)
Odpovědět
@shelbynka Taková už daň za necivilní obřad. My jsme měli hodinový obřad (zkrácený). Buďto na jejich pravidla přistoupíte, nebo si poproste matrikářku, ty mají pětiminutové obřady zmáklé. My stojíme každou mši, protože si nechodíme sedat do lavic. Mše trvají přes hodinu a jsme na to zvyklí.
Odpovědět
Profilova fotka
@puhelin Diky za reakci,myslela jsem si,že to nepůjde.O nás nejde,jsme zvyklí stát 12 hodin v práci,ale o hosty, bude tam přes 70 lidí a dost malých deti a psů ,ti nevydrží sedět,natož stát..
Odpovědět
To bych v tom případě volila takové místo, kde oddává matrika...co bych já dala za takový obřad :-) (jsem veřící, ale nepokřtěná (jakkoliv to někomu může přijít jako protimluv)).
Odpovědět
Profilova fotka
U nas v kostele to trvá obvykle kolem hodiny, ale máme tam židle a lavice, venku byste je nemohli mít? Myslím že děti určitě tak dlouho nevydrží na jednom místě stát..
Odpovědět
Profilova fotka
@lepepe @izzybickerstaff Vysnili jsme se obřad na louce a když jsme to začali realizovat,zjistili jsme,že nás tam matrika neoddá,protože to není schválené místo pro obřad.Pak jsme objevili evangelickou církev a ochotnou paní farářku,která nemá problém nás tam oddat i když nejsme věřící.Teď jsme se dozvěděli,že jde o 35-40 minut dlouhý obřad.Takže nám zbývá,buď to svatebčané nějak vydrží,ale nechtěla bych,aby byli rozladění,že tam budou stát tak dlouho děti budou lítat a řvát,protože stát na jednom místě nevydrží,do toho psi a rodiče co budou lovit ty pobihajici děti.Takže z obřadu nebude mít nikdo nic a ještě třeba počítat,že může být pěkné vedro.Nebo to udělat v obřadní síni,kde jsme to opravdu nechtěli ..
Odpovědět
@shelbynka A nemáte v okolí nějaké místo, které by bylo venku, ale daly by se tam donést židle (nevím, o jakou jde louku :-), ale třeba by to tam také šlo) za pomoci rodiny/kamarádů? Taky bych se asi bála, abyste jinak neměli pokažený obřad...Anebo poprosit paní farářku o zkrácení, myslím, že když nejste věřící, tak by s tím neměl být problém...každopádně přeju, ať vám to vyjde.
Odpovědět
@shelbynka No na té louce je to asi opravdu dost nepraktické, buď může být vedro, nebo taky pršet. Ty židličky by byly určitě vhodné, starší lidi to nemusí vydržet. Psi bych nechala doma a děti se musí přimět sedět, ty školní to musí umět, těm malým se dá něco nehlučného ke hraní( třeba nová, neokoukaná knížka) - to by rodiče měli něco vymyslet. Taky radši počítejte i s ozvučením obřadu, protože vás v tom přírodním prostředí nebude slyšet.
Odpovědět
@radkaja @shelbynka to je pravda a zapomněla jsem na to, už několikrát mě mrzelo, že jsem na svatbě venku řeč oddávajícího skoro neslyšela...
Odpovědět
Profilova fotka
Zkus se ještě domluvit s fararkou, z vlastní zkušenosti vím, že mají fary, kde mají židle, třeba by vám je mohli půjčit ;-) my máme obřad sice v kostele, ale po obrade potřebujeme někam uklidit hosty a taky nám budou půjčovat altanek se stoly a židlemi a v případě nepříznivého počasí i takovou větší klubovny s kuchynkou :-) každý sbor má právě takové budovy nebo prostory, takže se stačí zeptat ;-)
Odpovědět
Profilova fotka
@lepepe a ozvučení mívají taky
Odpovědět
Profilova fotka
@lepepe Nedokážu si představit,jak bych tam dopravovala 70 židlí.Navíc je to taková malá loučka na vyvýšeném místě,nešlo by to tam naskládat,proto jsme to hned ze začátku zavrhli..
Odpovědět
Profilova fotka
@izzybickerstaff ozvučení by nebyl problém..
Odpovědět
Článek se načítá
@shelbynka Tak pro všechny židle nechystejte, dejte je jen pro staré a pro rodiče s malými dětmi. Ti ostatní to snad přežijí.
Odpovědět
@shelbynka asi by sis měla srovnat v hlavě co vlastně chceš. Jestli louku, krátký obřad, obřad s farářem, obřad ve stoje, nechce se ti obstarávat židle, co když nebude počasí, kde pak narychlo obřad bude. Vůbec nechápu nevěřící proč chtějí obřad s farářem. život není romantika.
Odpovědět
Nechápu, jak si nevěřící může jen kvůli místu vybrat církevní obřad. Vždyť je to pak celé akorát fraška, budete slibovat, co stejně nesplnite, v co stejně nevěříte. Tak proč? To, že se matrice na místo nechce pro mě jaksi není důvod. Proč si prostě nenajdete vlastního oddavajiciho, který vám udělá obřad na míru? Existují i "církve" které dělají obřady oficiálně sice církevní, ale ne spíše prostě na míru, bez věci týkajících se víry.
Odpovědět
Profilova fotka
@majanax Vím co chci,obřad na louce ,ale civilní..což v Brně není možné.Mluvím hlavně o lokalitě Brněnská přehrada,všichni co tam chtějí obřad venku,se setkají s neochotou matriky.Proto volí faráře,jiná možnost není.. :-|
Odpovědět
Profilova fotka
@majanax Vím co chci,obřad na louce ,ale civilní..což v Brně není možné.Mluvím hlavně o lokalitě Brněnská přehrada,všichni co tam chtějí obřad venku,se setkají s neochotou matriky.Proto volí faráře,jiná možnost není.. :-| @kacenkakaca Jinak ještě musím uvést,že paní farářka ví,že jsme nevěřící a nemá s tím problém.
Odpovědět
@shelbynka Existují jiné možnosti než mít církevní obřad skutečné církve. Ani mi tak nejde o to, že to nevadí farařce, nechápu, že to nevadí vám.
Odpovědět
Profilova fotka
@kacenkakaca Právě,že vadí.. zatím jsem nenašla jinou možnost.. :-(
Odpovědět
@shelbynka co Unitáři?
Odpovědět
Profilova fotka
@kacenkakaca taky církev,obřad ještě delší .. tam si nepomůžem.. Já jsem snad vyčerpala všechny možnosti.Řeším to už od léta.
Odpovědět
Kolik máte starších a invalidních lidí, kteří by vyžadovali se na delší dobu posadit? Tak jim tam sežeňte pár skládacích židlí, na které se posadí. Fakt tohle neznám, u nás v kostele vydrží děti být hodinu v klidu. Prostě musí, nic jiného jim nezbývá. A opravdu jsem moc ráda, že patřím k církvi, která je v tomhle ohledu opravdu striktní a nepřipouští svatební obřady, které už předem vyznívají jako fraška. Promiň, ale asi bude lepší, když vás oddá úřední osoba někde jinde. My také původně chtěli obřad v přírodě, ale katolická církev to nepřipouští a tak jsme našli místo, které pro nás bylo vhodné. Protože jsem si nedokázali představit, že budeme říkat jen ANO. Místo obřadu je hezké jen na fotkách, ale komu dáte tu pravomoc, aby z vás udělal manžele, by pro vás mělo být prioritní.
Odpovědět
@shelbynka Není pravda, co jsem četla, tak zrovna oni dělají obřad na míru. Sice to církev je, ale nechová se jako církev, dělají v podstatě jen obřady bez ohledu na víru. Je to jejich způsob jak udělat legální svatbu.
Odpovědět
Profilova fotka
@kacenkakaca Tak ještě je zkusím projít diskuze o Unitářích.Díky :-)
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?