Nepozvat na svatbu bližší příbuzné?

Asi takový klasický problém, co řeší každý. Kdybychom zvali na svatbu všechny, vychází nám to přes 100 lidí. Rozhodně chci zvát vždy dotyčného i s partnerem, děti jsou otázka. Také se mi nelíbí dělení svateb, že někteří se pozvou až na večer a na oběd vykopnou. Celkově by to vycházelo na větší svatbu, máme hodně kamarádů, takže minimální počet hostů cca 70+. Svatba jen se svědky nepřichází v úvahu. Každopádně řeším tety a strejdy. Z matčiny strany bych tam její sestru i s rodinou určitě chtěla, ale matčina bratra ani jeho děti ne. Strejda se neumí společensky chovat, hodně pije, mluví sprostě a je schopný usnout u stolu, i když se všichni ostatní baví. Nemám si s ním co říct, vídám ho i jeho děti jen párkrát za rok na rodinných oslavách, o Vánocích u prarodičů apod. Z otcovy strany bych tam chtěla strejdu, ale jeho syna ne. Potetovaný týpek od hlavy až k patě, který ví všechno nejlépe, přičemž inteligence moc nepobral, děsně rád se hádá, má extrémní názory, společenské chování je pro něj také velká neznámá, nevydržím se s ním nuceně bavit déle než 30 minut a většinou šíří špatnou atmosféru. Nicméně mám mnohem lepší vztahy se vzdálenější rodinou, prateta je pro mě jako třetí babička a často se stýkáme i s jejími dětmi a jejich dětmi, proto bych je tam všechny chtěla. Akorát pozvat vzdálenější příbuzné a bližší ne, to mi zavání budoucími spory v rodině a stížnostmi hlavně ze strany rodičů a prarodičů. Také bych tam raději měla i více kamarádů a známých, které mám ráda. Bylo by to na úkor některých strejdů. bratranců a sestřenic. Jak byste to řešili, když se moc nedá měřit stejným metrem? Nepozvat je a mít to pak už nadosmrti na talíři? Nebo to překousnout a pozvat a mít obrovskou svatbu i s tím, že některé lidi byste tam raději spíš neviděli? Doufat, že neudělají nějaké faux pas? Řešili jste něco podobného a případně jak? kdybychom příbuzným, které nechceme zvát o svatbě neřekli, tak se to stejně nejspíš od někoho dozvědí, i to že byla celkem velká a oni tam nebyli.
Odpovědět
Ahoj :-) Nemám až takový problém s lidmi jako ty, ale v něčem to máme podobně. My budeme mít menší svatbu, cca 35 lidí. Rodiny máme menší, ale taky nezvu celou otcovu stranu a ani ho samotného. Otec je alkoholik, který podle toho i tak vypadá, vidím ho jen když je v nemocnici a nebo se kontaktujeme v případě narozenin, Vánoc... Původně jsem si říkala, že ho pozvat musím, že je to slušnost, ale radila jsem se s ostatními a řekla jsem si, že prostě ne. Nechci tam člověka,ktery může udělat nepříjemný trapas, s přítelem a jeho rodinou se ani nezná. A představa, že mě vede, tak to už si neumím představit vůbec :-| A s tetama a sestřenicema z jeho strany se nestykame od rozvodu našich, byť žádnou zášť vůči sobě nemáme, ale nezvu tam lidi, se kterými se nebavím pořádně. Z mamky strany tam zase strejdove budou. Jeden provozuje penzion, kde je svatba a máme vztahy na pohodu. :-) Je to těžké takto radit, ale vždy si vybavím větu ,,Je to tvůj den, měj kolem sebe lidi, které máš ráda, které tam chceš mít. " ...a podle toho se já řídím, ať si každý myslí co chce.
Odpovědět
Ahoj, určite pozvi tých ľudí, ktorých máš rada a chces ich mať na svadbe, nezávislé od toho, kto je oficiálne bližšia rodina a kto nie..čo najhoršie sa môže stať? Maximálne to, že ti, ktorých nepozves sa urazia- ale to ti môže byť úplne jedno, aj tak sa nestykate a podľa popisu tých osôb sa asi s nimi ani stýkať nechceš, takže nemáš veľmi čo stratiť:) určite by som na úkor takýchto ľudí nevynechala tých, s ktorými mám blízke vzťahy, prípadne kamarátov..my sme mali tiež podobnú situáciu a zavolali sme nám blízkych ľudí..a popravde ani neviem či sa niekto urazil, keďže za nestykame:D na druhej strane tiež možno niekomu, kto vás ani poriadne nepozná by sa až tak nechcelo chodiť na vasu svadbu-tiez by si možno povedali že ok, veď sa nestykate, nemáte žiadny vzťah a musia ísť na svadbu, dať svadobný dar a mať ďalšie náklady kvôli niekomu kto je im cudzí.. urobte tak ako je vám najlepšie a pozvite tých, s ktorými chcete stráviť vás deň :)
Odpovědět
Profilova fotka
Taky jsem měla takové dilema, moje mamka s otcem se rozvedli když jsem byla malá, s tátou jsme se sice vidali, ale on nikdy nebyl člověk, který umí dát najevo city a i když jsme byli u něj tak se nám nikdy nijak nevěnoval. Maminka se znovu vdala, když mi bylo 8 let, spolu byli od mých 6ti a jsou spolu dodnes. Už asi od 10ti let jsem věděla, že k oltáři me jednou povede nevlastní táta, který toho pro nás udělal a pořád dela strašně moc. Na svatbu nakonec nebudu zvát ani vlastního otce, ani nikoho z jeho rodiny, vím že budou mít všichni blbé kecy, že jsem je pozvala, ale za to si mohou sami, nestáli při me v nejhorších chvílích mého života, nechci aby se mnou byli v té nejkrásnější. A partner to má podobné, ten nepozve nejspis ani rodiče a z jeho rodiny bude na svatbe jen jedna sestra s rodinou a sestrenice. Chci na svatbe ty, se kterymi se citim dobre a se kterymi si ten den užiju.
Odpovědět
Vase svatba, vase rozhodnuti kdo tam bude. Lidi budou mit kecy vzdycky, obrnte se trpelivosti s stujte si za svym, po case je to prejde. Proc by mel nekdo takovy otravovat Vasi svatbu jen proto, ze je pokrevne pribuzny. "Trapeni", ze jste je nepozvala, je lepsi nez trapeni, ze vam tam zpusobili trapas pred zbytkem rodiny a kamarady.
Odpovědět
Je to Vaše svatba a je jen na Vás a samozřejmě partnerovi koho pozvete a koho ne. Mě přijde logické, pozvat Ty, co jsou mi bližší s stýkám se s nimi, i když se jedná třeba o vzdálenějsí příbuzné, než Ty co vidím jednou za "uherský rok" a ještě je nemusím i když jsou to přímý příbuzní... Myslím, že je lepší zkousnout pomluvy než litovat zkažené svatby.
Odpovědět
Profilova fotka
Já nevim. působí to na mě, že se tu bavíme o nějakých 3-4 lidech, které tam reálně nechcete. Bohužel jsou dost blízcí a "pokud pozvu sestru, měla bych pozvat bratra"... Já bych to asi kousla. Ber to tak, že 1. ty se s nimi rozhodně 30 minut bavit nebudeš. Pokud je uvidíš na minutu, bude to malý zázrak. S každým. 2. Pokud udělají ostudu, bude to jejich ostuda, ne tvoje. O nich si každý řekne, že jsou nemožní. Jasně bych definovala, jaké oblečení očekáváš, popř. že tam bude omezené množství alkoholu, tedy ať nečekají s opitím se do němoty... prostě jasně nastavená pravidla. Pokud se s těmi lidmi vídáš na rodinných akcích, pak je jednou z nich i tvá svatba. Jasně, neřkám ti, že je musíš pozvat, zařiďte si to podle sebe, jen to na mě působí, že se zbytečně trápíš něčím, co za to nestojí :) tedy jimi :) Hodně bych zvážila, jak moc reálně mohou zkazit svatbu, jestli fakt hrozí že tě polejou gulášem a zapálí, budou hulákat přes proslovy, nebo jde jen o to, že si s nimi ty nemáš moc co říct. Ty jsi totiž ta poslední, co s nimi v ten den musí mluvit :D
Odpovědět
Ja si osobne myslim, ze maji kazdy snoubenci zvat ty, kteri maji radi. Zadne 'to se ceka', 'to se musi' - zivot je kratkej...Pozvi si ty ktere chces Ja to mam takhle - my deti nezveme vubec coz bude zdrojem urazu pro nektere ale me to teda vubec netrapi. Je to jeden den proboha :) A sestrenice partnera ktereho jsem potkala jednou taky nezvu. Radeji bych tam mela kamaradku ze skoly se kterou se pravidelne vidam nez nekoho koho nezname ani jeden...
Odpovědět
Profilova fotka
@barbora2019 Já bych to nebrala tak, že pokud pozvu sestru musím i bratra... Muj nevlastní otec má 3 sourozence a já zvu jen jednoho z nich,, ne že bychom se nějak neměli rádi, ale prostě spolu nemáme moc blízký vztah, partner zve jen jednu svou sestru a to má další 4 sourozence a zve jen jednu sestřenici a bratrancu a sestřenic má tak 10. Kdybychom podle tohoto měřítka měli zvát všechny, tak nemáme na svatbě lidí 40 ale tak 100 nebo naopak nezveme radši nikoho, aby nás ti ostatní nepomluvili a máme svatbu jen s rodiči... Myslím že ti, které nepozveme, by sami nepozvali nás na svou svatbu, kdyby nějakou měli a každý rozumný člověk by to měl pochopit.
Odpovědět
Ja nemam rada manzelovi kolegy, ale bylo nemyslitelne ze by se nezvali... no udelali tam bordel, ale to jak si sypou jeste ted popel na hlavu je zadostiucineni, u nas se celkem dost vzdy pije a nekdo na stole usne, ale opili se nam hoste u kterych jsme to necekali, a strejdove ochmelkove se drzeli zpatky :-)
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?