Velká rodina ženicha a malá rodina nevěsty- co s hostinou?

Ahoj, potřebovala bych poradit, třeba to má někdo podobné... Přítel je z velké rodiny- je jich celkem cca 45- a jsou si dost blízcí a zveme tedy všechny Já mám jen mámu, bráchu a babičku s dědou- tzn 4 lidi. Mám teda i tátu, ale ten nás opustil za dost odporných okolností a má novou rodinu, téměř se nestýkáme a na hostinu ho zvát nechci. Pak máme ještě rodinné známé, které beru jako tetu a strejdu...s nimi (a jejich dětmi) by se zvedl počet na 8 lidí. Nevím jestli hostina má být jen v kruhu rodinném, nebo jestli třeba pozvat ještě kamarádky, . Mám 12 kamarádek (včetně partnerů), které jsou mi velmi blízké, řekla bych že bližší než rodina. Bojím se, že bez nich bych se tam cítila hrozně osamělá... Ale zase nevím co se dělá a co ne. Podle přítele je prostě hostina jen pro rodinu... Každopádně ani nevím jak vyřešit sezení, na všech svatbách, kde jsem byla to bylo vždycky rozdělené na strany. Nějaké nápady, zkušenosti? Předem děkuji!
Odpovědět
Profilova fotka
U nás je to opačně. Budeme to řešit jednoduše a to tak, že z rodiny zveme rodiče, sourozence s partnery a u mě jsou to ještě prarodiče. Za předpokladu, že rozdělíme hostinu a oslavu, tak na hostinu ještě zveme svědky s partnery a zbytek na oslavu. Je to na domluvě, neměla bych obavy z toho, že je nevezmete všechny, pozvěte ty, kteří jsou vám blízcí. Když s tím někdo bude mít problém, tak to bude jeho problém. Svatba má být především o vás a pro vás.
Odpovědět
u nás měl ženich asi o 10 lidí víc, takže v pohodě, ale když jsem se s tim trochu trápila tak mi řekl krásnou větu - ti příbuzní nejsou moji a tvoji, ale už NAŠI - takže proč to dělit a třeba se i ošidit o někoho kdo je nám milý ? :)
Odpovědět
Profilova fotka
Já mám rodinu podobně velkou jako přítel, ale můj problém je ten, že na svatbu nikdo nepřijede. Nevím jestli je to tím, že se naši odstěhovali když jsme byli ještě malí, nebo jen prostě nechtějí.. Svatba je tudíž ve městě kde teď bydlím já s bráchou a rodiči a partner se svoji početnou rodinou. My ale zveme na oběd i kamarády, takže se moji 4 lidi v davu snad ztratí, i když mi je z toho smutno.. Chápu, že někdo chce mít oběd jen pro rodinu, ale takový nepoměr by byl zvláštní, navrhla bych tedy partnerovi, aby také vzal jen maminku, tatínka, sourozence, aby to bylo fér a v úzkém kruhu rodiny.. pokud chce ale ze své strany brát 45 lidí, nemůže mu přece vadit, že ty místo některých členů své rodiny (tetiček, sestřenek se kterými nemáš žádný vztah) pozveš kamarády, se kterýma chceš svůj den prožít. Myslím, že to musí pochopit.. Nebo si zvolte každý 20 nejbližších lidí a bude to ok. Není úplně fér si tam brát jen blízkou rodinu, když ty máš 4 členy a on 40 :-( myslím si, že vzít si tam blízké kamarády když máš malou rodinu je OK :-) @aurinecko
Odpovědět
Profilova fotka
Jo a co se týče sezení, tak určitě záleží na prostoru. Můžeš klasicky do U nebo do T nebo do čtverce, což je fajn, protože na sebe všichni vidí. A nebo taky rozmístit stoly jednotlivě, skvělé, když máš na svatbě lidi, kteří se moc nesnesou. ;-)
Odpovědět
Díky za doporučení. Chceme zvát celou rodinu, jak říkám všichni jsou si tam blízcí, slavíme spolu třeba i Vánoce a prostě fakt nejde je nepozvat a zkrátka je pozvat chceme:-). To by bylo fakt zbytečné dělení rodiny ;-) A když teda jsou ti příbuzní pomíchaní, jak je rozesazovat ke stolům? Děláte to podle věku, nebo podle čeho?
Odpovědět
Hostina a svatba celkově je pro lidi tobě blízké. Názor, že kamarádi na ni nepatří, i když ti jsou blízcí, je hodně mimo a je to od něj hodně necitlivý pohled na věc. Nevím, tohle jsou věci, které řeším podle toho, jak chci já a snoubenec, ke spokojenosti nás obou. Taky máme nevyrovnané počty, ale zveme jak rodiny, tak přátele, všechny na všechno, nechceme žádné hosty posílat na hostinu někam do pryč. S přítelem všechno proberte, ke spokojenosti Vás obou, nejen jeho.
Odpovědět
@aurinecko Já je posazuji tak, aby u sebe neseděli ti, co jsou na nože, aby nedocházelo ke konfliktům. Dělám sezení tak, aby u sebe seděli lidé, co si spolu rozumí nebo je předpoklad, že si rozumět budou.
Odpovědět
Ze zkušenosti - umístění ke stolu jsem řešila tak, aby u sebe seděli vždy co jsou si blízcí a mají si co říci. . Pokud to tedy jde dát k sobě příbuzné vždy z rodiny. Co se týká přátel - budou určitě osvěžením svatby. Mládí na svatbu patří a nakonec to budou oni, kteří budou tancovat a udržovat určité tempo. A bylo by skutečně nefér od partnera, aby Vám nepovolil někoho blízkého z přátel. Je otázka zda opravdu dvanáct nebo vybrat ty nejbližší. Případný kompromis by byl je pozvat po obědě. Pokud by byl na Vás moc velký nátlak, že má být oběd opravdu jen v rodinném kruhu tak bych volila variantu, že přátelé se zúčastní až po obědě a oficiálním krájení dortu. Tam končí právě ta rodinná a oficiální část. Ze zkušenosti - bylo nás hodně, hosté u kulatých stolů seděli vždy z rodiny a bylo to moc fajn. Co se nevešlo - kamarádi a další např. hudebníci dostali oběd na terase - mimo sál kde byly hostina. Moc se to osvědčilo, vládla tam uvolněná atmosféra a mladí byli spokojení. Dostali oběd i dort, ale mohli se bavit daleko uvolněněji než mezi staršími.
Odpovědět
ahoj, já bych pozvala včetně kamarádek a snoubenci to vysvětlila tak, že on má rodinu, která je pro něj/vás blízká a Ty máš kamarádky, které jsou pro Tebe též blízké. Já si myslím, že je to fér, když má partner tak velkou rodinu a Ty ne. Co se týče rozsazení, tak bych dala dle věku, příp. zájmů a vůbec bych se nebála namíchat "moje a Tvoje" ;-) naopak - alespoň se všichni seznámí s novými lidmi - ale snažila bych se to řešit alespoň tak, aby si měli (potencionálně) co říct (věk, zájmy atd.)
Odpovědět
Profilova fotka
@aurinecko pozvi, koho tam chces mit. Je jedno jestli je to rodina nebo kamosi. Z pritelovi rodiny prijede na hostinu pres 60 lidi, z me 15, tak jsem si pozvala jeste par kamosek, at se tam mam s kym bavit ;)
Odpovědět
@aurinecko nevidím důvod, proč bys nemohla pozvat i kamarádky (obzvlášť když jsou ti hodně blízké) a nesouhlasím s tím, že hostina je jenom pro rodinu, hostina je prostě pro ty nejbližší zkus to příteli nějak vysvětlit ;-)
Odpovědět
teď mi to tu připadá trochu jako závod, kdo bude mít víc lidí .. jako že já mám 10 lidí, tak ty pozvi taky jen 10..to mi přijde blbost, není to přeci závod, pozvěte si tak koho chcete hlavně vy a je jedno jestli je to babička nebo rodinný přítel. Svatba je hlavně o vás dvou ;-) holt ne každej má bohužel třeba oba rodiče,babičky, dědečky... prostě pozvěte sobě blízké lidi a neřeště počet ;-)
Odpovědět
Článek se načítá
@aurinecko je jedno co se dela a co ne...udelejte si to podle sebe a ne podle toho co se slusi....pokud tam chces kamaradky tak je tam pozvi.... A s tim sezenim....ja to vyresila kulatyma stolama....rozbroje v rodine jsem vyresila tak ze u stolu sedeli ti co si sedli a navic je to trochu zajimavejsi nez klasicky U nebo T.....koukni ke me do alba....rovny celo....zenichova strana mela jeden kulatak a moje ctyri a jeden byl pro kamarady co prisli na vecer.
Odpovědět
Ahoj, my budem zvát na oběd 60 lidí a z toho asi jen 17 je z mé strany a zbytek rodina od přítele :-) Já zvu z mojí rodiny jen mamku, ségru s rodinou, tetu se strejdou a jednu sestřenici se syny, zbytek do 17 lidí jsou moje hodně blízké kamarádky. Přítel tam má asi jen dva kamarády a zbytek je rodina :-) Ale nijak mi to nevadí, že on bude mít tolik lidí a já "jen" tak málo, beru to tak, že už je to NAŠE společná rodina :) A zvát někoho jen abych dohnala počet fakt nehodlám... Tátu na svatbě nechci vůbec ani s nikým z jeho rodiny se nestýkám, tak proč bych je zvala...
Odpovědět
Tak děkuji za všechny typy a taky za uklidnění:-). Kamarádky budou:-)
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?