Prosím poraďte - pravidla na rautu

Profilova fotka
Ahoj :-) prosím víte někdo jak to chodí na svatebním rautu? Má to nějaký řád jako klasická svatební hostina? Uplatňuje se na rautu předem daný zasedací pořádek nebo si každý sedne kam chce? Kdy je prostor třeba pro krájení dortu, proslovy atd? Děkuji za rady :-)
Odpovědět
Profilova fotka
Záleží většinou na místě hostiny. U rautu bych doporučila zasedací pořádek nemít. Když už budou hosté vstávat, aby si nabrali jídlo, tak se alespoň seznámí a mohou si sednout spolu. Je dobré to ale hostům říci, nebo někam dát ceduli, většinou se po zasedacím pořádku ptají. Někdy u rautu dokonce nejsou ani klasické stoly, ale jen vyšší bufetové stolky, což opět zlepšuje komunikaci mezi hosty. Je dobré mít založené alespoň skleničky a džbánky na vodu, nebo víno, aby stoly nevypadaly prázdné. Dort se klasicky krájí po konci rautu, až opadne zájem o jídlo a většina hostů dojí. Pokud nejsou stoly, tak se krájí na samostatném stolku někde uprostřed místnosti. Proslovy jsou na opět na vás. Buď před stolem ve stoje na "parketě", nebo pokud jsou stoly, tak na začátku si všichni někam sednou, proslovy v sedě a na konci proslovu se oficiálně otevře raut a volná zábava.
Odpovědět
@pekys Ja bych teda zasedaci poradek naopak udelala.. byla jsem na svatbe, kde byl raut a zasedaci poradek, a bylo to super- sedeli jsme s lidmi, ktere jsme alespon trochu znali a meli si s nimi co rict.. Naopak jsem byla i na svatbe, kde byl raut a zasedaci poradek nebyl, a byl to strasny bordel.. lidi si prendavali vsude mozne zidle, pulka lidi se musela jeste stehovat, aby si meli dalsi lidi kam sednout a nebyly rozdelene rodiny (napr. mama a male deti nebo starsi lide).. nevim.. ja osobne jsem na svatbe raut nechtela uz z duvodu organizace, ale obecne mam lepsi zkusenosti s tim, kdyz byl zasedaci poradek... prece jenom je pro hosta fajn, kdyz ma ''sve'' misto, kde si odlozi napr. svetr nebo kabat a vi, ze si ma kam sednout..
Odpovědět
Profilova fotka
Máte pravu, to jsou zase výhody zasedacího pořádku. Záleží na tom, o jaký typ svatby půjde a co si @pekys představuje. Celkově se rauty dělají hlavně na neformálnějších svatbách, kde se lidé znají a nebo chtějí poznat (například seznámení rodin bych řekla, že je důležitá část svatby). Pokud nevěsta stojí o formální, "ukázněnou" hostinu, tak je zasedací pořádek samozřejmě lepší ;-) Ale i tam postupem času hosté vstávají, jdou si popovídat, pogratulovat, tancovat...a židle zůstávají prázdné, nebo se mění rozsazení.
Odpovědět
Ja vytvorim asi zasedaci poradek akorat pro rodinu a zbytek, at si sedne, kde chce. Mame jakoby tri mistnosti do U a v jedne casti bude asi rodina a v druhe Dj a kamaradi. Kdybych mela jednu velkou mistnost, tak bych zajistila mista jista urcite rodine a zbytek neresila. Jen at se zbytek pekne seznami :-)
Odpovědět
Je fakt ze urcite zalezi i na poctu hostu.. treba pro 20 lidi bych to neresila, ale kdyz mas treba 100 hostu tak tam to muze byt pekny bordel, kdyz lidi nevi kam si maji sednout.. My jsme meli 75 lidi v docela namackanem salu, takze to proste davalo vetsi smysl tam radeji ty jmenovky mit :)
Odpovědět
@karlajasmine Tak to jo. Pri tolika lidech to je rozumne. My budeme mit asi 50, ale budou ruzne prichazet a odchazet... Takze tam asi takova kopa najednou ani nebude.
Odpovědět
nas bylo 40 a zadny zasedaci poradek nebyl, proste jsme vsem oznamili, ze ve vedlejsi mistnosti je jim plne k dispozici raut a ostatni je na nich a bylo ...
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?