Dvojitá svatba

Profilova fotka
Ahoj holky, měly jste (plánujete) některá dvojitou svatbu? A myslíte, že by šel nějak nakombinovat církevní (jeden pár) a civilní (druhý pár) obřad?
Odpovědět
@thereeesss Asi bude dost záležet na tom, v jaké církvi bude ten církevní obŕad. Církve se od sebe někdy dost liší v přístupu k různým neobvyklostem při obřadu a někdy to může být i kněz od kněze ze stejné církve.
Odpovědět
Profilova fotka
My s partnerem budeme mit cirkevni v rimskokatolicke cirkvi a jeho bratr s pritelkyni by prave meli civilní sňatek... Jen by mě zajímalo, jestli to vůbec jde, aneb jestli někdo nemá nějakou zkušenost :)
Odpovědět
@thereeesss Myslím, že civilní obřad ve vysvěceném kostele není možný. Bylo tady hodně nevěst, které si přály obřad v kostele, ale musely zvolit odsvěcený kostel. Ale zkuste se zeptat ve Vaší farnosti, někteří kněží bývají benevolentnější.
Odpovědět
Ahoj, my budeme mít dvojsvatbu, ale jen civilní. Obávám se, že církevní v této kombinaci nebude možný.....Ale nevím .....
Odpovědět
Profilova fotka
A zjistím to třeba i jen na matrice?
Odpovědět
@thereeesss myslím, že hlavní slovo má v tomhle církev, zeptala bych se kněze, který vás bude oddávat.
Odpovědět
Profilova fotka
@thereeesss Myslím, že matrice je tohle jedno. Spíš už vidím, jak jsou nadšeni, že tam musí někde čekat, než proběhnou církevní obřady. (Na církevní svatbě jsem nebyla, ale mám pocit, že je to slavnostnější a delší než civilní svatba - to není šup šup - za 10 minut hotovo.) A jak si potom církevní a civilní oddávající předávají slovo, aby každý mohl provést svou část obřadu... Já si to tedy nedovedu představit.
Odpovědět
@thereeesss A co to udělat tak, že nejdřív bude jedna svatba v kostele a potom se přejede na úřad na druhou svatbu (nebo obráceně) a potom přejedete na hostinu? To by Vám vyřešilo problém, zároveň by každá nevěsta měla svou jedinečnou chvíli. A lidé, kteří by přišli jen na obřad tobě (a už nejsou zvaní na hostinu), tak by viděli jen tvoji svatbu a to samé u druhého páru.
Odpovědět
Církevní svatba v katolické církvi může být buď se mší, pak to celé trvá cca hodinu, nebo beze mše pouze obřad, který trvá asi 15 minut. Je na snoubencích, jestli chtějí mši nebo jen obřad, pokud jsou z páru oba věřící, vyberou si většinou tak nějak automaticky mši, pokud je např. jedna strana nevěřící, je logické zvolit jen obřad. Neříkám, že nemůžete narazit na nějakého echt konzervativního kněze, kterému nebude po chuti dělat jen obřad, ale oficiálně je to zcela legitimní požadavek a měl by vám vyhovět. Osobně si neumím představit kněze, který by byl ochoten vás za těchto okolností oddat, tj. jestli vaše představa je taková, že v kostele proběhnou oba obřady, církevní i civilní, tak to podle mě téměř jistě nepůjde. Civilní obřad v kostele opravdu nelze udělat, a navíc by kněz, po kterém byste toto chtěli, mohl mít dost silný pocit, že na takové akci bude za šaška. Možná byste mohli zkusit si zařídit církvení svatbu (ať už se mší nebo bez) mimo kostel, na to je ale potřeba speciální povolení, možná od biskupa, nevím přesně, doporučuji se informovat na faře. Na to, že takové povolení dostanete, bych ale nespoléhala, běžně se to rozhodně nedělá. Pokud chcete mít dvojitou svatbu za těchto podmínek, nestačilo by vám mít dva obřady? Tzn. napřed jeden na radnici, pak se všichni přesunou do kostela a zakončí se to hostinou na jednom místě? Protože to mi připadá jako nejschůdnější řešení, možná také jediné proveditelné. Co se týče bližších informací, nejlepší bude se zeptat přímo kněze, který by vás měl oddávat, popřípadě nějakého jiného, nebo třeba napsat mail nebo zavolat na biskupství. Na matrice k této záležitosti relevantní info nedostanete.
Odpovědět
@dizi Vidím, že máme stejný nápad, zobrazilo se mi to až po odeslání příspěvku:).
Odpovědět
Profilova fotka
Asi je dobré si ještě rozlišit skutečnost, že "církevní svatba" nerovná se "katolická svatba". V jiných církvích je možno najít mnohé duchovní, kteří s dvojsvatbou nemají nejmenší problém, a ani organizační věci nejsou vůbec komplikované. Jde jen o to která církev nebo náboženská společnost by to byla, a jak schopný a ochotný bude ten či onen (nebo ta či ona) duchovní. Pak není ani třeba dělat rozdíl mezi "církevní" a "občanskou" svatbou.
Odpovědět
@rakowka pokud jeden z párů jsou katolíci, tak jim tolerantnost jiných církví moc nepomůže...
Odpovědět
Článek se načítá
@rakowka To je sice pravda, ale zakladatelka píše, že svatbu budou mít v římskokatolické církvi.
Odpovědět
Profilova fotka
Díky moc za přispěvky :) Už jsem se opravdu ujistila, ze to bude muset být po sobě (což jsem tak nějak tušila) a bude to i na stejnem miste ( ja jsem pokrtena a muj partner ne, takze bude mit stejne dispenz a muzeme mit obrad (musi byt beze mse) kdekoliv, tudiz bude na nadherne louce pred kostelem. Jedine, o cem uvazuji, je to, ze nas knez je recny a obrad samotny bude trvat minimalne 30 minut, spis dele a predstava, ze tam cka druha nevesta v satech a pripravena mi pripada proste divna (a to same pak naopak). Takze uvidime, jak to vubec dopadne :)
Odpovědět
@thereeesss Těch 30 minut je jistota i bez povídavého kněze. My měli povídavého a obřad beze mše trval 50 minut. Navíc musíš ještě počítat s časem na gratulace.
Odpovědět
Ty jova, já si vybavuju, že jsem tady už viděla album, kde takhle byla dvojitá svatba církevní/civilní, na louce. A ten obřad probíhal zároveň. Ale nepamatuju si kdo to byl, ani kdy :-( Každopádně je naděje, že to najdeš...
Odpovědět
@thereeesss To se divím, že vám kněz udělá obřad před kostelem na louce, protože u katolíků to normálně není možné, jen ve vážných připadech ( v nemocnici a tak).
Odpovědět
Profilova fotka
@radkaja Rikal nam, ze uz se obrad dela kdekoliv, na statcich, v lese, a on je opravdu fajn a je mu to vice mene jedno kde :)
Odpovědět
@thereeesss No tak to je snad jediný katolický kněz, který to umožní, jinak na to musí být taky dispenz z biskupstvi, protože se svátosti mohou udělovat jen na vysvěcených místech.
Odpovědět
Profilova fotka
@radkaja Tak to jsem opravdu nevěděla... Zajímavé...
Odpovědět
Profilova fotka
@evelinda jeee, teď jsem to zušela najít, ale nic :( Kdyby sis náhodou vzpomněla, dej prosím vědět :)
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?