Církevní obřad nevěřících, stačí říct "Ano"?

Ahoj, jelikož nás neoddá matrika v termínu a na místě které chceme (začli jsme řešit pozdě), tak přemýšlíme o církevním sňatku. Co jsem tu četla, tak se to i dopručuje, že je to i hezčí. Chtěla jsem se zeptat zda stačí říct "Ano" a nemuset se učit něco nazpaměť či opakovat po oddávajícím. Protože budu ráda, když to "Ano" při té trémě a přede všemi ze sebe dostanu :-). A je povinnost se s oddávajícím několikrát scházet? Stačí nám řeč "obyčejná" jen na pár minut, jinak bych to nevydržela a začala bych brečet. Díky moc!
Odpovědět
1
2
5
Vše záleží na domluvě s farářem, který v obci (městě) působí.
Odpovědět
Ahoj, řešila jsem uplně to stejné, obvolala jsem několik církví u nás na menším městě, takže u katoliků vůbec nehrozí, nejsme pokřtění, všechny ostatní církve požadují, že musí při obřadu číst z bible, musí říct modlitbu a požehnání...my jako nevěřící se nemusíme zúčastnit modliteb, pouze vyslechnout, slib je součástí, ale lze to udělat tak že ho přečte farář a vy pouze odpovíte ano, nebo vám ho předříkává a vy opakujete, na tomto jsem se také domluvili a vybrali společně s paní farářkou ten nejjednodušší a zároveň všeříkající slib bez "amen" ani " k tomu mi dopomáhej bůh",schůzky před obřadem vyžadují všechny církve, jinak tě neoddají, miniálně 2 krát co já vím, lépě až 4 x...měla jsem ze všeho toho strašný strach, ale nakonec mi jiná možnost nezbyla, nechtěla jsem se našeho termínu vzdát, pořád se třepu, ale snad to zvládnu neprobrečet celý obřad od začátku až dokonce :-D
Odpovědět
Profilova fotka
Ahoj holky, chci zhubnout a prý je fajn chodit do fitka. Ale já se nerada hýbu, bude to fungovat, i když se budu jen koukat na ostatní, jak tam cvičí? Tak jistěěěěě.
Odpovědět
Asi bych si trochu ujasnila priority proč církevní svatbu chcete. Že se doporučuje? A kým? :-D Přijde mi trochu postavené na hlavu chtít církevní svatbu, ale hlavně aby se tam nikdo nemodlil, nic jsem neslibovala a to čtení z bible (když už tedy musí být) teda nějak přežiju... Pokud je farář/kazatel zodpovědný, tak ano, budete se muset sejít. Bez toho by to asi fakt nešlo. Holky, ta církevní svatba má nějaké poslání, takže bych to nebrala zase tak jako že nevyšel nám nikdo civilní, tak bereme teda tu církevní, ale bez toho a toho...
Odpovědět
@lulucina1 máte svatbu v říjnu a už nemají volno jo :(. Já osobně bych teda hledala jiný termín. Církevní obřad je určitě hezký, ale vztah k tomu nemám, tak i proto by mě osobně přišel církevní obrad nevhodný. Mimochodem dlouhý proslov může mít i oddavajici z úřadu. Zajímalo by me, jestli církevní sňatek může být kdekoliv, nebo je to vaše vybrané místo kostel?
Odpovědět
My jsme se nakonec rozhodli pro církevní obřad.. Bylo 7 schůzek :-D šílene.. Slib je povinný.. jen u jednoho z vas co není krteny nemusí říkat amen a k tomu at mi dopomaha buh. Tedy jeden z vas musí být pokřtěn.. U katolické církve je to dané , jiné církve jsou trochu volnější.. My nejsme věřící, ale svatba v kostele a ten slib pro nas ma velkou hodnotu..
Odpovědět
@terijs Může, záleží na církvi. Pokud to dobře chápu, tak katolická jen v kostele, protestanté kdekoliv - my budeme mít církevní svatbu na zahradě. Máme nejlepšího oddávajícího - mého kamaráda a na pravidelná setkání se vždycky moc těším.
Odpovědět
Existují církve, které jsou na světě snad jen kvůli oddavani a s náboženstvím nemají pranic společného. Ale já osobně bych do toho nesla, nejsem věřící a církevní sňatek by pro mě byl lží vůči mne samé.
Odpovědět
Profilova fotka
Mít církevní sňatek jen proto, že je to "hezčí" nebo proto, že matrika neměla čas? To snad ne :-(
Odpovědět
Chceme se vzít letos a mít vše na jednom miste, které jsme si vybrali (Villa Voyta, Praha 4 - paní mi sama oddávající nabídla, že to tam dělají běžně), ale už prostě nejsou volné termíny, vím naše chyba, začali jsme to řešit pozdě. Další řešení co mě napadlo je jít na ten úřad, kdy oddávají jen se svědky a pak sehrát divadlo přede všemi s falešným oddávajícím, ale přijde mi, že to už pro nás nebude ono. S oddávajícím se chci sejít, ale ne 5x, stačilo by mi 2x.
Odpovědět
Profilova fotka
@lulucina1 Pokud nemáš vztah k církvi, jsi nevěřící, chceš to mít jen kvůli datu a tomu, že: ,,je to hezčí", tak dle mého názoru, to není moc vhodné. Už jenom církevním sňatkem vstupuješ do té církve a jak kdyby se zavazuješ (ber to trochu s rezervou tento výraz) k dané církvi. Na tvém místě, bych asi zvážila jiné možnosti. Ale jestli zůstanete u církevního sňatku, tak zkus evangelickou církev, je docela benevolentní a pastorové bývají vstřícní...
Odpovědět
@lulucina1 No... popravdě v tom, kolikrát se s oddávajícím sejdete nerozhodujete vy dva, ale oddávající. Může se taky stát, že vás neoddá. On od vás nepotřebuje nic, to vy potřebujete něco od něj a tak buď to vyřešíte jinak, nebo přistoupíte na jeho podmínky. Nemysli si, že za ním přijdeš se seznamem jak to jako bude vypadat. To možná víc jde na úřadě, ale u církevních svateb tohle fakt neplatí. Ona církev jakoby přebírá určitou zodpovědnost za to vás oddat a tak se k tomu taky staví.
Odpovědět
Článek se načítá
Profilova fotka
Fakt nechápu, jak může někdo napsat "nejsme věřící, ale svatba v kostele a slib má pro nás velkou hodnotu" ... Co to je prosim vás za HODNOTY?
Odpovědět
Mně to taky přijde jako naprostý úlet - není termín na matrice, tak pojďme do církevního sňatku?? Svatba v kostele (či někde jinde s farářem) je mnohem hezčí, osobnější, má větší kouzlo a sílu (teda alespoň pro mě) než necírkevní sňatek (ještě jsem nezažila svatbu na úřadě nebo matrice, která by mi se mi líbila). Ale je to právě i o tom, že si věrnost atd. slibujete před Bohem a že tomu věříte, ne že tam půjdete jen pro to, že není termín, nejlépe se s oddávajícím moc nesetkávat, během obřadu neříkat nic náboženského a pak říct jen ano..
Odpovědět
Radši bych měla civilní obřad se suchou matrikářkou, ale oni už nemají volné termíny na oddání mimo obřadní síň do konce roku. A to místo se nám moc líbí, komunikace a jídlo a všechno. A chceme to mít na jednom místě bez přejezdů. To je fakt tak strašný mít církevní obřad, když jsem nevěřící a cítit se kvůli tomu špatně? Proč to teda vůbec umožňují?
Odpovědět
@lulucina1 Jj za mně to tedy strašné je. Pokud nejste alespoň v koutku srdce věřící. Myslím, že právě faráři doufají, že věřící aspoň trošku jste a nebo vás to stykem s církví kolem svatby chytne. Jinak si myslím, by Vás neoddali.
Odpovědět
@lulucina1 tak to, jestli to tak chceš, je věc tvého osobního nastavení. Jestli ti to vyhovuje, tak jen do toho, ale nemůžeš čekat, že všichni budou mít ten samy názor. Pro mě by to problém byl, pro jiné být nemusí.
Odpovědět
@xlostris já takový civilní obřad zažila (v Jihlavě). Tamní radní (mlaďoch) si dal za podmínku, že se chce se snoubenci setkat předem, a napsal jim skutečně krásný proslov namíru. Škoda, že si takovou práci nedá víc oddávajících...
Odpovědět
Profilova fotka
Tak já tu vybočím z davu moralistů. Věřícím doporučuji raději dál nečíst. Pro mě je třeba celá otázka kolem náboženství absolutně nesmyslná, drtinou většinu věřících lidí nechápu a církevní svatba pro mě nemá o nic větší hodnotu. Přesto jsem i já uvažovala o církevním obřadu a to z výše zmíněných důvodů - kdyby na matrice odmítli vypsat náš termín a já to na dotyčném místě prostě chtěla. Bavila jsem se už i s oddávajícím z církve. Řekl, že jestli nechceme, tak o bohu vůbec nemusí mluvit. Prý to bude klidně klasická svatební řeč. Na sezení chodit nemusíme, stačila by jedna schůzka před svatbou. Jediné co chtěl je to, abychom opakovali "Já XX beru si tebe X..." Ale určitě záleží na konkrétním oddávajícím, každý to bude mít nastavené trochu jinak. Jinak musím podotknout, že zdejší moralizující pohled na věc mě baví. Ono kdyby všichni církevní oddávající oddávali jen z čisté lásky k bohu a práci, pak by tohle nevěřícím párům vůbec nemuseli umožnit a taky by si za to neříkali ty peníze, co si říkají... asi tak. :-)
Odpovědět
Profilova fotka
Záleží strasne moc na faráři, standardně jsou předepsané dve reci, u te jedné je tuším moznost jen odpovídat ano na uvedené otázky, to si holt budete muset pozjistovat, záleží také na konkrétní cirkvi apod... Jinak bych ale zvazila jestli je datum opravdu to nejdůležitější na svete, jako pardon, ale svatba je opravdu vyjimecna událost, takže psát tady nesmysly ve směru, vzít se tajne a potom hrát divadlo na ostatní je fakt k smíchu. Nerrknu kdyby to bylo tteba v cizině, chteli jste sami kvůli romantice, ale takhle...zadne sebehezci datum ti stastne manželství nezaruci.
Odpovědět
@limda Promiň, ale nejde mi na to neodpovědět. Nechápu to, že někdo nechápe víru, nerozumí jí a až jí možná odsuzuje (trochu mi to z tvého příspěvku vyznívá), ale sám by do církevní svatby šel. To mi přijde jako kdybych naprosto popírala jednu věc, ale když dojde na lámání chleba, tak jakoby mé celé přesvědčení skončilo na tom, co je pro mě v tu danou chvíli nejjednodušší... Buď si stojím za svým názorem, nebo ne. Ale k tomu, co jsem chtěla psát - ona ta církev, která si za to nechává platit je myslím jen jedna. Tuším, že katolická ani další jiné protestanské si za to platit nenechávají (nebo?), nebo aspoň já neznám nikoho, kdo by za obřad u katolické církve platil. Ty oddávající co si tu berou těch tuším 5 tis. tu jsou dva, ostatní z církví jsou z nich dost překvapení, že si z toho udělali takový business.
Odpovědět
Profilova fotka
@svatbajanaahonza Na to se dá napsat asi jen jedno. Nemám problém být v některých věcech pokrytec a stejně tak nemám problém to přiznat. Pro mě je obřad... ať církevní nebo ne, pořád jen obřad. No a s těmi penězi... tak samozřejmě. Já narazila třeba na odddávajícího, co chtěl uhradit jen cestu, ale pak se očekávalo, že přispějeme nějaký "dar" církvi. Pro mě úplně stejný princip jako by si ty peníze za to řekl. :-)
Odpovědět
Profilova fotka
já jsem zasadne proti: nejsem verici, manzel neni verici a neexistuje jedinej duvod proc mit cirkevni svatbu...a protoze jsem jako mala byla nucena chodit do kostela a modlit se, tak jsou mi tyhle pokrytecky krestansky svatby nevericich lidi vylozene odporne...mozna jsem moralista, mozna jsou to silna slova, ale stojim si za tim, ze cirkevni svatba by mela byt vyhradni zalezitosti vericich lidi
Odpovědět
@limda To je dost.... zvláštní přístup :-.
Odpovědět
@limda "dary" církvi za uskutečnění obřadu mi přijdou úplně normální (narozdíl od kasírujících unitářů). Matrice taky každý "daruje" 1000 Kč a ani se nad tím nepozastaví...
Odpovědět
Profilova fotka
@svatbajanaahonza Mě taky přijde zvláštní většina zdejších názorů, ale nemám problém ty lidi brát. :-) @izzybickerstaff Já třeba matrice nedaruju nic. Já matrice zaplatím za službu. Daruju jim pak maximálně koláčky. :-D
Odpovědět
Já pořád nějak nedokážu pochopit, že někdo s něčím vlastně nesouhlasí, ale protože to je pro něj v tu chvíli výhodné (z nějakého důvodu) tak se radši bude přetvařovat a půjde do toho. Po mě kdyby někdo chtěl muslimskou svatbu, tak prostě ne a přes to nejede vlak, protože se zásadami a základními principy nesouhlasím, nevyznávám je a nebudu to vůbec hrát jako divadýlko na svatbě. Rozumím tomu, že někdo má ke křesťanským zásadám života blízko, ač to třeba nadodržuje do puntíku. Ale když s nimi v zásadě nesouhlasím, nechápu je a nerozumím jim? Já taky nemám problém tu brát jiné názory, jen se pozastavuju nad tím, že mě nikdy nenapadlo, že by to někdo mohl brát i takhle a přijde mi to prostě zvláštní.
Odpovědět
@izzybickerstaff u nás na matrice je svatba zdarma. Poplatek se platí varhanikovi, dále když je svatba mimo úřední den či místo. Neměla bych problém zaplatit poplatek klidně tu 1000,- čisté za službu, ale u církve mi nesedí ten koncept "daru církví". Připadá mi zvláštní kritizovat unitare za účtování poplatku a pak očekávat dar...
Odpovědět
Profilova fotka
Mě tedy vůbec nijak nepohoršuje, pokud někdo využije církevní obřad jako prostředek k uzavření manželství, pokud to právní řád umožňuje a oslovená církev souhlasí. Pro někoho je církevní obřad duchovní záležitost, pro někoho ne, je to zcela soukromá věc. Nevidím důvod proč hodnotit motivace a prožívání ostatních lidí, a poučovat je, co mají nebo nemají dělat.
Odpovědět
Profilova fotka
@svatbajanaahonza Nemyslím si. že se pochopíme ale zkusím to naposled. Já ten obřad beru prostě jako službu od nějaké firmy. Jedna firma mi není schopná vyjít vstříc, tak jdu za druhou, která toho schopná je. Já nevím ale když mi někdo slíbí, že přitom obřadu vůbec nebude mluvit o bohu ani o podobných věcech, tak v čem je ten obřad vlastně jiný než od matriky? Když si třeba představím, že plánuju svatbu. Zarezervuju si místo, fotografa, zaplatím zálohy (což víme, že někde je tohle potřeba třeba rok dopředu, kdy matrika o vypsaných termínech nemá ani ponětí) a matrika mi pak nevypíše termín, tak já prostě nebudu dělat "mám hodnoty, radši nechám x tisíc propadnout", ale budu se chovat racionálně a hledat jiné řešení toho problému. Prostě takhle to beru já. Aby ze mě nebyl úplnej necita, tak třeba já osobně bych církevní svatby nevěřícím lidem vůbec nepovolovala. Dost dlouho jsem byla nucena se pojmu "náboženství" věnovat a přijde mi to úplně proti zásadám celém církve. Ale když tu ta možnost je, tak proč jí nevyužít...
Odpovědět
1
2
5
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?