Zvaní na svatbu

Nejspíš teď půjdu proti davu, ale některé nápady, co všechno hostům nezaplatit, mi příjdou už opravdu hloupé. Můj názor je, že když někoho zvu na svatbu, tak ho na ni opravdu zvu a nevymýšlím, co bych ho ještě mohla nechat zaplatit. Mám strach, že za chvíli budu svatby vypadat tak, že na hostině příjde číšník s jídelním lístkem, ať si host vybere co chce a při odchodu to nezapomene zaplatit. A to co se tady pořád dokola řeší? 1. Tvrdý alkohol- je úplně jedno, že ho ženich a nevěsta nepijí, ale jde snad o to pohostit hosty ne? A pokud nechtějí pít to nejluxusnější, proč jim aspoň levnější výběr nedopřát? Výmluva nechci aby se někdo opil, tak mu dám jen pivo a víno, je pěkně hloupá, protože z piva a vína se dokáže sežrat taky každý. 2. Ubytování- často se stává, že hosté přijedou z daleka. Projedou spoustu peněz na benzínu, přivezou dar, co si nevěsta s ženichem vymyslí a ještě si mají platit ubytování v hotelu drahém který jim vymyslí? To je snad vtip ne? 3. Pozvu všechny na obřad, na oběd jen polovinu a zbytek ať příjde pak na raut- to je snad ten nejhorší výmysl na světě. To vám příjde vážně úplně normální, že lidi přijedou až bůh ví odkud a vy, aby jste trochu zašetřili jim řeknete tak a teď si 3 hodiny dělej co chceš, protože oběd ti platit nebudu??? Příjde mi úplně nepochopitelné, jak se tady řeší co nejluxusnější místa a pak se šetří na hostech. Host je snad někdo, koho mám pohostit ne? Když to nechci, tak ho nezvu. Není normální dělat svatbu pro 100 lidí na super luxusním místě a pak přemýšlet, jak ušetřit na hostech. Dám příklad. Jedné kamarádce, se ženil příbuzný a jelikož to chtěli nóbl, udělali to 400 kilometrů od domova. Pozvali 80 lidí, nechali si je zaplatit ubytování a alkohol. K pití byla pouze kolová limonáda, voda s citronem, hnusné víno a pivo. Tato kamarádka nebyla s manželem a 5ti letým synkem nikdy ani u moře, ale za svatbu příbuzného dali 8000. Projeli benzín, přivezli dar (dle seznamu na internetu), zaplatili drahé ubytování, museli si koupit něco k pití (hnusné pivo a víno, obyčejnou vodu nebo kolu pravdu nepije každý) a jako vyrchol jim tam hrál DJ CéDéčko. Možná by bylo dobré si uvědomit, že to není jen o vás. Pokud na velkou svatbu nemáte, tak ji raději nědělejte...
Odpovědět
Jo a peníze od rodičů, taky nejsou pravidlem. Vůbec není v pořádku, je očekávát...
Odpovědět
Howgh! Hovoríš mi z duše! :-)
Odpovědět
K tomu alkoholu - myslím, že bylo zcela na nás, co za pohoštění hostům nabídneme. Neplatili jsme tvrdý alkohol, z osobních důvodů. Nešlo o peníze, kdybychom se rozhodli ho plošně hradit, určitě bychom hostům nenabizeli nejlevnější rum nebo ferneta, to je podle mě (vzhledem k luxusnimu místu třeba) prostě trapas. Hosté si mohli bez omezení dát téměř jakékoli víno nebo sekt, tvrdý alkohol jsme pak platili při společných pripitcich s přáteli, kdybychom to platili plošně, naše svatba by nedopadla dobře. Jinak s tebou souhlasím, nechápu, proč si zvát tolik lidí, že na to pak člověk nemá. Nebo je pozvat a pak poslat pryč. Tvůj příklad ze svatby, na které byla kamarádka hostem, mi připomíná postoj, který tu dost často čtu.
Odpovědět
Naprostý souhlas s tím rautem. Netuším jak může někdo na půl dne část hostů ,,vyhodit" a pak je zase večer přijmout za hosty. Co jako ty lidi dělaj - zvlášť ti z daleka? Chodí s kručícím žaludkem ve slavnostním oblečení ve vedru po městě? Ale co se tvrdýho alkoholu a ubytování týče, nevadí mi, když se placení nechá na hostech. Ne všichni mají tu luxusní svatbu o které jsi psala. Ono se i špatně vysvětluje lidem, že bys je sice ráda pozvala, ale nemáš na to, tak ať radši vůbec nechodí. Ubytování.. snad si ti hosti můžou vybrat sami nějakej hotel/penzion a nemusí do nějakého předraženého ne?
Odpovědět
Profilova fotka
I když s tebou ve většině bodech souhlasim (skoro ve vsem) tak mi prijdou takový prispevky nemistny.....kazdej sme jinej, kazdej mame jinej zivotni styl a možnosti a kazdej mame svou touhu a představu o svatbě....vždycky mi bylo proti srsti kritizovat někoho kdyz ma na určity veci jinej pohled nez ja...a myslim ze na svatbu zveme ty nejbližší kteri nas znaji a tudiz musi tak nejak očekávat v jakem duchu se svatba odehraje..zda skromna nebo velkolepa...zda romanticka nebo velka party....:)
Odpovědět
1) My jsme to vyřešili tím, že bude omezený výběr alkoholu: pivo, víno, vodka, Becherovka a nějaký rum. 2) Hosty až tak zdaleka nemáme a proto jsme se rozhodli, že jim ubytování platit nebudeme. Možná je to pro někoho nepochopitelné, ale je to naše věc a nikdo s tím problém neměl. Sehnali jsme jim dobrou cenu za ubytování, nabídli, že vše zařídíme. Kdo chtěl, tomu jsme udělali rezervaci, někteří sami napsali, že ani přespat neplánovali a že pojedou domů. Nevidím v tom nic špatného. (vyjímka jsou hosté z Polska, kteří budou ubytováni u nás, je to blízká rodina) 3) Tento bod také moc nechápu, sama bych byla nerada někde po obřadu ve městě a chodila do hospody/restaurace na oběd + čekala, než budu moct jít na raut. Na druhou stranu to nikomu neberu a věřím, že pro to má každý dvé důvody. (viz já taky na to ubytování prostě nemám) 4) Očekávat peníze od rodičů mi taky nepřijde správné, ale nepřijde mi ani správné to odsuzovat. Nám to třeba nabídli a proč to nevyužít? Stejně by nám ty peníze pak dali do obálky, tak jsme si mohli díky tomu aspoň koupit třeba hezčí snubáky. Myslím, že každý si může udělat svatbu podle svých představ a se svými pravidly, hosté by však dopředu měli vědět, že si alkohol/ubytování/oběd budou muset platit a sami se podle toho rozhodli, jestil na svatbu jet nebo ne :). Jsem hodně tolerantní člověk a pokud má člověk předem informace, nemůže se pak zlobit :).
Odpovědět
"Možná by bylo dobré si uvědomit, že to není jen o vás." To asi nechapu.. O kom jinym, nez o neveste a zenichovi ta svatba teda je prosimte? :D
Odpovědět
Profilova fotka
@klara132 asi o hostech, mají si připadat jako svatá delegace, kvůli které se to celé dělá (že nějací dva vstupují do svazku manželského je jen takový nepodstatný bonus) a měli by být jak v Intercontinentalu - nevim, jestli bychom jim neměli platit i třeba segway - aby nemuseli dělat jediný krok :-D
Odpovědět
:D no ja nevim, myslim, ze se jim mozna i poklonim, az se uraci na tu udalost dojit! :D
Odpovědět
Já jsem byla také na svatbě kamarádky, měla oběd pro rodinu a raut pro kamarády. vůbec jsem to nebrala jako urážku to, že nejsme společně na obědě. Domluvila jsem se předem kde mají v okolí jaké restaurace na oběd. Došli jsme si na oběd pak koukli po okolí a nebyl to žádný horor. Jo, měli jsme možnost přijít až na ten raut, ale to my nepřišlo vhodné. Chtěla jsem jí vidět jako princeznu a být u toho až řekne to "ANO" a né, že se pak příjdu jen na jíst. Co se týká tvrdého alkoholu, byla jsem na dost svatbách, kde si ho hradil každý sám a také s tím nikdo problém neměl. Je to asi opravdu o toleranci jednotlivců a je pravda, že každý si nemůže dovolit svatbu snů jak tu člověk čte, ale myslím si, že každý má právo si jí užít podle svých představ a možností a rozhodně bych nikoho neodsuzovala, jen protože nemůže zaplatit vše co by si přál. Každý má právo si to užít :-)
Odpovědět
@klara132 kdyz si pozves hosty, tak je to i o nich. Co je na tom tak prekvapiveho?
Odpovědět
Profilova fotka
Já s tím souhlasím od shora až dolů. I když je každý jiný, tak si má oslavu udělat jen takovou, na jakou má a hlavně bez omezení pro pozvané- aspoň tak chápu já smysl toho příspěvku. Svatba snů může být jak s 20hosty, tak s 80. Pokud se někdo vdává, žení, pozve hosta, dostane dar, tak ho snad na oplátku pohostí! Nechci ho pohostit, má si platit ubytování a pití, tak adekvátně by neměl být žádný dar. V tom případě jo. Pokud mne někdo na svatbu nepozve, nejsem vázán darem a nic mne ani neurazí. Chápu, dělaj malou svatbu. Ale být pozván na svatbu, přivézt hodnotný dar a kde bych si pak měl cokoliv platit, to bych s díky odmítl a nebo bych dlouho vybíral adekvátní dar....na půdě nějaká váza po babi bude! Na svatbě, kterou jsme loni pořádali, si nikdo z daleka ani z okolí neplatil ubytování. Ti co chtěli odjet domů z okolí, měli zajištěný odvoz - taky si nic nemuseli platit či zařizovat. O jídle, pití vůbec nemluvím, každý si mohl dát co chtěl. Bylo postaráno o všechny pozvané. Dary byly v hodnotě, které tu investici za pohoštění převýšily a hostů bylo skoro 70. Svatba úžasná a nikdo nelitoval investice do kvalitních darů, které si novomanželé vymysleli, aby nedostali nepotřebné blbosti a které si pozvaní hosté dávno před svatbou rozebrali, kdo co koupí, nebo se na ty dražší i skládali.
Odpovědět
Článek se načítá
@klara132 @esufi Je sebestředné myslet si, že to je jen o vás. Je to o všech přítomných a nemělo by se zapomínat, že i jim by se svatba mohla líbit. Jsou to lidé, kteří do vaší svatby také investují svůj čas a peníze. Pravdou je, že většina hostů na daru zohlední náklady na svou maličkost. Nikoho neodsuzuju, jen mě šokuje jak luxusní a obrovskou svatbu se někteří snaží udělat a jediné na čem škudlí jsou hosté. Naše svatba bude jen pro 40 lidí a nebude ani na luxusním místě, ale jsem si jistá, že hosté spíše ocení dobrou zábavu, jídlo a pití. Některé nevěsty totiž jsou schpné vyhodit spoustu peněz za ubrousky a další blbosti aniž by je nepadlo, že na tomhle, nikomu zas tak nezáleží. Alkoholu mám 0.5 litru na osobu a jelikož máme vlastní prostory, tak bude i omezený výběr tvrdého ;-) . Bude vodka K42, chilli vodka, koskenkorva, fernet, jeden druh sladkého a whisky. Myslím, že je to dostatečná škála, ve které by si měl vybrat každý a když se něco nevypije, vůbec nám to nevadí, protože v létě slavím 25 a tam se to určitě dopije. Vína máme 3 druhy(červené, bílé a šumivé) a piva 2 druhy (10 a 12). Přítel pracuje v mini pivovaru a mamka ve vinařství Pokud někdo nebydlí daleko, tak ubytování rozhodně není nutné :-). Peníze od rodičů máme taky a jsem za ně dokonce ráda. Jen mi nepříjde správné je očekávat nebo dokonce urážet se, protože rodiče nechtějí přispět. @lucik_k
Odpovědět
Profilova fotka
Baví mě, jak tu většina očekává dary. Jestli je něco vrcholná neslušnost, tak tohle. Byla jsem na x svatbách, kde někteří přispěli (někteří jen pár drobnými do klobouku při dražbě, jiní - i většími částkami), někteří dali dar a někteří nedali nic - o ono světe div se, nikoho z těch párů, co se bral, to neurazilo. Asi to bylo tím, že žádný z těch párů dary nevyžadoval - chtěli jen sdílet okamžik, životní událost. A totéž je to z druhé strany. Je na každém, jak si to udělá. Trocha tolerance by neškodila. :-x
Odpovědět
@dualmusic Naprosto správně pochopeno :-)...
Odpovědět
@esufi My žádné dary nechceme. Každý ví, že jestli něco chce dát, tak může podle toho, kolik chce a může přidat do obálky k blahopřání. Nebudeme dělat ani žádnou zábavu, při které by se vybíraly peníze. Na druhou stranu, hanbou bych se propadla jít někomu na svatbu bez daru a má to tak většina lidí. Nejspíš proto se o těch darech pořád mluví.
Odpovědět
Profilova fotka
A ještě jedna drobná poznámka: jet někomu na svatbu není povinnost stejně jako není povinnost někoho zvát. Host má předem znát od ženicha/nevěsty podmínky a přibližný harmonogram a dle toho potvrdit či nepotvrdit účast. Nestačím se fakt divit...
Odpovědět
Profilova fotka
Tak nekdo proste touzi po tom mit na svatbě vic lidi co jsou mu blizci...a rozpocet ma omezenej...tak holt proste pozve vice lidi na úkor toho ze jim neplati 100%...pro nekterou je zas nejdůležitější obrad v krásných zameckych prostorách coz nebyva nejlevnejsi tak zas pak musi setrit jinde..myslím ze milionaru tu moc neni a všechny musime premyslet jak to zkloubit...na cem nešetřit a na cem zas ano..ja například chci usetrit rozhodne na vyzdobe, kvetinach(naprosto nedulezite) s v podstatě nechci ani drahé prstynky(muz to nosit nebude a ja na to nejsem)...a zase moc nechcem setrit na jidle a piti a na satech a vizazi=chci bejt krásna. ..ale naprosto chapu kdyz nekdo nesetri na kvetinach na ukor šatu treba...furt opakuju:kazdej jsme jinej a lidi co budem mit na svatbe nas snad znaj natolik ze vi co maj ocekavat (bez daru bych na svatbu teda nesla....)
Odpovědět
Rozhodně nebudeme mít svatbu nijak luxusní, a přesto musíme šetřit kde se dá. Vše, kromě mých šatů, si platíme sami a proto na některých věcech ušetřit musíme. Tvrdý alkohol mít pravděpodobně nebudeme. Prostě ho tam nechceme. K dispozici bude pivo, víno (červené a bílé) a nealko nápoje. Kdo bude chtít tvrdý alkohol, ten má možnost si donést vlastní. Ubytování pro hosty neřešíme, většina je ze stejného města a to malé procento zde má příbuzné, u kterých je možnost přespat. Předpokládám ale, že pojedou večer domů. Oběd pro rodinu nebudeme dělat vůbec. Obřad máme ve 12,30 (pozdější čas nebyl volný, jinak bychom ho brali hned) a poté party začínající v 17,00. Hosté dostanou spolu s oznámením i harmonogram dne a bude na každém, zda se mu vyplatí přijet na obřad nebo až večer na party. Ve volné chvíli se mohou jet převléct a naobědvat, neřešíme. My se mezitím pojedem fotit s manželem a dcerou. Dary od hostů neočekávám, ale předpokládám, že s prázdnou nikdo nepřijde. Mně samotné by to bylo extra trapné. A peníze od rodičů také neočekáváme, nicméně když nabídli, potěšilo to :)
Odpovědět
Profilova fotka
A ja zase nechapu, proc bych hostum mela ten alkohol platit. Svatba je o NAS ne o hostech, ze je pozvu neznamena,ze musi chlastat at uz za svoje nebo moje, to je fuk. Tecka.
Odpovědět
Profilova fotka
Původně jsme měli mít svatbu na zámku i s hostinou. Ale pouhý pronájem prostorů by nás vyšel na 15000kč a ještě bychom museli zaplatit kuchařku a číšnici. Znamenalo by to svatbu pouze s rodinou, protože víc hostů bychom pohostit nemohli. Tak jsme se rozhodli pro svatbu jinde, sice ne na tak luxusním místě, ale v restauraci s obrovským sálem. Ale za to budeme moct pozvat i kamarády. Celkem nás tedy bude přes 60. My ubytování platit tedy nebudeme. Veškerá rodina bydlí v okruhu max. 30km, takže budeme mít zajištěné řidiče kamarády, kteří budou rozvážet. S tím alkoholem se ještě rozmýšlíme, ale asi uděláme omezený výběr. Slivovice, víno a pivo je samozřejmostí, asi k tomu přibude fernet a rum, protože nic jiného se u nás nepije. Domácí slivovice vede na plné čáře a poté víno. V restauraci nám povolil majitel kromě slivovice si přinést i nějaký kvalitní alkohol, který on třeba nemá, takže si doneseme i dobrou whiskey, kterou má rád můj přítel a na kterou bude zvát koho chce. Hosty zveme všechny na oběd i na raut, nerozlišujeme mezi kamarády a úzkou rodinou. Popravdě jsme také zvažovali, zda nepozvat na oběd pouze rodinu, ale pak jsem si řekla, že je hloupé někoho vyhodit na pár hodin, ať se zabaví jak chce. Za těch pár ušetřených korun mi to nestojí.
Odpovědět
@lucineni Neviem teda, prečo robíš veľkú svadbu, keď je svadba o tebe a ženíchovi, tak sa zoberte v pracovný deň na úrade s dvoma svedkami, aj šaty si môžeš pekné obliecť a máš pokoj. Nikto nebude chlastať. A na druhej strane, verím, že budeš mať hostí, ktorí sú trocha na úrovni a ak sa spijú pod obraz Boží, stane sa to tak trocha omylom. Nikto predsa nejde na svadbu s tým, že sa ide napiť jak teľa a potom spať pod stolom.
Odpovědět
Profilova fotka
@lucineni Svatba je společenská událost a vůbec tam nejde o chlastání! A pokud vím o někom, že se společensky neumí chovat, není důvod takové hosty zvát a silně pochybuji, že někdo o takové hosty stojí ve svatební den a chyběli by mu tam. @esufi Svatební dar byl odjakživa slušnost pro toho, kdo je pozván a nevím o nikom, kdy by na svatbu jel a dar nekoupil. A nikdo nikoho pozváním nenutí, aby na svatbu jezdil a tím pádem není ani nucen cokoliv kupovat. Neslušnost je dle mne na svatbu jet a nic nepřivézt! A co se týká darů, právě aby novomanželé dostali jen to, co potřebují, aby nedostali troje kukačky a 6x příbory, je lepší vystavit někde seznam potřebných věcí. Hosté si sami dobrovolně řekli, jestli na svatbu pojedou a co koupí, nebo se na dražší dar složili třeba dvě rodiny. Co je na tom neslušného? Sami přijali pozvání a sami se rozhodli! A na svatbě je nikdo k dalším finančním aktivitám vybírání do klobouku či střevíce také nenutil a nemuseli škudlit příspěvkem v drobných. Jako poděkování za dary a za to, že přijeli oslavit, se pro všechny navíc připravila tombola, kde byly ceny jak dvojsmyslné a vtipné a tak i cenné! Tombola byla zdarma a představte si, i přes vyslovené ústní i písemné upozornění na seznamu tomboly, aby nikdo nic nedával, se vybralo skoro 10000. Já na svatbách hraju, zažil a viděl jsem dost, ty svatby, kde si hosté měli něco platit hlavně z konzumace, no řekněme - byly rozhodně lepší svatby, kde se hosté cítili jako hosté!
Odpovědět
@nikinnna souhlasim :-) ale je a bude to tady tak porad :-) my jsme se na nasi svatbe snazili aby si ji kazdy uzil...aby se vsichni bavili....podle toho jsem delala i zasedaci poradek (mely jsme kulate stoly).... Nechteli jsme totiz dalsich x let poslouchat jak svatba byla hrozna a nudna a museli si platit to ci ono.... Ano, priznavam, ze nam vetsinu zaplatilu moji rodice, ale hned na zacatku aniz bych se ptala rekli ze daji tolik a tolik...kdyby nedali, tak se vezmeme sami na radnici a šlus.
Odpovědět
@esufi jsi nějak mimo, jít na svatbu bez daru? to myslíš vážně?to jsem nezažila takové vyžírky
Odpovědět
@nikinnna naprosto s tvým příspěvkem souhlasím. Když se dva berou tak by svatbu měli udělat na jakou mají finance a ne že budou čekat s nataženou rukou kdo jim co zaplatí. A poslat hosty na několik hodin někam do háje s tím že se pak mohou vrátit mi přijde dost nemístné. Pokud snoubenci nechtěj platit ubytování pro hosty tak to mají říct hned a ne že svatebčanům zarezervují super drahý hotel a pak zaplaťte si jej sami.
Odpovědět
My to máme tak, že oběd je s rodinou a kamarádi přijdou na raut. Co tak vidím za poslední léta, pokud člověk není nijak extra za vodou, tak se to takhle dělá běžně a nevidím na tom nic zvláštního. Nehledě na to, že kamarádi přijedou, protože chtějí a chtějí nás prostě vidět a být u toho. Ne proto, že by jim přišla pozvánka. Opravdu je potom běžné je všechny zvát ke svatebnímu stolu? To jsem zase ještě neviděl já.. A vím, tak tahle varianta opravdu nikoho nepohoršuje, dokonce si to chtějí hradit sami, což už mě je zase hloupé samozřejmě. Ale jinak proti variantě - oběd s rodinou a příchod kamarádů na raut a večerní zábavu, prostě nic nemám.
Odpovědět
@nikinnna Amen :-D a u nás je ještě zvykem svatebčany přivézt i odvézt
Odpovědět
Mě by to bylo strašně trapné chtít nech si platí ubytování a nebo pití. Když je zvu tak je zvu na 100% se vším všudy. Vím že každý přiveze dar a přijedou z dálky a tak by mi bylo trapně aby si ještě platili toto a i kdyby žádný dar nepřivezli tak by mi to bylo úplně jedno. Já je tam chci tak jim vše zařídím. Když už chci dělat svatbu s tolika lidmi tak popřemýšlím jestli na to mám nebo nemám a jestli je tam všechny musím mít. Pokud je tam všechny chci tak nebudu mít svatbu za rok ale rok a půl. Je to jednoduché řešení.
Odpovědět
Já to asi stejně pořád nějak nechápu. Chceme prostě poobědvat pouze s rodinou, bez kamarádů. To jsme kvůli tomu fakt tak špatní? TO SNAD NE! Berte to tak, že třeba o ty peníze nejde, ale chceme to strávit v rodinném kruhu. Skutečně nechápu a asi ani nikdy nepochopím.
Odpovědět
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?