Nechci žádnou velkou svatební hostinu do pozdních hodin, příbuzní nechápou.

Ahoj, naše představa je malá rodinná svatba, max. 15-20 lidí, spooečný oběd a nějaké to posezení s dortem a zákusky, pak konec, žádné zbytečné protahování. Peněz nazbyt nemáme a hlavně já prostě žádné takové mega oslavy nemám ráda, tak ani tak nechi svatbu.. Do nákladů se nám započítává i ubytování nejméně poloviny hostů na dvě noci. Takže k věci.. Příbuzenstvo se mě ptalo na hostinu a ubytování, tak jsem řekla, že ještě to nemám zařízené, ale že ještě nevím, jestli to budu nutně hledat na jednom místě a nebo třeba někde poblíž sebe.. Na to mi bylo řečeno, že je to blbost, protože když se bude do noci chlastat, tak pak někdo bude chudák, co nebude moci pít. Na to jsem řekla, že já si tedy nepředstavuji, že se na mojí svatbě bude nějak moc chlastat (jen přiměřeně, nechci aby mi tam někdo kazil svatbu opileckým projevem) a taky, že to chceme udělat jen ve stylu spíše takového rodinnéso posezení u oběda a zákusků třeba tak max. do 8 hodin a ať si pak každý jde po svém. Tak na mě byly vrženy opět nechápavé pohledy s tím, že svatba se musí pořádně oslavit, zapít atd. A proto ubytování musí být na jednom místě s hostinou, aby se děti dali spát nahoru do pokojů, nechala se u nich chůvička mohlo se nerušeně pokračovat.. Tak teď jse mna rozpacích a nevím, jak to tak zařídit. Nejde ani tak o finance, ale prostě se mi takové mega oslavy příčí a nechci to. Já vím, že si to máme udělat podle sebe, ale přeci nemůžu v 8 zavelet "konec" a odejít. Jak se to řeší? Napadlo mě napsání času, ale spíš jsem to chtěla řešit až na místě dle situace. Já fakt nevím.. Jako já chápu, že hosti se budou bavit a budou nadmíru spokojení, ale já skoro nepiju, pro umím se bavit i bez toho a proto se i nerada nacházím ve společnosti lidí značně přiopilých. Napadlo mě taky to ubytování udělat na jiném místě než restauraci, aby to hosty donutilo odejít dřív a neodložit jen dítě a chtít chlastat do rána. Ale zase tím asi bude narušeno takové to celkové pohodlí.. Co s tím?
Odpovědět
Profilova fotka
Ahojky já jsem někde četla,že můžeš odejít kdykoliv bez rozloučení z hostiny....taky neplánujem nic velkého....ubytování nemáme a bude řidič...odpolední oslava bude prase a nějaká zobka a alkohol nic přehnaného a tyk počítám že ve 22 budu odcházet bude toho dost za ten den :-)
Odpovědět
Profilova fotka
A co to treba vyresit tak, ze vy s novomanzelem si zamluvite nejaky hotel nekde jinde, vecer se s hosty rozloucite a pojedete si uzit romantiku v soukromi a pokud ostatni budou chtit slavit, tak at si to uz sami zaridi a popijeji podle sebe.. jako ja chapu ze treba rodice to chteji poradne zapit a oslavit, tak bych jim v tom vyslovene nebranila, ale musi chapat tve prani, ze ty se toho ucastnit nechces.. preji pevne nervy a trvej na tve a snoubencovo predstave svatebniho dne a nenechte se ostatnimi zvyklat ;-)
Odpovědět
Profilova fotka
Ahoj, také jsem několikrát zažila, že se novomanželé rozloučili během juchuchůůů :) Vyhlásili to, všem poděkovali, oznámili hostům také to, že bar mají otevřený do určitého finančního limitu, pak si každý platí sám.
Odpovědět
A nebylo by řešením udělat svatbu později (odpoledne, k večeru)? Pokud je možnost ubytování v místě hostiny, je asi hloupost ubytovávat lidi jinde. Další možností je, jak už tady někdo psal, zajistit rozvoz (pokud to je možné). My byli v březnu na svatbě - ubytování nám bylo zajištěno, ale platili jsme si ho sami, stejně tak nebyl žádný rozvoz, museli jsme si volat taxíka (v místě hostiny nebylo ubytování). Taky další postřeh: obřad byl v 15h (asi hodinu) a cca do 21h jsem se nijak zvlášť nebavila, tančit se začalo kolem 22.h. Pokud budete jenom rodina, kde se budete všichni znát, tak OK, ale mě moc nebaví oslavy, kde se jen sedí a tlachá. Jedna věc je udělat si svatbu podle sebe, ale na druhé straně se každý hostitel snaží, aby byli hosté spokejeni a aby se bavili.
Odpovědět
Radim ti, udelejte si to tak, jak chcete vy :) Vsem se nezavdecite nikdy a abyste na vlastni svatbe do 2 do rana tancovali jenom proto, ze to od vas nekdo ocekava, je fakt blbost. Znam lidi z moji rodiny, kteri by svatbu do 20h bez tancovani moc ocenili, znam samozrejme i lidi, kteri by tancovali do 4 do rana, a proste clovek se nikdy nezadveci vsem. Udelala bych to tak, jak psala profiss - nekde v restauraci, kde hoste pak budou moct pokracovat bez vas, treba s ubytovanim na jednom miste nebo pobliz, na baru reknete maximalni castku, do ktere maji zaplacene piti a dal uz at si kazdy plati svoje :). A vy si pak v klidu odjedte, treba v 8. Nebude to zadna vyjimka - byla jsem na svatbe, kde byla odpoledni kava a pak konec a nebo na svatbe, kde byla odpoledni ochutnavka vina a pak konec. Je to vase svatba, vas den, musi byt podle vas :)
Odpovědět
Jo a jeste.. radim ti moc to s nikym nerozebirej.. my jsme si to proste naplanovali podle sebe a konecnym hostum potom posleme program dne a hotovo :). Protoze kdybysme se kazdyho z rodiny ptali, jak to chteji mit oni, tak bysme se nedoplatili a hlavne nedomluvili :). Takze radim naplanovat a proste pozvat do hotovyho.
Odpovědět
Profilova fotka
Ahoj, my zažili i svatbu, kde obřad byl v 11hod pro zhruba 20 lidí, pak se šlo na společný oběd, kafe a pak konec. V 16hod se lidé začali rozcházet. Všichni dopředu věděli, že to tak bude a nikdo nic nenamítal. V tomto se přikláníme k Profiss. Vy můžete odejít, kdy se Vám bude chtít a ostatní, jestli chtějí užívat svatebního veselí déle, tak jim nic bránit nebude. Jen je potřeba se nenechat zvyklat od příbuzných;) J+P Nejedlí
Odpovědět
Profilova fotka
Ahoj, no něco podobného řeším i já. 25 svatebčanů - obřad, svatební oběd. Mega oslavu večer neplánujeme. V restauraci nám ale řekli, že je na nás jak dlouho tam budeme, máme to tam, do kitdy budeme chtít. Nikoho nebudu nutit odcházet, ani zůstávat, je to na nich... J.
Odpovědět
Já bych to udělala následovně. Na pozvánku či oznámení, do instrukcí někam vepsala, že svatba bude v době např. 12:00 - 19:00. Klasicky bych zamluvila restauraci s obědem, rautem nebo čím budete chtít. Domluvíte si, že útrata se vám bude počítat do těch 19ti hodin a úderem téhle hodiny prostě zaplatíte a buď se vypaříte (na svatbě se to smí, bez rozloučení, ale je vhodné, aby na to obsluha hosty ještě opětovně upozornila a založila jim účet) anebo se v tu dobu rozloučíte a necháte na ostatních, jak dlouho budou chtít oslavovat dál. Tím nikomu nevezmete možnost se nepobavit, ale sami si užijtete podle svého. Co třeba takto?
Odpovědět
ale tady je prolbém v tom, že novomanželé se sice vypaří, ale hosté zůstanou a budou nadále nasávat na jejich účet. Takže žádné ubytování s chůvičkami a žádný otevřený bar, to je donutí odejít v rozumnou dobu a nemsuíte ze sebe dělat lakomce zavřením baru nebo je vyhazovat. Jinak bych obřad spíš směřovala na odpoledne.
Odpovědět
Profilova fotka
Nevím, jestli se svatba MUSÍ pořádně oslavit a zapít, ale vím, že jestli nějaká být musí, tak taková, aby se líbila tobě a ženichovi ;-) Takže v tomhle případě bych to klidně udělala úplně sobecky. Žádné ubytování pro hosty bych nezajišťovala a ať si každý zajistí odvoz (měli jsme to tak také a neměnila bych - ušetřené peníze a starosti; navíc ani hostům se nebude chtít utrácet za ubytování a taxíky, takže někdo prostě pít nebude a tím se ti sníží i počet opilých - vyzkoušeno osobně :-D ). A vy si zajistěte ubytování jen pro sebe a odjeďte, až budete vy dva chtít. Podle svatební etikety může nevěsta s ženichem opustit svatební hostinu kdykoli, aniž by to museli někomu hlásit - prostě se mohou vytratit po anglicku ;-) Nenechte si to kazit nechápavými, mnohdy ironickými, připomínkami a "moudrými radami", jak co má být! Je to váš den, tak na to jděte po svém, a to klidně za cenu určité sobeckosti ;-)
Odpovědět
Děkuji za názory, uklidnili jste mě. A doteď jsem netušila, že novomanželé se mohou kdykoli vytratit, to zní dobře :-) Akorát nevím, jak by to rozdýchali rodiče, ale podstatné je, že už víme, že se to smí :-) A hosté ať si pak slaví jak chtějí třeba do rána. @evzeniegrandetova Ano, to je přesně ten problém, co řeším. Já nechci žádnou obrovskou oslavu do rána, tak proč bych toto měla hostům financovat? Upřímně řečeno ty chůvičky na pokojích mě dostali nejvíc, to můžou hosté rovnou říct, že prostě přijeli pařit do rána, tak ať se postarám o jejich pohodlí.. Takže fakt možná budu vybírat nějakou krásnou restauraci a ubytování někde o kousek vedle. Stejně jsem v okolí nic nenašla, co by se mi líbilo z těch, co mají obojí dohromady. A je fakt, že když to budeme platit, tak mohou být hosti za to rádi a neměli by si diktovat a my vybírat zařízení, které se nám nelíbí jen proto, že tam je ubytování . A nedělat otevřený bar je taky dobrý nápad, protože já prostě o žádné opilce na svatbě nestojím. Takže když hostům dáme vědět, že nemají otevřený bar, tak jsou lepší vyhlídky na to, že to proběhne v pohodě. Přeci jen, za cizí se chlastá líp, za vlastní už si množství alkoholu rozmyslí. @kacenkakaca No, asi to tak uděláme, protože já osobně to do těch cca 19 hodin vidím, déle se mi tam sedět nechce. A když napíšeme čas svatby, tak pak si to klidně můžeme protáhnout, když budeme mít chuť, ale hosté budou s nějaký konečným časem oficiální oslavy počítat, pak ať si dělají, co chtějí :-) @svetlus_pepca Tak ubytování pro hosty zajistit musíme, protože přijedou z druhého konce republiky a neplatit jim ubytování by asi bylo hloupé. Přišlo by mi to neslušné.. Ale s tím, že platit nic z vlastní kapsy chtít nebudou naprosto souhlasím, to si hned rozmyslí, co dál :-) @karlajasmine Ano, už jsem poučená, už nic rozebírat nebudu. Já to myslela dobře, chtěla jsem se jen podělit o předběžné plány, ale vážně jsem nečekala takový těžký údiv nad tím, že považuji za ideál obřad, focení, rodinný oběd a posezení u dortu, možná nějaké tancování (první manželský tanec) a pak už konec.. Nejde tak o ty peníze, i kdybych měla na větší svatbu, tak jí prostě, protože na takové oslavy prostě ani jeden z nás nejsme. @bonifac13 - Svatbu později udělat nemůžeme, protože nám nabídli ven čas ve 12:45. Ale to nevadí, pak bude ještě focení, přesuny taky něco zaberou, takže to bude v pohodě. Ono je to těžké jenom s rodinou, já to vidím na to sezení a tlachání. Mě to ani moc nevadí. Já se taky ráda pobavím, ale záleží ve společnosti jakých lidí. Na svatbě budou jen rodiče, prarodiče a sourozenci s rodinami a dvě kamarádky, které neví, jestli půjdou jen na obřad nebo i na oběd (jsou zvané, ale chápu, že je jim to hloupé, já taky u nic na oslavách nebyla, taky mi přišlo hloupé přidat se k rodině). No takže si myslím, že to celkově bude klidné.. Já vím, že jedna věc je udělat to podle sebe a druhá zajistit, aby se i hosti bavili, ale mělo by to přeci jen být víc v naší režii. Neděláme přeci svatbu proto, abychom ze všeho nejvíc řešili zábavu hostů a jejich dokonalo spokojenost. Každému se stejně nemůžeme zavděčit. Ale je to o lidech, mě třeba na žádné oslavě (a už vůbec ne svatbě) napadlo přemýšlet o tom, že to měli ti lidi udělat jinak. Třeba si řeknu, že já bych to na své oslavě udělala tak a tak, ale jsem ráda, že mám tu čest být mezi pozvanými, proto to neřeším. Každého věc. A tak počítám s tím, že to i hosté budou brát. Já je tam hrozně ráda uvidím, chci si to s nimi užít, ale nemůžou čekat, že budu dělat něco, co jde vyloženě proti mému přesvědčení. @martaveg Hotel jinde si zamluvíme určitě :-D Jedna část rodiny sice nám na jednu stranu říkala, že přeci nebudeme spát u té druhé části rodiny doma (což samozřejmě neplánujeme), ale už si plánovali, jak vybereme nějaké suprové ubytování, abychom si mohli to slavení společně užít až do rána :-D Takže tak trochu jim iluzi o "společně" vezmu a půjdeme spinkat o dům dál než budou oni, nechci si nechat svatební noc narušit tím, že bude pořád někdo něco chtít a nebo budu vědět, že někdo z nich spí ve vedlejším pokoji :-)
Odpovědět
Článek se načítá
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?