Civilní obřad, který vede reverend

Ahojky všem, oddával prosím některou z Vás reverend, ale měli jste civilní sňatek? My to tak budeme mít a nevím co čekat, doufám, že to bude bez problému. Děkuju všem za postřehy. :-)
Odpovědět
Myslis tim civílni zpusob obradu ale papirove cirkevni jako napr. Unitari? Ten jsem zazlla a bylo to moc krasne a dojemne :)
Odpovědět
Přesně tak. :-) Díky za odpověď. A nebyl problém se s reverendem dohodnout, že nechcete žádný "co Bůh spojil..." ale normální řeč?
Odpovědět
@terezbride Záleží na konkrétní církvi i oddávajícím. A právně jde o církevní sňatek.
Odpovědět
My jsme totiž měli problém s matrikou, člověku zůstává rozum stát, když si vám dovolí říct, ať to PŘÍŠTĚ laskavě uděláme tak, že než začneme cokoliv řešit, ať si dojdeme na matriku vůbec zjistit, jestli mají volno a přizpůsobíme se matrice. A když jsme se zeptali, jestli by teda měli náš termín volný, tak samozřejmě, že neměli a z jiné městské části nás prý oddat nemůžou, což absolutně nechápu. No nic, takže nám vlastně nic jiného, než oslovit reverenda nezbylo...
Odpovědět
Profilova fotka
@terezbride promin, ale tak to je logicke ne? Oddavajici může oddávat jen ve svém obvodu a pokud ten den mají už zamluveny od jiných nevěst, tak se nedá nic dělat. Stačilo tam předem zavolat a poptat se, bez fotografa, kytky nebo koňského povozu svatba proběhnout může, ale bez oddavajiciho těžko. Jinak taky můžu doporučit unitare, konkretne pana Samojskeho, velice příjemný člověk.
Odpovědět
@terezbride muzou vas oddat i v jinem mestkem obvode ale zaplatite poplatek. A v tom svem se ani ptat nemusite. Co to mate probuh za urad? :)
Odpovědět
Profilova fotka
@terezbride Haha, my měli úplně stejný problém s matrikou, paní strašně neochotná a to podotýkám, že jsme tam byli osobně, s doklady, jako první v první rezervační den na letošní rok a prý to nebylo možné. Jako nad tímhle zůstává rozum stát...nejvíc mě úplně zarazilo, že měla ve svém diáři na náš den pouze jediný zaplněný řádek z celé A5 a s klidem se mi podívala do očí a řekla, že maj plno. V tu chvíli by se ve mně nikdo krve nedořezal. @ellinkasebudevdavat logické to určitě je, ale tohle byl vždycky velký boj - co zarezervovat dřív, jestli matriku nebo místo... já jsem například dělala rezervaci na místo dřív, neboť se to strašně rychle plnilo a matriku jsem ještě pár měsíců rezervovat nemohla, takže jsem se pojistila tak, abychom tam byli jako první (+spousta mailů na matriku a telefonátů, abychom se ujistili, že termín volný je) a i přesto nám byli schopný tvrdit, že jdeme pozdě, takže ve většině případů je to podle mě i o ochotě matriky.
Odpovědět
Profilova fotka
@armassy no to teda koukám :) ale to jde asi o zadane datumy co? My vybírali termin svatby podle toho, jak maji volno na matrice, mají uveřejněna data a časy na webovkach, tak jsme si vybrali, přes webovky rezervovali a bylo :) jestli není lepší mít svatbu na mistě spadajícím pod nějakou menší matriku(rozumej maloměsta apod.) takový nervy už jen kvůli datu brrrr...
Odpovědět
Profilova fotka
@ellinkasebudevdavat já jsem si právě říkala, že pátek by mohl být lepší jak sobota a že šance jsou v náš prospěch, ale paní se vyloženě bránila :-D chopila se kdečeho jenom aby nám ten termín nemusela dát. Pak musela couvnout, neb jsme ji udolali tak, že neměla jinou volbu, ale držela se statečně :-) ale i kdyby to bylo žádané datum - já jsem si vyměnila několik emailů s někým u nich na matrice a byla jsem ubezpečovaná několikrát, že stačí přijít v ten první možný termín. Přítel tam volal ještě den předtím raději a paní mu řikala, že ten den se už plní, ale že by to neměl být problém, tak se jí zeptal, jak je možný, že se to už plní, když první rezervační den je až zítra. Takže očividně protekce, ale že až takováhle, to člověka zarazí :-)
Odpovědět
@lenkam499 To je nesmysl. U civilní svatby musíš mít oddávajícího z obvodu, kde svatba proběhne. Za poplatek je svatba mimo k tomu určené místo.
Odpovědět
ellinkasebudevdavat No logický ... Mě to teda nepřijde, matrika jako matrika ne? A oddávající úředníky mají snad taky všude stejný, tak mi to jenom přijde trochu zvláštní, proč by nemohli oddávat i z jiných matrik. No nic... armassy mluvíš mi z duše, hrozný jednání tý matrikářky a to si myslím, že jsem se ptali docela brzo. A prej jestli to nechceme změnit ze soboty na pátek ?! :-D lenkam499 tak to jsem absolutně netušila, že to jde. Bylo nám řečeno, že to nejde prostě a šmitec. Matrika pro Prahu 4.
Odpovědět
Profilova fotka
@terezbride je to úřední akt a každý úředník ma své pravomoci jen ve svém obvodu. Starosta taky starostuje jen ve svém městě a nemůže předsedat zastupitelstvu v jiném městě... Teď nemyslím konkretne jen tebe, ale občas mi tady nevesty prijdou dosti sebestredne, ja se vdavam, tak at z toho vsichni padnou na zadek, oddavajici at jsou k dispozici 24 hodin denne a je jich velka zasoba...proč by měli oddavat mimo svou pracovni dobu? Vy jim to zaplatite? Leda by to byl nadšenec, ktery oddavanim rad travi i svůj volny cas :)
Odpovědět
Článek se načítá
@terezbride Ono to totiž nejde. A nejde to proto, že každý úřad má působnost ze zákona v rámci svého obvodu.
Odpovědět
@ellinkasebudevdavat Velice děkuji za vysvětlení. Nechápu, z čeho usuzuješ, že bych měla být sebestředná?? Zřejmě jsi vůbec nepochopila, o čem tahle diskuze původně byla. Řešily jsme, jak nevhodně se na matrice chovají a hlavně mě zajímalo, co obnáší, když oddává reverend. A armassy s matrikou taky měla problém, takže zřejmě nejsem jediná. A samozřejmě, že jsem sebestředná, je to můj den D, vdávám se já a ne oddávající a ano, samozřejmě, že jim to zaplatíš. Další věcí je, že já se vdávám a můj snoubenec se žení a my si určujeme datum naší svatby, nikoliv nějakej úředníček z magistrátu. Je to služba občanům jako každá jiná a to jak to chodí (neochota, nepříjemné chování) je pouze úřednickou zvůlí tohohle státu. Zajímavé je, že reverendi s tím takový problém nemají. A samozřejmostí je, že pokud budou ochotni oddávat mimo úřad a mimo úřední hodiny, tak jim to zaplatíme, to je logické. Tady jde ovšem o tu neochotu vyjít vstříc (zajímavé je, že při oddání na radnici s tim takový problém nemají). Pochopila bych, kdyby mě poslali někam, kdybych tam přišla týden předem, ale řešíme to 8 měsíců předem, to myslím mluví za vše.
Odpovědět
Profilova fotka
@terezbride jasně jsem napsala, že nemyslím tebe :) nechtěla jsem se nikoho dotknout :) a reverenda jsem o par příspěvků take doporucila, pan Samojsky byl skvělý, úžasný osobni přístup :) proč s tím úředníci mají problém a reverendi ne? No sice se matrice zaplatí správní poplatek, ale myslite, že oddavajici nebo matrikarka z toho něco má? A když jim date něco extra, je to vlastně uplatek a ten oni vzít nesmí :) kdežto takovy reverend( samozrejme, nevim jestli vsichni, neznam poměry ve všech cirkvich), to kasiruje cista ruka..nejsem zadna úřednice, je to jen můj pohled člověka zvenku :) co se týče proslovu na obřadu, myslim, že pokud reverend nebude nějaký fanatik, jistě s nim pujde domluvit necirkevni řeč (opět záleží na konkretni cirkvi) a kolikrat mi to prijde lepší než to, co mají v proslovu úřední oddavajici, zvlášt pokud se vás reverend pokusi poznat a ušije vám proslov na miru :) když budu konkretni, tak ta svatba, kde oddaval pan Samojsky byla v lese, takova přírodní a on mluvil o vodě, o ohni, prirovnaval vztahy k přírodním živlům..decentni, naprosto se hodici :)
Odpovědět
V pohodě, nechme úředníky úředníkama (přesto si myslím, že by v tomto měli z principu svého úřadu vycházet občanům vstříc a ne jim házet klacky pod nohy - nicméně to je spíš problém v systému). V každém případě díky za tvoje postřehy a zkušenosti. Měj se :-)
Odpovědět
@vineta To rozhodně není nesmysl. několik mých známých se bralo mimo svůj obvod bydliště (ani jeden z nich tam neměl přechodné či trvalé bydliště, bylo to čistě kvůli místu) a nebyl s tím problém. Akorát civilní oddávající může oddávat pouze ve svém obvodu. Vem si např. Staroměstskou či Novoměstskou radnici, tam se za poplatek můžeš vzít i když nebydlíš na příslušné městské části
Odpovědět
Profilova fotka
@lenkam499 myslim, ze to bylo mysleny prave tak, ze na Staromestske radnici te nemuzou oddat z Prahy 5 treba...ale mit obrad mimo bydliste je samozrejme mozne vzdy
Odpovědět
@lenkam499 Tak o tom ale řeč nebyla, řešilo se zde to, že nevěsta má místo, ale nemá oddávajícího. Pokud trvá na určitém místě, může jí dodat buď příslušný úřad, nebo si musí sehnat církevního oddávajícího. Ty mluvíš o poplatku za sňatek u úřadu, kde nemá ani jeden ze snoubenců bydliště, a ten byl myslím již zrušen. Pokud nevěsta zamluvila místo, aniž by si nejprve zamluvila termín na matrice, tak za to úřednice opravdu nemůžou.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?