Odmitli jsme partnerku kamarada na svatbe, je to blbí?

Profilova fotka
Aholky, mám problém, máme s přitelem omezený pocet lidi na svatbu a prítel pozval některé své kamarády, taková pánská parta z jeho dětství a ten jeden, zě si vezme partnerku, kterou nemáme rádi a já jí viděla asi 4krat v zivotě.Přítel mu řekl že zve jeho, že ostatní kluci jdou taky sami, že jejich partnerky neznáme a on řekl, že ji vezme a dá nám větsí fin.přispěvek.Já sem pak začla nadávat, že se mi to nelíbí, že já mám třeba kamarádky, které bych tam chtěla, ale ani je nemůžu pozvat, protozě kdybych zvala každého tak by jsme se asi nedoplatili.Tak přítel kamarádovi zavolal, že ať jí nebere a přijde jen on.Teď mám z toho zase trochu výčitky, protože všude čtu jak je to neslušný nepozvat partnery atd, ale nechci tam člověka kterýho sem viděla 4krát v životě a nemám ho ráda, když tam v podstatě nemůžu mít ani kamarádku z mládí s kterou sem trávila několik dní v týdnu. Myslíte, že to je neslušné a budou naštvaní? Jako kamarádi co známe jako páry velmi dobře a jsme s nima v kontaktu berem automaticky do páru.
1
2
10
Profilova fotka
Sašo, dala bych na přísloví "Nečiň druhým to, co nechceš, aby činili oni Tobě…" Mně by bylo hrozně, kdyby byl manžel pozvaný na svatbu a já nemohla jít s ním :-| Chápu Tě, měla jsem kdysi stejné pocity.. Ne, že bych ty lidičky nechtěla pozvat, ale bylo mi líto to, že nemůžu pozvat všechny, které bych v ten velký den u sebe mít chtěla.. A přitom přijde někdo, koho vlastně neznám.. Ale tak to je, pár není ona a on, jsou to oni a patří k sobě..
Profilova fotka
Slušnost velí je pozvat oba..to je pravda..ale my třeba zveme svědky bez partnerů, budeme hodně mala svatba, jen rodiče, sourozenci a svědci. Partneři našich svědků jsou čerstvé záležitosti, my je neznáme, oni nás, oslava bude opravdu v rodinném duchu, takže cizí člověk by se tam cítil hloupě. Svědkyně sama říkala, že je to blbost brát ho s sebou, svědek s tím taky nejspíš nebude mít problém. Navíc oba svědci přijedou zdaleka, budou u nás spát a další dva lidi bychom už neulozili :) ano je to proti etiketě, ale v našem případě je to lepší pro všecky. Mě osobně by se to nedotklo, kdyby někdo pozval jen partnera, když by to byl jeho známý a ja tam byla defakto cizí..pokud půjde panska partička a jen jeden by měl partnerku, musel by se ji věnovat...*no je to neslusne, ale ja na vašem mistě bych ji taky nezvala...
Profilova fotka
Nevim, ja ji videla parkrat v hospode a to spolu ani nechodili, od te doby jsem ji nevidila, ani ji pomalu neznam, jen od videni, a nemame ji s pritelem radi a to jako mam mit na svatbe cloveka kteryho nemame radi a lidi ktere mame radi nemuzeme ani pozvat? A kdyby pritel byl pozvany na svatbu nekoho koho ani neznam, tak urcite by mi to lito nebylo.
Profilova fotka
Samozdrejme kamarady u kterych partnery zname, obcas si zavolane, někam zajdem tak to automaticky berem dohromady
Byla bych uplne v klidu :-) nam se to stalo take jednou, pritelovo kamaradi se brali a me jeste skoro neznali...pozvali jeho a me uprimne ani nenapadlo chtit jit taky :D Nebudu se cpat nekam kde me skoro neznaji na takovou životni akci :-)
Profilova fotka
Mě jako i docela naštvalo, že řekl,že jí veme a bude to znat na vysším finanční příspěvku :-| Dovolila sem pouze u přítele kamaráda, který je z druhého koutu republiky, že vezme manželku(kterou jsme viděli jednou a nevadila nám) se synem aby tam bebyl jakoby sám a je to opravdu dálka pro něj
Profilova fotka
Stejně už jste se rozhodli (z toho jak to píšeš je evidentní, že ji tam prostě nechceš a cítíš se v právu) a řekli jste mu, ať ji nebere. Jaká je jiná možnost, zase mu volat, ať ji tedy vezme :-) ? Jen počítej s tím, že potom třeba tenhle kamarád nepozve na svatbu tebe, to je celé.
Profilova fotka
Tím se vůbec nestresuj. Pozvi koho chceš. Také máme pár kamarádů, kde přítelkyně známe a ty zveme a máme kamarády, kteří jdou sami, protože přítelkyně neznáme. A možná si to i víc užijou, když je nebude nikdo "hlídat" a budeme zase ta "stará" parta :) Kdybychom měli zvát všechny i s partnerama, tak se nedoplatíme :) Takže žádný stres :)
moje kamarádky co zvu na svatbu ani jednu z nich nenapadlo brát sve partnery nebo děti :-) A to je vsechny znam a nijak mi nevadi :-)
Ano, je to blbé. Ze všech úsporných zhovadilostí, co zde nevěsty vymýšlejí, je tohle to nejblbější, nejhnusnější a nejnevychovanější věc, co znám. Zajisté tu najdeš spoustu podporovatelek, kterým to přijde úplně ok. Pokud by mě kdokoliv pozval na svatbu bez mého partnera, nešla bych. (Neurazila bych se, kdyby mi to vysvětlili a byli fakt finančně na dně, ale nešla bych.) Úplně nejhorší na tom, co píšeš, však je, že v tom nejsi důsledná a máš lidi, které v páru zveš, dokonce i osobu, kterou jste viděli jen jednou (přitom argumentuješ, že tu odmítnutou jste viděli jen čtyřikrát (!). Jedním z hlavních motivů se tedy (kromě úspory) jeví to, že ji nemáte rádi. A to teda promiň, ale kdo jste, abyste takhle odsuzovali něčí partnerku? Od svých přátel očekávám, že mého partnera budou respektovat, a to i v případě, že se třeba úplně názorově neshodnou. Stejný respekt prokazuji svým přátelům já.
Profilova fotka
Je to tvoje svatba, pozvi si koho chceš. Slušnost je pozvat oba, ale je úplně jedno, jak se to dělá. Není to povinnost. Každý ať si to uzpůsobí dle sebe. My máme víceméně všechny partnery kamarády, takže zveme oba. Jen u dvou kamarádek partnery neznám, ale zvu je oba. Ale každopádně je to jen a jen na vás :)
Profilova fotka
Ja si nemyslím, že je nutné s sebou tahat všude partnera...když by se třeba bral kdokoliv z mych spolužáků z gymplu nebo z vejsky, ani by mě nenapadlo tam svyho chlapa tahat, v životě je neviděl, tak proč? Ano podle pravidel etikety je to špatně.. je teda fakt divný, že jednomu kamarádovi povolite ženu a dítě, jiným nikoho...pozvala bych je prostě jako partu chlapů, kamarádky od tebe jako partu holek...
Článek se načítá
Profilova fotka
@alexandrababosova Já bych partnera nepozvala v případě, že by se dali dohromady třeba měsíc před svatbou a pozvánky byly rozeslané a jídlo objednané. Ale také mi přijde nevychované, nepozvat partnera. Dle etikety pozvánka platí vždy pro doprovod. A nepozvat ji, protože jste ji viděli 4x a za to pozvat někoho, koho jste viděli 1x, je vážně trapné. Teda alespoň já bych se trapně cítila a ty očividně také, jinak bys nezakládala tuto diskuzi.
Mně přijde nejblbější ten nejednotný přístup plus to, že vás požádal o to, aby tam mohla být, a vy jste odmítli. Ani by mi tolik nevadilo, že se automaticky nezvou oba, ale to odmítnutí ve chvíli, kdy vás o to požádal. Je to neslušné.
Ano, je to velmi neslušné a mají právo být naštvaní. Sice je to vaše svatba, jak někdo argumentuje, ale pokud vám kamarád přímo řekne, že tam tu partnerku chce, a vy mu ji zakážete!, tak vám na něm zjevně příliš nezáleží. Hosty si zvu proto, že mi na nich záleží a chci, aby s námi strávili příjemný den, a pokud bude kamarádovi příjemnější, že tam bude mít svou přítelkyni, není co řešit. Tady nejde jen o etiketu, ale i o slušné chování.
Profilova fotka
@lalkaamichal na druhou stranu, pokud mě někam nezvou, tak se tam necpu... byli jsme na svatbě kolegyni z práce, pozvala nás děvčata z prace na večerní tancovacku, a jedna kolegyně s sebou privlekla manžela a tři děti..deti se hned sháněli po dortu..pak tam seděli u stolu jako rodina, ona si s nama nešla ani zapařit...prostě se tam přišli jako rodina zadarmo najist..
@ellinkasebudevdavat to posuzujes vsechno na jednom pripadu nejakych nevychovanych znamych. Ona se pritelkyne toho znameho dost mozna nikam necpe, ale jednoduse ji tam ten kamarad proste chce, protoze je mu s ni dobre, a chce ten radostny den stravit s ni. Na tom neni vubec nic spatneho. Naopak to, ze byla v tom tvem pripade kolegyne pozvana na svatbu bez manzela je mimoradne neslusne. Manzel ci druh je jaksi soucasti toho cloveka.
@alexandrababosova Jo, je to blbý. Kdyby mi někdo zakazoval vzít si na svatbu partnera a ještě takovým způsobem, tak tam sama nejdu a zvážím, jestli mi stojí zato se s takovými lidmi kamarádit. Pochopitelný je to opravdu jen v případě, že je svatba jen se svědky a rodiči. Argumentuješ tím, že nemůžeš pozvat svoje kamarádky, které bys tam ráda měla. Ale svatba se dá přece udělat jednodušše a hodně levně a nevidím důvod, proč bys tam nemohla mít lidi, který máš ráda. Spousta nevěst si ale radši zaplatí drahou restauraci, šaty, serepetičky atd a „nutné kompromisy“ pak dělají v lidech, které mají rádi. Je to takový trend beremka a příjde mi to vždycky docela líto :-( .
Mě to přijde nejen neslušné, ale také dětinské. Jedna z věcí, do které by měl dospělý člověk dozrát, je respekt či přinejmenším tolerance partnerů, které si naši kamarádi vybrali. Kde jinde projevit respekt k lásce než na svatbě. Přístup "mě se prostě jejich drahá polovička nelíbí, tak já ji tam nechci", to je absolutně v rozporu k "institutu" partnerství. Snad se vám podaří dospět do doby, než si vaše děti najdou partnery, jinak budete trpět a řešit stejné problémy jen s vyšší intenzitou o něco málo později. Ale chtěla bych říct, že neslušné je i chování onoho hosta. Měl právo pozvání odmítnout, ale nemá právo se k vám na tvrdo vnucovat i přes váš nesouhlas - neslušně se chovají obě strany. Zajímalo by mě čím to je, jestli rozmazleností či spíše nevychovaností.
Ono asi hodně záleží jak se jim to řekne. Když to podáš stylem - pojď, pozvali jsme zbytek kluků, bude sranda jako za starých časů, zapaříme... tak to je asi jiné, než když mu dáš pozvánku a řekneš zvem tě na svatbu. Mělo to být asi od začátku podáno jako super akce pro něj v chlapským kruhu, kde si můžou u piva pokecat a zase se vidět ve starém složení. Pokud to bylo podáno jako v případě č. 2, tak se nedivím, že se zeptal, jestli s někým může přijít. Pokud byl pozvaný způsobem č. 1, tak je to trošku netaktní a nezdvořilý způsob. Takže si tak trošu myslím, že záleží na tom, jak jste to podali hostům a jak to následně pochopili. Možná jste jen zvolili nesprávný způsob pozvání. Co se týče těch partnerů - pokud se zvou lidi jako jedna parta, partnery bych neřešila, zvlášť když jde o malou a rodinnou svatbu... ona etiketa a to, jak to chodí ve skutečnosti jsou dvě hodně vzdálené věci. A mít na svatbě někoho, koho vyloženě nemusím, ať už je to z jakéhokoliv důvodu, je fakt pakárna. Zvlášť, když z finančního důvodu nezvu ani dobré kamarádky... :-/
@svatbajanaahonza etiketa a "jak to chodí" jsou vzdálené hlavně proto, že lidi jsou neslušní a nevychovaní. A pokud jde o to "vyloženě nemusím", pak mi nepřijde, že u zakladatelky je to spíš na úrovni "v té hospodě jsem si nějak neměly co říct", než nějaký seriózní důvod (třeba, že se k ní v minulosti zachovala nějak nepatřičně). Ono taky ženský nemusej kdekoho. :-D
@zorro4 Naprostý souhlas. V dnešní době lidi slušné chování čím dál tím víc považují za pakárnu a je pro ně důležitější čím dál tím méně. Pokud se tohle stane standardem, tak se do budoucna nedivme, kam se ta společnost potažmo i svět pohne. Hezký to nebude a díky všem, pro koho slušnost není jen pojem z "teoretického" světa. Slušné chování není vždy pohodlné, ale je o dost pohodlnější než život ve společnosti s většinou nevychovanců.
Profilova fotka
Tak jste tady ze mě udělali tu největší nevychovanou krávu, Co se týcě toho že nemužu zvat sve kamaradky tak pro to, že jsme rekli max 50 lidi a podle toho máme zmluvené prostory,a je mi blbé zvát jednu kdyz jsme byli parta holek a další bych nepozvala, i kdyz bych je tam chtěla, a kdyby si kazdá brala partnery jak je tedy slušností tak bych byla mimimalne na 80 lidech. A polovicku lidi na své svatbě ani neznala. Co se týcě toho že nás požadal, tak to není pravda, řekli jsme mu že zveme jeho a ze tam budou i ostani kluci a on rekl, hela ja ji vemu sebou, projevi se ti to na financnim daru, coz mě se taky nelíbí jak kdybych ji brala jen kvuli penězům.A ano nemame ji radi, co je na tom někteří lidi si prostě do oka nepadnou. Je to pro nas cizi clovek ktereho zname jen od videni, jeste z doby co s ni nechodil. A co se tyče toho že jsme povolili jinemu je, ze ty lidi jsou opravdu z daleka a i kdyz sme manzělku viděli pouze jednou, tak oni aspon zavolaj, jak se máme atd. jsme s nimi v kontaktu.Narozil od nich a to bydlíme ve stejnem městě. A jesli zase na mě vytáhnete proč teda zveme jeho, tak pro to, že to je kamarad z dětsví přítele a chtěl tam mit celou partu. A kdybych měla opravdu brat každého koho si všichni řeknou, tak z 50 lidi mám cca80 a ani pomalu polovičku lidi na svoji svatbě nebudu znat.A mě třeba je lito, že já oželim svoje kamarákdy, ale ze slušnosti mám koukat a bavit se s cizima lidma co neznám a nebo v jejim pripadě jen od videni a vadi mi?
Profilova fotka
A pozvaný je pouze na raut s klukama, jako stara parta
To je teda přístup.. Fuj, být kamarádem tak na tu vaši svatbu ani nejdu. Jak by bylo tobě, kdyby jsi nebyla pozvaná..
@alexandrababosova To jsou jenom takové okecávačky. Dělá to to tak spousta lidí, tak to udělej taky, ale nechtěj, aby se nad tím lidi nepozastavovali, protože to prostě je nevychované, nedospělé chování. Stát si za tím, aby tam nešla za každou cenu, to si můžou dovolit jenom neslušní lidi, kteří potom ty reakce ustojí a který je mají na háku, tak si rozmysli jestli to zvládneš. Pokud jo, tak tě žádný opačný názor nebo opovržení tvým chováním, nebude moci rozčílit, protože si prostě budeš schopná "neslušně" stát za svým, stůj co stůj. :DDD Problém bude jen pokud budeš chtít působit slušně a přesto jí tam odepřít přístup - to nebudeš působit vůbec dobře :).
Názor z druhé strany: jako studentka se starším partnerem (byl v tom věku, kdy se berou všichni okolo) jsem s ním navštívila 3 nebo 4 svatby (obřad+večerní oslavu). Chvíle, kdy jsem nevěstu se ženichem poprvé viděla u oltáře a teprve tam se jim představovala a třásla jim rukou, byla pokaždé velice, velice trapná a zpětně se říkám, proč jsem já husa neodmítla a nezůstala doma. Podobnou situaci jako ty jsem zažila v blízkém okolí. (Za dob studií kamarádka chtěla na oslavu pozvat přítele, byť nikdo jiný z party partnery nebral a onoho přítele ani nikdo jiný neznal, a nevěsta se ženichem to zamítli). Tehdy jsem pro to měla naprosté pochopení, i když v pozdějším věku, kdy už většina lidí má stálé partnery/manžely, bych to asi viděla jinak. Rozhodněte se sami podle nejlepšího svědomí, jak to chcete udělat.
Profilova fotka
Kdyby přitele pozval někdo na svatbu a ja toho clověka neznala, tak by me ani nenapadlo tam jit.
Profilova fotka
Mě by to tedy neurazilo, kdyby přítel (brzy manžel) byl k někomu pozván beze mě...pořád je to samostatna bytost :)
Profilova fotka
@alexandrababosova Zajímava debata... Každopádně používej "Odpověz" pod konkrétním příspěvkem uživatele, ať se mu zobrazí upozornění, že jsi reagovala a ať je jasné, na koho reaguješ ;-)
1
2
10

Téma bylo zamčeno adminem. Nelze přidávat další odpovědi.


Nenašli jste co jste hledali?