Cirkevni sňatek - jak najít vhondou alternativní církev

Ahoj všem, obracím se predevším na ty z vás, které stejně jako já jsou zhunesené z katastrofickych historek civilních sňatků a nechaly se zlákat nabídkou "alternativních" církví, jak ty oddávající hledáte? Pokud zrovna nenarazím na konkrétné jméno, mají pouze unitaři na svých stránkách sekci - svatby - možná jen neumím hledat, ale přijde mi to trochu složité. Moje situace je trochu složitější nechci matrikářku hned z několika důvodů - nelíbí se mi ty neosobní proslovy - nehodlám se smířit s termínem, který si vymyslí nějaká úřednice - moje svatba - já platím - bude to, jak já chci - svatbu nechci v českém jazyce, takže najít někoho kdo mi udělá hezký proslov a ještě navíc ne česky se snad neukáže jako nemožné děkuji za postřehy !
Odpovědět
Dneska jsem hledala a našla jednotu bratrskou.clovek není u žádné cirkve a ma par schuzek s oddavajicim zda si.padnout do oka.uvidim co zenich.Uz teď sou problemy s matrikou a to ještě neví že chcem obřad ve 14h :-D
Odpovědět
Myslím, že jsem do google dávala různé obměny typu alternativní oddávající, alternativní církve, farář a tak podobně. Tady v diskusích taky najdeš spoustu zajímavých informací. Ze všech mi nakonec nejlíp vyšli Unitáři, protože jsou nejvíce liberální. S obřadem v jiném jazyce se, tuším, chlubí evangelické stránky. Též záleží,kde chcete svatbu mít a odkud oddávající je, budete se s ním potkávát před svatbou... Myslím, že ještě někde mám seznam jmen, co jsem kde našla, v pondělí ti ho můžu poslat..ale jsem z Prahy, takže to jsou lidé z okolí. Nakonec máme oddávajícího z Plzně :-D
Odpovědět
super, svatba bude v Praze a potkavat se neni problem. Kontaktovala jsem pana Řeháka, ten německy neumí a taky mě odkázal jen na lidi s angličtinou a trochu mě vyděsil, že je nutný ten soudní překladatel, máte s tím někdo zkušenost? Zatím veškeré informace, které jsem našla byly, že civilní sňatek musí být česky nebo překládán, ale u církevního to nehraje roli... Asi si ještě speciálně dojdu na Prahu 2 a zeptám se na to, stejně tam musím vyřídit všechny papíry , ale určitě to musí být církevní, protože z matrikářky bych dostala infarkt z těch jejích unylých proslovů a hlavně, když se s námi nesejdou a mohli by plácnou něco nevhodného (jako třeba žvanit o dětech, které nebudeme mít a podobně) - ne setkání se mnou by spíš nepřežila ona, protože proslov je jedna z věcí, na kterém nám hodně záleží, protože je to věc která zanechá zážitek mnohem víc, než třeba kytice nebo dort...
Odpovědět
Určitě Církev čs. husitská. Nás oddával Juraj Jordán Dovala, mohu vřele doporučit. Je to nesmírně hodný, laskavý a milý člověk. Taky vtipný a neformální. Má ohromné charisma. Juraj nám na obřadu zahrál i na kytaře. Všichni hosté říkali, že takový obřad ještě nezažili. Pro nás neskutečný zážitek. Doporučuji všemi deseti!
Odpovědět
Ahojky, my jsme neprve chtěli církevní a pak zase ne a když teda jsme si řekli, že nechceme církevní, tak matrika samozřejmě problémy - paní má dovolenou. Protože nechci svatbu v kostele, začala jsem hledat stejně jako Ty jiná řešení. Našla jsem církev husitskou, u které nejspíš zůstaneme. Měli jsme s paní už jednu schůzku a padli jsme si do oka, tak nám slíbila, že nás klidně oddá, ale že jestl se rozhodneme pro jinou variantu, že se zlobit nebude, že je to naše právo. Hodná paní :-) Jediné co nás trochu odradilo bylo to, že říkala, jaké všechny knížky nám půjčí a tak. Klidně budu chodit každý měsíc do hustitského kostela na bohoslužbu a přečtu si bibli, ale další ostatní četba... =-) Na Boha věříme, ne intenzivě, že bychom měli doma kříže a chodili do kostela, ale věříme.
Odpovědět
@alca90 Co jste museli dělat, aby Vás oddal? :-) Pro info, taky nás bude oddávat z husitské církve paní tady u nás.
Odpovědět
@barumila No, žádné knížky jsme číst nemuseli:-) Setkání byla velice příjemná. Probrali jsme obřad, duchovní věci, bylo to zajímavé. Moc hezky mluvil o vztahu. I když nechodíme do kostela, moc se nám to líbilo. Zajímal se o nás, o náš život, aby nás lépe poznal. Bylo to velice osobní a skvělé. Držím palečky, ať vám to vyjde:-)
Odpovědět
@alca90 A na bohoslužby jste chodili? 😊
Odpovědět
@barumila Nechodili. Bylo by to pro nás daleko. Ale kdybychom byli blíž, určitě bychom se šli podívat, protože nás hodně oslovil. Ale nekladl to jako podmínku.
Odpovědět
Profilova fotka
My to vyřešili tak, že jsme měli svatby dvě: jednu úřední, malinkatou jen s rodiči a svědky, navzdory očekávání to nakonec bylo milé a hezké. A potom tu opravdovou, která už ale neměla úřední platnost. Oddal nás kamarád, který nás zná, takže proslov byl velmi osobní, odříkali jsme si sliby a celé to bylo přesně tak, jak jsme chtěli my. Přišlo nám to poctivější než "církevní" svatba, když v boha ani jeden nevěříme.
Odpovědět
Hledam take cirkevniho oddavajiciho. Mela jsme zamluveneho pana Rehaka a musela jsem ho odrict, jelikoz se nam posunul termin obradu o 2 hodiny a to pan Rehak uz musi byt nekde jinde.. Nevite o nekom kdo je z Prahy nebo od Prahy a oddava I neverici? Budeme to mít 30min od Prahy-hotel zamek Berchtold. Svatba uz je za 3mesice takze to specha. Prosim poradte.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?