Církevní svatba - prosinec? farář v "cizím" kostele?

Zdravím Vás všechny a sháním rady/ zkušenosti týkající se církevních obřadů, které se mi nepodařilo ani po dlouhém hledání na internetu sehnat a na které se mi nepodařilo prozatím sehnat odpověď ani u některých z farářů, případně se jejich odpovědi velmi liší. 1) Jaké máte zkušenosti s přijetím a vůlí "cizího" faráře Vás oddat v jiném kostele, než do kterého chodíte/ který je mimo místo bydliště? Jakým způsobem jste faráře oslovili a jak tuto žádost přijal, když Vás nikdy neviděl? 2) Církevní obřad v prosinci - v době adventu - přípustný/ nepřípustný? 3) Vámi zvolený farář v cizím kostele (v jiném městě) - máte někdo zkušenost, byl problém se domluvit? 4) Husitský farář v katolickém kostele může vést svatební obřad? Je mi jasné, že záleží vždy na konkrétním místě a faráři, ale za jakoukoliv odpověď a zkušenost ať už z Vaší svatby nebo svatby známých budu vděčná:) Díky :)
Odpovědět
Profilova fotka
@e_lka Ahojky, nemůžu hovořit za všechny, ale my máme takovou zkušenost, že ačkoliv jsme si vybrali velice milého, přívětivého a sympatického faráře, tak nám řekl že do jiných kostelů chodí velice nerad a že se to moc nehodí. Takže nám dal na výběr, buď já a můj kostel, nebo běžte jinam a jelikož se nám líbilo jeho férové jednání, to že nás přijal i když nás nikdy dřív neviděl, tak jsme skousli to, že se nám jeho kostel až tak nelíbí.
Odpovědět
@sladoch jojo chápu :) a můžu se zeptat jestli římskokatolická nebo jiná církev?
Odpovědět
Profilova fotka
@e_lka Husita u ŘKC by oddávat neměl a rozhodně mu nebudou s chutí půjčovat kostel.
Odpovědět
Profilova fotka
Ad 1) Záleží na konkrétním faráři. Ve farnosti, kde působí pouze jeden farář, tak jsem se setkala, že "cizí" faráře nechce pouštět. V místě, kde je farářů více, tak jsou k tomuto přístupnější. Ale to vše závisí na konkrétních lidech. Bratrance oddával jeho spolužák z gymnázia, který jinak působí jinde. Sestra chtěla svatbu v domovském kostele, ale místní farář nepovolil cizího faráře (svého předchůdce, což se teda divím). Ad 2) V době adventu se neoddává v římskokatolické církvi. U evangelíků nevím. Ad 3) opět záleží na konrétním faráři. Taky záleží, zda se jedná o oblíbené místo. To by mohl i odmítnout. Ale spíše z toho důvodu, že kapacita je omezená a logicky dostanou přednost místní. Nás bude oddávat farářka, která nás taky v životě neviděla. Ale ona začíná působit v mém "domovském" sboru, takže nemáme jinou možnost. 4) katolický farář by měl "dovolit" oddávat i husitskému faráři, vždyť každoročně se slaví tzv. ekumenický týden, kdy se schází představitelé různých církví. Toto ovšem opět záleží na konkrétní situaci. Obecně se mi přístupy katolické církve zdají přísnější a svázanější. Reformovaní bývají shovívavější. Třeba u evangelíků (ČCE) jsem se ještě nesetkala s výrazným odmítnutím cizích členů, nebo i nevěřících. Přítel je nevěřící a svatba v kostele není problém, včetně složení vlastního "asymetrického" slibu (já v něm budu mít "zahrnutého" Boha, přítel ne).
Odpovědět
@herminavons Děkuji moc za reakce ! :)
Odpovědět
Jsem katolička a myslím, že většina katolických kněží by tohle odmítla. Také se mi to nezdá jako nejlepší nápad, zvlášť pokud je to jen proto, že se vám nějaký husitský kostel nelíbí.
Odpovědět
Profilova fotka
Byla jsem na svatbě v římskokatolickém kostele a jelikož se asi rodiny novomanželů nemohli domluvit zda evangelický či katolický kněz byly tam oba a každý měl něco .... mě to přišlo jako komedie ale když nastane takováhle situace tak je to taky řešení ;-) :-)
Odpovědět
Profilova fotka
@e_lka římskokatolická, o jiných církvích nic nevím
Odpovědět
@ytre Je to zejména kvůli místu, protože máme rodiny z celé republiky, tak se snažíme to udělat ve městě dostupném a neutrálním pro všechny (proto ne v místě mého bydliště). Oddat bychom chtěli od kaplana, který přímo "svůj" kostel nemá a tam kde působí, tak je pravda, že se mi to nelíbí - a to proto, že se nejedná o kostel v pravém slova smyslu - jedním působištěm je synagoga husitská a druhým "obyčejná" místnost vysvěcená a přes to se prostě já přenést nemohu - atmosféra místa je pro mě důležitá a tato dvě místa mi vyloženě sympatická nejsou:(
Odpovědět
Profilova fotka
1) a 3) my sme si vybrali kostol (kapli) v blízkosti hostiny (Lednice), ale farara sme chceli svojho (z Brna). Nebol s tým problém, ani na strane "domáceho" knaza - sám sa nás pýtal, či chceme aby nás oddal on, alebo máme "vlastného", ani na strane nami zvoleného brnenského farára . len chcel aby ho niekto dopravil tam i späť, čo je asi pochopiteľné. Takže urrčite záleží od človeka a farnosti. 2) a 4) nemám skúsenosti, obaja boli rímskokatolícky, o inej variante sme neuvažovali
Odpovědět
@e_lka Měli jsme svatbu 1. 10. 2016 :-) což není tak dlouho :-) - obřad - v chrámu Narození Panny Marie v Konici a oddával nás pan farář - P. Zdeněk Fučík - úžasný člověk - je z farnosti Protivanov. Požádali jsme o svolení pana faráře z Konice, zda by to bylo možné, a on souhlasil. Vše je o lidech a o momentálním "naladění" lidí, kteří v určitou chvíli mají rozhodnout .... Dle mého názoru je důležité, aby se člověk, v místě, kde chce spojit život s někým dalším, cítil dobře. Držím pěsti, aby vám vše dopadlo přesně tak, jak si přejete a moc krásně jste si váš, je opravdu jen váš a nikoho jiného, den užili.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?