Svatební menu i pro kameramana a fotografa? Poraďte

Ahojky. Pomalu začínáme hledat vhodné místo pro naši svatební hostinu a tvoříme zběžný seznam svatebních hostů (oběd a ubytování). Chci se zeptat, jestli objednáváte automaticky svatební menu i pro kameramana a fotografa? Nevím, jak to chodí ;-) Myslím ale, že pokud Vám fotí a točí svatbu, tak by to asi byla slušnost, co myslíte? Děkuji za příspěvky.
Odpovědět
@xb111 za mě tedy, ano...jelikož je tam chceme mít celý den, tak bude hostina i pro ně....:)
Odpovědět
Už je tu přímo několik otázek na toto téma a na 99,9% se vždy s kameramanem i fotografem počítá...a kdo má kapelu, občerství samozřejmě i je ;-)
Odpovědět
Děkuji holky. Takže kameraman a fotograf ano. A co když chci speciální hudbu na obřad? Budou hrát jen při obřadu, na hudbu k hostině je neobjednáváme - tak těm taky?
Odpovědět
Co jsem zatim absolvovala svatby jako host, tak vsude mel kameraman i fotograf take menu. Kamaradka mela na svatbe houslistku a klaviristu, a ty mela jen pri obradu, odehrali svoje a sli domu (strucne receno), jidlo bylo bez hudby a po slavnostnim obede, nekdy kolem 15h prisli hudebnici a tem pak obsluha jidlo donesla nebo si sami brali z rautoveho stolu (to meli domluvene s nevestou a zenichem predem)
Odpovědět
@xb111 pokud by hráli jen na obřadě, tak bych je na oběd nezvala, to není třeba ;-) u fotografa a kameramana je to něco jiného, když jsou tam celý den a opravdu nemají moc času se najíst, tak nechat je tam "umřít hlady" se fakt moc nesluší :-) ale pokud tam někdo bude hrát hodinku, tak je zbytečné jim platit oběd. :-)
Odpovědět
Profilova fotka
kameraman je přítel svědkyně, ten bude mít oběd i raut, ale pro fotografa a jeho pomocnika oběd nebudeme mit, jen raut...
Odpovědět
Profilova fotka
Ahoj, měli jsme odpolední svatbu, ale protože s námi spousta lidí jako družičky, fotografka, kameraman a další byli na nohách už od rána, měli jsme "pracovní oběd" u společného stolu a i odpoledne a večer byli zváni. Naše farářka účast na hostině odmítla, protože toho měla ještě dost na práci, ale snažili jsme se pohostit všechny aspoň drobnou výslužkou apod. Nenechávejte nikoho hlady.)
Odpovědět
@lllcy nechci se vam do toho michat, ale raut bude podavany hodne brzy po obede? Protoze jestli ne, tak budeme opravdu nechavat fotografa o hladu. Asi nebude mit cas nekam na hodinu odjet a zajit si na jidlo a asi by se vam takovy odjezd ani nelibil... nebo si ma vzit svacinku? ;-)
Odpovědět
Profilova fotka
@jita48 bude mit moznost si objednat jidlo tam v restauraci, jen chci ab yprimarne fotil - je predse za to placeny a ne malo... a sam mi rekl, ze se o nej nemame starat, ze si to zajisti sam ;-) krome toho foti az od obradu, takze po ceste na obrad se muze jeste nekde stavit, takze od hladu urcite neumre ;-)
Odpovědět
Profilova fotka
@lllcy tak nevím, jak dlouho vám bude fotit svatbu, ale já teda běžně pracuji osm hodin (takový kameraman či fotograf klidně i 13 hodin v kuse) a mám nárak na pauzu za každých šest odpracovaných hodin....pokud vy jim tu pauzu dávat nebudete a požadujete tak dlouhou pracovní dobu, pak je slušnost dát těm lidem alespoň najíst ;-) Bude se na vás koukat, jak se cpete...? Zvláštní
Odpovědět
@lllcy Pravda je, ze vsichni dodavatele jsou placeni. Ale taky pracuji ve sluzbach, kde je jinak bezne davat spropitne okolo 10-ti procent ceny. Asi nikdo nebudu tohle striktne dodrzovat na svatbe, kde by se celkova castka vyrazne zvedla. Nicmene ja vnimam jidlo pro dodavatele, vysluzky apod. jako urcitou formu spropitneho, i kdyz v naturaliich :) Kdyz jdu nekam na veceri, tak je pro me spropitne samozrejmost, tak to chci nejakym zpusobem dodrzet i na vlastni svatbe. Navic po praci pri skole ve sluzbach se na to asi taky divam trosku jinak... Kazdopadne jsem svuj prispevek nemyslela nijak zle, spis jen at si uvedomite o jak dlouhou dobu foceni se jedna, nez budete mit raut. Ja taky chci aby mohl fotograf fotit co nejvic, proto mu to jidlo zarizuju, at to nemusi jeste resit sam a muze se venovat vazne jenom foceni.
Odpovědět
Holky, děkuji moc za všechny příspěvky :-)
Odpovědět
Článek se načítá
Profilova fotka
@barbora_b fotit bude cca 6 hod, a jak říkám od 12 do 14.30 pak si může dát oběd na své náklady, nevidím důvod, aby seděl s našími rodinami za jedným stolem...to jako kdybych seděla za stolem s provozním, taky je na naší svatbě od rána a jídlo mu teda platit nebudu ;-) takže jak říkám, partner je stejného názoru takže to měnit nebudu, at si každý myslí co chce :-)
Odpovědět
Profilova fotka
@jita48 taky pracuji ve sluzbach, ale u nas se spropitne nedava, uz to mam na fakture a basta, takze ono zalezi, jaka je to sluzba ;-) jasne kazdy to dela podle sveho uvazeni, my jsme se rozhodli tak jak jsme se rozhodli, kdyby byl fotograf nějaky známej mně nebo partnera, budiž, ale s cizím člověkem jíst za svatebním stolem mi přijde fakt odvěci. U nás se to tak nedělalo na žádné svatbě a já nevidím důvod to měnit.
Odpovědět
Profilova fotka
@lllcy on je problém, že je to jaksi i takový zvyk a slušnost...takže přeci jen riskuješ, že se na tebe budou dívat trochu blbě....Kdybych nenabídla jídlo našemu fotografovi, pravděpodobně by jako profesionál neřekl nic, ale podle toho, jak jsem se s ním později bavila, by mu to vadilo hodně. Já osobně nebyla na svatbě, kde by dodavatelé nedostali najíst...neseděli ovšem u rodinného stolu ;-) Já také neznám mimochodem všechny hosty, které zveme na svatbu, například pokud je to partnerka nějakého kamaráda přítele.... Můj názor, udělej si to jak chceš
Odpovědět
Profilova fotka
@barbora_b jasně díky za názor, ale už jsme se rozhodli ;-) ať kouká blbě, má za to dostatečně zaplaceno
Odpovědět
Příspěvek byl smazán adminem, protože nesplňoval Pravidla přispívání do fóra.
Profilova fotka
Empatie, neempatie, když někdo něco chce, at si o to řekne. Kromě toho, ženich, moje i jeho rodina mají stejný názor, tak asi emaptie chybí nám všem :-) ale já to neřeším. Fotograf řekl, že si to zařídí, tak at si to zařídí :-D
Odpovědět
Příspěvek byl smazán adminem, protože nesplňoval Pravidla přispívání do fóra.
@lllcy Naprosto souhlasím. Jsou placeni a ne málo. Nevidím důvod, proč bych jim měla platit jídlo. Platím jídlo jen kytaristovi, který je známý a dal nám ze známosti dobrou cenu. Fotografka tam bude cca 90 minut. Nevím proč bych jí měla dávat najíst. Hlady za hodinu a půl práce nezemře a zaplaceno dostane. Je to jako bych já požadovala od maminek žáků, aby mi ještě vařily, nebo mi dali najíst, protože přece učím jejich děti.
Odpovědět
Profilova fotka
@castolovak aha, a já myslela, že DJ chodí na svatbu hrát a ne vyžírat a vychlastat co se dá... ;-)
Odpovědět
Profilova fotka
@buldok jjo mně říkal, že to má započítáno v režii, jedine benzím mu zaplatíme ještě navíc. A taky mi říkal, že ne všude dostali najíst, někdy dokonce ani na rautu, takže fakt záleží kdo to jak má nadstavené.
Odpovědět
@lllcy Jak říkám, já fotografce zaplatím a tím to pro mne končí. Je to normální pracovník, jako kdokoliv jiný. Takže nevidím důvod, proč jí platit jídlo. Stejně jako si nemyslím, že je nějaká povinnost dávat číšníkům nějaké tringelty apod. Když se mi enormně líbí jak pracují, tak dám, ale jinak ne. Je to jen mé rozhodnutí. Když bude ta fotografka sympatická a bude s námi dobře pracovat, tak jí dám radši do kapsy stovku, kterou nemusí přiznat a zdanit. Ale rozhodnu se až na místě, dle situace...
Odpovědět
Profilova fotka
@lllcy Nikdo tady neříká, že by ti fotograf vyžral a vychlastal, co se dá. To, že dostane jedno jídlo a nebo si večer u rautu něčeho zobne je přece něco úplně jinýho, finančně tě to v těch počtech určitě nevytrhne a navíc, při focení (nebo hraní nebo čemkoli - záleží na profesi) by na nějaký vyžírání a chlastání asi těžko měl čas..ale whatever 8-)
Odpovědět
Profilova fotka
Jak to tady zhruba pročítám, tak si nedokážu představit, že by najíst nedostali... to si mají vytáhnout v čase oběda svačinku z domova a kafe v termosce???To je podle mě vrchol trapnosti a slyším to poprvé... Za mě určitě ano, mělo by se s nimi počítat, pokud budou služby poskytovat i na hostině!!! :-)
Odpovědět
Profilova fotka
A jen tak mimochodem - náš fotograf nám třeba řekl, že celej den nejí, že ho to při focení rozptyluje a tak radši fotí. A přesto s ním s jídlem počítáme, jak už tu bylo řečeno, je to slušnost. A nemusí jít s váma u stolu, pokud se ti to tak příčí. A pokud máte profesionála, tak vám rozhodně nic vyžírat nebude. :-p
Odpovědět
Profilova fotka
no mě by hanba fackovala, nechat je celý den o hladu a žízni =-) Neřeknu, když má někdo fotografa a kameramana třeba na dvě hodiny, aby jim nafotil/natočil obřad, tak bych ho ke stolu taky nezvala, ale výslužku by dostal. Ale pokud s námi mají být celý den? S námi třeba byli od devíti ráno a obřad byl ve dvanáct a pochybuju, že by se mi líbilo, kdyby třeba během přípitku řekli: "Sorry, ale hodinová pauza na oběd." A sedli si opodál a vytáhli pytlík se sváčou a jak tu někdo psal tu termosku s kafem.... Nebo kdyby to udělali, když jsme se odjeli fotit na louku a my tam museli tvrdnout uprostřed louky a hodinu čekat, až jim skončí pauza na oběd! My jsme teda neměli oběd, ale ihned po skončení obřadu byl k dispozici po celý den raut a to úplně pro všechny.
Odpovědět
@buldok holt je videt, ze to ma kazdy nastavene uplne jinak... Spropitne nedavam, pokud se mi obsluha vylozene nelibi, ale jinak vzdy, aspon v restauracich v Praze bych se musela hanbou propadnout, nechat si vratit do koruny. Stejne tak budu mit uz predem nachystane obalky s cca 500,- pro kazdeho z obsluhy a pokud nekdo nebude vylozene neprijemny, tak spropitne proste dostane. Svatba je pro obsluhu docela zahul a meli by za to byt oceneni, i vyse jejich platu je nastavena tak, ze se se spropitnym pocita.... Ale to uz jsem trosku OT.
Odpovědět
Profilova fotka
@buldok je slušnost dát číšníkovi, taxikáři a kadeřnici spropitné, POKUD s ní nejsi nějak extra nespokojená. Tedy i když tě neoslní nabídkou vlastnoručně upečené buchty k barvení hlavy, má dýško za normální výkon dostat. Že v téhle zemi se dobré vychování ještě furt moc nenosí, to je věc jiná.... Jinak já jsem třebas taky před týdnem kadeřnici dýško nedala, za hodně slušné peníze se mi prakticky nevěnovala, usmát jsem ji viděla leda na procházející spolupracovnice, byla honem honem hotová a pití mi nabídla až když si snad náhodou vzpomněla....ale furt z toho mám blbej pocit, že jsem jí ho asi dát měla, jen prostě když si někdo řekne za stříhání tisícovku, chci, abych za to dostala odpovídající služby a ne podprůměr...no a to je prosím asi jediný případ za poslední dva roky, kdy jsem dýško nedala
Odpovědět
Příspěvek byl smazán adminem, protože nesplňoval Pravidla přispívání do fóra.
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?