Spropitne

Profilova fotka
Holky chci se zeptat, když budeme mít útratu cca 45-50 000 za jídlo a pití,kolik jste dávaly dýško, vím že bych měla aspoň 10% ale přijde mi to dost :-| a hlavně chci asi uďelat, že pak každému z obsluhy a kuchaři dát po 500 a koláče, co vím tak některí majitelé restaurací pak to co dáte navíc schrábnou a nerozdělí to mezi obsluhu.Kolik jste nechávaly vy?
Odpovědět
1
2
Manžel chtěl myslím nechat 1000 Kč, ale provozní si to nevzal. Btw koláče jsme nedávli nikomu z personálu - vůbec mi to nepřišlo na místě. Je to jejich práce.
Odpovědět
Profilova fotka
500 každému? To mi teda přijde fakt hodně.. To už máš skoro těch 10%...My jsme částku zaokrouhlili na celé číslo.. Takže když byla útrata 35195, nechali jsme 36000kč.
Odpovědět
Profilova fotka
@alexandrababosova @nnnadja Koláče jsme tam nenechávali a spropitné dali přímo obsluze, tak nás navigoval i provozní, ať to dáme přímo jim a my tam nechali 2000 dohromady pro všechny.
Odpovědět
Profilova fotka
@tanulinkaaa to jo, je to skoro tech 10%, ale utrata se platí většinou majiteli a ne všichni to zpropitné rozdělí mezi číšníky, kteří si to zaslouží když tam celý den okolo Vás lítaj, takže číšníkům a kuchaři chci urcitě něco dát a myslím že 500 za nějakých minimálně 15 hodin práce potěší i když je to podle mě málo, a majiteli bych dala treba jem 2000 k účtu a ne 10%, ale nevím jestli to není malo?
Odpovědět
Profilova fotka
@nnnadja Je to jejich práce, ale myslím, že každého člověka potěši když mu někdo poděkuje a za jeho práci
Odpovědět
My měli útratu 51.771 Kč - zaokrouhlili jsme nahoru a přidali tisícovku, jelikož bychom jinak nechali jen 300Kč - takže 53tis A nechávali jsme tam dva dorty + nějaké cukroví
Odpovědět
Profilova fotka
@alexandrababosova Tak ono to potěší určitě každého. Tady jde o to, že oni jsou za tuhle práci placeni. Ale nějak nechápu z tvých příspěvků v diskuzi, kde nevíš, zda platit odvoz vlastní rodině, protože jsi na mateřské a nemáš peněz nazbyt a tady chceš jen tak dát někomu cizímu po 500kč.
Odpovědět
@alexandrababosova My jsme byli s restaurací i personálem silně nespokojeni,tak k ceně za svatební oběd jsme jim nechali jen 2 stovky navíc. A nechali si tam zbytek našeho hlavního dortu 8-( Ale když je spokojenost,něco by se dát mělo. Říkal mi jeden známý číšník,že na podzim byla u nich v restauraci honosná svatba,útrata přes 100 tisíc,a nenechali dýško žádné,do poslední koruny si nechali vrátit.
Odpovědět
Profilova fotka
@tanulinkaaa Pokud vim, od znamích atd co dělaj v hospodach tak maj stanovený plat plus dýška a to, že tam mají nějakou akci jim nikdo nezaplatí navíc, a jestliže účet budu platit majiteli tak někteří to celé schrábnou a mezi obsluhu nerozdělí, tak proto to myslím takto, A podle mě je slušnost zaplatit za to kdyz pro mě někdo neco delá, i když je to cizí člověk to mi je uplně jedno. A nevím co do mě reješ ohledně odvozu jestli platit rodině, zě rodině nezaplatim a cizim dám? Tak ano, kdyz si to clovek zaslouži a něco pro mě uděla tak ano a s tim odvozem jsem se ptala jestli platite odvoz, protože mi přijde zbytečné půjčovat auto z půjčovny když by si mohli půjcit auto od sousedů nebo kamarádů a usetrit mi penize ano jsem na materske a nemam penez na rozhazováni za věci ktere by sli vyresit levneji a prijdou mi zbytecne, ale kdyz po nekom vyzaduju nejakou sluzbu tak ji zaplatim a odmenim i kdyz sem na materské.
Odpovědět
Profilova fotka
@alexandrababosova Tvou logiku sice nechápu, ale je to tvoje věc. Ale srovnávat tady obsluhu s vlastní rodinou je absurdní. I kdyby byla jakákoliv, rodinu máš vždy jen jednu. A já bych tedy raději zajistila rodině odvoz, pokud nemají auto, než abych dávala 500kč dýško.
Odpovědět
Profilova fotka
@88renca88 Třeba nebyli spokojeni právě jako vy ;-)
Odpovědět
Profilova fotka
útrata byla asi 43 tisíc a nechali jsme jim asi 1200 kč. V den svatby dostali ještě, jako pozornost, víno. Myslím že to stačilo a nebyli jsme za blbce :)
Odpovědět
Článek se načítá
Profilova fotka
@tanulinkaaa no nechápej, až jednou poznáš co je nemít svoují rodinu rad tak to třeba pochopíš. A ja nerekla ze rodině odvoz nezaplatim, budu muset, protoze je obtěžuje si půjčit auto třeba od sousedů a představ si budu jim všem i platit oblečeni protozě oni všichni pracujou narozdil ode me a nemaj na to tak si nech blbý pripominky ze rodine nezaplatim a cizim ano.
Odpovědět
My dali pri utrate cca 30 tis. Kazdemu z personalu a provozni 1000,- Kc, tem, co byli jen na obed 500,-, celkem to byly 4 ris.
Odpovědět
Profilova fotka
@tanulinkaaa A mě třeba přijde absurdní, že rodina mi radši řekne zaplať nám auto mi se prosit sousedů nebudem a nemáme co na sebe tak se starej.Tak to mě vadí, místo toho aby mi trochu pomohli tak jen tahaj ze mě peníze. A pak cizí lidi mě budou obskakovat, zařiděj mi trampolínu pro děti, vyjdou mi vstřict s míma požadavkama tak tem mám dát míň než někomu kdo jen držkuje jen že je rodina, Já radši koukám kdo co pro mě dělá.
Odpovědět
@alexandrababosova To je docela ostrý,když jsem se vdávala já,tak si všichni odvoz zajistili,a platit rodině oblečení? Je smutný že jim to není trapný. Lituju tě:-(
Odpovědět
Profilova fotka
@88renca88 ja sem už zvyklá
Odpovědět
Profilova fotka
@alexandrababosova Já bych jim rozhodně oblečení neplatila, to už mi přijde opravdu moc. Nechtěla jsem tě nijak naštvat ani do tebe rýpat.
Odpovědět
Profilova fotka
@88renca88 tak když je člověk nespokojen tak je to jasné, to také nic nenecháváme, ale mi to tam známe a majitel se snaží ve spoustě věcech vyjit vstříct a poradí i s počtem jídla na raut, podle zkušeností a kamarádce vyškral takle spoustu věcí a ušetřil ji tim dost peněz a obsluha je fajn tak nevim proc je neodmenit, ma se dávat 10% , ale to by bylo přes 5000 tak takle bych dala 2000 majiteli za veškerou ochotu a vstřícnost a 2000 personalu coz mi teda moc neprijde, ale dat 5000 a nevedet jestli se to k personalu dostane to se mi taky nechce.
Odpovědět
Profilova fotka
@tanulinkaaa Dobrý já jen jako že mám k jistým věcem svoje důvody ale i když nemám peněz na zbyt tak ráda dám těm, kteři mi pomohou, vyjdou vstřict a snažím se zase ušetřit jinde pro mě věcech který se daj zarídit jinak, i když to měla být rodina a předpokladala sem že ví že nemam peněz na zbyt, že mě alespoň ušetrí a vypomůžou- ale nemyslim to že mi něco daj, ale že skousnou levnější variantu třeba ohledně odvozu
Odpovědět
Profilova fotka
A radsi dam 1000 kc cisnikovi nez do pujcovny aut
Odpovědět
@alexandrababosova Co vím tak k personálu se to většinou nedostane,když se to nedá přímo jim. To když budete mít obsluhu dobrou,tak si něco určitě zaslouží:-) My to měli horší,zničili nám jeden dort,půlku z hlavního dortu nám bez dovolení sebrali,stoly byly rozestavěny jinak než bylo dohodnuto,obsluhovali nás dvě nemožný brigádnice co byly pomalý,etiketa jim nic neříkala,a to bych mohla pokračovat dál a dál...
Odpovědět
Profilova fotka
@88renca88 tak to je blbe,ze jste to meli takle pokazene. Docela by me zajimal nazor lidi z druhe strany,tedy cisniku jak to chodi a jak to vidi oni.Muj kamarad vim ze vzdycky nadaval,ze na ruznych akcich se snazi jak idiot,lita a poskakuje jak lidi piskaj a pak mu nic nedaj,ze je od toho placenej,ale jak to vsichni moc dobre zname,tak oni zijou prevazne z dysek,maj zakladni plat a pak co si vydelaj,takze se odvolavat na to ze je za to placen mi prijde divne a penize chci mezi vse rozdelit,ale mam take nejake limity,tak pocitam do 4000,ale neni to ani tech 10%,tak nevim aby to nebylo malo,ale jak tady ctu tak nechavaj vetsinou kolem te 1000,ale to me zas prijde malo,kdyz se to rozpocita na vsechny,no nevim jak to udelam.
Odpovědět
@alexandrababosova Já být tebou tak bych si +- nějakou hotovost připravila,a podle spokojenosti to rozdala. Já co mám známýho číšníka,tak na to nadává,že lidi si na akcích kolikrát hrozně vymýšlejí (např.ženská si objedná minerálku,tu jí donese,a ona si najednou vzpomene,že chce ještě panáka,atd.) A tak on lítá jak blbec sem a tam. Nebo lidi když si dělají akci někde do 3 hodin do rána,a ještě se jim domů nechce. Nikdo už ale nevidí,že číšníkovi zabere minimálně hodinu úklid všeho,a od 7 hod.je zas v práci celý den,takže za dva dny naspí třeba jen tři hodinky. A s tím platem- většina číšníků v normálních restauracích berou jen tu základní minimální mzdu,dýška mají hlavně přes letní sezónu třeba 2-3 tisíce za měsíc. Ale přes zimu,když moc lidí nemají,tak jim to vyjde tak na 300-500 za měsíc. Přijde mi že se s číšníkama zachází kolikrát jak s poskoky a pohrdá se jimi,ale jsou to chudáci (když jim někdy někdo zdrhne bez placení,a oni to musí platit ze svého).
Odpovědět
Profilova fotka
@88renca88 No prave,nikdo nevidi jak je lidi obcas buzerujou,jen protoze oni jsou hosti.A mi mame obed od 1 tak oni tam urcite uz od 10musej bejt a pak az treda do 3 do noci,uklid,taxik domu to uz nikdo nevidi,odlozim si asi ty 4000-5000 a pak budu rozdavat,ale myslim ze tu 500 si urcite zaslouzi ktera bude primo pro ne.
Odpovědět
Profilova fotka
Myslím, že v restauracích určitě na takových akcích netratí, spíš naopak.....takže já bych mimořádné spropitné nedávala, max. zaokrouhlení v řádech stovek.
Odpovědět
Oběd+raut stál 23 000 Kč, dávali jsme 2000 Kč spropitné. Slečny, co obsluhovaly (byly 2) dostaly každá 500 Kč. S cateringem i obsluhou jsme byli maximálně spokojeni, takže jsme jim ty peníze rádi dali :-)
Odpovědět
Profilova fotka
@silvikt to je jasne ze na tom vydelaji,ale stim clovek pocita v restauraci,ale myslim ze k lidem jako personal se zridka kdy neco dostane
Odpovědět
Ahoj holky. My mame obrad,hostinu,raut na jednom miste a budeme platit poplatek 5.800,- za servis,personal,vyzdobu,prostirani atd,takze spropitne uz resit nebudeme 8-(
Odpovědět
Profilova fotka
Byli jsme maximálně spokojení, pan provozní i obsluha byla perfektně sehraný tým. Nechali jsme 10 %. Hanba by mě mlátila, nechat jim třeba jen tisícovku. (A to zlatý Čechy, tady se dává 5-10 % když jste nespokojení, cca 15-18% když je to fajn a 20% když super. Jenže je fakt, že obsluha dostává min. mzdu a zbytek má v dýškách)
Odpovědět
1
2
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?