Svatební a obyčejné mandličky, jaký je rozdíl?

Holky, jaký je rozdíl mezi svatebníma mandličkama a obyč. mandličkama koupených v krámě s různýma dobrota, jak jsou takové ty speciálky? Koukala jsem na netu, mají krásné, i příchutí hromadu, ale prodraží se to dost poštovným...Nevíte někdo? Díky P.
Odpovědět
@petulka_pepanek No upřímně je můj názor takový, že všechno co je "svatební" a tudíž "ne pro běžnou spotřebu" se strašně namastí :-) Známá si na svatbu udělala mandličky doma sama. Neřešila poštovné, neřešila "svatební přirážku" a všem moc chutnali ;-)
Odpovědět
Profilova fotka
Upřímně? Žádný, jen asi v ceně...a osobně moc nechápu ten novodobý (či spíše beremkovský) zvyk svatebních mandliček...žádná tradice to není, to zas někdo dotáhl ze zahraničí nebo bůhví odkud. My je neměli (a ani nechtěli, kdybych o tom manželovi řekla, tak mě snad vyhodí, co je to zas za kravinu) a nechyběly nám. Dávali jsme klasickou výslužku.
Odpovědět
Profilova fotka
Nám se tradice mandliček líbila. Koupila jsem normálně v obchodě mandle v bílé a hnědé čokoládě. Hostům jsem tradici sama vysvětlila při přípitku a všem se moc líbily. Možná mě beremko sežere, ale pokud netrváš na barvě, není vůbec nutné mít speciální svatební mandle. Stejnou službu ti udělají i ty úplně obyčejné:)
Odpovědět
@apacheee O čem je vlastně ta tradice svatebních mandliček?
Odpovědět
Profilova fotka
@parcelads dej si to do googlu:) Každá mandlička z těch 5 symbolizuje jedno přání (zdraví,...) už jsem to přesně zapomněla:) a pochází to už z dob starého Říma
Odpovědět
Mě se ta tradice líbí a je to i hezká dekorace na stůl. Jen ty ceny jsou fakt mazec :/
Odpovědět
Profilova fotka
Dobrý den, je rozdíl a velký. Svatební mandle musí být obalena v cukru, tradičně se používají bílé, ale existují i různé jiné barvy. Mandle obyčejné nebo v čokoládě nejsou svatební. Mandle jsou jedlé, ale nemusí se jís (dle tradice se nejí). Tradice opravdu existuje, toto se velice využívá v zahraničí, odkud se to dostává u nás. Používá se i při křtinách. Dává se lichý počet a každá z mandlí má svůj význam. Pro bližší info si o mandličkách přečtete právě u nás.
Odpovědět
:) Me ted pobavilo, ze se neji. My je meli jako pozornost (vysluzky jsme nemeli ) v kornoutcich v krabicce napocitane +/- na pocet hostu, aby kazdy dostal kornoutek.... No dopadlo to tak, ze si to hoste rozebrali a jen se po tom zaprasilo. Strejda se po nich mohl tak utlouct, ze jsem mu nasledujici tyden poslala, co mi doma zbylo a pry se na to hned vrhnul :)).
Odpovědět
Profilova fotka
Podle tradice se nejí, respektive mohou se samozřejmě sníst a většina lidí je opravdu sní, hlavně děti, ale jinak mají mít jiný význam :-) Lidé také za svatební mandle označují jakékoliv mandle, ale to není pravda. Správné svatební mandle jsou v cukru a ne v čokoládě a nekoupíte je ani v lahůdkářství jak tady někdo psal. Ty v cukru jsou docela tvrdší, takže pokud jíst, tak velmi opatrně :-)
Odpovědět
Příspěvek byl smazán adminem, protože nesplňoval Pravidla přispívání do fóra.
@ninive211 To je tradice pocházející z oblasti Středozemního moře :) Já jsem z multikulti rodiny a na svatbách naší rodiny mandle vždy byly, takže je budeme mít taky. Mandle mají symbolizovat manželství, tj. že na povrchu jsou sladké a uvnitř hořké, jsou bílé a dávají se v lichém počtu na znamení nedělitelnosti manželství. Tedy tak se to traduje aspoň v té naší rodině :) O významu každé mandle já osobně nic nevím. Jinak mandle svatební nebo nesvatební...to nevím, my je budeme dovážet, ale jak píše správně @svatebni_mandle, jsou polité cukrem a jsou pěkně tvrdé. Takže spíš než tím, zda jsou svatební nebo ne, bych se zabývala, čím jsou polité. Ty správné svatební mandle mají chutnat přesně tak, jak jsem poisovala - zvenku sladké, uvnitř jemně hořké :) O tom, že se nemají jíst, nic nevím, my je vždy snědli :-D
Odpovědět
Profilova fotka
ahojík dámy , my jsme mandličky měli a rovnou jsem na ně nechala i udělat cedulku :) Mandličky měli velký úspěch :)
Odpovědět
Článek se načítá
Profilova fotka
Nabízíme svatební mandle i pytlíčky nebo krabičky přímo na ně. Je to tradice u nás trochu nová, ale většinu svatebčanů vždycky potěší, když si sednou ke svatební tabuli a mají tam něco na zobání, než se podává menu.
Odpovědět
Profilova fotka
Ahojky ja je tedy mit nebudu, ale viděla jsem mandličky v lidlu, obalené v tom cukru ( žlutá, ružová, bílá) mix. Cenu už si nepamatuju, ale někde jsem tady četla že to vyšlo dobře cenově :-) tak koukněte
Odpovědět
Profilova fotka
Prosím nezaměňujte běžné mandle se svatebními. Je to obrovský rozdíl a znalci a mohou to být i svatebčané, rozdíl mohou poznat :-(
Odpovědět
@svatebni_mandle jaký je rozdíl?
Odpovědět
Po zakoupení svatebních mandliček přesně v barvě svatby, budete mít o dost lehčí krok - vyprázdní se podstatně peněženka... :-D No, mandle jak mandle, v moji rodině znalci přes mandle naštěstí nejsou, stejně jsme je ani neměli, takže je to fuk... :-)
Odpovědět
Zdravím všechny, i přes protesty rodičů, jsem mandle objednala a nejsem zklamaná, budeme mít malou svatbu a protože nebudeme mít svatební koláče (pokud nezaúřaduje babi) budou jen mandličky. Dávali jsme po 3 do bílé krabičky, kterou jsme na dně vypodložili oranžovou kartou se symbolikou každé z nich.
Odpovědět
Profilova fotka
my jsme mandle meli - ty prave svatebni - ale jen proto, ze manzel pochazi z Italie, kde je to uz opravdu dlouha tradice. Kdybych si brala Cecha, asi bych se nad mandlema vubec nepozastavovala :-N Kazdopadne bych rekla, ze pokud uz chce nekdo zvyk prebrat, at ho prebere se vsim vsudy a vybere tudiz mandle v cukru a ne jakekoliv z obchodu ;-)
Odpovědět
Rozdíl je pouze ve slově SVATEBNÍ :)
Odpovědět
... a z toho plyne, že V CENĚ :)
Odpovědět
je to nějaký cizí zvyk, naši hosté by snad ani nevěděli co to znamená a já to vlastně také musím nastudovat. A vůbec stejně jsou nejlepší v hořké čokoládě :-D
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 3 měsících
Profilova fotka
U balení mandlí do krabičky dáváme na víčko krátký text, kde se tato tradice vysvětluje a každý host si to může přečíst - není to dlouhé:-)
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?